LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Alternativna medicina
Abeceda ljekovitog bilja
Utorak, 28 Veljača 2017 10:07

 

Barosma betulinaBuchu (Barosma betulina)

Opisana znanja i iskustva u korištenju Barosma betulina, odnosno Buchu čaja, datiraju još iz 1650. godine.

Naime, ovu biljku od davnina koristi domicilno stanovništvo Južne Afrike, a kolonizatori su preuzeli sva ta znanja, kao što su preoteli i sve ostalo. Prva znanja o ovoj ljekovitoj biljci u Evropu su prenijeli Holanđani, a Englezi su prvi počeli prodavati njene pripravke na tržištu. (Simpson D,Buchu – South Africa's amazing herbal remedy, Scott Med J 1998, 43, 189 – 191)

Pripravci od Barosma betulina (Buchu čaj) se od davnina koriste za tretman infekcija mokraćne bešike (cistitis), infekcija uretre (uretritis), infekcija prostate (prostatitis) ili infekcija bubrega (pielonefritis). Bilo bi neozbiljno ne naglasiti da su farmakološki aktivne komponente iz Buchu čaja veoma efikasne u eradikaciji soja Enterococcus hirae i inače veoma rezistentnog soja Pseudomonas aeruginosa, ali su nedovoljno djelotvorne protiv sojeva Escherichia coli i Staphylococcus aureus.

Što se tiče nus-pojava opisano su bolovi u stomaku, ali samo u rijetkim slučajevima. Svakako treba naglasiti da konzumiranje Buchu čaja može da dovede do pobačaja i zato ovaj čaj nije dozvoljeno konzumirati tijekom trudnoče.

Urolozi iz Odjela za urologiju Presbiterijanske bolnice u New Yorku smatraju da je konzumiranje Buchu čaja preporučljivo u osoba sa takozvanim overactive mokraćnim mjehurom. (Chughtai B, Kavaler E, Lee R, Te A, Kaplan SA, Lowe F. Use of herbal supplements for overactive bladder, Rev Urol 2013, 15, 93 – 96)

 
Abeceda ljekovitog bilja
Ponedjeljak, 13 Veljača 2017 08:50

 

BrahmiBrahmi (Bacopa monnieri)

 

Nadan Filipović

Bacopa monnieri (Linn), a u Indiji i Aziji poznata pod imenom Brahmi, spada u porodicu Scrophulariaceae. Prema veoma starim zapisima ayurvedskih doktora Brahmi je korištena za tretman groznica, upala, bolova, astme, epilepsije, ali je već jako dugo, od davnina poznato da je ova biljka je jedan od najboljih stimulatora memorije. Izvanredan je tonik za mozak, poboljšava moždanu cirkulaciju i snabdjevenost mozga kisikom, umanjuje oksidativni stress moždanih ćelija, ublažava i smanjuje broj epileptičkih napada, djeluje neuroprotektivno, djeluje smirujuće. Dokazano je da su za mozak i memoriju izuzetno efikasna dva saponina iz Brahmija, a to su bacosid A i bakosid B. Važno je napomenuti da dva spomenuta farmakološki aktivma bacosida prolaze krvno-moždanu barijeru zato što su izuzetno liposolubilni. Nadalje je dokazano da Brahmi dobro djeluje kod određenih tipova depresije.

O Bacopa monnieri je objavljeno preko tri stotine naučnih radova u veoma renomiranim naučnim časopisima što nedvojbeno pokazuje da je međunarodna medicinska javnost veoma zainteresirana za primjenu ove biljke u praksi, a posebice u gerontologiji.

 
Abeceda ljekovitog bilja
Ponedjeljak, 26 Prosinac 2016 10:31

 

BoračBorač (Borago officinalis)

Ova ljekovita biljka je na području bivše Jugoslavije poznata po imenima: borač, boražina, boratka, ljekoviti oštrolistac, buražin, poreč, kraska, krastavica, buraž, jezik volovski, kosmelj, kozmelj, krastava, zajičac, itd.

Sadrži niz farmakološki aktivnih komponenti, među kojim su najvažnije ruzmarinska kiselina, siringička kiselina i sinapiska kiselina.

U herbalnoj medicini i naturopatiji se koristi kao dobar antidepresiv, blagi sedative, antistresni prirodni preparat, diuretik, za antiupalni tretman, kao ekspektorans kod bronhitisa i općenito plućnih problema, za sniženje visokog krvnog tlaka, kod gastrointestinalnih grčeva kao spazmolitik,itd.

Još je 2001. godine Dr Kast sa Univerziteta u Vermontu nedvojbeno dokazao da ulje koje se ekstrahira iz borača signifikantno ublažava tegobe kod reumatoidnog artritisa tako što povečava razinu cikličnog adenozin monofosfata u organizmu, a ciklični adenozin monofosfat suprimira alfa – tumor necrosis factor koji igra jednu od važnijih uloga u mehanizmu reumatoidnog artritisa. Dr Kast je posebno naglasio da se ulje borača ne smije koristiti u trudnoči jer može djelovati teratogeno. (Kast RE, Borage oil reduction of rheumatoid arthritis activity may be mediated by increased cAMP that suppresses tumor necrosis factor-alpha Int.Immunopharmacol 2001, 1, 2197 – 2199)

Važno je pripomenuti da je ulje borača jedan od najbogatijih prirodnih izvora gama-linoleinske kiseline (čak do 24,6%) kod nekih Mediteranskih sojeva. (Guil-Guerrero JL et al, Sardinian Boraginaceae are new potential sources of gamma-linolenic acid)

Mnogi od navoda koji su poznati iz takozvane pučke medicine zaista su, kasnije, i naučno potvrđeni.

Dokazano je da borač, preciznije rečeno ulje borača, jako dobro djeluje kod premenstrualnih i menstrulanih tegoba. U Iranu se koristi kao Gol Gav Zaban čaj za tretman gripe, prehlada, reumatoidnog artritisa i upale bubrega. (Basar SN et al. Review on Borago officinalis: A Wonder Herb. Int J Biol Pharm Res 2013, 4, 582–587)

Posebno su interesantni rezultati istraživanja djelovanja ulja borača na premestrualne i menstrualne tegobe, te postmenopauzalne simptome, a naročito ona iznenadna crvenila koja se nazivaju “hot flashes”. U kliničkim istraživanjima je dokazano da ulje borača može značajno ublažiti spomenute tegobe kod 85 - 90% ispitanica. (Barre D. Potential of evening primrose, borage, black currant and fungal oils in human health. Ann Nutr Metab 2001, 45, 47–57; Bendich A. The potential for dietary supplements to reduce premenstrual syndrome (PMS) symptoms. J Am Coll Nutr 2000,19, 3 –12)

Boračevo ulje ne smiju koristiti osobe koje boluju od epilepsije, a treba naglasiti da su opisani slučajevi epileptičnih napada u ljudi koji prije toga nisu imali dijagnosticiranu epilepsiju, a koji su koristili boračevo ulje duže od sedam dana. (Al-Khamees et al. Status epilepticus associated with borage oil ingestion. J Med Toxicol 2011, 7, 1007 – 1008)

 

 
Abeceda ljekovitog bilja
Utorak, 15 Studeni 2016 09:12

 

Butea monospermaBora, (Bora Seed, Butea monosperma)

 

Butea monosperma je od davnina poznata ajurvedska ljekovita biljka. U Ayurvedi je poznata pod imenom Palasha. Nativna je u Indiji, Sri Lanki i Burmi. Glavne farmakološki aktivne komponente su butin, butrin, isomonospermoside i dihydromonospermoside.

Ljekoviti pripravci od ove biljke jako su dobri hepatoprotektori, dakle, pripravci koji štite jetru i to posebno kod aktivnih virusnih hepatitisa B i C.

Aktivne komponente iz Butea monosperma jaki su diuretici, djeluju antiupalno i imaju antiestrogeno djelovanje. Dokazano je da djeluju antidijabetički, odnosno da stimuliraju endocrine ćelije pankrease da produciraju i izlučuju insulin. Pripravci ove biljke smanjuju nivo triglicerida i kolesterola u krvi. U Indiji, od davnina, sprašeno sjeme ove biljke se stavlja na rane jer značajno ubrzava zarastanje. Treba, međutim, naglasiti da veće doze aktivnih komponenti iz Butea monosperma imaju depresantni efekt na centralni nervni sistem.

Prije desetak godina, tačnije 1997, Dre Agrawal i saradnici iz Centralnog Instituta za proučavanje lijekova i prirodnih ljekovitih pripravaka, Univerziteta u Lucknow-u, Indija, dokazali su da pripravci od Butea monosperma uništavaju veoma opasnog crijevnog parazita, flagelarnu protozou Giardiu Lambliu (Giardia Lamblia), čak i onu koja je rezistentna na antibiotike i antifungalne preparate.

Dr Samad i saradnici iz Odjela za farmaciju, Univerziteta u Dhaki, Bangladesh, objavili su 2014. godine rad u kojem navode da pripravci od Butea monosperma smanjuju nivo glukoze u krvi uz istovremeno smanjenje koncentracije ukupnog kolesterola te uvečanja koncentracije onog dobrog HDL – kolesterola i smanjenje štetnog LDL-kolesterola.

 
Abeceda ljekovitog bilja
Srijeda, 12 Listopad 2016 21:53

 

BoldoBoldo, Peumus (Peumus boldus)

Peumus boldus, u daljem tekstu Boldo, potiče iz Čilea, ali je davno prenesen u Evropu i Afriku gdje je uzgajan kao vrtna grmolika biljka koja zna narasti i do četiri metra u visinu. Najbolje uspijeva u Južnoj Italiji i Maroku. Za pripravljanje čajeva i drugih preparata koriste se listovi i kora.

Najvažniji farmakološki aktivni spoj je alkaloid boldin, a još sadrži eterična ulja, kamfor, cinerol, određene flavonide, itd.

Boldo je jedna od najjačih antioksidantnih biljki. Dokazano je da njegove aktivne komponente djeluju tako da sprječavaju oksidativna oštećenja mitohondrija kod šečerne bolesti, tge da spriječavaju pucanje membrane eritrocota koji su izloženi slobodnim radikalima. Nadalje, redovito konzumiranje Boldo čaja, svakako uz druge, poglavito dijetetske mjere, ima za posljedicu smanjenje nakupljanja masti na zidove krvnih sudova te tako ima preventivno djelovanje protiv ateroskleroze.  

Boldo se od davnina upotrebljava u biljnoj medicini za izbcivanje žučnih kamenaca, najčešće u kombinaciji sa konzumiranjem smjese maslinova ulja i soka od limuna. Aktivni sastojak boldin potiče izlučivanje žuči i smanjuje mogućnost upale uvjtovane prisustvom kamenaca u žučnoj kesi.

Blagotvorno djeluje na mokraćni mjehur, a zbog svojih antiseptičkih svojstava može pomoći osobama koje pate od cistitisa. U Čileu se ta biljka dugo upotrebljavala za tretman sifilisa i gonoreje.

Ne smije se koristiti za vrijeme trudnoće jer može izazvati pobačaj.

 

 
Abeceda ljekovitog bilja
Nedjelja, 25 Rujan 2016 21:00

 

Blue cochoshPlava staničarka, ženski korijen, žuti ginseng, Blue cohosh (Caulophyllum thalictroides)

Plavu staničarku su od davnina koristili američki Indijanci za smanjenje intenziteta porođajnih bolova, za induciranje porođaja, kod poremećaja menstruacije, dakle, uglavnom kod takozvanih ženskih problema. (Chevallier A. The Encyclopedia of Medicinal Plants, London, UK: Dorling Kindersley Limited, 1996).

Ova biljka je zauzela mjesto u farmakopeji USA još davne 1905. godine. (Dugoua J.J, Perri D, Seely D, Mills E, Koren G. Safety and efficacy of blue cohosh (Caulophyllum thalictroides) during pregnancy and lactation. The Canadian Journal of Clinical Pharmacology 2008, 15, 66–73).

Aktivne komponente su alkaloidi  magnoflorin, taspin i boldin.

Aktivne komponente plava staničarke imaju značajnu antibakterijsku, antiupalnu, antioksidantnu, antitumorsku i analgetsku aktivnost. (Yong-Gang Xia et al. Genus Caulophyllum: An Overview of Chemistry and Bioactivity, Evid Based Complement Alternat Med, 2014, 684508)

Klinički je dokazano da preparati (oblozi) pripravljeni od ove biljke pospješuju zarastanje rana I pojačavaju cirkulaciju u području rane. (Porras-Reyes BH, Lewis WH, Roman J, Simchowitz L, Mustoe TA. Enhancement of wound healing by the alkaloid taspine defining mechanism of action. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, 1993, 203, 18–25)

Najbolji rezultati u praktičnoj upotrebi ove biljke su se pokazali kod slučajeva dismenoreje koju karakteriziraju jaki grčevi maternice praćeni skoro neizdržljivim bolovima, dva do tri dana prije menstruacije.

Treba svakako spomenuti da se preparati ove biljke ne smiju koristiti u trudnoči jer je dokazano njeno teratogeno djelovanje. U medicinskoj literature su opisani slučajevi moždanog udara kod novorođenćeta u toku porođaja ili par sati nakon porođaja.

Dakle, treba biti veoma oprazan prilikom upotrebe preparata pripravljenih od ove biljke.

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 3 od 14

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search