LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Alternativna medicina
Abeceda ljekovitog bilja
Ponedjeljak, 05 Rujan 2016 21:14

 

BloodrootKrvavi korijen, Bloodroot (Sanguinaria canadensis)

Nadan Filipović

Krvavi korijen, Bloodroot (Sanguinaria canadensis) je biljka koju su američki Indijanci koristili u tradicionalnoj medicini za liječenje rana, ublažavanje teških bolova, te kod trovanja krvi. (Wang MZ, Warshaw EM, Bloodroot, Dermatitisd, 2012, 23, 281-3).

Novija istraživanja su dokazala da benzofenantridinski alkaloid sanguinarin ima izuzetno snažno djelovanje kod različitih formi raka i leukemija. Naučnici iz Odjela za eksperimentalnu medicinu Univerziteta u Rimu su u januaru ove godine objavili u časopisu World Journal of Gastrointestinal Oncology da sanguinarin ima snažne antitumorske karakteristike zato što spriječava angiogenezu (stvaranje novih krvnih sudova) oko ćelija raka te tako spriječava dotok “hrane” (ugljičnih hidrata i aminokiselina) u maligne ćelije. Od ranije je poznato da organizam eliminiše oštećene ili ostarjele ćelije pomoću genetski programiranog procesa koji se naziva apoptoza ili spontana smrt ćelija. Međutim, ćelije raka se ne uklapaju u taj genetski kodirani process i dijele se i razvijaju bez spontanog odumiranja, ali je dokazano da sanguinarin pospješuje apoptozu malignih ćelija i one počinju spontano odumirati kao normalne, zdrave ćelije. Na taj način sanguinarin usporava ili čak koči procese metastaziranja, odnosno širenja raka u organizmu. Nedvojbeno je dokazano da sanguinarin inducira apoptozu kod raznih vrsta leukemija, limfoma, raka debelog crijeva, raka prostate, melanoma, skvamoznog cel-karcinoma, itd. ( Gaziano R. et al. Antitumor effects of the benzophenanthridine alkaloid sanguinarine: evidence and perspectives, World J Gastrointest Oncol, 2016, 15, 30 – 39) 

 
Abeceda ljekovitog bilja
Srijeda, 10 Kolovoz 2016 10:33

 

BelamcandaBelamcanda chinensis (Belamkanda)

Nadan Filipović

Naučno je dokazano da ova ljekovita biljke, preciznije, njene farmakološki aktivne komponente, snažno inhibiraju enzim aldoza – reduktazu koja učestvuje u metabolizmu glukoze do polihidroksilnog alkohola sorbitola. Naime, kod dijabetičara sa povišenom koncentracijom glukoze u krvi stvara se velika količina sorbitola koji je jako štetan za očna tkiva i koji se smatra jednim od uzročnika mrene na oku ili oba oka, odnosno katarakta, kao i drugih teških i ireverzibilnih oštečenja oka i slabljenja vida koje može da se razvije i do sljepila.

Nadalje je utvrđeno da aktivne komponente iz Belamkande jako dobro djeluju u tretmanu raka prostate, a posebice u prevenciji nastanka raka prostate. Neki naučnici smatraju da bi ovu biljku preventivno trebali koristiti oni koji s očeve, odnosno muške porodične loze imaju slučajeve raka prostate.

Klinička istraživanja su pokazala da tektorigenin i irigenin, aktivne komponente izolirane iz korijena Belamkande ne samo da uništavaju ćelije raka prostate, već djeluju tako da spriječavaju dotok krvi do tih ćelija, a na taj način spriječavaju njihovu proliferaciju.

Više o ovoj ljekovitoj biljki može se pročitatu u Wozniak D, Matkowski A.

Belamcandae chinensis rhizome - a review of phytochemistry and bioactivity, Fitoterapia, 2015, 107,

1 – 14.

 
Abeceda ljekovitog bilja
Četvrtak, 28 Srpanj 2016 15:19

 

Nigella sativaČurekot, čurakot, crni kim, black cumin, Nigella sativa

Nadan Filipović

Čurakot (botaničko ime Nigella sativa) je jednogodišnja biljka nativna u nizu regija južne Evrope i nekim dijelovima Azije. Sjeme čurakota sadrži 30-40% ulja, različite ugljične hidrate i proteine, te farmakološki aktivne komponente kao što su nigelin, timokinon i ditimokinon. U tradicionalnoj ili narodnoj medicini Bliskog istoka, Srednjeg istoka i Dalekog istoka poznat je preko hiljadu godina kao efikasan prirodni lijek za astmu, migrene i glavobolje, teške proljeve, različite infekcije, visoki krvni tlak, stomačne problem, itd. Prema Aliu i Blundenu u islamskim zemljama postoji izreka da je “čurakot efikasan i blagotvoran za sve bolesti osim smrti.” (Ali BH, Blunden G. Pharmacological and toxicological properties of Nigella sativa. Phytother Res 2003,17,299–305) 

Naučna istraživanja su pokazala da čurakot ima snažno antiupalno djelovanje i da čak djeluje antikancerogeno, odnosno da efikasno sprječava transformaciju mutiranih ćelija u ćelije raka. (Winkler C, Schroecksnadel K, Ledochowski M, Schennach H, Houcher B, Fuchs D. In vitro effects of Nigella sativa seeds extracts on stimulated peripheral blood mononuclear cells. Pteridines. 2008;19:101–106, Worthen DR, Ghosheh OA, Crooks PA The in vitro anti-tumor activity of some crude and purified components of blackseed, Nigella sativa  Anticancer Res 1998,18, 1527–1532)

Posebno je interesantna činjenica da aktivne komponente iz čurakota spriječavaju patološke promjene na krvnim sudovima oka i spriječavaju retinopatije, odnosno diabetesom uslovljene patološke promjene na retini koje najprije rezultiraju slabljenjem vida, a mogu da dovedu i do ireverzibilnog sljepila. Dokazano je da aktivne komponente iz čurakota imaju insulinotropsko djelovanje, odnosno da stimuliraju ćelije endokinog pankreasa (gušteraće) da proizvodi više insulin. Uz to smanjuje nivo glukoze u krvi.

U jednom kliničkom istraživanju provedenom prije desetak mjeseci Dr Kaatabi i saradnici sa Univerziteta Dammam, Saudijska Arabija, su na 114 pacijenata sa diabetesom tipa 2 nedvosmisleno dokazali da uzimanje čurakota zajedno sa oralnim antidijabeticima rezultira značajnijim smanjenjem koncentracije glukoze u krvi, u usporedbi sa pacijentima koji su uzimali samo oralne antidijabetike.

Nadalje je poznato da su farmakološki aktivne supstance iz čurakota vrlo snažni antioksidanti, da štite jetru od toksičnih supstanci i alkohola, da šire bronhe i olakšava disanje kod astme i ostalih opstruktivnih bolesti pluća, da efikasno djeluju kod grčeva u želucu, crijevima i žučnoj kesici, da smanjuju koncentraciju holesterola i masti u krvi, da poboljšavaju profil korisnog holesterola (HDL), a smanjuje štetni holesterol (LDL), da smanjuju krvni tlak, da pospješuju izmokravanje, da imaju antitumorsko djelovanje, da djeluju antialergijski tako što spriječavaju sekreciju histamina iz ćelija, da značajno usporava osteoporozu, te da ima izuzetno dobro djelovanje kod infekcija sa Blastocystis hominis.

(Ukoliko nekog budu interesirali izvori ovih podataka slobodno se može onratiti na moju e-adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript i ja ću mu poslati sve podatke)

 
Abeceda ljekovitog bilja
Nedjelja, 12 Lipanj 2016 21:04

 

CimicifugaCimicifuga racemose (Cimicifuga, Adiva)

Nadan Filipović

U alternativnoj medicini Cimicifuga je jedna od takozvanih “zlatnih biljki”. Neki je nazivaju i “ženskom biljkom” zato što su njeni preparati izuzetno dobri kod bolova u jajnicima, bolova i grčeva u materici, kod klimakteričkih tegoba, posebno kod onih “hot flushes”, nočnih znojenja, kod menopauzalne depresije i anksioznosti,itd., a što je dokazano u nizu istraživanja u medicini.

Pored navedenih djelovanja svakako treba napomenuti da je tinktura Cimicifuge racemose izuzetno dobra za smanjenje intenziteta ili, čak, potpunog nestanka onog dosadnog zujanja u ušima, odnosno tinitusa.

Ova biljka je pomogla mnogim ljudima da zbačajno umanje bolove što su posljedica kroničnog artritisa i reumatizma mišića.

Izuzetno dobro djeluje kod kašlja hripavca.

 
Abeceda ljekovitog bilja
Utorak, 10 Svibanj 2016 10:28

 

MomordicaMomordica, gorka dinja, Bitter Gourd (Momordica charantia)

Nadan Filipović

Momordica charantia je od davnina poznati hipoglikemički agens, dakle "prevedeno", veoma snažno prirodno sredstvo za snižavanje glukoze u krvi. Naučno je dokazano da štiti beta-ćelije pankreasa od oksidativnog stresa, da povečava stupanj iskorištenja glukoze u krvi, smanjuje intenzitet glukoneogeneze, odnosno generiranja glukoze iz neugljikohidratnih komponenti ishrane i to tako što inhibira aktivnosti dva enzima, a to su glukoza-6-fosfataza i fruktoza-1,6-bifosfataza. Nadalje je naučno dokazano da Momordica pojačava prijem glukoze u ćelije, da promovira sekreciju insulina, da povečava broj beta-ćelija pankreasa u kojim se biosintetizira insulin, da pojačava osjetljivost prema insulinu, te da spriječava pojavu dijabetičke mrene (katarakta).

Treba, međutim, biti oprezan prilikom uzimanja preparata od ove ljekovite biljke zajedno sa drugim lijekovima koji snižavaju nivo glukoze u krvi. Naime, opisano je nekoliko slučajeva da je u takvim scenarijima došlo do pretjeranog sniženja krvne glukoze, odnosno do opasnih stanja ekstremne hipoglikemije koja čak mogu imati kobne posljedice. Zato se dijabetičarima koji koriste Momordicu savjetuje da češće nego inače kontroliraju razinu šećera u krvi, te da uvijek uza se imaju ili komadić čokolade ili one bombone pripravljene od glukoze, pa ako zapaze simptome hipoglikemije kao što su opća slabost i početak nesvjestice, treba odmah da pojedu taj komadić čokolade ili da popiju čašu vode sa razmućenim šećerom, ili da pojedu nekoliko bombona pripravljenih od glukoze.

Nadalje, dokazano je da Momordica charantia ima inhibitorno djelovanje na Epstein-Barr virus, da štiti organizam od infekcije Coxsackie virusom, da značajno snižava razinu holesterola u krvi, da inhibira rast niza ćelija raka uključujući ćelije adenokarcinoma prostate, kolorektalnog raka i raka dojke.

 
Abeceda ljekovitog bilja
Srijeda, 27 Travanj 2016 15:04

 

BerberisBerberis vulgaris – žutika, šimširika

Žutika je od davnina poznata ljekovita biljka. Analizom najstarijih manuskripta je utvrđeno da su je stari Egipčani koristili kao najefikasnije sredstvo za obaranje visokih temperature, za proljeve, ali i za niz drugih bolesti. U ajurvedskoj medicini se koristi preko 3.000 godina, o čemu postoje autentični zapisi. U Evropi, a posebice u njemačkoj tradicionalnoj medicini, ova biljka se koristi stotinama godina za tretman jetrenih i žučnih obolenja, kod uvećane slezine, kod gubitka apetita, djeluje antipiretski (obara temperaturu), smanjuje uvećani krvni tlak, djeluje efikasno protiv proljeva, ameba, niza bakterija, gljivica, virusa, crijevnih parazita, itd. Ima snažan pozitivni utjecaj na T-stanični imunitet, djeluje kao antihistaminik, efikasna je kod konjunktivitisa, snižava uvećani krvni holesterol i trigliceride.

O ovoj biljci je objavljen veliki broj naučnih i stručnih radova. Ima tvrdnji da inhibira rast kod različitih formi raka, ali to su još neprovjereni i olako izneseni podaci - bez znanstvenog utemeljenja.

Prema rezultatima Dr Fouladi-a sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tabrizu (Iran), konzumiranje 600 mg suhe žutike u toku mjesec dana, dovodi do značajnog povlačenja akni i to za oko 45%.

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 4 od 14

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search