LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Alternativna medicina
Abeceda ljekovitog bilja
Utorak, 29 Ožujak 2016 09:42

 

AstragalusAstragalus (Astragalus membranaceus)

Astragalus je izuzetno snažan stimulator imunog sistema, stimulira regeneraciju tkiva, djeluje tako da smanjuje nivo šećera (glukoze) u krvi, veoma je dobar kod jetrenih obolenja, posebno kod hepatitisa B, ima pozitivan efekt na krvne žile, štiti stanice srca protiv lipidne peroksidacije, pojačava memoriju, stimulira pokretljivost spermatozoida, smanjuje povišeni krvni tlak, odličan je kod virusnih infekcija, a kod pacijenata sa ishemičnim srčanim oboljenima, posebno angine pektoris značajno poboljšava funkciju miokarda. Naime, u jednom kliničkom istraživanju je dokazano da poboljšava funkciju srca u pacijenata sa ishemičkim obolenjima za 82.6%, a što je ubjedljivo dokazano pomoću elektrokardiogramske kontrole prije i nakon uzimanja Astragalusa u toku nekoliko mjeseci.

 
Abeceda ljekovitog bilja
Nedjelja, 20 Ožujak 2016 10:11

 

artičokaArtičoka, artišoka, gardum (Cynara scolymus)

Glavne aktivne komponente iz artičoke su cinarin, klorogenična kiselina, niz polifenola, te flavonoidi luteolin i apigenin. Artičoka je jedna od najboljih biljki za regeneraciju jetre. Djeluje antioksidativno, inhibira biosintezu holesterola u jetri, djeluje tako da smanjuje koncentraciju masti u krvi. Smatra se da artičoka spriječava arteriosklerozu i srčana obolenja. Dokazano je da pojačava apetit i djeluje smirujuće na želudac. Svakako treba napomenuti da aktivne komponente iz artičoke stimuliraju stvaranja žuči. Nadalje je dokazano da aktivne komponente iz artičoke pojačavaju apoptozu, odnosno spontano odumiranje malignih ćelija kod raka dojke i debelog crijeva. Objavljeno je nekoliko saopćenja u kojim se tvrdi da je artičoka hrana izbora za prevenciju malignih obolenja.

 
Abeceda ljekovitog bilja
Četvrtak, 04 Veljača 2016 10:11

 

Arnica montanaArnika, Arnica (Arnica montana) - brđanka, veprovac, vučji zub

U kliničkim istraživanjima je dokazano da arnika snažno pojačava lokalni krvotok na mjestu povrede ili rane, te pojačava stupanj apsorbcije na mjestu krvarenja, bilo vanjskog ili unutarnjeg. Dakle, preparati arnike se mogu uspješno koristiti kod hematoma (krvnih podljeva), unutarnjih krvarenja, traumatskih povreda i upala. U određenoj mjeri pomaže kod reume, artritisa i upala vena.  

Međutim, davne 1980 godine Dr Hausen je u časopisu Hautartzt opisao niz slučajeva alergije na arniku i preparate pripremljene od te biljke. Opisao je preko 100 slučajeva zabilježenih u njegovoj dugoj dermatološkoj praksi. Dokazao je da seskviterpenski lakton helenalin snažan alergen.

Nadalje, njemački istraživač Dr Merfort je u časopisu Forschr Komplementarmed Klass Naturheilkunde (2003) je proučio mehanizam antiupalnog djelovanja arnike i dokazao da seskviterpenski lakton helenalin infibira transkripciju NF-kappa B i NF-AT, dva važna gena kod reumatskih obolenja i artritisa, te da je to mehanizam antireumatskog djelovanja spomenute biljke.

Dr Cameron i Dr Chrubasik iz Australije su 2013. godine u Cochrane Database Syst Rev su sistematizirali rezultate sedam kliničkih studija provedenih na ukupno 785 pacijenata koji su patili od kroničnog osteoartritisa. Zaključili su da arnica, preciznije rečeno preparati arnike signifikantno ublažavaju bol i prateće simptome kod kroničnog artritisa, ali ga ne liječe.

Najnoviji rezultati istraživanja Dr Iannittia i saradnka iz Engleske (2.februar 2016) ukazuju da se preparati arnike mogu uspješno primijeniti kod bolova nakon kiruških zahvata jer ublažavaju postoperative bol i ublažavaju upale.

 
Iz alternativne medicine
Srijeda, 27 Siječanj 2016 11:44

 

RaskovnikRaskovnik (botaničko ime: Laserpitium siler)

Nadan Filipović

(na slici: Raskovnik)

Na Balkanu još i danas postoji vjerovanje da je raskovnik magična biljka.

Raskovnik je višegodišnja, zeljasta biljka iz porodice štitarki. Visine je od 60 do 120 centimetara. Stabljika raskovnika je vretenastog oblika, uzdužno brazdasta, šuplja i grana se, zelene je boje. Listovi su uski i trostruko razdeljeni. Cvijet je štitast sa belim cvastima, odnosno cvjetovi čine bijele štitove. Cvjeta od juna do avgusta. Plod je veličine od 6 - 12mm i ima široka rebra. Ukus mu je sličan kao kod komorača i kima, s tim što je gorči i oštriji. Korijen raskovnika je tamno smeđe boje i obično se grana se na dva dijela, a može biti i vretenastog oblika.

Prema pričama i prepričavanjima u takozvanoj narodnoj medicini raskovnik ima širok dijapazon djelovanja. Navodno se koristi protiv zmijskog otrova, da pomogne varenje, u liječenju bolesti krvotoka, kod bolova u zglobovima, u tretmanu gihta, išijasa, muške impotencije, tetanusa, astme, epilepsije, žutice, liječenje čireva na koži. Prema narodnim predanjima korišten je kao prirodni lijek je u ginekologiji da podstakne menstruacije, ali i za kontracepciju. Sok od raskovnika se koristio kao kapi za oči, odnosno za liječenje katarakte. Tonik od raskovnika se koristio za oporavak u slučajevima psihosomatskih iscrpljenosti.

Svaka čast narodnoj medicini!

Međutim, u narodnoj medicini ima niz pretjerivanja koja su ne samo potpuno nerealna već su toliko olako i sugestivno prezentirana da lakovjerne ljude navedu da te navode prime kao zdravo za gotovo i da “polete za spasonosnim lijekom” kao prasad u surutku ili kao krave u djetelinu riskirajući na taj način ne samo odlaganje izlječenja već i eventualne opasnosti od manje ili više otrovnih ljekovitih biljki od kojih samo pravi znalci mogu napraviti efikasne i po zdravlje neopasne preparate.

Interesantna je činjenica da su se istraživanjem raskovnika najviše pozabavili naučnici iz Beograda, sa Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, preciznije iz Odjeljenja za farmakognoziju. Oni su razvili široku suradnju sa kolegama sa farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Ghentu, Belgija, a to je rezultiralo objavljivanjem nekoliko značajnih naučnih radova o raskovniku. Tako su 2013. godine beogradski i belgijski naučnici izolirali neke seskviterpenske lactone koji imaju izuzetno snažnu citotoksičnu aktivnost prema ćelijama raka dojke. Taj naučni rad je objavljen u renomiranom časopisu Phytochemistry.

Beogradski istraživači su 2014 godine objavili naučni rad u kojem su izložili svoja otkrića prema kojim aktivne komponente raskovnika smanjuju senzitivnost prema bolu, ali i da djeluju tako da smanjuju edeme u nogama. (Nat Prod Commun 2014)

Isti tim istraživača je 2015 godine u istom časopisu Nat Prod Commun objavio rezulate kemijske analize eteričnih ulja ekstrahirranih iz raskovnika. Utvrdili su da se to ulje uglavnom sastoji monoterpenoida kao što su sabinen (47.8%), alfa.pinen (25.0%) i beta-pinen (7.1%).

Beogradski naučnici sa Farmaceutskog fakulteta su dokazali da aktivne komponente raskovnika inhibiraju rast Candida albicans. (Food Funct 2015)

Dakle, to su naučni radovi o raskovniku, a sve ostale narodne priče i predanja ostaju samo i jedino na nivou priča i predanja, svakako sve dok se naučno ne dokažu istinitim te dugo prepričavane , maltene, legende o “magičnom djelovanju raskovnika”.

 
Abeceda ljekovitog bilja
Utorak, 26 Siječanj 2016 16:34

 

anđelikaAnđelika, Angelica (Angelica archangelica)

Za ovu biljku je dokazano da pomaže kod Buergerove bolesti, kod psihogene astme, stomačnih problema, grčeva u crijevima, gubitka apetita, itd. Djeluje smirujuće i preporuča se u stanjima anksioznosti i izrazite nervoze. Dvije aktivne komponente izolirane iz anđelike djeluju kao snažni diuretici (supstanicije koje pospješuju izmokravanje).

Nadalje, utrđeno je da furanokumarini iz anđelike inhibiraju proliferaciju ćelija raka pankreasa. Istraživanja u tom području su u toku.

Ne može se zaobići istraživanje Salikhova i Poroshenka rezultati kojeg su objavljeni u časopisu Ruske Akademije medicinskih nauka, 1995. Spomenuti istraživači su dokazali da aktivne komponente iz anđelike imaju veoma izraženo antimutageno djelovanje, odnosno da uveliko sprječavaju mutacije u nizu ćelija, a zna se da procesu kancerogeneze, odnosno transformiranja normalne ćelije u ćeliju raka, uvijek i obavezno prethodi njena mutacija.

Istraživači iz Tajvana su 2003. godine objavili rezultate prema kojim anđelika djeluje izrazito hepatoprotektivno, odnosno, narodnim jezikom kazano, štiti jetru od utjecaja toksičnih supstancija, te svakako i alkohola.

 
Abeceda ljekovitog bilja
Četvrtak, 14 Siječanj 2016 09:19

 

Ampelopsis


Ampelopsis (Ampelopsis grana paradisi)

Naučno je dokazano da aktivne komponente iz korijena Ampelopsisa snažno djeluju kao tonik, stimulant, antipiretik, da su preparati Ampelopsisa jako dobri za tretman krvarećih hemoroide, a posebno su efikasni u brzom liječenju težih opeklina, pospješenju ubrzanja zarastanje rana i općenito za regeneraciju tkiva.

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 5 od 14

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search