LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Alternativna medicina
Abeceda ljekovitog bilja
Četvrtak, 24 Prosinac 2015 13:05

 

AlismaOrientalisAlisma orientalis

Nadan Filipović

Alisma orientalis je izuzetno dobra za masnu jetru, a masna jetra je maltene korak do ciroze jetre. Dr Liu i saradnici iz Centre for Evidence-Based Chinese Medicine, Beijing University su analizirali rezuktate 77 kliničkih studija koje su koristile Alismu orijentalis za tretman masne jetre. Te kliničke studije su obuhvatile 6.753 pacijenta. Konačni zaključak Dr Liu-a i saradnika je da Alismu orientalis treba smatrati ljekovitom biljkom izbora za tretman masne jetre, odnosno zaustavljanje masne degeneracije jetre i, na taj način, taj tretman je prevencija početka cirotičnih promjena.

Nadalje je dokazano da Alisma orientalis djeluje pozitivno na stimuliranje oplodnje jajne ćelije spermatozoidom, da snižava povećani holesterol, odnosno snižava krvnu koncentraciju štetnog LDL-holesterola, a povećava koncentraciju „dobrog“ HDL – holesterola, da djeluje kao snažno sredstvo za izmokravanje, da smanjuje koncentraciju šečera u krvi, da smanjuje povećani krvni pritisak, da je efikasna kod upale mokraćnih puteva i kod bubrežnih kamenaca jer inhibira ili spriječava nastajanje i rast bubrežnih kamenaca. Alisma orientalis (Zexie, ). O Alismi orientalis je objavljeno na desetina naučnih i stručnih radova diljem svijeta, te je, u nekim situacijama, jako cijene i preporučuju i mnogi doktori klasične medicine.

 
Abeceda ljekovitog bilja
Srijeda, 09 Prosinac 2015 08:51

 

AlbiziaAlbizia (Albizia julibrissin)

Nadan Filipović

Ova biljka je jedna od najboljih biljki kineske tradicionalne medicine. Albizia zaista jako dobro uklanja stres, oslobađa strahova i napetosti, a djeluje snažno antidepresivno. Naučnici su dokazali da Albizia djeluje preko serotoninskih A1 receptora. Posebno se koristi u osoba koje imaju slabu memoriju, koje se lako razdraže, koje pate od nesanice, kao i u osoba koje imaju dijabetes (šečernu bolest). Naučno je dokazano da aktivne komponente iz Albizie uništavaju određeni tip malignih ćelija kod humane akutne leukemije. Poboljšava cirkulaciju, dobro djeluje kod oteklina. Ima snažno antioksidativno djelovanje. Naprimjer, aktivne komponente iz Albizia julibrissin, sulfuretin i 3',4',7-trihidroksiflavon, 5-6 puta su jači po antioksidativnom djelovanju od vitamina C.

 
Abeceda ljekovitog bilja
Subota, 05 Prosinac 2015 11:53

 

AgrimonijaAgrimonija

Agrimonija (Agrimonia eupatoria) je poznata u narodu pod imenima petrovac, turica, ranjenik, kostolom, trava od posijeke, kraljevska trava, hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ovčiji čičak, vražja trava, itd. Uglavnom se koristi u kombinaciji s drugim biljkama u tretmanu jetrenih oboljenja. Ima izuzetno snažno antioksidativno djelovanje, a dokazano je da neutralizira veoma štetne slobodne radikale. U tradicionalnoj medicini se koristi kod upala, odnosno infekcija usne duplje, kod dijabetesa, hepatitisa B, kod artritisa, oboljenja vena, proljeva, itd.

Novija su naučna istraživanja pokazala da agrimoniin, jedna od aktivnih komponenta ove biljke djeluje kao inducer citokina. Dalja naučna istraživanja su nedvosmisleno pokazala da Agrimonia eupatoria sadrži nekoliko antitumorskih supstanci, a smatra se da je agrimoniin ima veoma snažno antitumorsko djelovanje. Još je 1987. godine ukazano na antitumorsko djelovanje agrimoniina, 2011-te naučnici iu Južne Koreje nedvosmisleno su dokazali da aktivne komponente agrimonije induciraju pojačanu apoptozu, odnosno smrt ćelija nekih vrsta raka.

 
Abeceda ljekovitog bilja
Utorak, 24 Studeni 2015 21:42

 

AcanthopanaxAcanthopanax (Acanthopanax gracilistylus)

Veoma je djelotvoran kod artritisa, tromboze i bolova u zglobovima. Neki ga veoma uspješno koriste tako što biljku ostave dvije nedelje u crnom vinu, a poslije ga piju i tako uveliko smanjuju tegobe, a posebice bolove koji potječu od reumatoidnog artritisa. Acanthopanax ima imunomodulatorno djelovanje na limfocite, te se na osnovu ovog efekta uspješno koristi kod nekih autoimunih i alergijskih oboljenja. Inhibira agregaciju trombocita i spriječava trombozu, inhibira enzim pankreasnu lipazu, djeluje antimetastatski tako što snažno stimulira imuni sistem, te ga neki eksperti preporučuju za prevenciju metastaza kod raka. Izuzetno je dobar kod pacijenata koji su doživjeli moždani udar, jer nakon uzimanja preparata od ove biljke kod većine se stanje i neurološki parametri značajno poboljšavaju. To je dokazano u čak 13 kliničkih istraživanja na 962 pacijenta. Ima izrazito anti-stres djelovanje, otklanja umor, pojačava imunitet, smanjuje krvni tlak, pospješuje biosintezu kolagena, djeluje hepatoprotektivno (štiti jetru od toksina).

Više u: Deyama T, Nishibe S, Nakazawa Y. Constituents and pharmacological effects of Eucommia and Siberian ginseng, Aqcta Pharmacol Sin 2001, 22, 1057 – 1070; Huang L, Zhao H, Huang B, Zheng C, Peng W, Qin L, Acanthopanax senticosus: review of botany, chemistry and pharmacology, Pharmazie 2011, 66, 83 – 97; Li W, Liu M, Feng S, Wu B, Zhang S, Zang W, Liu GJ, Acanhopanax for acute ischaemic stroke, Cochrane Database Syst Rev 2009, Jul 8 (3): CD007032)

 

 
Upotreba kantariona zahtijeva dosta opreza
Nedjelja, 04 Listopad 2015 19:00

 

KantarionKantarion – neke manje poznate činjenice

Nadan Filipović

Hypericum perforatum ili St John’s wort (u daljem tekstu kantarion) zaista je jedna od “zlatnih” ljekovitih biljki, no po mome misljenju rijetko se može primjenjivati bez dodataka drugih ljekovitih biljki.

Kantarionovo ulje jako je dobro sredstvo kod opekline, pogotovu onih koje se dobiju na suncu. Kantarion je najbolja antidepresivna biljka, jer mu cvjetovi sadrže relativno visoke koncentracije aktivne komponente hypericina, za kojeg je klinički dokazano da je veoma efikasan prirodni antidepresiv, možda bolji od nekih koje liječnici često i olako prepisuju.

Kantarion djeluje tako da snažno snižava koncentraciju nekih antibiotika u krvi, te kada se uzima antibiotska terapija, nipošto se ne smiju uzimati nikakvi preparati kantariona.

Klinička su istrazivanja su nedvojbeno pokazala da kantarion takodje snačno pojačava izlučivanje midazolama, amitriptyline, digoxina, warfarina, phenoprocoumona i theophylline iz organizma, pa svi oni koji stalno ili povremeno uzimaju navedene lijekove niposto nipošto ne smiju uzimati preparate na bazi kantariona.

Oni ljudi koji imaju određena bubrežna oboljenja ne smiju koristiti kantarion, a posebno oni kojim je transplantiran bubreg ili se nalaze na dijalizi. Uzimanje kantariona za njih može biti fatalno.

 
O pčeli i medu
Nedjelja, 26 Travanj 2015 13:33

 

MEDMed kroz religije i med u islamu (5)

Mr. sci Vildana Semić Isaković, Sisak, Republika Hrvatska

Zdravstvene koristi konzumiranja meda

Zdravstvene koristi konzumiranja meda temeljene su na znanstvenim istraživanjima prožete kroz tradicionalna konzumiranja. Prethodno smo opisali tri osnovna pozitivna učinka meda na osnovu kojih se temelje sve zdravstvene koristi njegova konzumiranja.

1. Liječenje gastrointestinalnog refluksa

U studiji objavljenoj od strane profesora Mahantayya V Math, iz MGM Medical College, Kamothe, Navi Mumbai, Indija, u znanstvenom časopisu British Medical Journal, dokazano je da konzumiranjem meda u destiliranoj vodi pri temperaturi od 37˚C med značajno doprinosi smanjenju gastrointerstinalnog refluksa.

2. Liječenje dojenačkog gastroenteritisa

U studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu „British Medical Journal“, znanstvenici E. Haffejee i A. Moosa su imali za cilj dokazati da li med može utjecati na trajanje akutnog proljeva, i da li mogu med koristiti kao nadomjestak u oralnoj rehidraciji. Došli su do zaključka da med skraćuje trajanje bakterijskog proljeva u dojenčadi i male djece, te da se sigurno može koristiti kao zamjena za glukozu kod oralne rehidracije, ali u otopini koja sadrži elektrolite. Upravo ovo istraživanje je znanstveni dokaz za hadis Poslanika Muhammeda, a.s., opisan na početku ovoga članka.

3. Zacjeljivanje rana i opeklina

Dokumentirano je nekoliko slučajeva pozitivnog učinka meda na liječenje različitih otvorenih rana. Pregledni znanstveni članak objavljen u „The Cochrane Library“ pokazao je pozitivnu korist meda za liječenje opeklina, a glavni autor studije ističe da je „med puno jeftinije rješenje kod opekotina, osobito kod korištenja antibiotika koji uvelike imaju štetne nuspojave“. Ovo istraživanje pokazuje prethodno opisana antimikrobna svojstva meda. Isto tako, ista studija dokumentira slučaj dijabetičara koji je imao ponavljajući celulitis i stafilokoknu infekciju, a koju nije izliječio višemjesečnim korištenjem antibiotika. Nakon kontinuirane konzumacije meda, upala je počela jenjavati.

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 6 od 14

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search