LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Alternativna medicina
Abeceda ljekovitog bilja
Srijeda, 09 Prosinac 2015 08:51

 

AlbiziaAlbizia (Albizia julibrissin)

Nadan Filipović

Ova biljka je jedna od najboljih biljki kineske tradicionalne medicine. Albizia zaista jako dobro uklanja stres, oslobađa strahova i napetosti, a djeluje snažno antidepresivno. Naučnici su dokazali da Albizia djeluje preko serotoninskih A1 receptora. Posebno se koristi u osoba koje imaju slabu memoriju, koje se lako razdraže, koje pate od nesanice, kao i u osoba koje imaju dijabetes (šečernu bolest). Naučno je dokazano da aktivne komponente iz Albizie uništavaju određeni tip malignih ćelija kod humane akutne leukemije. Poboljšava cirkulaciju, dobro djeluje kod oteklina. Ima snažno antioksidativno djelovanje. Naprimjer, aktivne komponente iz Albizia julibrissin, sulfuretin i 3',4',7-trihidroksiflavon, 5-6 puta su jači po antioksidativnom djelovanju od vitamina C.

 
Abeceda ljekovitog bilja
Subota, 05 Prosinac 2015 11:53

 

AgrimonijaAgrimonija

Agrimonija (Agrimonia eupatoria) je poznata u narodu pod imenima petrovac, turica, ranjenik, kostolom, trava od posijeke, kraljevska trava, hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ovčiji čičak, vražja trava, itd. Uglavnom se koristi u kombinaciji s drugim biljkama u tretmanu jetrenih oboljenja. Ima izuzetno snažno antioksidativno djelovanje, a dokazano je da neutralizira veoma štetne slobodne radikale. U tradicionalnoj medicini se koristi kod upala, odnosno infekcija usne duplje, kod dijabetesa, hepatitisa B, kod artritisa, oboljenja vena, proljeva, itd.

Novija su naučna istraživanja pokazala da agrimoniin, jedna od aktivnih komponenta ove biljke djeluje kao inducer citokina. Dalja naučna istraživanja su nedvosmisleno pokazala da Agrimonia eupatoria sadrži nekoliko antitumorskih supstanci, a smatra se da je agrimoniin ima veoma snažno antitumorsko djelovanje. Još je 1987. godine ukazano na antitumorsko djelovanje agrimoniina, 2011-te naučnici iu Južne Koreje nedvosmisleno su dokazali da aktivne komponente agrimonije induciraju pojačanu apoptozu, odnosno smrt ćelija nekih vrsta raka.

 
Abeceda ljekovitog bilja
Utorak, 24 Studeni 2015 21:42

 

AcanthopanaxAcanthopanax (Acanthopanax gracilistylus)

Veoma je djelotvoran kod artritisa, tromboze i bolova u zglobovima. Neki ga veoma uspješno koriste tako što biljku ostave dvije nedelje u crnom vinu, a poslije ga piju i tako uveliko smanjuju tegobe, a posebice bolove koji potječu od reumatoidnog artritisa. Acanthopanax ima imunomodulatorno djelovanje na limfocite, te se na osnovu ovog efekta uspješno koristi kod nekih autoimunih i alergijskih oboljenja. Inhibira agregaciju trombocita i spriječava trombozu, inhibira enzim pankreasnu lipazu, djeluje antimetastatski tako što snažno stimulira imuni sistem, te ga neki eksperti preporučuju za prevenciju metastaza kod raka. Izuzetno je dobar kod pacijenata koji su doživjeli moždani udar, jer nakon uzimanja preparata od ove biljke kod većine se stanje i neurološki parametri značajno poboljšavaju. To je dokazano u čak 13 kliničkih istraživanja na 962 pacijenta. Ima izrazito anti-stres djelovanje, otklanja umor, pojačava imunitet, smanjuje krvni tlak, pospješuje biosintezu kolagena, djeluje hepatoprotektivno (štiti jetru od toksina).

Više u: Deyama T, Nishibe S, Nakazawa Y. Constituents and pharmacological effects of Eucommia and Siberian ginseng, Aqcta Pharmacol Sin 2001, 22, 1057 – 1070; Huang L, Zhao H, Huang B, Zheng C, Peng W, Qin L, Acanthopanax senticosus: review of botany, chemistry and pharmacology, Pharmazie 2011, 66, 83 – 97; Li W, Liu M, Feng S, Wu B, Zhang S, Zang W, Liu GJ, Acanhopanax for acute ischaemic stroke, Cochrane Database Syst Rev 2009, Jul 8 (3): CD007032)

 

 
Upotreba kantariona zahtijeva dosta opreza
Nedjelja, 04 Listopad 2015 19:00

 

KantarionKantarion – neke manje poznate činjenice

Nadan Filipović

Hypericum perforatum ili St John’s wort (u daljem tekstu kantarion) zaista je jedna od “zlatnih” ljekovitih biljki, no po mome misljenju rijetko se može primjenjivati bez dodataka drugih ljekovitih biljki.

Kantarionovo ulje jako je dobro sredstvo kod opekline, pogotovu onih koje se dobiju na suncu. Kantarion je najbolja antidepresivna biljka, jer mu cvjetovi sadrže relativno visoke koncentracije aktivne komponente hypericina, za kojeg je klinički dokazano da je veoma efikasan prirodni antidepresiv, možda bolji od nekih koje liječnici često i olako prepisuju.

Kantarion djeluje tako da snažno snižava koncentraciju nekih antibiotika u krvi, te kada se uzima antibiotska terapija, nipošto se ne smiju uzimati nikakvi preparati kantariona.

Klinička su istrazivanja su nedvojbeno pokazala da kantarion takodje snačno pojačava izlučivanje midazolama, amitriptyline, digoxina, warfarina, phenoprocoumona i theophylline iz organizma, pa svi oni koji stalno ili povremeno uzimaju navedene lijekove niposto nipošto ne smiju uzimati preparate na bazi kantariona.

Oni ljudi koji imaju određena bubrežna oboljenja ne smiju koristiti kantarion, a posebno oni kojim je transplantiran bubreg ili se nalaze na dijalizi. Uzimanje kantariona za njih može biti fatalno.

 
O pčeli i medu
Nedjelja, 26 Travanj 2015 13:33

 

MEDMed kroz religije i med u islamu (5)

Mr. sci Vildana Semić Isaković, Sisak, Republika Hrvatska

Zdravstvene koristi konzumiranja meda

Zdravstvene koristi konzumiranja meda temeljene su na znanstvenim istraživanjima prožete kroz tradicionalna konzumiranja. Prethodno smo opisali tri osnovna pozitivna učinka meda na osnovu kojih se temelje sve zdravstvene koristi njegova konzumiranja.

1. Liječenje gastrointestinalnog refluksa

U studiji objavljenoj od strane profesora Mahantayya V Math, iz MGM Medical College, Kamothe, Navi Mumbai, Indija, u znanstvenom časopisu British Medical Journal, dokazano je da konzumiranjem meda u destiliranoj vodi pri temperaturi od 37˚C med značajno doprinosi smanjenju gastrointerstinalnog refluksa.

2. Liječenje dojenačkog gastroenteritisa

U studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu „British Medical Journal“, znanstvenici E. Haffejee i A. Moosa su imali za cilj dokazati da li med može utjecati na trajanje akutnog proljeva, i da li mogu med koristiti kao nadomjestak u oralnoj rehidraciji. Došli su do zaključka da med skraćuje trajanje bakterijskog proljeva u dojenčadi i male djece, te da se sigurno može koristiti kao zamjena za glukozu kod oralne rehidracije, ali u otopini koja sadrži elektrolite. Upravo ovo istraživanje je znanstveni dokaz za hadis Poslanika Muhammeda, a.s., opisan na početku ovoga članka.

3. Zacjeljivanje rana i opeklina

Dokumentirano je nekoliko slučajeva pozitivnog učinka meda na liječenje različitih otvorenih rana. Pregledni znanstveni članak objavljen u „The Cochrane Library“ pokazao je pozitivnu korist meda za liječenje opeklina, a glavni autor studije ističe da je „med puno jeftinije rješenje kod opekotina, osobito kod korištenja antibiotika koji uvelike imaju štetne nuspojave“. Ovo istraživanje pokazuje prethodno opisana antimikrobna svojstva meda. Isto tako, ista studija dokumentira slučaj dijabetičara koji je imao ponavljajući celulitis i stafilokoknu infekciju, a koju nije izliječio višemjesečnim korištenjem antibiotika. Nakon kontinuirane konzumacije meda, upala je počela jenjavati.

 
O pčeli i medu
Ponedjeljak, 20 Travanj 2015 19:09

 

medMed kroz religije i med u islamu (4)

Mr. sci Vildana Semić Isaković, Sisak, Republika Hrvatska

 

Što je med i kako nastaje?

 

Med je hrana bogata energijom koju proizvode pčele radilice kako bi njime nahranile mlade pčele. Radilice u većini kukaca početkom zime ugibaju, no početkom proljeća kraljica majka osniva novu koloniju. Kako matica ne može sama stvoriti koloniju, s njom zimu mora preživjeti nekoliko stotina radilica. One maticu hrane, čiste i brinu za jaja i ličinke. Da bi to bilo moguće potrebno je imati zalihe nektara. Te zalihe tokom ljeta pravi pčela medarica. Kada u prirodi raste obilje cvijeća, pčele imaju i više nego dovoljno hrane od koje dio ostaje za zimu.

 

Med je za pčele važan tijekom čitave godine. Čuva se u voštanim stanicama i predstavlja hranu za ličinke, te hranu za stanovnike košnice koji je ne mogu napuštati, pa ovise o spremljenim rezervama. Sredinom ljeta roj pčela sastoji se od jedne matice i preko 60.000 pčela radilica.

 

S druge strane, cvijeće luči mirisnu vodenastu otopinu - nektar. Posebne žlijezde koje proizvode nektar zovu se nektariji, a nalaze se duboko u unutrašnjosti cvijeća. Razlog zbog kojeg biljke proizvode nektar je da privuku kukce koji ih oprašuju. Radilice jezikom sišu nektar i spremaju ga u voljku ili medni želudac. Skupljeni nektar u košnici predaju mladim radilicama, pa kreću u ponovno sakupljanje. Mlade radilice, potom, nektar premeću u ustima 20-tak minuta dodajući mu enzime invertaze. Oni cijepaju saharozu iz nektara na glukozu i fruktozu. Nektar se nakon toga odlaže u stanice saća da ispari voda, da se zgusne i postane koncentriraniji. Nakon tog procesa, kada je smjesa već dovoljno gusta, radilice je ponovo žvaču i dovode u stanje koje bi se moglo nazvati medom. Med se potom postavlja u stanicu za odlaganje meda i poklopi voskom. Tako skladišten čuva eterična ulja iz nektara, a pčele ga po potrebi otvaraju i koriste. Iz saća se med vadi zagrijavanjem na suncu (topljeni med), centrifugiranjem (vrcani med) ili gnječenjem (muljani med). Muljani med spada među najzdravije vrste meda. Pročišćeni se med dobiva zagrijavanjem meda, njegovim cijeđenjem i odstranjivanjem nečistoća. To je žutosmeđa, gusta, prozirna tekućina slatkog ukusa i ugodnog aromatičnog mirisa. Boja, ukus i miris meda ovise o nektaru, odnosno o biljci s koje su pčele skupljale nektar. 

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 6 od 14

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search