LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Novosti i savjeti iz medicine
Novosti i savjeti iz medicine
Subota, 26 Travanj 2014 14:12

Kako živjeti sa migrenom??? (2)

Dinka Filipović

Kad bi se tačno znalo koji su glavni izazivači napadaja migrene, problem bi bio lako riješiv. Moderna nauka je, međutim, dokazala da izazivači migrene mogu biti, naprimjer: čokolada, prezreli žuti sirevi, nezrele, još zelene banane, alkohol, a posebno crno vino, različiti dodaci hrani kao natrijum-nitrat i aspartam, te kako već rekosmo mono-sodium-glutamat, i još čitav niz drugih faktora iz svakodnevne ishrane. Oni koje pate od migrene trebali bi iz ishrane isključiti sve konzervirane namirnice, sve vrste hrane i napitaka koji sadrže vještačke boje, sve vrste hrane koje sadrže kemijske konzervanse i zaslađivače, čokoladu i kakao, kafu i kofein, energetske napitke, kiseli kupus, orahe, soft-napitke kao Coca-Cola, Pepsi-Cola, Fanta, itd., mliječne proizvode, a posebno žute prezrele sireve, sladoled, naranče, grejpfrut, limun, banana, jagode, crno vino, pivo, sve animalne produkte osim plave ribe, životinjske masnoće, itd.

Mnogi liječnici preporučuju vođenje jedne vrste dnevnika u koji se svaki dan upisuje šta se pojelo i popilo, pa se onda prati javljanje migrene, te trajanje i intenzitet napadaja. Na taj se način, svakako uz veliko strpljenje i to na duži rok, može utvrditi koje namirnice izazivaju migrenu. Ukoliko u 3-4 mjeseca dođe do značajnijeg smanjenja broja i trajanja napada, te ako su napadi blaži po simptomina nego li inače, onda takva osoba ima šanse da joj jedan veliki problem postane manji, odnosno da teški napadi migrene postanu kratkotrajne glavobolje maloga intenziteta bolova i mučnine.

 
Novosti i savjeti iz medicine
Ponedjeljak, 21 Travanj 2014 23:36

Kako živjeti sa migrenom??? (1)

Dinka Filipović

Ima mnogo hipoteza o javljanju migrene. Postoji hipoteza da je migrena posljedica naglih širenjem i skupljanja arterija u mozgu, da je posljedica neke ili nekih preosjetljivosti preme nekim supstancama iz hrane, itd. Tih hipoteza ima na desetine, ali ni jedna nije u potpunosti potvrđena. Znači, migrena istaje veliki “upitnik” u medicini.

Svaki napadaj migrene je jako bolno i mučno iskustvo. Svi oni koji pate od migrene znaju da je taj intenzivni bol lociran na jednoj stranu glave, da je često praćen teškim mučninama i povraćanjima, te da je veoma često praćen, narodnim jezikom kazano, kao nekim tačkama ili mušicama koje kao da stalno titraju ispred jednoga oka, a to su takozvani vizuelni efekti migrena.

 
Novosti i savjeti iz medicine
Ponedjeljak, 14 Travanj 2014 14:41

 

Značaj vitamina B12 u dijagnostici – najnovija otkrića

Dinka Filipović

Već smo na OKU pisali o određenim korelacijama između uvećane koncentracije vitamina B12 u krvi i oboljenja bubrega, jetre, posebno kod ciroze jetre, te raka jetre, metastazama na jetri, nekim oblicima leukemija, itd. U ovom napisu želimo se ukratko osvrnuti na jedno veliko kliničko istraživanje koje su proveli Dr Johan Arendt i njegova tri saradnika iz Odjela za kliničku epidemiologiju i kliničku biokemiju Univerzitetske bolnice u Aarhus-u, Danska.

Dr Arendt i saradnici su sakupili podatke o određivanjima vitamina B12 u krvi kod 333.667 pacijenata u cijeloj Danskoj, u periodu od 1998 – 2010. Nakon toga su temeljito obradili medicinsku dokumentaciju svih 333.667 pacijenata i utvrdili broj onih koji su kasnije oboljeli od raka, dakle, godinu i više nakon uvećanja koncentracije vitamina B12 u krvi. Izričito su naglasili da su iz istraživanja isključili sve pacijente koji su imali rak u momentu određivanja koncentracije vitamina B12 u krvi, kao i sve one koji su vitamin B12 uzimali kao suplement.

Njihovi rezultati nedvosmisleno ukazuju ne na povezanost uvećane koncentracije vitamina B12 u krvi i raka, već su, što je veoma interesantno i intrigantno, spomenuti istraživači utvrdili da do uvećanja vitamina B12 u krvi dolazi po godinu i čak dvije godine prije postavljanje dijagnoze neke forme raka ili leukemije.

O tom otkriću se može sve detaljno pročitati u tekstu “Elevated Plasma Vitamin B12 Levels as a Marker for Cancer: A Population-Based Cohort Study” što je objavljen u renomiranom Journal of the National Cancer Institute (USA) u broju od 18 novembra 2013.

Nadalje su Dr Arendt i saradnici dokazali da uzimanje vitamina B12, čak na regularnoj dnevnoj bazi, čak i u toku dužeg perioda, nikad ne dovode do značajnih ili alaramatnih uvećanja koncentracije vitamina B12 u krvi.

 
Novosti i savjeti iz medicine
Srijeda, 29 Siječanj 2014 17:38

Tetoviranje i hepatitis B, hepatitis C, AIDS (sida), ali i drugi mogući zdravstveni problemi kao posljedica ishitrenih odluka

Dinka Filipović

Tetoviranje je uzelo velikog maha, posebno u zadnjih desetak godina. Saloni za tetoviranje, kojih u prošlom stoljeću maltene nije ni bilo, sada niču kao gljive poslije kiše. Kad na Internetu samo letimično pregledate reklame za te salone vidjet ćete da nema grada, gradića ili varošice na svijetu koja nema salon za tetoviranje. Na plažama i na ulicama pored nas prolaze pokretne izložbe slika koje rese ramena, ruke, noge, prsa, pa čak i lica mnogih ljudi, a posebno mladih. Tako, Wenzel i saradnici u časopisu Dermatology, broj 226, iz maja prošle godine, u svojoj naučnoj publikaciji naslovljenoj “Adverse reactions after tattooing: review of the literature and comparison to results of a survey”, tvrde da je u svijetu čak 24% populacije tetovirano. Zaista je to veliki i iznenađujući procenat, čak ukazivanje na jednu vrstu epidemije.

No, u ovo vrijeme halabuke oko “ljudskih sloboda i prava” bilo kakav pokušaj jasne kritike onih koji odluče svoje tijelo ukrasiti jednim ili sa više crteža, bio bi dočekan na nož, a možda bi imao i kontraefekt. Kao doktor mogu samo kazati: “Mnogi koji se na brzinu, bez razmišljanja i radi mode odluče ukrasiti tetovažama, imaće vremena za kajanje!”

Tetoviranje može imati za posljedicu niz teških obolenja, kao što su AIDS (sida), hepatitis B, te hepatitis C, a što je nedvosmisleno dokazano. O tome su dosta radova objavili Tohme i Holmberg, 2012, Jafari i saradnici, 2012, Carney i saradnici, 2013, itd.

 
Novosti i savjeti iz medicine
Subota, 11 Siječanj 2014 08:39

Značaj vitamina B12 u dijagnostici

Dinka Filipović

Vitamin B12 je neophodan za formiranje ćelija, biosintezu DNK i funkciju nervnih vlakana, ali ima još čitav niz uloga u organizmu. Dobri izvori vitamina B12 su jetra, riba, rakovi, mlijeko, jaja, itd. Najviše ga ima u produktima animalnog porijekla, a na tu činjenicu ne bi trebali zaboraviti vegeterijanci kod kojih se često javlja nedostatak vitamina B12.

Najčešći simptomi nedostatka vitamina B12 su: bolovi u jeziku, promjene na jeziku, proljevi, osjećaj bockanja i trnaca u rukama i nogama, depresivno raspoloženje, slaba koncentracija, slabljenje memorije, opšta slabost, zamor, itd. Spomenuti nedsotatak vitamina B12 je češći u starijih osoba, zbog oslabljene apsorpcije u tankom crijevu, kod celijačlne bolesti, trudnoče i kod vegeterijanaca.

U Evropi se kod utvrđenog nedostatka daje injekcija sa vitaminom B12, a ovdje u Australiji je najčešće preporučeno uzimanje tableta vitamina B12 u dozi od jednog miligrama dnevno, svakako na duži rok.

Međutim, veću zabrinutost ljekara i pacijenta može pobuditi stanje uvećanog vitamina B12 u krvi, a takve situacije mogu, ali ne moraju, ukazivati da se u diferencijalno-dijagnostičkom smislu riječi treba razmisliti o slabljenju funkcije bubrega, jetrenim obolenjima, cirozi jetre, raku jetre, metastazama u jetri, hroničnoj mielocitnoj leukemiji, promielocitnoj leukemiji, policitemiji vera, te o takozvanom hipereozinofilnom sindromu, itd.

Ako se kod pacijenta utvrdi značajno uvećanje koncentracije vitamina B12 u krvi, potrebno je nalaz ponoviti nakon dvije do tri nedelje, te ako je i dalje koncentracije vitamina B12 uvećana, treba pod hitno poduzeti sve dijagnostičke mjere koje stoje na raspolaganju s ciljem da se utvrdi uzrok tog povećanja.

 
Praktični savjet
Nedjelja, 08 Prosinac 2013 17:55

Čuvajte se zmijskog ujeda i kada zmiji odsječete glavu!!!

Nadan Filipović

Dolazi nam vruće ljeto. Zna se da ljeti zmije postanu jako aktivne. U potrazi za plijenom, odnosno hranom, uvlače se čak i u kuće. Najslikoviti je primjer jedne žene iz okoline Doboja. Desilo se to prošlog ljeta. Ta nesrećna žena je ušla iz avlije u kuću i kad - šta će vidjeti, skuži, na svoju nesreću, a ne sreću, kako pogolema zmija odgmiza pod frižider. Žena uze metlu pa onom držalicom guraj, guraj i bogme, uspije istjerati zmiju. U drugoj ruci je držala goleme mašice.

Helem, kad je zmija izgmizala ispod frižidera, žena je hitro i snažno mašicama udari jednom, dvaput i kad je udari treći put – TRAS! - otkinu zmiji glavu. Glava se odmah smiri, dok se tijelo još desetak minuta grčevito savijalo u smrtnim mukama.

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 6 od 10

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search