LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Novosti i savjeti iz medicine
O problemima sa prostatom
Četvrtak, 05 Rujan 2013 13:42

 

Prostata – nešto o prirodnom liječenju? (2)

Nadan Filipović

Naučnici još nisu uspjeli otkriti ključni uzrok dobroćudnog povećanja prostate. Zna se, međutim, da se prostata povećava sa starenjem. Naime, u toku procesa starenja dolazi do značajnih promjena odnosno hormonskog statusa u muškarca. Općenito se smatra se da najvažniju ulogu u sporom procesu dobroćudnog povećanja prostate imaju muški polni hormoni testosteron, ali i drugi koje skupno označavamo kao androgene hormone. Naučno je dokazano da se testosteron u ćelijama prostate biotransformira u još hormonalno jači dihidrotestosteron koji pospješuje rast ćelija prostate. Dihidrotestosteron je ključni faktor značajnog fiziološkog povećanja prostate izmedu puberteta i mlađe odrasle dobi. Mnogi naučnici dijele mišljenje da je dihidrotestosteron glavni stimulator nenormalnog povećanja prostate u kasnijoj životnoj dobi.

 
O problemima sa prostatom
Utorak, 27 Kolovoz 2013 13:10

 

Prostata – nešto o prirodnom liječenju? (1)

Nadan Filipović

Uvodne napomene

Ponukan činjenicom da mi se javlja sve više ljudi koji imaju problema sa uvećanom prostatom, a među njima ima čak i tridesetogodišnjaka, pa i mlađih (!!!), te uzevši u obzir da sam kao stariji čovjek prije nekoliko godina zamijetio da i sam imam problema s mokrenjem kao posljedicom zasada blago uvećane prostate, nastojao sam što temeljitije istražiti kako se to uvećanje može prirodnim putem usporiti ili zaustaviti. Proveo sam po naučnim bibliotekama dane i dane, najprije s ciljem da sebi nađem kakvog dobrog i efikasnog lijeka, a što sam, po svoj prilici i uspjeo.

Nadalje, onim koji su mi se obratili, a bilo ih je na desetine, čini mi se da sam dao dobre i zaista dobronamjerne savjete, te sam onim koji su moje riječi i pomoć uzeli za ozbiljno manje ili više pomogao po tom zdravstvenom pitanju, rezerviranom samo za muškarce. I rekoh sebi – pa što ne bi napisao nešto detaljnije o problemima sa prostatom, pa ko hoće da pročita i nešto nauči, bujrum, a ako neke to ne interesuje, onda je to njihova privatna stvar. Uostalom, nije se taj rodio koji bi trebao ljude „lasom loviti“ i prisiljavati ih da učine nešto dobro za svoje zdravlje.

I u ovih čletrdeset i više godina prakse uspjeh se uvjeriti u dimenzije ljudskog fatalizma, a posebno onog našeg, ne samo bošnjačkog, već balkanskog; onog što ima formulu „noja koji pred problemom i opasnošću zabija glavu u pijesak“ ili, bolje rečeno onog tipa – „ma neće to mene potrefiti“.

Onim koji budu čitali ovaj feljton o prostati i problemima s njom poručujem – slobodno o ovim mojim riječima porazgovarajte sa svojim doktorima, pa čak i urolozima, a ako samo jedan od njih, ne kaže, već napiše. da je ovo „šuplja priča“, bujrum, vi njemu vjerujte, a ne meni.

Da pređemo na temu? Šta velite?

 
Spirulina – alga koja je najbogatiji izvor prirodnih supstanci za ljudsko zdravlje
Četvrtak, 13 Lipanj 2013 07:50

Dinka Filipović

Spirulina je jedan od najboljih izvora čitavog niz prirodnih sastojaka za čuvanje zdravlja i prevenciju (spriječavanje nastanka) mnogih bolesti. Utvrđeno je da spirulina sadrži oko 58% do 62% najvažnijih aminokiselina, niza vitamina, smjese karotena, gama linoleinske esencijalne masne kiseline i ksantofilnih prirodnih pigmenata. Odavno je poznato je da je ova alga najbogatiji prirodni izvor vitamina B12.  Mnoga istraživanja su rezultirala spoznajom da spirulina može spriječiti pojavu raka, kako u eksperimentalnih životinja, tako i u ljudi. Naime, mnogi oblici raka posljedica su oštećenja DNA u ćelijama, a to dovodi do procesa mutacije, a nakon uznapredovalih procesa mutacije u ćelijama one mogu lako krenuti putem daleko opasnijeg procesa ili procesa kancerogeneze. To znači da ta ćelija ili više ćelija prosto “podivljaju”, izmaknu se kontroli i počnu se dijeliti ogromnom brzinom. U neoštećenim ćelijama postoji sistem endonukleaze koji je “zadužen” da “popravlja” (reparira) oštećene lance DNA. Tako se pomoću ovog enzimatskog sistema spriječavaju procesi mutacije, ali i procesi kasnije kancerogeneze, odnosno nastanka primarnih ćelija raka.

 
Novosti i savjeti iz medicine
Subota, 18 Svibanj 2013 13:05

Celularna terapija je golema prevara

Nadan Filipović

Takozvana terapija pomoću živih ćelija, dakle, pomoću suspenzija ćelija endokrinih žlijezda, embrionskih ćelija, itd., provodi se tako da se pacijentu intravenski daju spomenuti preparati, ali, ima i takvih formulacija koje se apliciraju oralnim putem.

Da najprije raščistimo taj “oralni put aplikacije”! To je čista budalaština i varanje neobrazovanih ljudi. Kad bilo kakav ćelijski preparat dospije u želudac biva razgrađen u probavnom traktu i nema ama baš nikakve šanse da bilo kakva ćelija dospije do mjesta djelovanja, nakon “susreta”, naprimjer, s hlorovodoničnom kiselinom iz želučanog soka, a da i ne govorimo o djelovanju probavnih proteolitičkih enzima. Ko, međutim, vjeruje u bilo kakvu efikasnost oralnih preparata živih ćelija neka i dalje vjeruje, ali treba da zna da nakon oralne aplikacije to više nisu nikakve “žive ćelije”, već derivati transformirani u procesima probave. To je samo bacanje velikih para.

 
Novosti i savjeti iz medicine
Subota, 13 Travanj 2013 10:05

Zujanje u ušima – tinitus (tinnitus)

Dinka Filipović

U svakodnevnoj praksi često mi se obraćaju pacijenti, uglavnom starije životne dobi, sa problemom koji im negativno utiče na kvalitet života, a to je stalno zujanje u ušima. Prema relevantnim statističkim podacima zujanje u ušima se pojavljuje kod oko 20% ljudi. Zujanje u ušima (u daljem tekstu tinitus) nije nikakva bolest, već samo simptom, odnosno znak određenog poremećaja.

Postoje dvije vrste tinitusa – subjektivni i objektivni. Subjektivni tinitus je onaj kada zujanje u ušima čuje samo pacijent, a objektivni je onaj kada doktor, specijalista za otorinolaringologiju koristi određene aparature koje mu omogućuju da čuje zvukove u pacijentovu uhu.

 
Premenstrualni sindrom
Utorak, 14 Kolovoz 2012 09:37

 

Premenstrualni sindrom – što poduzimaju ljekari kod takvih stanja?

Dinka Filipović

Doktori kod premenstrualnog sindroma često preporučuju uzimanje vitamine A, E i B6, zajedno sa kalcijem i magnezijem, jer je dokazano da spomenuta kombinacija dosta olakšava sve simptome kod takvih situacija. Ipak, treba naglasiti da nije naučno potvrđena efikasnost predložene vitaminsko-mineralne kombinacije. Znači, može pomoći, ali ne mora pomoći. Dokazano je da uzimanje kalcijum karbonata u dozi od 1,200 miligrama dnevno pomaže kod oko 48% žena koje pate od premenstrualnog sindroma.

Kada vide da ništa značajno nije postignuto pomoću davanja spomenutih vitamina i minerala, ljekari se odlučuju za takozvani farmakološki tretman, tačnije, tretman pomoću lijekova.Treba, međutim, naglasiti da taj farmakološki tretman nije pravo liječenje, jer nakon uzimanja određenih lijekova neće zauvijek nestati premenstrualni sindrom, već će se samo ublažiti neki ili svi siptomi koji se u tim situacijama javljaju.

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 8 od 10

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search