LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Novosti i savjeti iz medicine
Anemija - slabokrvnost
Četvrtak, 26 Srpanj 2012 12:17

 

Anemija – slabokrvnost

Dinka Filipović

Anemija uvjetovana nedostatkom željeza u organizmu je stanje koje karakterizira smanjen broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), odnosno smanjen sadržaj hemoglobina u krvi. Pošto su crvena krvna zrnca „zadužena“ za prenos kisika preko hemoglobina koji se u njima nalazi, svako smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca ima za posljedicu smanjeno snabdijevanje kisikom vitalnih organa, a posebno mozga. Obično je takva anemija, kako je rečeno, posljedica nedostatka aktivnog željeza u organizmu, ali je često izazvana i nedostatkom vitamina B12, B6, folne kiseline, te mangana i bakra u organizmu. Dakle, jasno je da samo uzimanje tableta željeza u formi željeznog sulfata uopšte ne mora dovesti do riješenja problema.

 
Diabetes (šećerna bolest) i Ramazanski post
Utorak, 16 Kolovoz 2011 08:50

Dinka  Filipović

U zadnjih desetak godina Ramazanski post je postao veoma interesantan predmet medicinskih proučavanja. Međutim, mali je broj doktora koji skreću pažnju da Ramazanski post, pored niza blagotvornih efekata na zdravlje, može predstavljati i potencijalnu opsanost za određenu kategoriju bolesnika, tačnije za šećeraše, odnosno osobe kod kojih je utvrđeno da boluju od diabetesa tipa 1. ili 2. Kada se uzme u obzir da u svijetu živi između 1.2 do 1.6 milijardi muslimana, a što predstavlja 19 – 26% svjetske populacija, te činjenica da je prevalenca diabetesa oko 4.6%, proizilazi da u takozvanom muslimanskom svijetu ima između 55 i 75 miliona šećeraša. Prema podacima EPIDAR studije iz 2001. godine 43% muslimana sa diabetesom tipa 1 i čak 79% muslimana sa diabetesom tipa 2 posti tokom cijelog Ramazana.

Mislim da je potrebno u kratkim crtama dati objašnjenje da Ramazanski post može biti veoma opasan, pa čak i koban za šećeraše, te da ovoj populaciji pacijenata treba skrenuti pažnju da je za njih možda i pametnije da se ne upuštaju u taj dugotrajni post.

 
Nešto o infekcijama mokraćnih puteva
Subota, 28 Svibanj 2011 09:23

Dinka Filipović

Svake godine se u Australiji tretira preko 250.000 slučajeva infekcije mokraćnih puteva. Ako se kod nekoga jave simptomi mokraćne infekcije ona ili on se treba odmah, bez velikog čekanja, obratiti svome liječniku i izložiti mu problem. Sami možete ublažiti simptoma konzumiranjem pola litre tekučine svaka četiri sata tijekom dana. Onaj osjećaj peckanja ili pečenja prigodom mokrenja može se ublažiti konzumiranjem soka od brusnice, koji se ovde u trgovinama nalazi pod imenom “Cranberry juice”. Ako se jave bolovi u donjem dijelu stomaka, preporučuje se uzimanje analgetika, odnosno preparata protiv bolova.

 
Osteoporoza - osnovne činjenice
Petak, 11 Ožujak 2011 19:42

Dinka Filipović

Osteoporoza je proces postepenog nestajanja koštanog tkiva što za rezultat ima izraženu slabost kostiju koje postaju sklone lomovima i teškom zarastanju. Pojavljuje se u populaciji iznad 50 godina, a mnogo je češća u žena, u usporedbi sa muškarcima. Neki naučnici tvrde da osteoporoza može biti i genetski uvjetovana, te da je mnogo češća u bijelaca i Azijskih naroda, a rijeđa u crnoj rasi. Svakako treba istaknuti da i način života uveliko može doprinijeti pojavi osteoporoze, i to posebice nezdrava ishrana, zapuštanje fizičke kondicije, odnosno izostanak svake fizičke vježbe, te svakako pušenje  i konzumiranje alkohola.

 
Osteoporoza - osnovne crtice
Petak, 11 Ožujak 2011 19:39

Dinka Filipović

Osteoporoza je proces postepenog nestajanja koštanog tkiva što za rezultat ima izraženu slabost kostiju koje postaju sklone lomovima i teškom zarastanju. Pojavljuje se u populaciji iznad 50 godina, a mnogo je češća u žena, u uspšoredbi sa muškarcima. Neki naučnici tvrde da osteoporoza može biti i genetski uvjetovana, te da je mnogo češća u bijelaca i Azijskih naroda, a rijeđa u crnoj rasi. Svakako treba istaknuti da i način života uveliko može doprinijeti pojavi osteoporoze, i to posebice nezdrava ishrana, zapuštanje fizičke kondicije, odnosno izostanak svake fizičke vježbe, te svakako pušenje  i konzumiranje alkohola.

 
Angina (Angina pectoris) ili srčana angina – kakva je to bolest i kako se liječi?
Ponedjeljak, 10 Siječanj 2011 19:45

Nadan Filipović

 

Angina pectoris ili srčana angina je bolest koju karakterizira pritisak i bol u grudima, a počesto i izražen bol u lijevoj ruci, što je praćeno osjećajem trnjenja u malom i domalom prstu lijeve ruke. Spomenuti simptomi nastaju kod jačih napora i obično se gube nakon odmaranja u ležećem stavu. Angina je mnogo češća u starijih ljudi u poređenju sa mladom populacijom. Spomenuta bolest  se češće javlja u muškaraca, nego li u žena. Opisani su slučajevi takozvanih nasljednih angina, te se može kazati da angina pectoris može biti i genetički uvjetovana. Angina se kod žena javlja uglavnom u onih koje su starije od 55 godina. Naime, sve do menopauze, ženski spolni hormoni, takozvani estrogeni, spriječavaju da se razvije angina pectoris.

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 9 od 10

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search