LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari
Oj Putine, Putine, raširi im butine!
Utorak, 27 Veljača 2018 23:28

 

Tomislav MarkovicSrbija bi danas potpisala Rezoluciju Informbiroa

Tomislav Marković, Beograd

Vučićeva priča da Srbi i Rusi 'nikad nisu išli jedni protiv drugih' zvuči lijepo i harmonično. Jedini joj je nedostatak to što nema nikakve veze s istinom.

Srbija ovih dana obeležava jubilej grandioznog značaja – navršilo se tačno 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Srbije. Knez Miloš Obrenović je 23. februara 1838. primio u audijenciju prvog ruskog konzula u Srbiji Gerasima Vasiljeviča Vaščenka. Povodom jubileja u posetu Beogradu došao je ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, a u prostorijama njegovog ministarstva u Moskvi otvorena je izložba posvećena ovom događaju od neizmernog istorijskog značaja, kojeg se do juče niko nije sećao.

Izjave nesebične ljubavi između dva bratska naroda vrcaju ne sve strane, ruski serdar i srpske vojvode takmiče se u veštini komplimentiranja, Lavrov blagoglagolji o "iskrenim osećanjima uzajamnog prijateljstva, poštovanja i simpatije", Aleksandar Vučić divani kako za tih 180 leta "nikad nismo išli jedni protiv drugih", što je "redak primer i slučaj bilo kojih naroda u svetu", mediji se pune hvalospevima srpsko-ruskoj družbi, Lavrov i Ivica Dačić su čak napisali i tekst u četiri ruke i objavili ga u Politici pod naslovom "Srbija i Rusija – 180 godina prijateljstva, poverenja i saradnje", sve vrca od izraza naklonosti, privrženosti i međusobnog uvažavanja.

Otrovni darovi iz Rusije

Nakon sastanka sa Vučićem Lavrov je pokazao i neke znake vanredne velikodušnosti, rekavši da Rusija ne traži od Srbije da prestane da ima bilo kakve kontakte sa bilo kim u svetu i da je velika Rusija uvek bila za to "da partneri imaju slobodu izbora i razvijaju svoje političke veze".

To se zove dobar poslovođa – podređenima uvek treba ostaviti iluziju da imaju slobodu da o nečemu odlučuju (na primer, o sopstvenoj sudbini), a na kraju uvek bude onako kako je gazda zacrtao.

U sveopštem slavlju dva bratska naroda malo se zaboravilo na razlog dolaska ruskog konzula u Kneževinu Srbiju, koji nema nikakve veze sa prijateljstvom, poverenjem i saradnjom. Dve godine pre nego što je Vaščenko prijehao kod knjaza Miloša u Beogradu je otvoren austrijski konzulat, 14. septembra 1836, a naredne, 1837. godine, krajem maja, pristigao je i konzul Velike Britanije Lojd Džordž Hodžiz.

Posao ruskog konzula je bio da suzbije uticaje zapadnih diplomata na Srbiju, te da proširi ruski uticaj na bratsku zemlju. Stav Rusije u to vreme je inače bio da Srbija ne treba da teži nezavisnosti, a nipošto ne sme da prihvata revolucionarne ustanove i ideje sa Zapada. Zvuči nekako poznato.

Zanimljivo je da se u Srbiji ne obeležavaju godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Austrijom ili Britanijom, valjda zato što iz ovih zemalja pristižu donacije, podrška na evropskom putu, promovisanje regionalnog pomirenja, podrška u demokratizaciji društva i slične trice i kučine, dok iz Rusije stižu mnogo važniji darovi: bratska pravoslavna ljubav, panslovenski snovi, podrška za opiranje mrskim zapadnjačkim vrednostima, lepe autoritarne tradicije, podsticaj da se ponovo otvori pitanje granica na Balkanu, pritisak za nerešavanje odnosa sa Kosovom i još trista čuda od iste ruke, prilično čvrste.

Sve što je rusko nije mi strano

 
Komentar jednog Beograđanina
Utorak, 20 Veljača 2018 15:15

 

Grob Ive AndricaГоспoдине Филипoвић,

Пoвpeмeнo “завирим” нa Бoшњaчкo oкo. Mнoги прилoзи су 100% прoмaшajи и пуни су србoфoбичнoсти, дa нe кaжeм нeскривeнe, пoтпунo бeзрaзлoжнe мржњe прeмa цeлoм Српскoм Нaрoду. Додушe, имaтe и вeoмa дoбрих прилoгa, пoсeбнo из пoдручja aлтeрнaтивнe мeдицинe.

Да кaжeм пaр рeчи o oвoм циркусaњу сa ликoм и делoм покojног свeтскoг и србскoг Нoбeлoвцa. Нaкoн oвoг лeшинaрскoг пeрфoрмaнсa у кojeм чeтири цигoшa “нa синџир вeзaнoг прeпaрирaнoг мeдвeдa шeтajу Кнeз Михaилoвoм” субoтoм у пoднe, мoгу им сугeрисaти дa у кoмплeтнoм сaстaву oду нa грoб Ивe Андрићa у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду и нeкa му сe пoкeњajу или бaрeм свaки нeкa трoћнe нa грoб.

Аганлију, Кучук-Алију, Мула Јусуфa и Фочић Мехмед-Агу становништвo Београдског пашалука je лaкшe пoднoсилo oд oвих из бoсaнских пaлaнки увeзeних пoтурицa кojи вирeћ из шупкa свaкoг aктуелнoг влaстoдршцa прoдaју Србимa мaглe тe “тeстисe пoд бубрeгe.” Jaднa je Србиja у кojoj je Eмир пaшa и oбeр-дaхиja вeћ прeкo 26 гoдинa и eвo дoвeo из Tрaвникa вeзирa Mуaрeмa нoвoг прeлeтaчa мeђу Србe нaд Србимa, a тo су пo свoj прилици oни дaвнo сунeћeни.

C.A. рoђeни Бeoгрaђaнин, 62g.

(Ime i prezime i email adresa su poznati uredniku)

 
Još nešto o relativnosti (h)istorije
Subota, 17 Veljača 2018 14:41

 

Milorad PustahijaO relativnosti istorije

Milorad Pustahija

Istorija je jedna lijepa i zavodljiva nauka, ali do zla boga pretenciozna i opasna za onoga ko je preozbiljno doživi. Pretendujući da sve zna, istorija nije utvrdila ni kada je i gdje je umro „Otac istorije“ Herodot. Dobro, jeste bilo davno i nije tada bilo interneta, ali - tata je ipak tata. Veliki Ciceron je istoriju proglasio učiteljicom života, ali koliko ga je ona naučila životu pokazuje njegov kraj: pogubljen je od asasina Oktavijanovog, Antonijevog i Lepidovog trijumvirata.Tako su se, naime, nekada zvale koalicije. Veliki Gibon, klasik evropske istoriografije, kaže: „Istorija je tek nešto više od niza zločina, gluposti i nesreća čovječanstva“.
Niče nalazi da je „zbilja helenskog obrazovanja bitno neistorijska, a uprkos tome, ili što više upravo zbog toga, neizrecivo bogata i puna života“.Na tragu ove misli Osvald Špengler veli (parafraziram), da starom Helenu nikad nije padalo na um da nešto iskopava i da um i djelatost podvrgava nekoj istoriji. Naprotiv, on se u svakom trenutku osjećao sposobnim da iznova pravi istoriju, umjetnost i kulturu.

Dakle, što to život može naučiti istorija kao učiteljica života?

To prvenstveno zavisi od, kako bi danas rekli, kurikuluma te nauke, odnosno od sadržaja istoriografije. Veliki dio toga kurikuluma je diskutabilan i prepisivački, mitološki i pristrasan i opterećen slavom pobjednika.Stoga u svom drugom „Nesavremenom razmatranju“ pod naslovom „O koristi i štetnosti istorije za život“ Fridrih Niče kaže: „Samo iz najviše snage sadašnjosti smijete tumačiti prošlost: samo u najsnažnijoj napregnutosti svojih najplemenitijih svojstava odgonetnut ćete što je u prošlosti vrijedno znanja i očuvanja, i što je u prošlosti veliko. Isto istim! U protivnom svodite prošlost na svoj nivo. Ne vjerujte istoriografiji ako ne proizilazi iz glave najrjeđih duhova“... Dakle, istoriju piše onaj ko je iskusan i nadmoćan.Onaj ko nije doživio nešto veće i više od svih, taj ni iz prošlosti neće znati istumačiti ništa veliko i visoko“. Ili na naški prevedeno: istorija je suviše bitna da bi je prepustili istoričarima. Čak i kad istoriju napišu ovakvi poput Ničeovih izabranika, treba je uzimati oprezno u propisanim dozama i u skladu sa sopstvenim kognitivnim sposobnostima. Nikako kao dogmu, katehizis ili kao jednom zauvijek dato pravilo i uputstvo.Kao što normativni overdozing vodi u diktaturu i nedostatak slobode, tako i istorijski overdozing vodi u nerazumijevanje svoga vremena i stvaralačku impotenciju prilikom pokušaja izgradnje budućnosti. Može i da ti oduzme jezik vjeru i naciju, i da se nakon vijekova borbe pitaš o identitetu, baš kao kurvin kopiljan. Pitam se ovih dana je li bolje Kataloncima ili nama? Iako mi imamo državu, bolje je njima jer imaju identitet. Identitet kad-tad stvori državu, a bez njega je možeš imati samo privremeno. Dakle, ko nije sposoban da pravi budućnost kao novu istoriju, taj neminovno ide u istoriju gdje ovisno o veličini i značaju bude upamćen ili nepovratno recikliran. Ne postoje u politici i borbi za budućnost neka garantovana prava vučenja iz istorije, kao što postoje u bankarstvu iz nekih fondova. Utakmica bitisanja uvijek traje, pa - ili te ima, ili te nema.

 
Još nešto o relativnosti (h)istorije
Subota, 17 Veljača 2018 14:38

 

Milorad PustahijaO relativnosti istorije

Milorad Pustahija

Istorija je jedna lijepa i zavodljiva nauka, ali do zla boga pretenciozna i opasna za onoga ko je preozbiljno doživi. Pretendujući da sve zna, istorija nije utvrdila ni kada je i gdje je umro „Otac istorije“ Herodot. Dobro, jeste bilo davno i nije tada bilo interneta, ali - tata je ipak tata. Veliki

 
O relativnosti istorije
Subota, 17 Veljača 2018 13:58

 

Milorad PustahijaO relativnosti istorije

Milorad Pustahija

Istorija je jedna lijepa i zavodljiva nauka, ali do zla boga pretenciozna i opasna za onoga ko je preozbiljno doživi. Pretendujući da sve zna, istorija nije utvrdila ni kada je i gdje je umro „Otac istorije“ Herodot. Dobro, jeste bilo davno i nije tada bilo interneta, ali - tata je ipak tata. Veliki

 
Bora Čorba - poeta kalibra za nagradu "Ivo Andrić"
Petak, 16 Veljača 2018 10:29

 

Tomislav MarkovicBora Čorba, četnik kojeg nema: Kako su Kusturica i Bazdulj oskrnavili lik i djelo nobelovca Ive Andrića

Tomislav Marković, Beograd

Tomislav Marković je novinar i pisac iz Beograda. Jedan od osnivača i urednik Kulturno-propagandnog kompleta Beton i zamjenik glavnog urednika e-novina, a za Al Jazeeru Balkans napisao je osvrt o nagradi Ivo Andrić koja je dodijeljena Bori Đorđeviću.

Vest da je Bora Đorđević dobio Veliku nagradu "Ivo Andrić", koju dodeljuje Andrićev institut za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska, izazvala je nevericu i konsternaciju javnosti. Svakom razumnom je jasno da Bora Čorba i Ivo Andrić nemaju mnogo toga zajedničkog, da oni pripadaju nespojivim svetovima, da nagrađenu Đorđevićevu knjigu Pusto ostrvo i Andrićev Ex ponto deli neprelazna razdaljina od par hiljada svetlosnih godina.

Međutim, žiri, na čijem je čelu Emir Kusturica, očigledno misli drugačije. A i ostali članovi žirija, profesor Jovan Delić i Muharem Bazdulj, potpuno se slažu sa svojim šefom. Celu stvar je dodatno dosolio vickasti Matija Bećković, predsednik Upravnog odbora Andrićevog instituta, rekavši da se Bora Đorđević na engleskom kaže Bob Dilan, a Bob Dilan na srpskom Bora Čorba.

Najbolji komentar na dodelu nagrade napisao je Senad Pećanin na svom Twitter nalogu: "Nema nikakve sumnje da je, po književnom talentu, odmerenosti u izražavanju i obrazovanju, Bora Čorba pravi nastavljač Ive Andrića. Bravo žiri!" I moja prva reakcija je bila vrlo slična. Zapitao sam se - kakve veze ima Bora Čorba s Ivom Andrićem, šta je zajedničko Andriću, koji je, kako reče Predrag Čudić, "pisao hronike koje nisu mogle udovoljavati nikome i ničemu osim umetnosti kao posebnom vidu istine", i Đorđeviću, koji se poslednjih decenija odao pisanju nacionalističkih budalaština, koje nemaju nikakve veze ni sa umetnošću, ni sa istinom.

'Svijet je pun gada'

Šta je zajedničko Andriću, koji piše, na primer: "Ljudi su u velikoj većini jadna stvorenja. Svoju sreću grade na varkama, a zlim očima gledaju oko sebe", ili "Ljudi su mi teški i njina surovost i podlost, a vetrovi su moji prijatelji, oluje moje radosti, sunčeva žega moja naslada, muka studena jutra moji najsvečaniji časovi", i Đorđeviću, koji stihoklepa: "Njujork bi se zvao Hirošima / da atomsku bombu Srbin ima"?

Zapitao sam se - šta li bi nesrećni Andrić rekao kad bi znao ko dobija nagradu s njegovim imenom. Možda bi se setio jednog zapisa iz Znakova pored puta: "Tako se sulja i propada ovaj naš svet, zajedno sa čovekom i svim što je njegovo, a to spuštanje i propadanje praćeno je, kao varljivom muzikom, našim osećanjima stalnosti i neprolaznosti našega života"? Ili bi jezgrovito prokomentarisao refrenom koji neprestano ponavlja njegov Mustafa Madžar: "Svijet je pun gada."

A onda sam shvatio da potpuno promašujem temu, jer se ponašam kao da živim u normalnoj zemlji, u kojoj je dodeljivanje nagrade koja nosi ime Ive Andrića četničkom vojvodi Bori Đorđeviću nekakav izuzetak i incident, a ne pravilo. A zapravo je situacija potpuno obrnuta, već 30 godina živimo u naopakom svetu, gde su sve vrednosti izvrnute naglavce.

 
Ivo Andrić se u grobu okreće!!!!
Četvrtak, 15 Veljača 2018 14:47

 

Bora i BazduljIvo Andrić se u grobu okreće: Nagradu koja nosi njegovo ime dobio Bora Đorđević, u žiriju bio i izbjeglica iz Travnika Muharem Bazdulj

(Na fotografiji laureat Bora Čorba, a u njegovoj pozadini Muharem Bazdulj, član žirija)

Zloglasni srpski pjesnik Matija Bećković izjavio je jednu od najvećih gluposti u posljednje vrijeme.

Žiri za dodjelu "Velike nagrade Ivo Andrić" odlučio je da nagrada za životno djelo za 2017. bude uručena kineskom piscu Yu Hua, dok je priznanje za najbolju knjigu u 2017. dodijeljeno Borisavu Bori Đorđeviću za knjigu poezije "Pusto ostrvo". Laureatima će priznanja biti uručena 27. januara u Andrićgradu.

Član žirija za dodjelu nagrade Muharem Bazdulj, novinar iz Travnika izbjegao u Beograd, a mecena mu je Kusturica, rekao je da se ona dodjeljuje treći put i da imena dosadašnjih dobitnika govore da je želja da se to priznanje učini dostojnim Andrićevog imena priznanja biti uručena 27. januara u Andrićgradu.

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica izjavio je na konferenciji za novinare da postoji želja da se internacionalizuje Andrićeva nagrada i da se ''ime našeg nobelovca vezuje za pisce svih svjetskih pisama, a ne samo srpsko''.

Predsjednik Upravnog odbora Andrićevog instituta Matija Bećković rekao je da je Đorđević počeo da se bavi poezijom kada za nju niko nije bio zainteresovan, ako se ona nije komponovala i pjevala. "Ime Bore Đorđevića na engleskom je Bob Dylan, a vi vidite da li se nešto gubi u prevodu imena'', rekao je Bećković i istakao da, pošto je Dylan dobio Nobelovu nagradu, podjednako ju je zaslužio i Đorđević.

(Preneseno sa sajta Slobodna Bosna od 24.1.2018)

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 1 od 70

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search