LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari
Osvrt gospodina Gojka berića
Nedjelja, 20 Kolovoz 2017 20:19

 

Gojko BericGrmljavina nad Bosnom

Gojko Berić, Sarajevo

Bosna i Hercegovina je u smrtnoj opasnosti, izričit je ugledni akademik Esad Duraković. On je ovo mišljenje izrekao u nekoliko navrata, a najeksplicitnije u intervjuu za TV N1, 21. juna ove godine. Akademik Duraković, prevodilac Kur’ana i izvrstan poznavalac arapskog svijeta, smatra da je položaj muslimana općenito, pa i bh. muslimana, postao dramatičan. “Zapad širi islamofobiju, rovari i podgrijava sukobe među Arapima, koristeći netrpeljivost među raznim muslimanskim sektama, ali su najveći krivci za svoju propast sami muslimani, fanatični u međusobnom ubijanju. Pristajući da budu posvađani, nazadni i zaostali, oni zapravo ‘usavršavaju zlo’. Prebogati šeici žive u debeloj hladovini, dok Zapad vadi naftu sa njihovih polja”, kaže prof. Duraković. Kritičan je i prema Islamskoj zajednici BiH i prema najvećoj bošnjačkoj stranci: “Ljudi iz vrha SDA deklarativno su za ulazak zemlje u EU, a rade suprotno – implementiraju nekakvu bošnjačku državicu u kojoj bi islam bio vladajuća ideologija. Tako zamišljena državica bila bi neka vrsta bosanske Gaze u kojoj bi vladao haos i koja bi značila propast Bošnjaka. Bošnjaci mogu opstati samo u cjelovitoj Bosni i Hercegovini.” Na primjedbu voditelja Amira Zukića da je Bakir Izetbegović demantovao takve namjere, Duraković je odgovorio: “Političare moramo cijeniti po onome što rade, a ne po onome što pričaju”, navodeći kao primjer ubrzanu arabizaciju Sarajeva. Međutim, najvažniji i najprovokativniji akcenat u Durakovićevom promišljanju sudbine Bošnjaka i BiH glasi: “Državu Bosnu i Hercegovinu ne mogu spasiti samo Bošnjaci, ali je samo Bošnjaci mogu upropastiti.”

Nakon ovog intrigantnog intervjua, akademik Duraković je bio gost na tribini Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, gdje je održao predavanje na temu “Kriza u muslimanskom svijetu i reperkusije na BiH”. Iako sam bio pozvan, nije mi se izlazilo iz stana po paklenoj julskoj vrućini, u tri sata popodne, pogotovo što nisam očekivao da ću čuti nešto bitno novo, ali sam ipak otišao i to samo iz jednog razloga – da vidim koga na tom predavanju neće biti a trebao je doći. Od sedamdesetak pozvanih, došlo je otprilike njih četrdesetak. Nije bilo nikog iz Islamske zajednice niti nekog istaknutijeg člana SDA. Kad se predavanje završilo, ostao sam u dilemi da li se prisutni, sve same sijede glave, slažu ili ne slažu sa gledištima akademika Durakovića. Niko nije postavio nijedno pitanje. Kao da su se svi uplašili onog što su čuli. Muk i razlaz bez riječi! O čemu to govori, neka čitalac sam zaključi. Profesor Duraković nije jedini bošnjački intelektualac koji sa zebnjom promišlja budućnost Bošnjaka i BiH, ali je jedan od rijetkih koji se usuđuje da javno kaže ono što misli i koji se ne ustručava da svoju kritiku za stanje duha među bh. muslimanima uputi na dvije najvažnije adrese – Islamsku zajednicu i SDA.

Ali, zašto se ja uopće petljam u tu stvar, dok golema većina bošnjačkih intelektualaca, udomljena od strane svoje nacionalističke vlasti i time korumpirana, o tom najvažnijem pitanju svoga vremena – šuti? Petljam se u to delikatno pitanje zato što se na svakom koraku možeš uvjeriti da je stvarnost kakvom je opisuje gospodin Duraković autentična, ali i zato što to nije ekskluzivno bošnjačka stvar, već je to stvar i svih građana koji se i dalje ne mire sa nacionalističkim podjelama, pa samim tim i moja lična stvar. Dok o tome razgovaramo, moj lucidni kolega Boro Kontić kaže mi: “Pa vidiš da su nacionalisti pobijedili i da smo mi i nama slični postali zanemarljiva manjina. Rat je i vođen zato da bi se ovi narodi razdvojili. Ne vidim nešto da se ijedan narod protiv toga buni.” Da su nacionalisti pobijedili i da u slavu svoje pobjede mogu otvoriti šampanjac, o tome sam pisao čim se rat završio. Istina, tada je još bilo neke nade da njihova pobjeda neće biti dugog vijeka. Ali, nada je nestala onog trenutka kad je ovdašnja Socijaldemokratska partija (SDP) uništena glupošću ili podlošću, sasvim svejedno, njenih prvaka. To je nacionalistima otvorilo put ka njihovim “višim ciljevima”.

Milorad Dodik grmi neki dan kako je Bosna i Hercegovina “najgore mjesto na svijetu za život”. Valjda zato što je još uvijek cjelovita i što ne postoje nikakvi izgledi da srpski ratni plijen, kršten u Daytonu kao Republika Srpska, bude na pladnju izručen Beogradu. A ako se to jednoga dana ipak dogodi, Srbi će, uvjeren je Dodik, živjeti u svesrpskom raju, a ne, kao sada, u bosanskom paklu. Dodik permanentno drži otvorenim pitanje ujedinjenja Republike Srpske, koju naziva državom, sa Srbijom. Njega u stopu slijedi njegov politički pajdaš Dragan Čović, koji je na ovogodišnjoj manifestaciji “Lipanjske zore” izjavio da ne samo što će sigurno doći do promjene Izbornog zakona BiH nego će “Hrvati u reorganiziranoj BiH živjeti na područjima koja je čuvala Herceg-Bosna i koja je oslobodio i obranio HVO”. Komentarišući ovu izjavu, Radio Slobodna Evropa je objavio tekst “Čović uputio javni poziv Hrvatima na preseljenje”. Dodikov i Čovićev problem je, međutim, u tome što je mnogo lakše mahati papirnatim planovima nego ih ostvariti. Situacija bi se preko noći promijenila u njihovu korist samo u slučaju da Bakir Izetbegović izjavi da i Bošnjaci žele svoju “državu”.

Na prostoru bivše Jugoslavije desile su se dramatične promjene. Svijet vrijednosti koje su spajale narode Bosne i Hercegovine razoren je i arhiviran. Gledajući razumno, cjelovita i jedinstvena Bosna i Hercegovina nema u svijetu stvarnih prijatelja. Ni Zapad, ni Rusija neće sutra ginuti za takvu stvar. Tzv. iskrena prijateljstva ne znače mnogo i ne zanimaju me, jer ona ne koštaju ništa i nikoga ne obavezuju. Predmet konkretne pažnje i konkretnih interesa su samo jedan, drugi ili treći bh. narod. Srbiji i Rusiji je stalo isključivo do ovdašnjih Srba, Hrvatskoj do Hrvata, a Turskoj do Bošnjaka. Takva prijateljstva se sve više pretvaraju u političko pokroviteljstvo i samo dodatno razdvajaju tri naroda. Ali drukčije, izgleda, ne može biti.

(Ovaj analitički tekst gospodina Gojka Berića prenesen je iz dnevnog lista “Oslobođenje” uz dozvolu glavne i odgovorne urednice Vildane Selimbegović kojoj se od srca zahvaljujemo, kao što se zahvaljujemo i autoru teksta.)

 
Gdje su sada "viđeniji" Bošnjaci Sydney-a???
Utorak, 15 Kolovoz 2017 20:52

 

Hasan Alijagić – lik i djelo su mu prebogati nedoumicama, da ne kažem sumnjama u istinitost niza navoda

Nadan Filipović

Molim vas lijepo da pažljivo pogledate jednu e-poruku kopiju koje mi je poslao jedan naš čovjekiz NSW. Možda bi i on spadao u grupu “viđenijih”, ali ne znam da li bi pristao?

From: Hasan Alijagic < Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript >'; document.write( '' ); document.write( addy_text77224 ); document.write( '<\/a>' ); //--> Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ;
Sent: Tuesday, 2 May 2017 11:48 PM
To:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ; Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ; Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ; 'Omer Ayan'
Subject: Constitution as amended -THE ABHCA

Dear All,

Please find attached pdf copy of an Amended Constitution as discussed on the meeting.

Your response within 4-5 days would be much appreciated.

Kind Regards,

Hasan Alijagic, BCEng.,MEng.Sci., PhD CEng., MIEng.Aust. NPER 829521

9. Penguin Parade

HINCHINBROOK NSW 2168

T: (02) 9608 0107     

M:  0419 183 175

 

Gospodin Omer ili “Omer”, predstavnik grupe viđenijih građana bošnjačkog podrijetla koji žive u Sydney-u, (a koji mi je dao pogrešan broj “svog” telefona), ustvrdio je da je “dio intervjua gdje se spominje doktorat nauka Hasana Alijagića mogla biti (ne)namjerna “improvizacija” voditelja istog, gospodina Micka Maslica, a cilj koje bi bio sasvim jasan, a to je kompromitiranje uvaženog pregaoca Bošnjačke zajednice u Australiji”. (citat)

Jutros, međutim, dobih poruku sa kopijom jedne korespondencije između izvjesnog gospodina All-a i Hasna Alijagića, a mail je poslan ove godine. Valjda nije najstrožija vojna tajna?! Da neće “viđeniji Bošnjaci Sydney-a” i za ovu email poruku ustvrditi da je (ne)namjerna “improvizacija” voditelja intervjua gospodina Micka Maslica?

Šta velite “viđeniji” Bošnjaci Sydney-a???

Upitao bih ne samo gospodina Omera već tu cijelu grupu “viđenijih” Bošnjaka, onih koji sada, kad se pravo zakuhalo, za sve okrivljuju gospodina Micka Maslica, da pokušaju objasniti ova silna slova iza potpisanog imena Hasana Alijagića.

Hajde da krenemo redom.

Koliko moja malenkost zna BCEng bi trebalo značiti da se gospodin Hasan Alijagić potpisuje kao “Bachelor of Civil Engineering”, te kao MEng.Sci. što bi trebalo značiti da je gospodin Hasan Alijagić Master of Engineering Science, nadalje kao PhD CEng što bi trebalo značiti da je gospodin Hasan Alijagić stekao naučni stupanj “Doctor's degree of Civil Engineering” ovdje u Australiji.

Pošto je u intervjuu navedeno (citat): da je 23 Oktobra 2014 doktorirao na Charles Sturt Univerzitetu u Sydney-u, na temu (citat): “Analytical review of the connection between physiology of the heart muscle and blood circulation with physical positions and activities within one prayer cycle”. (prevedeno-citat) “Analitički osvrt na povezanost fiziologije srčanog mišića i cirkulacije krvi sa tjelesnim pozicijama i aktivnostima u toku jednog namaskog ciklusa”, (završen citat), a što je prema navodina gospodina Omera i grupe viđenijih Bošnjaka iz Sydney-a, “improvizacija” voditelja intervjua, gospodina Micka Maslica.

Kako bilo da bilo, ipak smatram da je doktor nauka, magistar nauka, diplomirani inženjer Hasan Alijagić DUŽAN našoj javnosti u Australiji dati JASNO OBJAŠNJENJE ovog cijelog “zamješateljstva”, bolje rečeno gomile neprovjerenih i škandaloznih navoda koji su ili izraz bahate arogancije ili simptom mentalnog poremećaja onoga tko je ovo lažno predstavljanje javno iznio, a to mogu biti samo dvije osobe – doktor nauka Hasan Alijagić ili voditelj intervjua gospodin Mick Maslic.

Nadalje, mojoj malenkosti nikako ne “ide u glavu” kako je mogao renomirani Charles Sturt Univerzitet u Sydney-u dati gospodinu Hasanu Alijagiću naučno zvanje Doctor's degree of Civil Engineering” kad njegova doktorska disertacija nema apsolutno nikakve veze sa civilnim inženjerstvom. Naime, logično bi bilo da je dobio naučno zvanje “Doctor's degree of fluid dynamics in muslim prayers”, a ne titulu doktora nauka iz područja građevinskog inženjerstva jer, zaboga, kakve veze može imati krvna cirkulacija kod muslimana-klanjača sa građevinskom naukom i strukom.

Zajedno sa posjetiteljima OKA očekujem razjašnjenje.  

 
Zapetljavanje ili otpetljavanje???
Ponedjeljak, 14 Kolovoz 2017 21:05

 

LabirintJe li na pomolu preokret u labirint-aferi lažni doktor nauka Hasan Alijagić? Telefonski poziv u ime grupe viđenijih građana

Nadan Filipović

Sinoć, nešto iza 7 sati, nisam siguran je li bilo 7:15 ili 7:20 dobio sam poziv s privatnog broja. Premda se obično ne volim odazivati na private brojeve, ovaj put sam prekršio pravilo jer neki od mojih najbližih, zbog specifičnosti svojih profesija, imaju te private brojeve pa sam pomislio da nije netko od njih.

Muškarac veoma prijatnog glasa me je najpristojnije pozdravio pretstavivši se kao Omer. Kazao mi je da me naziva ispred grupe građana iz Sydney-a, sve naših viđenijih Bošnjaka, te kazao da imaju određene prigovore, ali i molbu da se čuje i njihovo mišljenje povodom jedne aktualne afere.

Uzvratio sam najpristojnijim pozdravom i zamolio da, ako već želi razgovarati o delikatnim pitanjima, nazove sa broja koji mogu identificirati i koji i sam mogu nazvati da, za svaki slučaj, provjerim identitet osobe s kojom sam razgovarao.

Gospodin Omer (rekao je i prezime koje nisam baš najbolje čuo) mi je rekao da naziva iz kuće jadnog od prijatelja te da mu je jako neugodno što je svoj mobitel zaboravio kod kuće. Povjerovao sam gospodinu Omeru, a on mi je izdiktirao broj svog mobitela na koji ga mogu kasnije kontaktirati za provjeru.

Helem, kontao sam, pristojan čovjek, zaboravio mobitel, nezgodno mu davati broj fiksnog telefona prijatelja iz čije kuće zove – te nastavih razgovor, a u stvari Omerov monolog.

Ukratko – kaže gospodin Omer da je najveći dio bošnjačke zajdenice u Sydney-u i šire ogorčen zbog napisa na Bošnjačkom oku o lažnom predstavljanju Hasana Alijagića, a za kojeg reče da je jedna od naših australijskih vertikala, izuzetno plemenit familijarni čovjek, veoma uspješan biznismen, veliki mecena (donator) bošnjačke zajednice, itd, itd. Još mi je rekao da Hasan Alijagić uopće nije imao vremena da pročita taj intervju koji je dao izvjesnom Micku Maslicu jer on ima važnije posla i velikim obavezama kompletno prebukiran cijeli dan, tako da ne dižući glavu od posla nije ni bacio pogled na službenu stranicu AUBHA ili bošnjaci.net na kojim je taj intervju objavljen. Kaže gospodin Omer da pouzdano zna da Hasan Alijagić uopće nikad ni pred kim nije govorio o nikakvom doktoratu te da je taj dio intervjua najvjerovatnije produkt mašte spomenutog voditelja intervjua. Gospodin Omer sugerira da bi se trebala obratiti veća pažnja kada se na OKU objavljuju neki neprovjereni podaci, kao što je u ovom slučaju, po njegovom mišljenju izmišljena izjava gospodina Hasana Alijagića da je on doktor nauka. Na kraju mi je gospodin Omer najdobronamjernije posavjetovao da trebam sa portala “Bošnjačko oko” ukloniti sve tekstove i komentare koji spominju Hasana Alijagića jer su takvi tekstovi antibošnjački puni laži uperenih na lik i djelo čovjeka koji bi trebao biti prototip ne Bošnjaka, već Bošnjačine. Naglasio je da je AUBHA uvidjela grešku u koju su upali i da je sa svoje službene stranice uklonila taj antibošnjački tekst. Mišljenja je, dakle, da je taj dio intervjua gdje se spominje doktorat nauka mogla biti (ne)namjerna “improvizacija” voditelja istog, cilj koje bi bio sasvim jasan, a to je nenamjerno ili namjerno kompromitiranje uvaženog pregaoca Bošnjačke zajednice u Australiji Hasana Alijagića.

To je bilo otprilike sve.

Na kraju mi je veoma ljubazno izdiktirao broj svog mobitela - 0417557552.

Danas sam nazvao gospodina Omera na taj broj. Javio mi se neki čovjek i kad sam mu rekao da bih želio porazgovarati sa gospodinom Omerom on mi je uzvratio da sam očigledno nazvao pogrešan broj jer on ne poznaaje nikakvog mister Omera.

Čudno! Sigurno sam tačno zapisao broj.

 
Urednički dodatak diskusiji o lažnom doktoru nauka Hasanu Alijagiću
Četvrtak, 10 Kolovoz 2017 14:34

 

TetrijebHasan Alijagić, lažni doktor nauka - AUBHA ne može biti odgovorna za njegovo lažno predstavljanje

Nadan Filipović

(na slici je tetrijeb, latinski Tetrao urogallus)

Poštovani gospodine Berisov,

U Vašem autorskom osvrtu o “ukazanju lažnog doktora nauka Hasana Alijagića” napisali ste: “Kao što ću kasnije obrazložiti najveću pometnju ne izaziva toliko Hasanovo ukazanje već šutnja AUBHA, koja, ne obazirući se na sve iznesene navode, i dalje stoji iza svog “doktora nauka”, umjesto da što prije, čuvajući svoj ugled, kako bi bilo normalno, ukloni tekst navedenog intervjua, ako već neće da p(r)ozove Hasana Alijagića da na istom sajtu ili iznese dokaze da je on zaista doktor nauka Charles Sturt Univerzitetu u Sydney-u, ili da se izvine široj javnosti zbog laganja.

AUBHA je povukla dovoljan i po mom mišljenju korektan potez tako što je navedeni intervju sa lažnim doktorom nauka uklonila sa svoje službene stranice.

Dakle, za sada samo toliko s ciljem da se sami uvjerite da je u AUBHA bilo rasprave o lažnom doktoru koji se u korespondenciji putem elektronske pošte i dalje potpisuje, ni manje ni više, kao Hasan Alijagic, BCEng.,MEng.Sci., PhD CEng., MIEng.Aust. NPER 82952.

Vidimo da on, Hasan Alijagić, ima u titulama tri puta više slovnih znakova od broja znakova u imenu i prezimenu.

Pitam se da se nije “maturant” Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, a sada lažni doktor nauka, bez nikakve potrebe, pretovario sa tolikim titulama za koje ne znamo jesu li baš sve provjerene što se njihovog legaliteta tiče? 

 
Osvrt Filipa Davida
Četvrtak, 10 Kolovoz 2017 09:20

 

Filip David - 1Vučić i Dodik pripremaju novi memorandum, Balkan opet može biti u plamenu

Filip David, Beograd

Filip David, ugledni beogradski pisac, prijatelj književnih velikana poput Danila Kiša, Mirka Kovača, Branislava Pekića i drugih, osnivač Beogradskog kruga, koji se snažno suprotstavljao režimu Slobodana Miloševića, postavši, kako su to zabilježili novinari, moralna vertikala savremenog srbijanskog društva, kaže za INS da bi “volio da nije u pravu”, ali da mu to "sve liči na neki novi memorandum". Poput onog prije Srpske akademije nauka i umetnosti od prije 30-tak godina, a koji je otvorio vrata zlu u bivšoj Jugoslaviji.

"Ne vidim šta bi drugo moglo bit osim toga. Kaže se da je položaj Srba u regionu i svim dijelovima bivše Jugoslavije ugrožen i da će Srbija, a to je rečeno više puta, na svaki način braniti taj položaj. Pa, to kad se kaže braniti položaj... I ja sam za to da položaj svih manjina u svakoj državi bude dobar, da ne budu ugroženi ni Srbi, ni Hrvati, ni Bošnjaci, ni Albanci... da svi uživaju prava, ali kako se to odavdje predstavlja i kako se priprema ta deklaracija, bojim se da nam se na neki način ponavljaju devedesete", govori David.

Smatra da će deklaracija sigurno ponovo pojačat strasti i tenzije.

"Dodik je na tom sastanku dao izjavu da će prije ili kasnije Srbija i RS biti jedna država, i to u prisustvu Vučića. Ako je već bio tu i ako se zna šta Dodik govori i kako govori, morao je da se ogradi od te izjave, jer je to rušenje Bosne! S druge strane, Zorana Zaeva (premijer Makedonije), koji izgleda da će voditi mnogo oprezniju, pametniju politiku dogovora o ulasku Makedonije u EU i NATO i oko priznavanja Makedonije od strane Grčke, ovdje optužuju da radi protiv interesa Srbije. Čitao sam izjave delegata iz Makedonije na tom (Vučićevom, op. a.) skupu, a on je sa vojnim atašeom iz Ambasade Srbije učestvovao u nemirima koji su bili u Skupštini Makedonije", dodao je David, postavljajući pitanje zašto predstavnici Srba u spomenutim državama ne sarađuju s vlastima na rješavanju problema.

Ponavlja se, kako je rekao, stara priča.

"Bez stabilne Srbije i stabilnih odnosa unutar same Srbije, nema ni u tom tzv. regionu mira. Sve će početi iz početka. Na Srbiji su na vlasti manje-više neki od onih ljudi koji su '90-te sve ovo zakuvali. Teško da oni koji se nisu pokajali za ono što su učinili '90-tih i taj nacionalizam koji su probudili u Srbiji, sad rješavaju situaciju. Nemam povjerenja u srpskog rukovodstvo. Ono samo na verbalan način pokušavaj da prokaže da je za EU, za sređivanje odnosa u regionu, ali sve što čini, čini suprotno", naveo je.

Smatra da neće biti sukoba u regionu, jer su “vojske raspuštene”, ali da će biti stalnih tenzija,

"One su opasne jer ako neka od velikih sila zaželi Balkan da ponovo bude u plamenu, to se lako može dogoditi", smatra sagovornik INS.

Srbija i revanš

Komentirajući intervju historičara Milivoja Bešlina koji je kazao da se “ponižena porazom u ratovima devedesetih, Srbija sprema za revanš”, David se složio: -Čitao sam to Bešlinov intervju u Crnoj Gori i mogu reći da se sa tim stvarima slažem, sa svim koje je rekao. Bešlin pripada jednoj generaciji mladih istoričara gdje su i Dubravka Stojanović i još neki. A ima ih i u Hrvatskoj – Tvrtko Jakovina i društvo. Oni daju nadu da će ta grupa historičara uspjeti da promjeni situaciju koja se zasniva na reviziji istorije. Bešlin kaže: “Kakvu god reviziju pravili, proustašku, pročetničku itd., postoji nešto što je istina o NOB-u i što se dešavalo.

To što Bešlin i njegove kolege govore daje nadu da stvari mogu da budu bolje", smatra David.

Prava politika je proruska, priča o EU je zbog novaca

Nadalje, David ističe da je prava istina o politici srbijanskog vodstva u tabloidima, žutoj štampi koju kontrolira Aleksandar Vučić.

"Ako Vučić misli da dijalog sa Kosovom vodi priznanju Kosova, što je jedini način da se tenzije spuste i rješavaju ozbiljniji problemi, ja bih to podržao. Treba vidjeti kako to tretiraju mediji koji su pod kontrolom Vučićvom i da vam je jasno da od toga nema ništa. Preko žute štampe, tiska koji je pod kontrolom vlasti, vi možete vidjeti kakva je to politika. To je proruska politika, ista politika protiv NATO i EU. To je suština ovdašnje politike. To je ono što sve treba da nas zabrine. Ta želja da se u uđe u EU je bazirana samo na finansijskim sredstvima koja je dobivaju. Srbija bez toga ne bi mogla da opstane. Zato je ta retorika o EU, a srce je na drugoj strani, na Istoku, prema Rusiji. Nova vlada je većim dijelom proruska. Nemam povjerenja u ono što govore ", zaključio je David.

(Ovaj tekst je prenesen sa sajta FAKTOR od 8.8.2017)

 
Razmišljanje Samedina Kadića
Utorak, 08 Kolovoz 2017 10:46

 

SamedinBiti musliman

Samedin Kadić, Sarajevo

Muslimanski grad sastoji se od četvrti s različitim rasama, vjerama, jezicima, piše Fernand Braudel citirajući u tu svrhu Paula Ricauta, koji 1668. godine opisuje pobunu u palači otomanskog padišaha: ljudi su u panici zaboravili zvanični osmanski i počeli vikati na maternjim jezicima. “Jedni su dozivali na gruzijskom, drugi na albanskom, bosanskom, mingrelijskom turskom ili talijanskom.” Sličan babilon opisuje I. B. Singer. Jedan od junaka Muškatovih (1950) smješten je tokom Prvog svjetskog rata u puku stacioniranom u poljskom gradu Pzemislu, zadužen za čuvanje zarobljenika. “Bilo ih je svake vrste: mađarskih husara u crvenim hlačama, poljskih ulana s kalpacima urešenim perjem, čeških draguna s kacigama obrubljenim mjedi, bosanskih muslimana s fesovima... Govorili su doista babilonskom mješavinom jezika: poljski, bosanski, češki, jidiš. Rusi su se lomili od smijeha.” Mađarski husari, poljski ulani, češki draguni, bosanski muslimani. Poljski, bosanski, češki, jidiš. Kakofonija, šarolikost, rat, pa opet, svako nosi biljeg po kojem ga raspoznaju. Što su osobenosti individualnije, rjeđe, sićušnije, one su, čini se, dragocjenije. (Ponovimo taj nagovještaj: ljepota se pokazuje u potankostima i rubovima, jednoličnost je tjeskobna, jeziva.)

Postupak kur’anskog pripovijedanja o ljudima suprotan je: pojedinačno se prešućuje u korist općeg – moralne pouke. Kazivanje o Božijim poslanicima lišeno je epske raspjevanosti, a detalja skoro da i nema; nema ni datuma, lokacija, predmeta, sklonosti, genealogija što se poput džinovskih merdevina spuštaju s neba do svijeća biblijskih pisara. Pokoja riječ u otkinutom dijalogu, nagovještaj egzistencijalne problematike, mikrofon što je u glavi uhvatio šaputanje Bogu. Čovjek-u-svijetu, vjernik-među-nevjernicima.

Šta nam Kur’an govori o jastvu?

Bez svakodnevice i rutine, akcije su reducirane, motivi škrti, nema onoga na čemu danas baziramo svoje identitete: hobi, nacionalna pripadnost, tjelesni izgled, profesija... To je, iz aspekta kur’anskog kazivanja, sekundarno. Kod Ibrahima, a.s., nije bitna njegova frizura, način na koji je jahao konja ili kamilu, accent kojim je govorio, narod kojem je pripadao, fizička vanjština, uspomene, bolovi. O drugim poslanicima znamo još manje, oni su samo simboli u funkciji didaktike, broj koji podsjeća Muhammeda, a.s., da u stradanju nije jedini. Ponekad nema ni imena, samo upečatljivi proplamsaj događaja u maglini epoha. Bitna je odanost tewhidu, bitna su djela.

 
Mišljenje historičara Milivoja Bešlina
Ponedjeljak, 07 Kolovoz 2017 09:17

 

Milivoj BeslinKonstantinović je bio u pravu, Srbiju će prožderati sopstveni nacionalizam

Milivoj Bešlin, Beograd

Istoričar Milivoj Bešlin, izjavio je da je filozof Radomir Konstantinović bio u pravu kada je rekao da će Srbiju "prožderati" sopstveni nacionalizam i ocenio da srpski nacionalisti i dalje sanjaju da će se desiti "drugo poluvreme" ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

"Srbija je u ratovima poražena, srpski nacionalizam je poražen, i to je jedan od razloga zašto je u Srbiji dominantna kultura poricanja, kultura zaborava", rekao je Bešlin sinoć za podgoričku Televiziju Atlas.

On je ocenio da se srpski nacionalizam danas odnosi kvislinški i podanički prema Rusiji, iako su se devedesetih godina u Srbiji smejali Hrvatskoj u kojoj se pevalo "Danke, Dojčland".

"A Rusija srpskom nacionalizmu daje iluziju da granice na Balkanu nisu konačne, da njihov poraz nije konačan i da je revanš moguć. I zbog toga se srpski nacionalisti, više mentalno nego oružano i materijalno, pripremaju za neku vrstu drugog poluvremena. Da sam na mestu suseda, ne bih uzimao zdravo za gotovo nekakve poruke iz Srbije o dobrosusedstvu i stabilnosti. Bio bih vrlo obazriv i pažljivo bih posmatrao kako će dominantna Srbija narednih godina da se ponaša", kazao je Bešlin.

On je ocenio da nominalna orijentacija Srbije ka Evropskoj uniji nije iskrena.

"Srbija u osnovi neće na Zapad. Njoj je poteban novac sa Zapada, jer ga sa Istoka neće dobiti. Zato je odnos prema NATO-u danas u Srbiji odnos prema čitavom političkom Zapadu, jer je jedino NATO garancija orijentisanosti ka Zapadu. Zbog toga je Srbija bila toliko nervozna zbog ulaska Crne Gore u NATO. Nezavisnošću Crne Gore, a ne nezavisnošću Kosova, zakovan je poslednji ekser u kovčeg u velikodržavnih pretenzija u Srbiji", rekao je Milivoj Bešlin.

On je ocenio da se u Srbiji podiže stepen nacionalizma, a društvo se rusifikuje.

"To znači da se dugoročno Crna Gora neće ostavljati na miru. Dakle, Srbija oslonjena na Rusiju, sukobljena sa Evropom i regionom, jeste Srbija koja će opet najpre posegnuti za Bosnom i Crnom Gorom", kazao je Bešlin.

(Preneseno sa beogradskog BLIC – online, od 31.7.2017)

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 1 od 59

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search