LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari
Je li predmetni dokument falsifikat ili nije?
Četvrtak, 29 Lipanj 2017 09:10

 

Bakir IzetbegovićIbrahim Halilović vs. Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja Zelenih beretki

Jutrošnja razmjena poruka sa Muhamedom Švrakićem, predsjednikom Udruženja Zelenih beretki povodom objavljivanja spiska na kojem je i Bakir Izetbegović član toga patriotskog pokreta

ŠVRAKIĆ: BAKIR JE BIO MEĐU NAMA, ALI SE SAM ISPISAO DA BI USTUPIO MJESTO DRUGOM...

Kada sam g. Švrakića upoznao sa nekim činjenicama koje bi on morao znati a tiču se "šehida" Alije Izetbegovića i Zelene beretke njegova sina Bakira, obojice nosilaca velikorpskog i velikohrvatskg projekta u Bosni, poručio mi je ovo, citat "Ti moj Ibro trebaš što prije nekom doktoru na psihijatriju i to što prije."

Početak razgovora

Prijatelji ste na Facebook-u (od jutros, pa možda do podne, a možda i do ikindije...)

Muhamed ŠVRAKIĆ, Izvršni direktor kod BH Servis, živi u Sarajevu

Ibrahim HALILOVIĆ: Hvala Muhamede za prihvaćeno prijateljstvo. Pozivam Vas da se pridružite grupi koja zahtijeva povatak Ustava RBIH. Mi smo jučer objavili link na dokument koji potvrđuje da je i Bakir Izetbegpvić na spisku Zelenih beretki. Kako komentirate to? (Jutros sam razgovarao sa dr. Salihom Kulenovićem i on me uputio na Vas) Hvala.

Muhamed ŠVRAKIĆ: Ma šta imam komentirati dokument je iz 1996 ili 97 godine i tačno je da je bio dio nas. Ali je i tačno da je na njegov zahtjev skinut sa spiskova da bi neko drugi mogao proći kome je potrebno. Ovi portali koji pišu gluposti protiv sviju nas i ne čitam jer samo nemir i mržnju stvaraju kod muslimana.

Ibrahim HALILOVIĆ: Hvala za odgovor! Što se tiče brojnih portala, slažem se s Vama. Međutim ovaj o kojem govorim, objavio je autentičan spisak i pri njegovom preuzimanju traži da se onaj ko preuzima link sa dokumentom - pozove na izvor. Stoga, ako laže koza, ne laže rog. Lično smatram da Bakir Izetbegović nema nikakvih zasluga ni u obrani ni u poslijeratnoj istoriji naše države. On je nasljednik velikorpskog projekta koji je počeo njegov otac. Istina, ma kakva je, bolja je od najljepše laži. Istina nas ne bi smjela zavađati. Ako nemate ništa protiv, objavio bih Vaš komentar - neka se čuje i druga srana...

Muhamed SVRAKIĆ: Žao mi je što ja ne mogu dati komentar na toj vašoj stranici jer kažete da je Alija bio dio projekta velikosrpske ideje onda ja tu nemam šta tražiti sa vama. Da nije bilo njega nebi bilo ni ustava BIH za koji se kao ti boris samo toliko.

 
O generalima i generalici straha i terora
Srijeda, 21 Lipanj 2017 20:21

 

SeadSDA-ovi generali straha i terora: Po Bosni silu ne možeš prosipati

Sead Omeragić, Sarajevo

„Bosnom nikad niko nije uspio da vlada. Uvijek mu se to samo činilo.“ Ovo su riječi Alije Izetbegovića nakon što su u Bosni i Hercegovini poraženi velikodržavni projekti Miloševića i Tuđmana. Poruka je jednostavna: Kakva god si sila, ne možeš po Bosni silu prosipati.

Ali, čim se rat završio na scenu su izašli SDA-ovi generali. Primitivne duševne siledžije i kompleksaši stigli su direktno iz podruma, dojahali niotkud, pa počeli napredovanje prema vrhovima vlasti i državnih firmi. SDA ima svoje generale. Vidjelo se kad su zaposlene počeli tjerati da pred njima stoje mirno. Počela je proizvodnja straha.

U stavu mirno pred SDA generalima

Ljudima se nameće strah od rata, strah od egzistencijalne bijede, strah od nasilja na ulici, nasilja nad njihovom djecom, plaše se kriminalaca koji su postali ugledni građani. Plaše se stranaka i banaka. Boj se ovna, boj se g...na.

Dok sam svojevremeno radio u Razvojnoj banci Federacije, SDA-ov general Ramiz Džaferović je sa njegove dvije generalice, izvršne direktorice, neprestano sijao strah oko sebe. Bilo je pravilo: Kad taj SDA-ov generalski tim ulazi u banku, svi moraju stajati mirno. Stoj gdje se ko i zatek'o. Jednom prilikom jedan od zaposlenih nije vidio da je SDA-ova generalica ušla u banku pa nije stao mirno. Ispostavilo se da je to generalicu teško povrijedilo pa je o toj drskosti obavijestila generala Džaferovića. Taj  je odmah dojurio, najružnijim riječima častio radnike i onda im zaprijetio skidanjem deset posto od plate.

Meni je tada bilo potpuno jasno kakav cirkus od države pravi SDA-ova stranačka bratija.

Kako tad, tako i danas, na sve strane se govori o mobingu i vladavini straha.    

Šta su to do sada stranačkom silom postigli? Koje moralne i ljudske vrijednosti su promovisali? Oni godinama proizvode pohlepu, nepotizam, korupciju, otimačinu, obespravljenost građana pred državom i zakonima. Za svoje stručnjake su promovisali brojne seoske varalice, čije su diplome sumnjive, a znanje očigledno mizerno. Pokazalo se da su takvi jedino sposobni terorizirati ljude i širiti strah oko sebe. Zar su mobing i poniženja jedino SDA-ovo oruđe vlasti? 

Nova generalica KCUS-a

 
Jasnin jasni osvrt
Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 20:41

 

Jasna-StraneKomentar Jasne Šamić

U Bošnjačkom oku, u prilogu od 19. juna, pročitala sam izvrstan razgovor, prenesen iz Oslobođenja, sa Dr Sulejmanpašićem, u kome ovaj vrsni stručnjak ukazuje na pogubnu situaciju u zdravstvu, na laži koje šire oni sa vrha te ustanove, o despotizmu i strahovladi Izetbegovićinoj, o njenim indirektnim ucjenama, čak i studenta ... Kad ovo čovjek čuje, a onda pročita isto tako odličan tekst Seada Omeragića “Laž kao najbolji materijal za vlast”, iako smo mnogo toga imali prilike i sami vidjeti i uvjeriti se na licu mjesta, ostaje mu tek da zanijemi jednom za svagda. Ili da, dok sasvim ne poludi, čupa sam sebi kosu iz nemoći. Treće ne postoji.

Kako je moguće da su se ti islamo-fašisti i mafijaši toliko razmahali u Bosni?

Misle vjerovatno da ih je u ovom, višedecenijskom mandatu lično Allah izabrao? Ali, ne treba zaboraviti i mnoge glupane, kao što su ovi (ve)seljaci, primitivci, koji ne znaju prepoznati gdje je laž, pa otpužuju stručnjake, novinare, intelektualce, ljekare … , i smiju se ovakvim tekstovima koji žele aktivirati zvono za alarm. Smiju se stručnjacima i govore da su oni lažovi, braneći mafioze na vlasti. Ti velemuslimani ne znaju za sram. Reći im “sram vas bilo” isto je kao da si sam sebe pljunuo. Fučka se njima za svim upozorenjima, ona su njima samo smiješna. Neka svi pomru i samo oni ostanu! Je li to Allahov izbor danas? Podsjetimo se da su i četnici tako mislili devedestih govoreći - Bog je na našoj strani. Jesu su li oni sada izabrani narod koji bira jad i čemer u Bosni? I svaki komentar o la Familiji, oni doživljavaju kao ličnu uvredu, čak i onda kad nisu direktno ušićarili od Nje. Ne libe se ni da zaprijete smrću onome ko se usudi dirnuti u bogom datu vlast, a koju su oni izabrali. Mora se zaključiti da je sve to, svakako, “muslimanski” i “ramazanski” što rade !

Uz to vrlo dobro idu, ne zaboravimo, i folklorni iftari kojima se zakrčavaju ulice grada.

Jadni ljudi, jadni nevini, jadni bolesnici, jadni glasači La Familije, a i te kako su jadni i manipulanti, sama ta La Familija koja je umislila da ima profetsku ulogu na Blakanu. Znamo da može sve, jer je štite saudijski dukati, te velike i demokrtske zemlje, kojoj će Trump prodati najsofisticiranije oružje, da ubijaju po svijetu ćafire kao što su ljekari. I ne samo oni…  

U ovom slučaju, najpotrebniji je obratiti se možda stručnjacima za giljotinu. Njih treba intervjuisati i pitati šta i kako dalje sa mafijom. Sve ostalo, uistinu, nije ništa drugo do “smijurija”, kako zapisa i jadni komentator u vašem listu.

 
Stav najiskusnijeg BiH specijaliste-neuroradiologa
Nedjelja, 18 Lipanj 2017 21:44

 

Dr GoranPrim. Dr. Goran Sulejmanpašić: Servisere treba pitati da li su odbili da poprave aparate

Prim. dr. Goran Sulejmanpašić, specijalista neuroradiolog, dugogodišnji uposlenik KCUS-a, a danas u penziji, kaže da je obično bacanje prašine u oči tvrdnja Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a povodom protesta pacijentica Klinike za onkologiju, da će se, nakon popravke linearnog akceleratora raditi u tri smjene kako bi se ostvario planirani raspored liječenja.

Isto misli i za obećanje da će za 42 pacijenta biti organizovan ubrzani kurs zračenja.

“Prvo, otkud im tri smjene, imaju li toliko kadra da rade ujutro, popodne i noću? S druge strane, to znači ili da će smanjiti dozu ili broj aplikacija/tretmana, što već remeti neke standarde. Ubrzani kurs je samo neka šteta za pacijente, vidjet će se još da li će se ovaj desiti”, ističe doktor Sulejmanpašić u razgovoru za Oslobođenje, te dodaje da je javnost neuka i može joj se svašta prodati.

“Da, tamo u KCUS-u je u pitanju fašizam. Evo, studenti, predstavnici godina, prisiljavani su, ucjenjivani da bi potpisali peticiju protiv svoje dekanese. Samo dio njih iz pete i šeste godine nije je potpisao. Pitao sam jednu osobu zašto to radi, odgovorila mi je, imam dvoje djece, bojim se. Svi se boje. To je mobing neviđeni. Tri hiljade ljudi je u mobingu. Ta katastrofa nije zabilježena u posljednje vrijeme u istoriji. Direktorica je ovladala Sindikatom, Komorom, sada i fakultetom, ima neograničenu moć da kaže skinite mantil i idite, a nema nikog da zaštiti tu osobu. A, ima šakale koji je podržavaju”, tvrdi dr. Sulejmanpašić, napominjući da se na Kliničkom centru ne može već dugo napraviti magnet trbuha, stomaka i male zdjelice.

“U trbuhu su jetra, crijeva, pankreas, gušterača, slezena…, a zdjelica je ono gdje se nalazi mokraćni mjehur i kod žena spolni organi. Tačno sa dolaskom gospođe direktorice, ta dva pregleda se ne mogu uraditi, jer ona neće da izdvoji novac za popravku magneta. Radi CT, koji izaziva veliko zračenje i koji je slabijeg kvaliteta. Pacijenti se upućuju u Državnu bolnicu, gdje ima magnet ili da se snalaze privatno. U saopštenju KCUS-a kažu da su krivi serviseri što ne rade aparati, što je netačno. Serviseri neće da rade ako im se ne plati. Dakle, servisere treba pitati da li su odbili da poprave aparate, u šta sumnjam, ali ne sumnjam da su im odbili dati novac”, ističe dr. Sulejmanpašić.

Na primjedbu da je KCUS za održavanje medicinske radijacijske opreme u posljednjoj godini izdvojio 922.176 KM, kaže:

“Dok sam ja radio, bilo je ovako: uvijek se sa serviserom dogovori suma, koja se plaća. Ne platite, nema popravki. Dakle, nije do servisera, koji je renomiran (Siemens), ali i skup. On ne bi odbio, nije lud… Možda su toliko dali, ali toliko su i bili dužni”, napominje dr. Sulejmanpašić, dodajući da “ubrzani kurs zračenja” nužno znači vrlo nepredviđene reakcije organizma.

 
He-He-He…teško pogoditi iz čije kuhinje dolaze ovakve gnusne laži!!!
Nedjelja, 18 Lipanj 2017 10:22

 

Sead OmeragićLaž kao najbolji materijal za vlast

Sead Omeragić

Jutros su društvene mreže, portali, pa i jedan javni servis objavili da je dr. Rusmir Mesihović pobjegao iz Bosne i odnio milione. Ima godina dana kako se govori da je Mesihović pobjegao i potjera za njim traje. Ja sam ga u međuvremenu pet puta sreo u Sarajevu. Kakav sam ja novinar istraživač, čovjek bježi iz države i ja ga u zadnju godinu dana sretnem pet puta u toku bijega.

Dr. Rusmir Mesihović je bivši ministar zdravstva, bivši direktor KCUS-a, sada profesor na Medicinskom fakultetu i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije. Mesihović prema imovinskom kartonu ima stan i apartman na Bjelašnici. Prema sudskoj dokumentaciji vlasnik je i Poliklinike „Mesihović“. Ima i kredit od sto hiljada KM koji mora vratiti do 2023. godine.

Na posljednjoj sjednici Federalnog parlamenta bila je na dnevnom redu Mesihovićeva inicijativa za neka zakonska rješenja u zdravstvu. Po ovim suludim vijestima on je u toku bjekstva pokušao promjenu nekih zakonskih rješenja u zdravstvu. 

Istina, poznato je da iz ove države prvo bježe milioni pa tek onda domaći funkcioneri i političari. Premda znam mnogo političkih moćnika koji su toliko samouvjereni da ne bježe, ni oni ni njihovi milioni. Ne miču odavde i nemaju namjeru.  

Ustvari ne znam ni što bi bježali. Nigdje ni njima ni njihovim milionima nije sigurnije nego u Bosni i Hercegovini. Nigdje nisu značajniji životi političara kao u ovoj zemlji. Kad u Bosni umre svjetski značajan slikar, a imali smo ih takvih, sjete ga se poneki ljubitelji umjetnosti. Kad umre poznat književnik, sjete ga se oni koji su, nekim čudom, pročitali neku njegovu knjigu. Ali, kad umre kakav lokalni politički lider čitava se država presavija od bola, a da o višim funkcionerima i ne govorimo. Traže se dani žalosti i ozbiljna muzika na programima radio i TV aparata. Kakav je odnos prema političkim moćnicima u ovoj državi, takav je i prema njihovim milionima. Blag i pun razumijavanja. Zašto bi onda bilo ko bježao iz ove zemlje. Iz ove zemlje bježe oni koji nemaju ni za hljeba.

 
Glas razumnog bosanskog čovjeka
Utorak, 06 Lipanj 2017 11:14

 

David KamhiDavid Kamhi, profesor violine i bosansko-sefardski intelektualac - drage komšije, Ramazan šerif mubarek olsun u ideji Bosne je spas i izlaz

Razgovarao: Filipo Mursel Begović

Prof. David Kamhi rođen je u Sarajevu u sefardskoj porodici, u kojoj se govorio judeo-espanjol kao maternji jezik i u kojoj se generacijama prenosio interes za sefardsku kulturnu baštinu, posebno za muziku. Nakon završene Prve muške gimnazije te Srednje muzičke škole, diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Usavršavao se na Moskovskom državnom konzervatoriju “P. I. Čajkovski”, nekoliko godina na katedri čuvenog violiniste i profesora Davida Ojstraha te u Rimu na Muzičkoj akademiji “Santa Cecilia” kod profesorice Pine Carmirelli. Bio je profesor violine, viole i metodike violine pedeset godina, od kojih 46 na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Nastupao je kao solista na mnogim koncertima u BiH, regiji i Evropi. U njegovoj klasi završilo je nekoliko desetina studenata na diplomskom i postdiplomskom studiju koji su sada solisti koncertanti, kamerni muzičari, koncert-majstori i pedagozi na tri kontinenta. Držao je brojne seminare i mastere u BiH, zemljama okruženja i Evropi. Bio je član ili predsjednik mnogih žirija na takmičenjima studenata i mladih umjetnika u BiH, bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu. Dvadeset godina bio je predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika BiH i član Predsjedništva muzičkih umjetnika Jugoslavije. Sefardikom se bavi dugi niz godina. Odr- žao je brojna predavanja, pisao i objavljivao radove, te izlagao na mnogim simpozijima, između ostalog i na “Ljetnoj školi za sefardske studije” u Toledu – Španija. Godine 1992. učestvovao je na svjetskoj manifestaciji “SEFARD 1992” u Madridu kao predstavnik Sefarda iz Bosne i Hercegovine. Od 1993. do 1995. bio je član Savjeta Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine za vanjske poslove, te savjetnik u Ambasadi Republike Bosne i Hercegovine u Madridu 1995. i 1996. Od 1992. do 1997. bio je potpredsjednik jevrejskog kulturnog i humanitarnog društva “La Benevolencija” i Jevrejske opštine u Sarajevu te glavni urednik glasila Bilten, koji je izlazio tokom rata. Od 1992. do oktobra 2016. bio je predmolitelj (hazan) Sinagoge u Sarajevu, a 1997. bio je jedan od osnivača Međureligijskog vijeća. Sada je član predsjedništva i predsjednik kulturne komisije JKPH društva “La Benevolencija”. Za svoj umjetnički i naučni rad te očuvanje vjere i tradicije bosanskih Sefarda i drugih dobio je brojna priznanja, nagrade, ordene i zahvalnice, a 2012. godine laureat je nagrade “Isa-beg Ishaković” u kategoriji “Kulturna baština”.

STAV: Je li multikultura u Sarajevu lažna i nepostojeća, kako možemo čuti u TV prilozima na RTRS-u i iz usta dijela srpskih političara?

KAMHI: Nije. To su gluposti i nije to jedino što tvrde na RTRS-u. Tamo ima i drugih gluposti. Međutim, oni trebaju malo sebe da pripaze. Multikulturalnost ovdje nije umrla. Ona je bila tu, sada je tu i bit će zauvijek tu, zato što je Sarajevo grad koji je prilikom svog osnivanja bio multikulturalan. Kada ga je Isa-beg Ishaković osnovao, on je već bio multikulturalan i nikada se to nije izgubilo bez obzira na broj ljudi u njemu. Poslije Drugog svjetskog rata u njega su došli ljudi koji nisu naučili da žive u gradu, ali onda su prošle dvije-tri generacije pa su se nekako pripitomili i postali građani. Sad se, evo, desilo opet isto poslije ovog rata. To se osjeća. Međutim, mi se trebamo boriti. To su Bosanci isto kao i mi. To su i Bošnjaci. Znate li da su za vrijeme Austro-Ugarske monarhije Bošnjaci bili svi. U tadašnjim regimentama svi su imali fesove. Bilo je u njima i dosta Jevreja. Međutim, najvažnija je stvar Bosna. To ne smijemo zaboraviti i sve ono što se radi protiv opstojnosti Bosne ne valja. Svako pomalo vuče na svoju stranu, međutim, naša je snaga država Bosna. I pokojni predsjednik Alija Izetbegović, s kojim sam bio dosta u kontaktu i sretali smo se više puta za vrijeme rata, to je znao i o tome mi je govorio. Moja je majka postila za vrijeme ramazana, a i ja sam s njom postio. Sada više ne postim, ali poštujem ramazan. Dosta poznajem islam i znam kako se treba ponašati za vrijeme ramazana. Pa, moje drage komšije, uz najljepše želje, Ramazan šerif mubarek olsun! Drage komšije, spas i izlaz u jednoj su riječi: Bosna.

STAV: Možemo li biti multikulturalni ako sastav gradova više nije multietničan kao nekada? Odnosno, neki multikulturalnost ne priznaju kroz duh ljudi nego kroz etnički sastav.

KAMHI: Ja bih to nazvao duhom Sarajeva. A ovo brojanje krvnih zrnaca, mislim da je to atavizam koji je bio u prošlim stoljećima. Bez obzira na to što su neke nacije poslije toga došle u nacionalni pubertet, kako ja to zovem, pa su onda promovirale svoje, svoje, svoje i ništa više. Fašizam je bio baziran na tome, tamo su bile više rase, arijevci. To je propala ideja koja vodi apsolutno ničemu. To se nikada nije moglo primijeniti na Sarajevo. I za vrijeme Drugog svjetskog rata i za vrijeme ove agresije uvijek je to bilo i ostat će. Pa evo pogledajte šta je sve bilo za vrijeme rata u Sarajevu: koncerti, pozorište, SARTR, “Ars Aevi”, razne manifestacije, Sarajevska zima…

STAV: Koje je Vaše iskustvo pojma “komšiluk” u Sarajevu?

KAMHI: Znate šta je komšiluk? Sad ću vam reći. U ulici u kojoj sam stanovao dođe neki praznik, ili jevrejski, ili muslimanski, ili katolički, ili pravoslavni. U nekim kućama bilo je dosta siromašnih ljudi. Moja bi majka napravila tepsiju nečega, ili baklave, ili kolača, čak je pravila i meso, pa mi kaže: “Idi na broj tri u pet ujutro, ostavi ovo ispred vrata i nemoj da te neko vidi.” Zašto? Da ne bismo onoga kome se to nosi postidjeli. Eto, to je komšiluk. On se potvrđivao i za vrijeme Drugog svjetskog rata kada su komšije Bošnjaci spašavali Jevreje. Eto, nas su spasili. Mene, moga brata i moju majku spasila je Fahrija hanuma Fadilpašić, čiji je muž Seid išao s mojim ocem u školu. Ja sam išao s njenim najstarijim sinom Mahmutom u školu, a moj je brat išao s jednim mlađim koji se zvao Halid. To je bilo neraskidivo prijateljstvo. Kad je počelo, Fahrija hanuma odmah je pomogla da se naprave falš dokumenti pa da nas izvedu. Ispod Mjedenice je sjedio kočijaš s fesom i puškom. On nas je primio i odveo na stanicu gdje su bile ustaše. Tu sam vidio svoju nonu, uhvatili su je. Kada su došli do nas, ustaša je pitao: “Čija je ovo pasažera?”, a ovaj mu kaže: “Odbij fukaro, bega Fadilpašića.” I mamu pod ruku i u vagon. Eto, tako smo se spasili. Eto, to vam je komšiluk na djelu. Ili, kad se prodaje kuća, pita se pošto je kuća. Hajde da kažemo sto hiljada. Ovaj mu kaže: “Ima i za 25 hiljada tu blizu da se kupi.” Drugi mu odgovara: “E, burazeru, sve je to lijepo, al’ uz kuću ja prodajem i komšiluk.” Mislim da treba upoznati drugog i drugačijeg, pa tek onda pričati o njemu. Ali ga prvo upoznaj, a ne da pričaš pa da ga onda upoznaš. To je komšiluk.

 
Bistar pogled gospodina Almira Mehonića
Ponedjeljak, 05 Lipanj 2017 17:35

 

Almir MehonićSrbijanski režimski odgovor na bošnjačku servilnost - rušimo džamije, rehabilitiramo koljača Kalabića i vodimo dijalog s Bošnjacima

Almir Mehonić, Novi Pazar  

Glas zemunskog mujezina pored srušene džamije u Zemun Polju označio je početak mjeseca ramazana. Veliki broj vjernika prvu teraviju klanjao je pod otvorenim beogradskim nebom pod kojim se nekada, po pisanju Evlije Čelebije, nalazilo čak 217 džamija. Danas je preživjela samo jedna – Bajrakli džamija u užem jezgru Beograda. No, pošto je ona odveć mala da zadovolji potrebe, prema nekim podacima, čak 120.000 beogradskih muslimana, vjernici su izgradili nekoliko mesdžida. Jedan od njih bio je i onaj u Zemun Polju, kojeg su beogradske vlasti uz pomoć žandarmerije u gluho doba noći 26. maja srušile. Akcija rušenja počela je između 3 i 4 sata poslije ponoći tako što su jake policijske snage i žandarmerija blokirale naselje, raspoređene u tri prstena bezbjednosti oko naselja. Razlog rušenja bila je tzv. divlja gradnja, odnosno mesdžid nije imao potrebne građevinske dozvole. Formalni zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za ovaj vjerski object nikada nije ni podnijet, a mještani Zemun Polja kažu da su imali “usmeni dogovor” s nekadašnjim čelnicima Opštine Zemun da mogu tu graditi.

Ovaj čin Vučićeve gradske vlasti odjeknuo je kao medijska bomba. Mogući razlog ovome jeste što se rušenje desilo u samo predvečerje najsvetijeg muslimanskog mjeseca ramazana, kada su i osjećanja vjernika znatno izraženija. Revolt je izazvala i činjenica da ni obližnja crkva u Zemun Polju nema građevinsku dozvolu i da niko, naravno, i ne pomišlja da je ruši.

Slučaj je još jednom iznova problematizirao pitanje stvarne ravnopravnosti manjinskih naroda i vjerskih zajednica unutar Srbije. Kako to da Vučiću nisu mrski arapski novci za projekt “Beograd na vodi”, ali su mu mrske potrebe muslimana za mesdžidima i muslimanskim mezarjem. Naravno, ovdje se otvara i pitanje Islamske zajednice, koja je podijeljena uz svesrdnu podršku države I koja opstaje, čini se, uz taktičku igru vlasti i podršci čas jednoj, čas drugoj islamskoj zajednici, održavajući tako podijeljenost vjernika na terenu. Zbog takvog stanja, muslimanska zajednica u Beogradu već godinama ostaje uskraćena za parče zemljišta na kojem bi se mogli ukopavati tamošnji muslimani, a Beograd jedina velika evropska prijestolnica bez islamskog centra s potrebnim pratećim sadržajima. Međutim, slučaj rušenja zemunske džamije ujedinio je vjernike obiju islamskih zajednica u osudi ovog čina.

Ipak, ne možemo da se ne vratimo korak nazad i prisjetimo da su sve bošnjačke stranke, a reklo bi se i islamske zajednice, što javno (u većini slučajeva), što stidljivo I polutajno, podržale sadašnji režim i Aleksandra Vučića.

Shodno tome, nameće se pitanje: Da li se može ustvrditi da su svi oni koji su pozvali da se glasa za Aleksandra Vučića u prvom redu, kao i oni koji su ih poslušali u drugom, zapravo povjerili mandat rušiteljima džamije? Možda i ne može, iako je jedan bivši hodža u svom vjersko-političkom zanosu objašnjavao kako je glas emanet, pa ako ga date onome ko radi protiv muslimana, teško vam se na Sudnjem danu. Nažalost, taj je evoluirao mnogo brzo u vatrene zagovornike današnjih rušitelja džamija, sve s parolom “Za pomirenje”.

Neko će reći: “A ko to u Sandžaku nije podržao Vučića?” i bit će u pravu, naposljetku, nije li i Muhamed ef. Jusufspahić na Vučićevom spisku za ambasadore na čekanju, a bager u Zemun Polju srbijanski je režimski odgovor na njihovu servilnost prema svim vlastima tokom svih ovih godina.

U isti dan kada je regija obišla vijest o rušenju džamije Viši sud u Valjevu i sudija dr. Dragan Obradović donijeli su rješenje kojim je usvojen zahtjev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg četničkog komandanta Gorske garde. Ovo je samo jedna u nizu odluka koje su nastavak historijskog revizionizma u Srbiji i rehabilitacije četničkog pokreta.

I dok se na jednoj strani veličaju četnički pokret i njegovi komandanti, ruše džamije, negira genocid u Srebrenici i šalju zapaljive poruke prema komšijama, na drugoj strani bošnjački predstavnici u Srbiji sasvim mirno sjede u udobnim beogradskim foteljama legitimirajući svaki čin Aleksandra Vučića.

Ipak, ne može a da ne začudi da je vijest o srušenom zemunskom mesdžidu podigla ovoliko medijske prašine. Ne živimo li mi na onom istom prostoru na kojem je ta ista politika koja je danas na vlasti u Beogradu u Bosni onomad do temelja porušila Aladžu i Ferhadiju i skoro hiljadu drugih džamija i vjerskih objekata, i to skoro u direktnom prijenosu vodećih svjetskih medija. Dok se u Srbiji duh četništva i genocida baštini i zakonski čuva, rušenje džamije samo je prirodni slijed događaja. Rehabilitirani Nikola

Kalabić bio bi još i ponosan na svoje sljedbenike. Tako da na rušenje zemunskog mesdžida treba gledati kao na čin čuvanja stare tradicije naših komšija.

Umijte se, muslimani! Ramazan mubarek!

(Ovaj tekst je prenesen iz tjednika STAV, svakako uz suglasnost, odnosno dopuštenje, glavnog urednika gospodina Filipa Mursela Begovića kojem se, kao uvijek, od srca zahvaljujemo.)

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 1 od 57

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

 • Bajramska priča
  Dobra!! Prica i svakodnevnih pouka o prijateljstvu utemeljenom na imanju novca ima na pretek, ali je... Više...
  26.06.17 22:34
  Autor - Zijo
 • Bajramska priča
  Aferim Ti za ovo, moj Nadane! Više...
  26.06.17 04:41
  Autor - Kemal Dietz
 • Bajramska priča
  Zanimljiva priča sa pomalo tužnom porukom majstorski napisana. Više...
  26.06.17 02:41
  Autor - ivan berisov
 • O generalima i generalici stra...
  bravo Sejo , ali bojim se da je to borba s jetrenjacama Više...
  23.06.17 00:56
  Autor - Yasna Avesta
 • Banalnost zla Olge Zorić
  Ako su Bošnjaci narod bez “korena”, kako pišete, onda meni, kao pojedincu valjda može biti dopušteno... Više...
  22.06.17 09:59
  Autor - Nadan Filipović
 • Bosanski ljudina - Bogić Bogič...
  Ово је мој последњи коментар на овом веб сајту.Опростите на сметњи. Зијо, говорим арапски језик, у н... Više...
  22.06.17 02:10
  Autor - Амир Чамџић
 • O generalima i generalici stra...
  Аутор је заиста у праву када је написао "да нема ништа горе од тога да понизиш човека". Управо тако,... Više...
  22.06.17 02:04
  Autor - Амир Чамџић
 • Banalnost zla Olge Zorić
  SRBI MORAJU DA PRIZNAJU DA POSTOJE I DR.NARODI OSIM NJIH-SRBA. ETO SRBI SU PRIZNALI 90TIH GODINA POS... Više...
  21.06.17 23:54
  Autor - ISTINA
 • Bosanski ljudina - Bogić Bogič...
  Amire, Vasi komentari vise zvuce kao krik, vapaj, manje kao neko utemeljeno misljenje. Nije se lahko... Više...
  19.06.17 22:32
  Autor - Zijo
 • Bosanski ljudina - Bogić Bogič...
  Dajte, l(ij)epo Vas molim gospon Čamdžić, nemojte više lupetati kao mitraljez maksim po diviziji. 80... Više...
  19.06.17 21:41
  Autor - Nadan Filipović
 • Bosanski ljudina - Bogić Bogič...
  Моје је дете умрло због неправде која је мени учињена. Više...
  18.06.17 19:50
  Autor - Амир Чамџић
 • Bosanski ljudina - Bogić Bogič...
  Специфичност ваше политике Зијо је да понижава врхунске интелектуалце, факултетски образоване људе п... Više...
  18.06.17 19:13
  Autor - Амир Чамџић
 • Bosanski ljudina - Bogić Bogič...
  Зијо, кад си већ поменуо неке личности, зашто си изоставио Фикрета Абдића? Шта мислиш да Алија Изетб... Više...
  18.06.17 18:09
  Autor - Амир Чамџић
 • Bosanski ljudina - Bogić Bogič...
  На нека Ваша питања, претходно сам парафразирао књигу, а књига или читанка, исто значење једне речи ... Više...
  18.06.17 17:54
  Autor - Амир Чамџић
 • Bosanski ljudina - Bogić Bogič...
  Зијо у "Злочину и казни" Фјодора Михаиловића Достојевсбог млади и екстремно сиромашни студент Раскољ... Više...
  18.06.17 17:41
  Autor - Амир Чамџић
 • Bosanski ljudina - Bogić Bogič...
  Svojevremeno je nad Dzevadom Karahasanom, mislim da je jos uvijek predsjednik Udruzenja knjizevnika ... Više...
  18.06.17 13:02
  Autor - Zijo
 • Osvrt na doseljavanje stranaca...
  У тексту је поменуто исељавање под агитацијом у Србију у току Првог светског рата.То је период трого... Više...
  16.06.17 19:19
  Autor - Amir Čamdžić
 • Bosanski ljudina - Bogić Bogič...
  Моје мишљење је у потпуној сагласности са српском националном политиком и са оним што готово сваки ... Više...
  16.06.17 18:17
  Autor - Amir Čamdžić
 • Bosanski ljudina - Bogić Bogič...
  Amir moze imati svoje misljenje ali je ono u suprotnosti sa utvrdjenim cinjenicama. Samo teska indok... Više...
  15.06.17 23:51
  Autor - Zijo
 • Bosanski ljudina - Bogić Bogič...
  Истина Слободану Милошевићу као комунисти и Југословену није ни требало судити, можда онако "успут"... Više...
  15.06.17 10:29
  Autor - Amir Čamdžić
home search