LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Prilozi iz psihotoksikologije
Psihotoksikologija

 

Opet kama-sutra ili prekosutra?!

Nadan Filipović

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je prilikom službene posjete Italiji izjavio za talijanski list Corriere della Sera: "U Srebrenici se nije dogodio genocid. Riječ je o pojedinačnoj krivnji pripadnika srpskog naroda. Srbijanski parlament je osudio ovaj zločin, ali nije kazao da je riječ o genocidu. Niti jedan Srbin ne priznaje genocid u Srebrenici, pa ni ja.”

Nikolić je dalje kazao: “Radovan Karadžić i Ratko Mladić su trenutno u Haagu i protiv njih se vodi postupak. Ja smatram da su oni nevini i da ih se takvim mora smatrati, sve dok im se ne dokaže krivnja.”

Šta reći na ovakve riječi?

To nije ništa do otrovni jezik prononsiranog četnika, čak dapače glavatog četničkog vojvode za kojeg je glasalo preko pola srpskih glasača. Te riječi ne mogu biti ništa drugo nego najava novog klanja na Balkanu, svakako ako to okolnosti dopuste.

Tomislavu Nikoliću se, međutim, mora dati za pravo kada kaže da nijedan Srbin ne priznaje genocid u Srebrenici. Skoro da je u pravu, jer ja lično na prste jedne ili obje ruke mogu nabrojati Srbe koji imaju “muda” i obraza prevaliti preko usta “U Srebrenici je napravljen genocid”. Ta skoro apsolutna svesrpska šutnja je u stvarnosti ne samo prećutno odobravanje genocida provedenog nad Bošnjacima na skoro cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, već i potencijalna mentalna priprema planiranja njegovog temeljitijeg ponavljanja.

Ali, ne zaboravimo da nema više savezne bezdan blagajne u Beogradu da Srbiju izdašno hrani, a ni četničke JNA da je tenkovima i topovima brani. Sada Srbija puca iz praznog pištolja. Kakva bre sila?! K..cu za uši je Srbija pala. I umjesto da se bre-breji bre poklope uvetima po tikvama još velikosrpstvom drogirani srpski levati puše ove priče kopača raka na Kragujevačkom groblju. Takvi kao Nikolić će, ako bog da, iskopati raku i ovom teškom psihijatrijskom bolesniku na Balkanu.

 
Narcizam i inducirani cezarizam

Nadan Filipović

Za nadati se je da nećete imati ništa protiv ako se na osvrnemo na još jednu osobinu koja se često karakteristika narcisoidnih osoba. U prošlim nastavcima o ovoj temi navedeno je da narcisoidne osobe žude da budu neupitni i nezamjenjivi autoriteti, da su uvijek pod svjetlom reflektora javnosti, odnosno u centru pažnje neke manje ili veće socijalne grupacije. Da bi tu nakanu ostvarile one čine sve da se nametnu i steknu neki položaj, makar i lažni; položaj koji će biti visoko iznad grupe na čijem se čelu nalaze.

 
Zdravstveni karton Adolfa Hitlera ili „retroaktivna ocjena radne sposobnosti“

Nadan Filipović

       Manipulacija masama, zloupotreba medija u manipulaciji masama, usmjeravanje na put jedan vođa, jedan narod, motiviranje i psihološko trovanje masa prije polaska u kolektivne zločine i ratove ima veoma dugu historiju. No, smatram da i nije potrebno ići u daleku prošlost. Nema boljeg primjera za manipulaciju masama od Adolfa Hitlera, neupitnog lidera 99.99% njemačkog naroda prije i u toku Drugog svjetskog rata, kao i njegovog nacional - socijalističkog pokreta.

       Hitler je nastojao i zaista uspjeo izgraditi svoj posebni odnos između sebe, odnosno vrhovnog vođe, i njemačkog naroda. U tom području bio je manipulator bez premca u historiji. Za te namjene on ne samo da je koristio medije, već je koristio svaku priliku da držeći zapaljive i hipnotičke govore pred velikim masama s ciljem da  taj odnos vođe i masa što više učvrsti. Posebni objekat njegovog psihološkog trovanja bila je mladež Njemačke. Dr König je nekoliko puta, veoma pažljivo, gledao dokumentarni film o Hitlerovom višesatnom nastupu i govoru na takozvanoj Olimpijadi mladeži u Berlinu, održanoj 1936. godine. On u svom saopštenju kaže: „Na tom festivalu u kojem je učešće imalo dvadeset i devet hiljada njemačkih djevojaka i mladića na terenu Olimpijskog stadiona u Berlinu, uz prisustvo preko 100.000 Nijemaca na tribinama, nisam mogao vidjeti ni jedno neegzaltirano mlado lice, a da o starijoj publici prisutnoj na tribinama i ne govorimo. Sva su ta lica bila obasjana nekim posebnim, maltene neprirodnim sjajem i žarom, a preko 129.000 grla unisono je uzvikivalo Heil Hitler kao znak bespogovornog odobravanja svake njegove riječi.“

 
Narcisoidnost inducira agresivnost i sadizam

Nadan Filipović

Narcisoidnost, sama po sebi, ne bi bila društveno štetna kada bi se odnosila samo na ličnost narciosoidne osobe. Treba, međutim, shvatiti činjenicu da se narcisoidne osobe jako boje samoće. U samoći se moraju suočavati sa samom sobom, stalnim unutrašnjim nemirom i svojim unutrašnjim ogledalom. Zato narcisoidne osobe svim silama nastoje da su stalno među rajom, bilo u fizičkom smislu riječi, ili da su njihove samonametnute aktivnosti, smjernice, odredbe, upute, da kažemo i nedvosmislene naredbe, stalno prisutne kao jedine determinante društvenog života šire ili uže zajednice. Moraju biti u centru svakodnevne pažnje. Zbog toga što se narcisoidne osobe veoma često nameću kao lideri, odnosno nezamjenjive alfe i omega neke društvene zajednice, uvijek postoje rizici da će se naći pojedinci koji se neće slijepo slagati sa odredbama narcisoidnog lidera, već će o tim, često  kvaziliderskim, bolje rečeno diktatorskim aktivnostima izricati svoje slobodno mišljenje, neslaganje, kritike i komentare. Te, nekada obične komentare, događaje, aktivnosti, pa čak i najbezazlenije šale i satiričke osvrte narcisoidni lideri paranoidno shvaćaju kao atak na vlastitu ličnost, te reagiraju veoma agresivno.

 
Narcis – cvijet iz naše bošnjačke bašće

Nadan Filipović

Narcis (Narcissus) je botaničko ime za vrstu proljetne lukovičaste biljke. Narcisa ima oko 26 divljih i nekoliko stotina kultiviranih vrsta. Cvjetovi mogu biti žute i bijele boje, kao i kombinirani, zvjezdastog oblika, jednostavni ili dupli. Legenda kaže da je ovaj cvijet nazvan po Narcisu, liku iz grčke mitologije, koji je živio u antičkom grčkom gradu Tespiji u Beotiji. Prema toj legendi on je bio prelijepi sin riječnog boga Kefisosa i nimfe Liriope, a po drugima, sin kralja Endimiona, utemeljitelja grčkog grada Elisa, i Selene, boginje mjeseca. Narcis je bio bezosjećajan, okrutan, arogantan, nekritičan, samoživ, bez ikakva razumijevanja za probleme drugih ljudi, i što je veoma bitno, nije se mogao zaljubiti u bilo koju djevojku. Kad je imao šesnaest godina, dok je lovio jelene, ugledala ga je i u njega se zaljubila nimfa Eho, kojoj je svojim odbijanjem slomio srce. Eho je zatražila od Nemezide, božice pravedne kazne, da kazni Narcisa na način da i on pati zbog neuzvraćene ljubavi. Nemezida je to i učinila, te je on jednoga dana, kada je umoran sjeo pored jezerca kako bi popio vode, na površini ugledo svoj odraz. Odmah se zaljubio ne znajući da je to zapravo njegov prelijepi lik u vodi, te je od tuge zbog neuzvraćene ljubavi umro na obali. Oni koji su tražili njegovo tijelo, na tom su mjestu našli samo cvijet – narcis.

 
Zdravstveni kartoni Josipa Visarionovića Staljina – retroaktivna ocjena radne sposobnosti

Nadan Filipović

     Mnogi stručnjaci smatraju da diktatori imaju posebno značajnu ulogu u psihotoksikološkom zaluđivanju masa, odnosno svojih naroda. Ne treba se zaboraviti činjenica da se svi diktatori zaklinju u svoje narode čije interese navodno brane. Uzimajući za primjer dvojicu diktatora-tirana novijeg doba Adolfa Hitlera i Josipa Visarjonoviča Staljina. Lieb i Hershman smatraju da je u osnovi njihovog prodora ka apsolutnoj vlasti i strašnoj zloupotrebi te iste neograničene vlasti bila manična depresija. (Lieb J, Hershman DJ. A brotherhood of tyrants: manic depression and absolute power, 1994, Amherst, Prometheus Books)

      Bez ikakve pretenzije da ja, amater, oponiram ovoj hipotezi osvrnuo bih se na dostupne elemente zdravstvenih kartona spomenutih tirana sa namjerom da se na osnovu veoma malog broja raspoloživih podataka baci barem nešto više svjetla na njihov ukupni psihički i fizički status u doba njihove najveće moći.

 
Neurotoksikologija i psihotoksikologija

Nadan Filipović

      Neurotoksikologija je medicinska grana koja proučava djelovanje određenih otrova ili neurotoksina na centralni nervni sistem. Neurotoksin je svaka kemijska supstanca koja otrovno djeluje na nervne stanice ili neurone i uništava ih. 

Mnoge snažne neurotoksine luče određene životinje kao sredstvo samoobrane. Otrovi nekih vrsta pčela, škorpiona, paukova i zmija sadrže supstance koje djeluju kao neurotoksini. Najpoznatiji neurotoksini su tetrodotoxin, batrachotoxin, maurotoxin, agitoxin, charybdotoxin, margatoxin, calcicludine, botulinum toxin, demoic acid (demoična kiselina), saxitoxin, kokoi toxin, itd. U grupu neurotoksina spadaju i određeni bojni otrovi, kao što su tabun, sarin, soman, ciklosarin, VE, VG, VM, VX, te posebice jaki neurotoksin, takozvani Novichok agens, itd.

 
« Početak«12»Kraj »

Stranica 2 od 2

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search