LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Prikaz knjige
Prikaz knjige aforizama
Ponedjeljak, 09 Siječanj 2017 11:00

 

Nikola Šimić - ToninAKO BOSNA PRESUŠI GDJE ĆEMO SE UTOPITI

Vojin Trivunović: Ako Bosna presuši gdje ćemo se utopiti, Parteon Beograd 2015., knjiga aforizama. (osvrt Nikole Šimića Tonina)

Vojin Trivunović rođen je 10.10.1956. godine u Rudićima kod Glamoča gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Vrlo rano počeo je objavljivati u novinama i časopisima. Još kao student u Novom Sadu (1977.) biran je u Krug najtalentiranijih mladih pjesnika. Pored književnog, bavio se i novinarskim radom. Bio je član Književnog kluba pri “Tribini mladih” u Novom Sadu i stalni suradnik “Glasa omladine”. Po dolaku u Banja Luku počeo je   objavljivati u “Glasu”. Pisao je u “Oslobođenju”, “Nezavisnim   novinama” i uređivao satirični dodatak “Patka”. Bio je direktor i glavni urednik “Krajiških novina”. Uređivao je i časopise “Imperijal mač” i “Kolo”. Radio je i u “Nezavisnoj televiziji”. Prvu knjigu objavio je 1984. godine. Do sada su mu izašle knjige: “Ponavljati gradivo”, (pjesme), “Ram za glavu”, (aforistički roman), “Od entiteta do blentiteta”, (satira), “Gluvo kolo”, (pjesme), “Kroz iglene uši”, (aforizmi), “Troprstaš”, (roman), “Na poslednjoj liniji obmane”, (pjesme), “Nema se kuda, nebo visoko a zemlja tvrda”, (pjesme), “Ogledalo i slijepac”, (roman u stihu), “Proleteri svih zemalja, raziđite se” / Prilozi za kritiku političke ekonomije društva u tranziciji /, (pjesme-ekonomija), “Pjesme” (na Esperanto jeziku), “Ćorkan”, (pjesme), “Grad je spustio kapke” (izabrane pjesme), “Pelene i zavoji” (aforizmi), ”Čitači tragova” (izabrane pjesme). Priredio je: “Izabrane pjesme Krajine i Ukrajine”, Izabrane pjesme Isaija 229 Mitrovića” i “Izabrane bajke naroda Zapadnog Balkana”. Osnivač je i organizator književne manifestacije “Dani Vuka Karadžića” u Banjaluci. U okviru ove manifestacije, organizirao je “Okrugli stol o jeziku, ćirilici i latinici” na kojem su učestvovali najeminentniji stručnjaci iz ove oblasti. Prije nekoliko godina u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci u Banja Luci postavio je izložbu “Prepiska između Vuka Karadžića i njegove supruge Ane Kraus”. Za svoj književni rad dobio je nagradu “Umovanje zdravog razuma”. Radovi su mu prevođeni na engleski, njemački i ukrajinski jezik i uvršteni u nekoliko antologija. Član je Udruženja književnika RS. Bavi se i izdavaštvom. Po struci je diplomirani ekonomista. Živi i radi u Banja Luci.

 
Prikaz nove knjige našeg Sandeta Dodevskog
Petak, 23 Prosinac 2016 22:30

 

jacinska-jutra-naslovnaSande Dodevski: Jačinska jutra, Društvo za afirmaciju kulture – Presing, Mladenovac, Đenovići, 2016., Presing.

Prikaz zbirke priča “Jačinska jutra”, Sandeta Dodevskog

Nikola Šimić Tonin, Zadar

Pripovjedačko zrcalo Sanda Dodevskog u Jačinskim jutrima, poetsko – proznom mozaiku, podešeno odrazu zbilje kroz piščev narativ, porodične freske, postaje ukoričeni književni sadržaj. Uspješno. Same gornje vrijednosne razine, neupitne poetsko – prozne pismenosti: Berači grožđa, Jutarnja zvijezda, Bijela noć, Slovo Ć, Čuvar vinograda, Zlatna ruda, Leteći Dovezenčanin, Tošev vrbak, Čardak, Stojča Kelek, Porodična freska, Majka i Cvetanka, Djed Stojko, Stojko i Dragoljub, Vezena maramica, Kamen iz rijeke, Jačinska jutra, Dome moj jačinski.

Još berem kao čivit plavo grožđe. / Presipam ga iz korpe u kola, / A nad glavom mi crni čvorak, / Sam – jedan jedini u cijeloj vasioni – / Ljutito pjeva… Berači grožđa.

U ovoprostornoj tradiciji jezičnog oblikovanja, Sande Dodevski bogati nas,  novokovanicama: Pišiti voz, Presvinuća, Ranojesenje, Predvečeri, Ižđikljalim, Buboće, Zarem…

U šarenolikome svijetu knjiga Jačinska jutra ugodno je iznenađenje i misao o tome koliko bi bio uskraćen da se nisam upoznao sa stvaralaštvom ovoga književnika, samozatajnoga književnoga puta, bez samoreklamerske pompe prti neupitnim talentom, samosvojnoga spisateljskoga stila, svoj književni put.

Sande Dodevski, rođen u Kumanovu 1947. godine. Nakon završetka Vojnopomorske škole vanredno studira i diplomira na Višoj pedagoškoj školi u Banjaluci, a potom i na Filozofskom fakultetu u Zadru na odsjeku Jugoslovenska književnost – filozofija.

Objavio je zbirku kratkih priča: Kamen iz rijeke, u izdanju Književne zajednice Herceg-Novi, te zbirku priča Smrt Trajka – Lisice u izdanju D. O. O. OFK – Cetinje.

Dobitnik je Andrićeve nagrade za kratku priču. Nagrade časopisa Život. Lista Pobjeda. I specijalne nagrade za putopis u Frankfurtu.

Živi u Herceg Novom, a trenutno u Đenoviću.

Eh, kada bi samo životinje mogle govoriti, tada ni dragi Bog ne bi znao sve njihove kletve upućene ljudima!?Jutarnja zvijezda.

Visoka je razina estetske strukture ove proze prozaista zavičajne čežnje, profinjene i suptilne, književnika tople, pitke riječi.. Ova nas knjiga, vraćeni dug zavičaju: Jačinska jutra, poziva na dijalog. Uklapamo je u svoje životno iskustvo, propitujući ga iznova, obnavljajući potencijala ovog književnog djela pred sobom, pa i čitajući ga prostim okom.

Jačinska jutra, Sandeta Dodevskog, su ognjiva riječi.

 

 
Prikaz (recenzija) knjige o Aliji
Srijeda, 28 Listopad 2015 18:52

 

Knjiga o AlijiRecenzija knjige „Alija Izetbegović jahač apokalipse ili anđeo mira", autora Mustafe Čengića

Esad Bajtal

Rukopis Mustafe Čengića „Alija Izetbegović jahač apokalipse ili anđeo mira“, nudi nam se kao ozbiljna patriotska, racionalno-kritički, i konačno, što je kod nas rijetkost, argumentovano činjenički zasnovana analiza jedne partitokratske svijesti, iracionalne prakse i antibosanske vladavine Stranke demokratske akcije i njenog idejno konformistički idealiziranog vođe.

Lišen bilo kakvih emocionalnih natruha i stranačko-personalnih preferencija, Čengićev rukopis metodološki korektno, uz puno uvažavanje povijesnog konteksta, svoj kritički intonirani naboj čitanja iracionalne ratno-poratne bh. prošlosti, uobličava na način akademske akribije oslobođene jeftino-navijačke koketerije sa bilo kojom stranom involviranom u zavidan komparativno (pr)ocjenjivački diskurs autora.

Polaznu osnovu Čengićevog rukopisa, njegov spisateljski lajtmotiv, i izvor svih aksioloških dilema i varijacija koje nudi pažljivijem čitaocu, predstavlja pitanje: „Ko je zapravo Alija Izetbegović“?, postavljeno na 350. strani ovog rukopisa. Ono već svojom pitalački nijansiranom formulacijom izražava ne samo puku upitnost (Ko je Alija Izetbegović?), već, onim racionalno radikalizujućim prilogom − “zapravo“ (Ko je zapravo ... ), sugeriše autorsku potrebu što preciznijeg i ozbiljnijeg pristupa jednoj zagonetki koja je isporučila visoku povijesnu cijenu krvavo oporoj etno-stvarnosti i idejno zbunjenim građanima Bosne i Hercegovine. O tom racionalno-kritički propitujućem naumu najbolje svjedoče već sami naslovi poglavlja Čengićevog rukopisa:

O istini; O Bosni i Bošnjacima; Da li je rat bio neizbježan;

O Stranci demokratske akcije; O politici i religiji;

O jedinstvenoj Bosni i Hercegovini; O antikomunizmu i antifašizmu;

O državi i demokratiji; Stranka demokratske akcije i nacionalizam;

O bošnjačkom identitetu; O islamskom bratstvu;

O prošlosti i budućnosti;

 
Mistika i "mistika"
Srijeda, 11 Ožujak 2015 09:31

 

MistikaJovan Nikoldis o knjizi “Mistika i mistika”  - studije i ogledi

Izdavačka kuća Plima izdala je prije nekoliko godina, tačnije 2010, odličnu knjigu autorice dr Jasne Šamić pod nazivom “Mistika i mistika “, a sada je evo, ista ova knjiga ponovo ugledala svjetlo dana kod izdavača Buybook iz Sarajeva. Na prostoru bivše Jugoslavije nije do sada izašla studija ove vrste o sufizmu, a može se slobodno reći da u regiji općenito ne postoje studije o ovom duhovnom pokretu u islamu, pa je ova knjiga jedinstvena u tom pogledu (iako se mogu, naravno, naći raznorazni tekstovi o islamu i dervišima).

Oslanjajući se na svoje dugogodišnje naučno istraživanje, dr Jasna Šamić poredi, odnosno kontrastira islamski duhovni pokret, nastao u okviru islama, sufizam, i njegovu književnost, sa drugim svjetskim misticizmima i književnostima, raspravljajući o konceptima te orijentalne poetike, i dovodeći ih u vezu s onim što u drugim knjževnostima ima privid ovih, mističkih koncepata.

U knjizi ćemo pročitati i ovo :

„Mada ideja o Apsolutu, onakva kakva je načešće izražena u sufijskoj poeziji, najprihvatljivija za savremenog čovjeka, jer je On tajna, vrhovna tajna o kojoj ni jedna smrtnik nema pravo da govori sa izvješnošću, niti u njegovo ime, zbog svega što se danas čini u ime islama, neobično aktuelno zvuči i ona Stendhalova misao : „Jedino istinsko opravdanje za Boga je što on ne postoji“.

Ova knjiga je sigurno zaslužila da se ponovo pojavi u knjižarama u regiji, pogotovo što je crnogorsko izdanje odavno rasprodato.

 
Kratki osvrt na jedan bestseler
Ponedjeljak, 01 Prosinac 2014 14:39

Reza AslanReza Aslan: Portret čovjeka i rađanja religije

Vujica Ognjenović

Knjiga „Zilot - život i vrijeme Isusa iz Nazareta“ Reze Aslana je izazovna i detaljno potkrijepljena biografija Isusa iz Nazareta, koja dovodi u pitanje davno ukorijenjene pretpostavke o njemu. Živopisno i pronicljivo Aslan govori o životu čovjeka koga su milijarde ljudi vidjeli kao svetionika vjere. Knjigu „Zilot“ Reze Aslana objavila je “Dereta” u prevodu Sandre Nešović. 

Prije dvije hiljade godina, putujući jevrejski propovjednik i čudotvorac lutao je Galilejom, okupio je pristalice kako bi ustanovio ono što je nazivao „carstvo Gospodnje“. Revolucionarni pokret koji je osnovao predstavljao je toliku prijetnju za vlast da je ubrzo bio uhvaćen, mučen i pogubljen kao državni neprijatelj. Nekoliko decenija nakon takve strašne smrti sljedbenici ga proglašavaju za Boga.

Provlačeći kroz sito i rešeto viševjekovno stvaranje mita koje je uslijedilo, Reza Aslan rasvjetljava jedan od najuticajnijih i najzagonetnijih likova u istoriji, proučavajući Isusa u kontekstu te burne ere u kojoj je živio: prvi vijek u Palestini, doba koje je potresala apokaliptična groznica. Bezbroj jevrejskih proroka, propovjednika i samozvanih mesija tumarali su kroz Svetu zemlju, navodno prenoseći Božje poruke. Bilo je to vrijeme ziloterije - uzavrelog nacionalizma koji je predstavljao otpor rimskoj okupaciji, svetoj dužnosti koja se nameće svim Jevrejima. A rijetke su figure predstavljale bolji primjer ovog principa nego što je to slučaj s harizmatičnim Galilejcem koji je prkosio carskim vlastima jednako kao i njihovim saveznicima u jevrejskoj religijskoj hijerarhiji.

Reza Aslan tvrdi da je knjigu napisao kako bi pokazao kakav je bio pravi Isus, ako se sa njegovog mita uklonilo ono što je tom mitu kroz vjekove dodala Crkva, da je to bio čovjek čvrstih uvjerenja i strasti, ali ujedno i pun kontradikcija.

 
Prikaz knjige
Ponedjeljak, 06 Listopad 2014 09:21

Smrt Trajka Lisice i druge priče – Sande Dodevski

Nadan Filipović

Zbirka priča „Smrt Trajka – Lisice i druge priče“, Sandeta Dodevskog, ugledala je svjetlo dana u maju ove godine. Izdavač je kuća OKF D.O.O. sa Cetinja.

Prije svega čestitamo Sandetu, našem stalnom saradniku čije su priče izuzetno kvalitetni umjetnički prilozi OKU što su „letvicu“ portala podigli do veoma pristojnih visina o kojim ja kao urednik ne bih sada širio priču.

Mislim da je osnovni red kazati par riječi o našem majstoru priča originalnog stila i sadržaja. Sande Dodevski je rođen 1947. godine u selu Jačince, srez Kumanovo. Kao dječarac od petnaest godina napustio je majku, kuću i rodbinu i otisnuo se „na školanje“. Završio je vojnopomorsku školu u Divuljama kod Splita, a kasnije je vanredno studirao i diplomirao na Višoj pedagoškoj školi u Banja Luci, a nakon toga je studirao na Filozofskom fakultetu u Zadru gdje je diplomirao na Odsjeku jugoslovenska književnost i filozofija.

Objavio je zbirku kratkih priča, „Kamen iz reke“. Dobitnik je Andrićeve nagrade za kratku priču; nagrade časopisa „Život“, nagrade dnevnog lista „Pobjeda“, i specijalne nagrade za putopis u Frankfurtu. Objavljivao je priče u časopisima „Stvaranje“, „Mostovi“, „Doclea“, „Crnogorski književni list“, itd. Bavi se bibliotečkom djelatnošću i prevodilačkim radom. Član je „Matice crnogorske“ od njenog osnivanja. Živi u Đenovićima, Boka Kotorska. Hobi mu je planinarenje, ali usput i gljivarstvo, pa se nadamo da neće pogrešiti gljivu, a dodatni, onako relaksacijski hobi mu je vinarstvo i destiliranje najfinijih lozovih rakija. Neki zlobnici kažu da je na tom polju bolji i poletniji nego u pisanju, ali ja u to ne vjerujem.

Helem, da se vratimo najnovijoj Sandetovoj zbirci. Radi se o „buketu“ od 25 priča i tri pjesme. U prvoj, hajdemo kazati, uvodnoj pjesmi Sande kaže:

Dome moj slavni, za koji me ne veže ništa

Što s tugom proživljeno nije, radošću isplakano

I životom odbolovano....

 
« Početak«1234»Kraj »

Stranica 1 od 4

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search