LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Priče
Haustori, haustori
Nedjelja, 12 Rujan 2010 06:43

Nadan Filipović

Nedavno sam bio u ovom poslijeratnom Sarajevu. Volim ga više od svih svjetskih gradova, premda to nije više isti grad. Ljubav prema rodnom gradu može biti i inercija? Može, ali ne mora. Nisam ja jedini ovisnik o čudnom gradu. Ekspres loncu! Magnetu! Koji to grad ima snagu privlačnosti kao što je ima Sarajevo. Grad navlakuša! Barem za nas Sarajlije. Ma, i za druge! Mi Sarajlije bez Sarajeva. Sarajevo bez nas. Mi bez njega moramo, ono bez nas može. Sarajevo se lako prilagodi. Kaldrma ostaje. Sve se stope u kaldrmu stope. Ko j..e Eugena Savojskog? Ma, ko j..e Karadžića, ali ne baš Vuka s drvenom nogom! Vuk je vuk, š.p.k je š.p.k!

Sarajevska raja sklona crnom humoru govore da su sve Sarajlije ratni dobitnici.  Kao na lotu! Svaka kuća šest pogodaka, sa dopunskim. Sve srušeno, ali sve isto. Mašta može svašta! Nostalgija ovisnika. Neki kažu da je nostalgija karakterna osobina primitivaca. Onda sam ja najveći primitivac. Priznajem!  Noga za nogom, ulicom koja se sada zove Obala Kulina bana. Ulicom koja se do ovog prljavog i nikom potrebnog rata, pobjede gubitnika nad gubitnicima, zvala Obala Vojvode Stepe. Ista se ulica prije Drugog svjetskog rata zvala Appelova obala. Kako god prođe neki rat, sarajevske ulice dobivaju nova imena. Niko ne pita ulice kako bi se one voljele između sebe zvati. I zaista, ko se to sada sjeća nekog Appela ili Vojvode Stepe. Ma, konačno, ko se uopšte sjeća Kulina Bana?

 
Nadan Filipović: MURADIF
Nedjelja, 05 Rujan 2010 10:03

 

Pismeni dio popravnog ispita iz matematike za učenika trećeg razreda Gimnazije gospodina Muradifa Muzdadžiju:

A) U aritmetičkoj progresiji 30, 27, 24, 21….treba odrediti onaj član, koji je jednak jednoj osmini sume svih prethodnih članova.

B) U uspravnom konusu radius baze je R = 10 cm. Ako radius smanjimo na 3 cm, onda se kut priklona plašta prema bazi potrostruči. Traži se volumen tijela omeđenog sa dva nastala plašta i kružnim vijencem kao bazom.

Pismeni dio popravnog ispita iz njemačkog jezika za učenika trećeg razreda Gimnazije Muradifa Muzdadžiju:

Prevod iz živog jezika: “Das Bettelweib von Locarno”, od Heinricha von Kleista, prevesti od stranice 16 do stranice 19, uključujući i stranicu 16 i stranicu 19. Dozvoljeno samo korištenje riječnika.

 
« Početak«515253545556»Kraj »

Stranica 56 od 56

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search