LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Pravopis bosanskog jezika
General questions about the Joomla! CMS

Na slovo, na slovo.... PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 06 Studeni 2014 23:18

 

Na slova, na slova…”H i I”

Nadan Filipović

U nekim dijelovima Srbije još se može naletjeti na mnogobrojne, ali skoro zaboravljene riječi. Vidjet ćete da se uglavnom radi o riječima koje vode porijeklo iz turskog ili njemačkog jezika.

Hajim – brinem se; kaže se “ne hajim” ili “ne hajem”.

Handrak, andrak – đavo. Kaže se - “Koji ti je handrak (andrak)!”, “Ne vidi taj ni bijele kobile ni crnog andraka“, ili,

„ Dobar dan komšija, jel imate onaj andrak što se otvaraju konzerve?2
„Imamo.“
„A pošto je?“
„170 dinara, ali ako uzmete dva dobićete ih za 300.“
„Koji će mi andrak dva?“

Heknadla – igla sa kukicom za heklanje, odnosno ručnu izradi miljea, stoljnaka, podmetača, itd., koji su nekada bili veoma česta dekoracija po kredencima, ormanima i stolovima. Riječ je izvedena iz njemačkog – die Hecknadel.

Ažurirano: Četvrtak, 06 Studeni 2014 23:20
 
Na slovo, na slovo..... PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 29 Listopad 2014 23:43

 

Na slova, ne slova…”F i G”

Nadan Filipović

U nekim dijelovima Srbije još se može naletjeti na mnogobrojne, ali skoro zaboravljene riječi. Vidjet ćete da se uglavnom radi o riječima koje vode porijeklo iz turskog ili njemačkog jezika.

Fenderaš – državni poreznik, fendovati – plijeniti po odluci suda zbog neplaćenog poreza.

Finfer – najavljivač svatova, oglašivač svadbe i svatova, finfer tačno zna ko sve treba doći na svadbu i uzeti učešće u svatovima. Dan-dva prije svatova grupa finfera, preciznije poveće društvo djevojaka i momaka dolaze u kuću domaćina koji udaje kćerku, pjevaju najveselije pjesme da oraspolože mladu koja je šatro tužna a jedva čeka da naguli, a domaćini finfere tada darivaju materijalom za košulje i haljine. Finferi uvijek budu praćeni buljukom djece.

Flisovati – curiti, piškati, pomalo kapati iz bureta, naprimjer, vino, rakija ili čak i voda, najčešće na sastavku duga, iz šuplje kante ili olika.

Fortati – varati, lagati, zamlaćivati – bećarac kaže „Žao mi je seoskoga momka, kad ga forta varoška djevojka!“

Fraklić – mala flašica za rakiju, obično od jednog decilitra. Nako, za uzase!

Frcpoljci – mrve, sitni komadići, opiljci, špena.

Fusekle – zimske muške čarape, isključivo pamučne i do koljena.

Ažurirano: Srijeda, 29 Listopad 2014 23:49
 
Na slovo, na slovo.... PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 14 Listopad 2014 23:34

 

Na slova, na slova…”D” I “E”

Nadan Filipović

U nekim dijelovima Srbije još se može naletjeti na mnogobrojne, ali skoro zaboravljene riječi. Vidjet ćete da se uglavnom radi o riječima koje vode porijeklo iz turskog ili njemačkog jezika.

Dava – sudska tužba.

Damšić – riječni parobrod na Dunavu ili Savi.

Dobovanje – javno udaranje u bubanj (doboš) koje se obavljalo sve do kraja sedamdesetih godina prošlog vijeka. Oglašivač (telal) je udaranjem u manji bubanj (doboš) pozivao sve mještane sela ili varošice da se okupe, a kad bi se svi okupili u centru mjesta on bi započinjao: “Narode, pažnja, pažnja! Daje se na znanje i ravnanje….!” Dobovale su se državne naredbe, potjernice za hajducima i njihovim jatacima, objave rata, objave mobilizacije, proglasi vlasti ili kralja, ali često i lične vijesti o prodaji nečije imovine, kuće, zemlje, namještaja, stoke, itd., najčešće zbog nepodmirenih dugova. Od tada je ostala ona izreka “ode mu kuća na doboš!”. Mislim da je interesantno spomenuti da tradicija dobovanja u doboš nije potpuno nestala. U Čoki u Banatu se već peti put održao festival dobošara s nazivom „Daje se na znanje”. Ne radi se o takmičenju, već o revijalnom nastupu brojnih dobošara iz Sente, Novog Bečeja, Kikinde, Padeja, rumunskog grada Deta Olaru, itd. Publika smatra da je najizvorniji Mihalj Čilag iz Padeja. Čilag je na kraju festivala rekao: „Ove godine sam samo četiri puta dobovao, pozivajući meštane da sređuju kanale i preuzmu betonske cevi za propuste. Za jedno dobovanje sleduje me 500 dinara, za šta treba obići 52 ćoška u Padeju. Od dobošarenja više ni za hleb ne mogu da zaradim, četiri dana dobošarenja jedva da je meni dovoljno mesec dana za hleb, a ne može se dobovati suva grla. Trebalo bi u Padeju dobovati mnogo što-šta, ali nema ko da plati.„

Dodole – paganski običaj prizivanja kiše i odbijanja vremenskih nepogoda. Učesnici dodola se oblače u kožne kosmate kostime koji im prekriva cijelo tijelo i skriva lice. Preko tih koža i ovčijih runa cijelo tijelo prekrivaju korovom i paprati. Idu kroz selo, pjevaju dodolske pjesme a domaćini ih polivaju vodom iz bardaka i bokala. Dodole se obično održavaju krajem jula i tokom cijelog avgusta kada su najveće suše.

Vuk Stefanović Karadžić je u svom riječniku pisao o obredu prizivanja kiše u Srbiji: "Nekoliko djevojaka, kad je suša, idu po selu od kuće do kuće, te pjevaju i slute da udari kiša. Jedna se djevojka svuče do košulje sasvijem, pa se onako gola uveže i obloži različnom travom i cvijećem tako, da se nigdje ne vidi ni malo, i to se zove dodola (načinila se kao dodola - reknu djevojci, ili ženi, koja se mnogo nakitila po glavi): pa onda zađu od kuće do kuće. Kad dođu pred kuću, onda dodola igra sama, a one druge djevojke stanu u red i pjevaju dodolske pjesme; potom domaćica ili drugo kakvo čeljade uzme pun kotao ili kabao vode, te izlije na dodolu, a ona jednako igra i okreće se. U dodolskijem se pjesmama na kraju uza svaku vrstu pjeva: oj dodole, dodole!"

Ažurirano: Utorak, 14 Listopad 2014 23:35
 
Na slovo, na slovo..... PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 02 Listopad 2014 16:58

 

Na slova, na slova…”C i Č”

Nadan Filipović

U nekim dijelovima Srbije još se može naletjeti na mnogobrojne, ali skoro zaboravljene riječi. Vidjet ćete da se uglavnom radi o riječima koje vode porijeklo iz turskog ili njemačkog jezika.

Naprimjer:

Cajka – poželjna, seksi djevojka ili zgodna žena, ali i duga bezobrazna pjesma koja se obično pjeva u pijanim društvima, kao naprimjer, ženske počnu ovako : “Zaova sam poštena, pi.ka mi je gvozdena, `iljadu će dobiti, ko je može probiti!”, a tada obavezno zaarlauče muški dio društva: “Stan`te, stan`te svatovi, da ute`ram zaovi, kur.inu mi mekanu u tu njenu plehanu!”, a ženske odvrate: “Baš je čudan ovaj svet, daš mu jednom…on opet!” Poznatije cajke su: “A oj Rado, koliki je, velik ku.ac u komšije, turio ga kroz kapiju, zapiš'o nam svu avliju. Amaaaan! “, “Jedva čekam poskupljenje mesa, da za ku.ac kupim Mercedesa.”, “Hvalila se iz Stapara Mara, da joj nema u je.anju para, kad to čuo iz Bingule Paja, uter'o joj i ku.ac i ja-a.” ., “Marš u pi.du materinu, kaže otac sinu, puno selo žena, a ti je.eš strinu.”

Cafla – to je jedna vrsta čaja koju su žene pripremale djeci kada rade u polju, da im djeca ne smetaju. Naime, taj se čaj kuhao od zelenog maka i djelovao je uspavljujuće. Neke su žene caflu koristile kada sui m djeca imala neke bolove, naprimjer u stomaku, pa su dajući djecu uspavljivale u tvrd san do kasnog jutra.

Cvetko – konj sa bijelom šarom (biljegom) u obliku cvijeta, a koji se nalazio na konjskom čelu.

Cepača – domaća šljiva plavka koja se lako cijepa na polovine i iz koje lako ispadaju košpice. Ta se šljiva, u Srijemu pogotovo, koristila za pripremanje slatka, džema ili knegli sa šljivama. Prema Vujakliji ovaj izraz se koristio i danas koristi za djevojku ili žensku koju nemna ko nije “pocijepao”. Naprimjer: “Jesi li vidjeo vasketovu malu? – “Onu radodajku?!” – “Znači, mala je cepača.”

Čakanjac – čekić za otkivanje kose, srpa, motike i ostalih ručnih poljoprivrednih alatki.

Čereg – vjerovatno izvedenica iz turcizma “čejrek”, bezobrazno otkinuti veliki komad pečenog janjeta ili praseta, a što čine bezobzirne i alave osobe, posebno one “gladnih očiju”. Čejrek, čerek (čereg) (tur.) - jedna četvrtina, četvrt; četvrt zaklanog jagnjeta ili brava uopšte ; komad od nečeg raskomadanog. Naprimjer, u mnogim od nas poznatoj priči “Biberče” stoji slijedeća sekvenca: “Kad Biberče uđe u kuću, a ono ala sjedi kod vatre i u velikom kazanu nešto vari. Ala kako ga ugleda, skoči nanj, a on joj brže baci jedan čereg mesa; dok se ona sagnu i uze meso, on ukrade jednu jabuku; ala opet na njega nasrne, a on joj baci drugi čereg pa uzme i drugu jabuku, kad ala onaj čereg proguta, ona opet na njega nasrne, a on joj baci treći pa uzme i treću jabuku; kad ala četvrtom na njega nasrnu, on joj baci i četvrti čereg, pa bježi natrag, i tek da se uhvati za uže, a ala ispadne na polje, a on brže odseče od svoje noge mesa pa joj baci i zadrma za uže, te ga izvuku gore. Potom preda carskoj kćeri jabuke... pa ode.“

Čohano – vampir, đavo, vrag na ciganskom (romskom), koji ti je čohano?! Miroslav Mika Antić: “Došlo je strašno Čohano, koga se plaše i djeca i odrasli Cigani, te ako kojim slučajem idite u neku cigansku kuću i, kad dijete u kolevci plače, dijete koje još ne zna ni da govori, plašite ga đavolom, vilenjacima, vešticama, plašite ga babarogom, čime god hoćete – vrištaće i dalje. Ali ako mu kažete, gledajući ga u oči: mir, ide Čohano – dete će okrenuti glavu, naježiti se i zaspati. U kućama ciganskog Garavog sokaka stalno su gorjele svijeće. Kažu da se Čohano boji svetlosti, jer je duh mraka i smrti. „Čohano jede sveće“, govorili su svi Cigani. „Palite zato jednu na drugu da se produži svetlost“ – savjetovali su stariji. Strah od duhova, a posebno od Čohano, Romima je u krvi.

Čaftara – žena sklona stalnim svađama i ogovaranjima.

Ažurirano: Četvrtak, 02 Listopad 2014 23:43
 
Na slovo, na slovo..... PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 30 Rujan 2014 14:59

 

Na slovo, ne slovo…”B”

Nadan Filipović

U nekim dijelovima Srbije još se može naletjeti na mnogobrojne skoro zaboravljene riječi. Vidjet ćete da se uglavnom radi o riječima koje vode porijeklo iz turskog ili njemačkog jezika.

Naprimjer:

Bagov – ispušeni duhan u luli koji se istresa udaranjem lule u tvrd predmet.

Bangaloz – skitnica; bangalozija veća grupa djece ili omladine koji idu ulicom, svađaju se između sebe i galame.

Banderaš – osoba bez stalnog mjesta boravka, beskučnik, pjančina. - Tata, zašto onaj čika grli banderu?
- Ne brini sine, to je čika Pera Banderaš, malo je umoran pa se naslonio da se odmori... (-a u sebi-)..o jebo te otac Pero, tek je dva sata a već si pijan.

Baratšag – prijateljstvo.

Barotina – pomiješane zajedno i skuhane glave, papci, jetra, crijeva. Od barotine se u nekim dijelovima Srbije, pogotovu u Srijemu, pravi đigernjača, švargla i krvavica.

Basamak – čisti turcizam, stepenik, stepenica obično u visini cigle postavljene na kant, visine 15 centimetara, označava i određenu grupu ljudi koje svi gaze, a oni samo šute i dopuštaju da budu gaženi.

Baša – stariji muškarac ili muškarac srednjih godina, vrlo važan učesnik svatova, obično mladoženjin ujak ili stric koji od svog novca kupuje veo, cipele, tašnu i rukavice za mladu, a njegov sin je djever koji opet svojim novcem “kupuje” mladu i čuva je u izdvojenoj prostoriji do polaska na vjenčanje.

Bekeljiti se – rugati se, plaziti nekom jezik, praviti ružne grimace, biti verbalno i mimikom lica veoma bezobrazan prema nekome. - Da vidiš juče scene... Profesorica prozvala onog mahnitog Namika da odgovara, a on kao i uvijek nema veze. Rekla mu prvo da napiše neku rečenicu na tabli, a on joj se počeo bekeljiti iza leđa. Slučajno se ona okrenu i odma' mu spuca keca ko kuća i posla ga direktoru.... Nije se lijepo proveo. Dobio Namik i kečinu i ukor..

Benetati – (turcizam) pričati budalaštine, gluposti, bena – budala, benast – biti blesav.

Bojtar – pomoćnik glavnog svinjara koji nadzire krda (čopore) svinja koja broje na stotine životinja i kada je njihova ispaša bivala u hrastovim šumama (žir) ili na udaljenim pašnjacima.

Bučur – muško sijelo, muška pijanka, pogotovo ako je u šumi ili u vinogradu. Na bučuru se pije rakija ili vino, ili oboje, jedu se u velikim količinama kobasice, čvarci i slanina, pjevaju se bezobrazne pjesme i do datalja se prepričavaju pikanterije iz "ljubavnih uspjeha".

Ažurirano: Utorak, 30 Rujan 2014 15:02
 
« Početak«123»Kraj »

Stranica 1 od 3

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

 • Morbidna poezija o Srebrenici
  Ovaj "pisnik" ocigledno nema klozeta-zahoda kod kuce pa obavlja nuzdu na papiru i po novinama.Tko mu... Više...
  29.11.14 01:49
  Autor - Aljosa Mujagic
 • Bingo-efendija eskluzivno iz B...
  "Biti doktor, slaba prođa, najbolje je biti hodža." E, bas tako... Više...
  28.11.14 03:05
  Autor - sasko
 • Podsjećanja
  Hvala Nadane za detaljniju informaciju o gospodinu Dugonjicu,ovo gospodin moze i sa velikim slovom i... Više...
  28.11.14 02:25
  Autor - Aljosa Mujagic
 • Bingo-efendija eskluzivno iz B...
  E pa, taj Muhalo je prava, ba, ljui,na!!!Takij eh ima i ođe u CG. Aferim, Bingo, dabil Bingo!!! Više...
  28.11.14 00:28
  Autor - sande
 • Podsjećanja
  Bravo Nadane. Bas ga tako pamtim.DINGOSPO. Više...
  27.11.14 12:30
  Autor - duba
 • Podsjećanja
  Bas, Nadane, neka nas podsjeti na Dugonjice, pa samim tim, bogme, na onu rijec u koju sve stane - DI... Više...
  27.11.14 02:48
  Autor - sasko
 • Kako već golemo dijete odviknu...
  mene isto interesuje,dete ima 23 meseca i preum orna sam vise od nespavanja. sisa danju sisa nocu...... Više...
  24.11.14 03:28
  Autor - dragana
 • Priča za vikend
  Hvala Ti od sveg srca, generacijo!Neka i vama dvoma život u tuđini ispiše ružičaste trenutke! i - ne... Više...
  22.11.14 16:07
  Autor - sande
 • Priča za vikend
  Dragi Sande, Enisi i Tebi od srca čestitam na zlatnom jubileju. Rijetkost je naći takvo slaganje. Že... Više...
  22.11.14 10:57
  Autor - Nadan Filipović
 • O Dervišu
  #1 fejso 2014-11-17 00:35 Fejsicu, sramota da te bude kad to sarnu. Sramota..ni rijeci vise i ne zas... Više...
  18.11.14 04:09
  Autor - sasko
 • O Dervišu
  Dervis Sušić je komunjarski isprdak koji je radio sa Srbima i Hrvatima na nastakanju i ubijanju bošn... Više...
  17.11.14 00:35
  Autor - fejso
 • Novosti iz alternativne medici...
  Sande, Berberis vulgaris ima dosta važnu ulogu u takozvanoj narodnoj medicine. Nema, međutim, naučni... Više...
  11.11.14 22:38
  Autor - Nadan Filipović
 • Novosti iz alternativne medici...
  Prošao sam muke s kamencem u oba bubrega!Ne daj Bože to nhikome!!! Interesira me je li valjana biljk... Više...
  11.11.14 17:17
  Autor - sande
 • Pedeset osnovnih pitanja na ko...
  I think the admin of this website is actually working hard in favor of his web site, for the reason ... Više...
  08.11.14 07:38
  Autor - photo booth hire
 • Zijo Dizdarević: Majka
  Nadja, sestre se zovu Šaća, Muba i Djidja. Podjednako su uspešne u svojim profesijama kao i braća, a... Više...
  16.10.14 09:15
  Autor - Selma
 • Sjećanje
  Eh, to su bili dani....kad su sestre Nuhefendicke leprsale Grbavicom..... Više...
  11.10.14 01:54
  Autor - sasko
 • Par anegdota
  :D koje sranje Više...
  07.10.14 22:56
  Autor - maria
 • Priča
  "...Tamo gdje je iznikla, javljala se svjetloplavim plamenom...!" - Samo i zbog ovoga valjalo je pro... Više...
  30.09.14 04:47
  Autor - sande
 • Komentar
  Efendiju Mustafa Cerića u nešto ubijediti, isto je što i vodu natjerati da teče uzbrdo! Ako li i pob... Više...
  23.09.14 18:37
  Autor - sande
 • Liječenje raka - Iscador - pre...
  Gospodine Miro, taj gospodin koji javno tvrdi da posjeduje biljni lijek koji liječi rak sa 99% uspje... Više...
  18.09.14 09:03
  Autor - Nadan Filipović
home search