LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijske zanimljivosti
I predstavnici “izabranog naroda” klicali su poglavniku i uzvikivali “Za dom spremni!, a neki su služili Draži Mihailoviću
Srijeda, 21 Prosinac 2011 06:28

Jevreji u ustaškoj službi

O ustaškom proganjanju i masovnom ubijanju Jevreja napisane su mnoge knjige i objavljeni su bezbrojni naučni i stručni radovi. Potrošene su tone i tone papira, bolje rečeno šleperi i šleperi papira. Napisaće se još više tona i šlepera papira od tih koje su potrošene. Generalni stav je – holokaust i genocid nad Jevrejima se ne smije zaboraviti, pa svakako ni onaj dio “odrađen” u takozvanoj NDH. Neki od tih priloga historiji kao nauci i struci veoma su ozbiljni i vrijedni. Ima, međutim, i tesktova u kojim se uveliko manipuliše brojevima Jevreja ubijenih u NDH i iznose se netačni i uvećani brojevi, baš kako se radilo, radi, a i radiće se sa brojem Srba, žrtava u takozvanoj NDH. Mislim da takvi kvazihistorografski prilozi ne samo da ne služe na čast njihovim autorima, već predstavljaju uvredu žrtve onih koji su pobijeni kao sasvim nedužni ljudi, i to samo zato što su bili Jevreji. I zaista, prilično stidljivo, sljučajno, (ne)namjerno, nonšalantno zaboravno ili razmaženo nevoljko, zaobiđeni su ili pod „historijiski tepih pometeni“ neki podaci koji bacaju jednu čudnu zraku svjetla na mračno doba takozvane Nezavisne države Hrvatske, države koja je, kakva bila da bila, ipak bila nekakva država koja je trajala od 1941 do 1945. godine. Nadalje, u sadašnjoj Srbiji je prefarban i lakiran period zločinačke aktivnosti četnika đenerala Draže Mihailovića, pa je konačno objelodanjena ona istina “četnik jest jednako partizan”.

 
Hrvati u četnicima – nije sve bilo crno-bijelo (2)
Subota, 17 Prosinac 2011 12:33

Nadan Filipović

 

Govoreći o svojoj knjizi „Fukara“ Ivan Aralica se u intervjuu Andriji Tunjiću dotakao modernog hrvatskog antihrvatstva i hrvatskog četništva, kazavši -  “Primjerice, u Dalmaciji su 1918. godine svi autonomaši i talijanaši postali jerezovci, jugonacionalisti, i dotjerali svoje antihrvatstvo sve do četničkih formacija u Drugom svjetskom ratu, koje su bile stacionirane u Unešiću, a potom u Zablaću (iako im iz toga mjesta nitko nikada nije bio pripadnikom). I danas je riječ o istome transferu, samo što je teže vidljiv, jer transferirani ne nose ni europske šajkače, niti europske kokarde. Kao što su ih nosili ti Hrvati-četnici!” (Andrija Tunjić, Likove za Fukaru nisam birao, oni su se sami izabrali, Vijesnik, 13. oktobra-listopada, 2002). 

“Ma nisu četnici bili Hrvati, već Dalmatinci!” 

Većina hrvatskih četnika ili četnika Hrvata bila je s područja Dalmacije. Tako su u februaru 1943. godine u Dinarskoj četničkoj diviziji formirani „Splitsko-šibenički četnički bataljon“ i „Odred vojvode Birčanina“, koji su bili sastavljeni uglavnom od Hrvata, koji su do kraja rata ostali u četnicima (Zbornik dokumenata Vojnoistorijskog institute: tom XIV, Dokumenti četničkog pokreta Draže Mihailovića).

 
Hrvati u četnicima – nije sve bilo crno-bijelo (1)
Srijeda, 14 Prosinac 2011 20:58

Nadan Filipović

Da li je riječ „četnik srpska ili su je Srbi pozajmili od „braće“ Hrvata? 

Prema Hrvatskoj enciklopediji: riječ četnik označava pojam: “Četnici su pripadnici ili članovi srpske vojne organizacije s izrazito nacionalističkim šovinističkim velikosrpskim ciljem” (Hrvatska enciklopedija, 2000). Bez ikakve posebne želje za komentarisanje ovakvog navođenja u biti netačne i politički pregrijane definicije riječi „četnik“, mislim da je dozvoljeno iznijeti i jedno drugačije argumentirano mišlenje.

Riječ “četniku stvarnosti i nije srpskog, već hrvatskog porijekla. Prema fra Luji Plepeiu naziv “četnik“ odnosio se na hrvatske ustanike koji su polovinom sedamnaestog stoljeća „četovali“ u okolini Drniša (turski Dernish) i sukobljavali se sa Turcima. Poznatije četovođe tih hrvatskih četnika bili su franjevci fra Nikola Ružić i fra Šimun Brajinović, župnik crkve u Petropolju. (fra Lujo Plepei, Iz naše prošlosti, Petrovopolje, Gradac 1/1999). Hrvatski četnici su u stvarnosti bili pod direktnom naredbom generalnog mletačkog providura Leonarda Foskole, onog istog što je 31.marta 1648. godine komandovao vojskom sastavljenom od Mlećana i domaćeg stanovništva kad je od Turaka preoteta i zauzeta tvrđava Klis. Zauzeće Klisa smatra se jednim od najvećih mletačkih uspjeha u Kandijskom ratu. Mlećani su naoružavali hrvatske četnike i davali im novčane nagrade za svaku dobro izvedenu akciju protiv Turaka.

 
Izmišljeni “islamski terorizam” kao paravan za kršćanski terorizam koji traje vijekovima (2)
Petak, 09 Prosinac 2011 09:44

 

Nadan Filipović

 

Hajde da maturanta franjevačke gimnazije malo podsjetimo na neke historijski utemeljene činjenice.

 

Otkad je kršćanstvo postalo legalno, znači nakon Rimskog imperijalnog edikata 315. godine počelo je uništavanje nekršćanskih hramova, te je postalo sasvim normalno, ako ne i pohvalno ubijanje nekršćanskih sveštenika i samih nekršćana. Između 315 i 600-te godine ubijeno je na stotine hiljada nekršćana, a sve u ime kršćanstva. Razoreni su hramovi u Aedeanu, Golgoti, Heliopolisu, Libanonu, itd. Kršćanski imperator Teodorius (408-450) naredio je čak ubijanje i nekršćanske djece. Početkom čertvrtog stoljeća kršćani su ubili filozofa Sopatrosa i to na zahtjev kršćanskih crkvenih autoriteta. Hipatija iz Aleksandrije, poznati filozof tog doba, iskasapljena je do smrti komadima keramike, a po naredbi kršćanskog sveštenika Petra koji je predvodio gomiliu za linčovanje. Imperator Karl Šarlemanj je 782. godine naredio da se odsijeku glave 4.500 Saksonaca koji nisu htjeli da budu konvertirani na kršćanstvo. Seljaci okruga Steding u Njemačkoj, njih jedanaest hiljada, muškarci, žene i djeca, pobijeni su samo zato što nisu mogli platiti porez Katoličkoj crkvi. Krstaši su do 15. stoljeću uništili 1.019 nekršćanskih hramova i 17.087 sela pobivši svo stanovništvo.

 
Srbi u ustašama i političkom vrhu NDH – nije baš sve bilo crno-bijelo
Subota, 03 Prosinac 2011 13:51

 

Nadan Filipović

Mnogi Srbi pojma nemaju da je jedan broj njihove braće bio veoma odan ustašama i vlasti Nezavisne države Hrvatske. Bilo je Srba koji su se „proslavili“ kao ustaški koljači koji su baš sa posebnim zadovoljstvom sadistički mučili i na najzvjerskiji način ubijali svoje sunarodnjake. Naime, nemali broj Srba historiju i historijske činjenice podrazumijevaju kao nekakav „švedski sto“. Takvi sa tog “švedskog stola“ biraju samo ono što im u nekoj političkoj situaciji odgovara, a ono što im ne odgovara jednostavo nikad ne spominju. Moje je lično mišljenje, koje će neki dijeliti, a neki neće, da su mnogi Srbi pravi maheri za skrivanja nekih historijskih činjenica, te za prekrajanje historije po svojoj mjeri i najbesprizornija izmišljanja, laži i falsificiranja. Nije otac i vrhovni guru srpske nacije Dobrica Čosić „onomad lepo rekao i sve lepo objasnio“ pohvalivši svoje stado: „Mi Srbi lažemo da bi varali sami sebe, da tešimo druge, mi lažemo za oprost, mi lažemo da bi se borili protiv straha, lažemo da ohrabrujemo druge, lažemo da bi skrivali svoj i nečiji drugi jad. Laganje je oblik našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Mi lažemo na kreativan, maštovit i dosetljiv način.”

 
Muslimani - četnici u Drugom svjetskom ratu (5)
Petak, 02 Prosinac 2011 07:24

 

Nadan Filipović

Mustafa Mulalić - jedan od najvažnijih četničkih ideologa

Posebno važnu ulogu u muslimanskom četničkom pokretu imao je Mustafa Mulalić. Rođen je u Livnu 1898. godine. Bio je narodni poslanik Jugoslovenske Narodne Stranke za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Prije rata bio je službenik u beogradskom listu “Sokolski glasnik”. U toku rata bio je u štabu Draže Mihailovića na Ravnoj Gori, gdje je uređivao list „Ravna Gora i Ravnogorska misao, a kasnije list „Istok“ -  glas jugoslovenskih Muslimana.

 

Mustafa Mulalić pod kokardom, broj 3 na fotografiji

 
Muslimani - četnici u Drugom svjetskom ratu (4)
Srijeda, 30 Studeni 2011 06:35

Nadan Filipović

 

Kratke crtice o najpoznatijim muslimanskim četnicima

 

Ko je u stvari bio Fehim Musakadić?

 

Fehim Muskadić je rođen u Sarajevu, gdje je živio do Drugog svjetskog rata. Bio je veliki srbofil i to nikad nije skrivao. U Prvom svjetskom ratu bio je dragovoljac u srpskoj vojsci, gdje je stekao čin majora. Nositelj je spomenice Solunskog fronta i najvišeg odličja dinastije Karađorđevića, odnosno titule vitez Karađorđeve zvijezde sa mačevima.

 
« Početak«2122232425»Kraj »

Stranica 21 od 25

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search