LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijske zanimljivosti
Napoleon Bonaparte je otrovan!
Subota, 06 Kolovoz 2011 11:17

Nadan Filipović

Imperator Napoleon Bonaparte, koji je postao general francuske armije sa nepunih dvadeset i četiri godine, bio je izuzetno inteligentna osoba. Dugo se nagađalo da je bolovao od epilepsije. Na osnovu svih raspoloživih historijskih dokumenata doktor Hughes je utvrdio da je Napoleon imao klasične, ali i psihogene epileptičke napade. Psihogeni napadi su se mogli pripisati izuzetno visokom stupnju stresa u kojem je proveo svoj relativno kratki život, dok su klasični epileptički napadi najvjerovatnije bili posljedica izražene strikture uretre izazvane gonorejom (triperom-kapavcem) koji je dobio od svoje žene Jozefine. (Hughes JR. Emperor Napoleon Bonaparte: did he have seizures? Psychogenic or epileptic or both? Epilepsy Behav 2003, 4, 793 – 6)

 
Izvod iz govora Kralja Petra II Karađorđevića na Petom svesrpskom kongresu u Chicagu, 29.juna 1963. godine
Nedjelja, 19 Lipanj 2011 09:42

Nadan Filipović

Prošlo je četrdeset godina od smrti jugoslavenskog Kralja Petra II Karađorđevića i skoro pedeset godina od jednog njegovog zaboravljenog govora. Radi se o uvodnom izlaganju na Petom svesrpskom kongresu u Chicagu, održanom 29.juna 1963. godine. Govor je dosta opširan i obuhvata nekoliko tematskih područja, a ja bih samo citirao neke njegove stavove o Muslimanima Jugoslavije, koje citiram bez ikakvih izmjena.

 
Prvih pedeset godina Prve gimnazije u Sarajevu (2) – školski programi
Ponedjeljak, 14 Ožujak 2011 10:58

Nadan Filipović

U prvom razredu su bili slijedeći obavezni predmeti: vjeronauka (2 sata), latinski jezik (prve godine 7 sati, a u drugoj i kasnijim godinama po 8 sati), hrvatsko-srpski jezik (3  sata), njemački jezik (3 sata), zemljopis (3 sata), aritmetika (3 sata), geometrija (1 sat), prirodopis ili biologija (3 sata), crtanje (4 sata), krasnopis, odnosno lijepo pisanje(1 sat) i gimnastika (2 sata). U drugom razredu ovom nastavnom planu je dodata historija starog vijeka (1 sat). Ako se uzme u obzir da su muslimanska djeca obavezno učila orijentalne jezike, kao turski, arapski i perzijski, i to po 3 sata nedeljno, i da se pjevanje učilo po dva sata nedeljno, vidi se da su tadašnji učenici prve generacije Prve gimnazije u Sarajevu bili zaista preopterećeni sa 32 do 33 sata nedeljno, dok su učenici muslimani imali po 35 do 36 obaveznih sati nedeljno.

 
Prvih pedeset godina Prve gimnazije u Sarajevu (1)
Nedjelja, 13 Ožujak 2011 18:45

Nadan Filipović

Na osnovu skromne, ali potpuno autentične i službene dokumentacije nastojat ću da vam ispričam priču o nastanku i razvoju Prve gimnazije u Sarajevu, prve državne srednjoškolske institucije u Bosni i Hercegovini, Turskoj više nepotrebnom vilajetu koji je do dolaska „mrskog okupatora“, odnosno Austro-ugarske monarhije, bio potpuno zapušten, a posebice je bilo zapušteno školstvo i opšte obrazovanje.

 
Ponavlja se saradnja ustaša i četnika u Bosni i Hercegovini
Subota, 22 Siječanj 2011 13:50

Nadan Filipović

 

U “Dnevnom avazu” od 9.jula 2010. godine objavljen je agencijski tekst pod naslovom “Srbi i Hrvati prisno sarađivali da bi prisilili Bošnjake na podjelu BiH”. Onaj ko ne poznaje historijske činjenice možda će i biti iznenađen zapisima o srpsko-hrvatskoj saradnji na štetu Bošnjaka u agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1992 – 1995, a koje je u svojim dnevnicima uredno ažurirao đeneral-krvolok i kukavna „pobegulja“ Ratko Mladić. O tim pisanim svjedočanstvima nam kao o nekom senzacionalnom otkriću piše autor agencijskog teksta, ne skrivajući sugestivne znake svog „golemog iznenađenja“. Istina jeste da je politički potpuno neiskusni i naivni rahmetli Alija Izetbegović 1992. godine poletio u zagrljaj antimuslimanskoj zmiji otrovnici Franji Tuđmanu, koji mu je ubrzo, kao i svim Bošnjacima, podmuklo zario kamu u leđa. Da su se rahmetli Alija i njegova bulumenta kojekakvih nadrisavjetnika, odnosno kamara daidžića i amidžića sa kućnih političkih sijela i sećija, makar ovlaš pozabavili ranijim savezništvima četnika-Srba i ustaša-Hrvata, veliko je pitanje da li bi rahmetli dedo poletio baš kao neka „politička junferica“ u vezivanje čvrstog čvor na šahovnici i našoj zastavi. Ali, šta ćemo. Onaj narod, odnosno lideri jednog naroda koji ništa ne nauče iz historije, osuđeni su da završe ovako kako danas Bošnjaci završavaju. Koliko god zločina da su napravili Srbi i Hrvati nad Bošnjacima, nije baš sva krivica na njima. Pošteno je reći da golemi dio krivice otpada i na tadašnje bošnjačko rukovodstvo, koje je, po ko zna koji put u historiji, svojim neznanjem, kolebljivošću, nepostojanošću, odsustvom bilo kakvog političkog cilja, pomagalo oštrenje četničkih i ustaških kama željnih bošnjačkih vratova.

 
Četnik = partizan - sprem'te se sprem'te antifašisti, silna će borba da bude...
Nedjelja, 28 Studeni 2010 16:16

Nadan Filipović

      Prijedlog Zakona o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija u Bosni i Hercegovini nije dobio potrebnu većinu u Zastupničkom domu parlamenta. Njegovo usvajanje torpedirali su zastupnici iz takozvane „republike srpske“. Zastupnici iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata, znači dodikovci, čak su inzistirali da se iz odredbi predloženog zakonskog akta isključi četnička organizacija. Oni su taj zahtjev obrazložili tvrdnjom da je četnički pokret bio oslobodilački, te da je Draža Mihailović bio vođa borbe jugoslovenskih naroda protiv fašizma. Nedonošenjem predloženog akta četnici su definitivno legalizirani na području Bosne i Hercegovine, baš kao i u Srbiji. Pošto srpski zastupnici partizanima ne negiraju antifašizam i učešće u oslobodilačkom pokretu, proizilazi da su četnici i partizani bili na pravoj strani, a ustaše, domobrani, muslimanska milicija, pripadnici Handžar-divizije, itd. na krivoj strani.

 
Uzeir-aga Hadžihasanović – posljednji nesumnjivi autoritet Baščaršije (2)
Subota, 13 Studeni 2010 04:20

Nadan Filipović

Uzeir-aga je bio veoma vedar i duhovit čovjek. Rahmetli Alija Nametak je zapisao niz detalja o njegovim pošalicama. Tako on, spominjući Hadži Selejman-agu Muhasilovića, veletrgovca starim gvožđem i drugim metalima, navodi sekvencu o rušenju Havadže Kemaludinove džamije u Sarajevu, na mjestu na kojem je kasnije, pred Drugi svjetski rat započela gradnja vakufskog nebodera na početku Ferhadije. Naime, Muhasilović je bio jedan od potpisnika peticije upućene reis-ul-ulemi Fehim-efendiji Spahi u kojoj je zahtijevano da se ne ruši ovaj vjerski objekt i historijski spomenik iz šesnaestog stoljeća. Kad je Uzeir-aga saznao da je njegov prijatelj Muhasilović jedan od potpisnika spomenute peticije, kao s nokta je rekao: “Da je džamija pokrivena bakrom, ne bi je on potpisao, a pošto je pokrivena ćeremitom može po njemu ostati da se ne ruši”. Pri tom je aludirao na to da je Muhasilović trgovao metalima, pa bi kupio taj bakar, makar bio i sa džamije.

 
« Početak«2122232425»Kraj »

Stranica 24 od 25

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search