LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
historijske zanimljivosti


Ekscerpte iz knjige Ruždije Adžovića PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 07 Ožujak 2016 08:09

 

Novak KilibardaKnjiga Ruždije Adžovića, "Kilibarda-Sarajevski dani“ govori o Novaku Kilibardi, profesoru, književniku, bivšem političaru i diplomati, te o njegovom preobražaju iz veoma značajnog zagovornika protagoniste velikosrpske politike, do čovjeka koji je uvidio i javno priznao svoju grešku, te se u najtežem periodu po bošnjački narod javno, u Parlamentu Crne Gore, izvinio Bošnjacima. Kako kaže autor, Ruždija Adžović, ova knjiga je pisani prilog svjedočenjima o jednoj epohi, o njenim akterima, o krvavoj balkanskoj drami koju je režirao Slobodan Milošević, a u kojoj je stradao bošnjački narod.

Ruždija mi je dozvolio prijenos određenih ekscerpti (pikanterija) iz njegove veoma interesantne knjige i ja mu se za tu gospodsku velikodušnost od srca zahvaljujem.

Novak Kilibarda (na slici): Karadžić je zazirao od mene

Radovan Karadžić s početka nije imao baš nikakvu karizmu. On nije plijenio masu. Sam dolazak Karadžića na čelo SDS-a je, na neki način, slučajan. Nije on bio nekom svojom prepoznatljivošću zaslužan da stane na čelo SDS-a, jer, niti je bio iz Bosne, nit je bio iz Hercegovine, nit je bio čovjek koji je ostvario nešto enormno u svojoj struci ili, pak, u literaturi. Radovana Karadžića kao pjesnika ne treba sasvim potcjenjivati. On je imao izvjesnog talenta. Iz njegovih pjesama koje sam ja pratio, moglo bi se izdvojiti rukovjet vrlo pristojnih pjesama. Ali nikad nije prešao onu granicu da bi nešto zaznačio kao pjesnik, pa da s tog pjesničkog nivoa ulazi u kolektivnu svijest Srba iz Bosne i Hercegovine.

Na planu struke, nema šta da se priča. On je bio ljekar u domu zdravlja. Poslije nekih neugodnih stvari, nekih pronevjera, bio je suspendovan. Čak je bio i u zatvoru jedno vrijeme, a onda je otišao za Beograd. A Beograd k’o Beograd. Nisu ga tamo dočekali raširenih ruku, pa se vratio u Bosnu, što će reći da Radovan Karadžić nije ušao u visok položaj stranke što su ga katapultirali njegovi kvaliteti, nego će se polako počeo izgrađivati u ovom ambijentu, u ovom druženju s nama ostalima. Prosto će mu rasti karizma, analogno usijavanju masa.

S rizikom da ispadnem neukusan, moram kazati da sam ja imao neuporedivo više karizme kad držim govore nego on i urnebesnije mi je aplaudira masa, ali ne zato što obećavam Dušanovo carstvo, nego, jednostvano, zato što su me radije slušali. Ja bih im izrecitovao nešto iz Njegoša, pomenuo bih slavne vojvode, svoje porijeklo preko majke i vojvodske kuće Vukalovića iz Hercegovine i tako dalje.

Na tom prostoru nisam odgovarao Radovanu Karadžiću kao sagovornik. On je, ipak, veoma bistar čovjek, mentalitetno lukav kao Drobnjak, a Drobnjaci su, kad govorim narodskim jezikom, oni koje predstavlja Vuk Karadžić. Vuk je jednako bio i lukav i mudar. U nas nije jednak pojam mudar i pametan. Dakle, Radovan je jedan osmišljen čovjek, ostavimo ishodište njegove politike, nego govorim o formiranju te politike.

Ažurirano: Ponedjeljak, 07 Ožujak 2016 08:16
 
Historijske zanimljivosti PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Subota, 26 Prosinac 2015 11:40

 

 

Džezar Ahmed-pašaAhmed -paša; Džezzar paša ili Ahmed-paša Džezar) (tačan datum rođenja je nepoznat, a umro 1804.) vojvoda i guverner gradova i najpoznatije utvrde Akke.

Ahmed-paša Džezzar bio je bošnjački pustolov iz Stoca (po Dr Safvetu-begu Bašagiću, rođen je u Fatnic, općina Bileća) koji je postao najjača politička ličnost u Siriji u posljednjoj četvrtini 18. vijeka. Njegova najveća pobjeda odvila se 1799. godine kada je, iz svoje tvrđave u gradu Aki zaustavio napredovanje Napoleona Bonaparte. Za one koji ne znaju, on je jedini čovjek koji je pobijedio Napoleona, prije Wellingtona kod Waterlooa.

Ahmed je vrlo mlad napustio rodnu Bosnu i kao i mnogi drugi bošnjački mladići kenuo u potragu za svojom karijerom i bogatstvom u Egiptu. U Egiptu je dobio posao kao puškar u domaćinstvu Ali Bega Bulutkapana,1760. godine. U toj ulozi, on je bio nemilosrdan s beduinima iz Libijske pustinje koji su se pobunili zbog velikih poreznih nameta koje im je nametnuo njegov gazda Ali Beg. Beduini su bili ti koji su Bosanscu Ahmedu dali nadimak, Džezzar (mesar ili koljač), zbog egzekucije desetaka beduinskih plemena koji su se pobunili protiv njihovog namjesnika Ali Bega.

Ažurirano: Subota, 26 Prosinac 2015 11:45
 
Historijske zanimljivosti PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 10 Rujan 2015 23:48

Zlato NDHStvarna sudbina zlata i novca NDH

Pripremio: Nadan Filipović

Po srbijanskim novinama, ali i novinama iz “šumske”, pojavljuje se na stotine, ako ne i hiljade zapaljivih napisa u kojim se tvrdi da je svo zlato opljačkano od Jevreja i Srba u takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj (u daljem tekstu – NDH) smješteno u Vatikan. Neki Jevreji i Srbi, “pucaju iz prazne puške”, urliču i navaljuju na Vatikan da im vrati oteto zlato i isplati odštete. Bajagi, Vatikan “maznuo” zlato i novac NDH! Svi ti tekstuljci su zasnovani na “argumentima” tipa rekla-kazala, dakle pogodni su samo za one koji halapljivo gutaju žutu štampu i željno očekuju "pobjedu pravde" nad zločestim Vatikanom, jednim od najvećih neprijatelja Srba i srpstva. Istina je, međutim, sasma drugačija i red je da se pokušaju “začepiti usta” kojekakvim nadrinovinarčićima koji su u pisane medije zalutali kad su se, valjda, ispromašivali u svim drugim profesijama. Kristalno je jasno da je od svog zlata NDH dr Krunoslav Draganović zaprimio 44 kilograma zlata koje je čuvao u Zavodu Svetog Jeronima pri Vatikanu, a to zlato je trošio da omogući mnogim ustašama, pa i četnicima, da se dokopaju emigracije i uteknu iz Italije poznatim “štakorskim kanalom” u prekomorske zemlje, a posebno u Argentinu.

U svom stručnom prilogu koji je naslovljen “Povijest Nezavisne države Hrvatske”, Zagreb, 2002, Dr sc.Hrvoje Matković, jedan jako objektivan historičar (povijesničar) dodiruje i temu zlata NDH i sve svoje tvrdnje bazira na neoborivim materijalnim argumentima, a posebice dokumentima iz UDB-e i OZNE, koji mogu svakom radoznalom istraživaču biti na dispoziciji. Pa ako ti Srbi i Jevreji koji neukusno, na sav glas, telale da je zlato NDH završilo u sefovima Vatikana, ne vjeruju UDB-I i OZNI, pa kome će, zaboga?!

 
Historijske zanimljivosti PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 12 Kolovoz 2015 23:38

 

KutuzovČovjek sa pola mozga uništio Napoleona Bonaparte-a, svakako uz pomoć jednog genijalnog francuskog kirurga

Nadan Filipović

Neki autoriteti iz područja taktike ratovanja smatraju da je strateški potez feldmaršala Mikhaila Illarionovicha Golenischev-Kutuzova (1745 – 1813) da 1812. godine rusku armiju povuče iz Moskve, uzrok najtežeg Napoleonovog poraza i početak njegovog brzog kraja koji je zapečećen bitkom kod Waterloo-a. Kutuzov nije dočekao da doživi Napoleonov definitivni krah jer se iznenadno razbolio i umro u Bunzlau, Prusija, 28. aprila 1813. godine.

Osvrnuo bih se s nekoliko kratkih i simplificiranih natuknica o kronologiji događanja.

Nakon bitke kod Borodina, 7. septembra 1812, u kojoj je Napoleon bio pobjednik, ali po cijenu preko 70.000 poginulih, ruska armija se, nakon tog zadnjeg pokušaja da zaustave Veliku armadu i spasu Moskvu, povukla prema Moskvi. Generali su savjetovali caru Aleksandru da dodatno mobilizira sve snage i da brane grad. Moskovski guverner Rostopschin je među narodom širio glasine da svi budu mirni, te da nema nikakve opasnosti za Moskvu i njene građane. U selu Fili koje se nalazilo na nekoliko kilometara pred Moskvom skupila se sva raspoloživa ruska vojska. Većina generala je tvrdoglavo stajala na stanovištu da se odlučujuća bitka treba odigrati upravo pred Moskvom. Među zagovornicima bitke bio je i general Bennigsen, šef generalštaba feldmaršala Kutuzova. Međutim, feldmaršalova je bila zadnja. On je dao naređenje da Moskva mora biti što hitnije napuštena i ostavljena Napoleonu da u nju uđe bez ispaljenog metka.

Povlačenje je počelo 13. septembra u 11 sati. U Moskvi je zavladala panika među stanovnišvom. U povlačenju su Rusi izazvali velike požare koji su se proširili na cijeli grad kad je u njega ušao Napoleon na čelu Velike armade. Većina bunara je bila zatrovana. Hrana koja se nije mogla transportirati u toku hitnog povlačenja bila je uništena. Grad koji je prije povlačenja imao preko 270.000 stanovnika bio je sablasno pust. Vatre su gorjele na sve strane, a razmjere tog požara će biti svima jasnije kada se osvrnemo na činjenicu da je u taj vakat dvije trećine Moskve bilo od drvenih kuća.

Ažurirano: Srijeda, 12 Kolovoz 2015 23:42
 
Historijske zanimljivosti PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 22 Lipanj 2015 09:12

 

NatlačenSrbe na vrbe

Nadan Filipović

(na slici je Dr Marko Natlačen)

Dr Mile Budak, Pavelićev ministar bogoštovlja i nastave, a kasnije samo nastave, „proslavio“ se huškačkim pozivima kojim je „hajcao“ Hrvate na istrebljenje Srba i Židova u NDH. Ovdje bih se osvrnuo na Budakove „krilatice“ u vezi sa Srbima u NDH.

Tako je na mitingu u Slavonskom Brodu 15. juna 1941 Budak okupljenom narodu govorio da su u ''Hrvatsku došli razni Cincari, Srbi i drugi koji nisu narod nego otpadak što ga je povezivalo tursko ropstvo i pravoslavlje, a došli su kao turski vodonoše, i zato onaj tko se smatra Srbinom ima Srbiju kao svoju domovinu.''

Na velikom zboru u Pakracu održanom 20. jula 1941 Budak je sa bine vikao: ''Vi dobro znate za onu narodnu: jednoga Vlaha posadi i pogosti za stolom, a drugog sveži u vreću i sjedi na njega. Što ti onaj misli za stolom isto misli onaj ispod tebe. Zato zapamtite ovo - s Vlahom jedi samo pola zdjele, a s pola zdjele ubi ga po glavi''.

Na skupu u Virovitici je naglasio: „U isto vrijeme na istom teritoriju ne mogu postojati dvije državne ideje, pa budući da je ostvarena NDH Srbima na tom prostoru ne preostaje ništa drugo nego - ili se pokloni ili ukloni''.

A na velikom narodnom skupu u Varaždinu 26. juna 1941. ministar Budak, je „ispalio“ huškačku krilaticu ''Srbe na vrbe'', jasno pozivajući Hrvate na masovne zločine protiv Srba na području tadašnje takozvane Nezavisne države Hrvatske.

Ažurirano: Ponedjeljak, 22 Lipanj 2015 09:20
 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 5 od 35

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search