LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
historijske zanimljivosti


O satu Smail-age Čengića PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 09 Rujan 2014 08:53

Miroslav Krleža i sat Smaila-age Čengića

Pričao je Krleža:

"Jednog dana k meni u sobu banu doktor Ivo Brlić, sin spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić. "Čul sam, gospon Krleža, da ste vi u posljednje vrijeme jako ljubazni spram svojih bivših protivnika, pa sam vas došel nekaj prositi."

"Izvolite, o čemu se radi?"

"Novica Cerović je mom pradjedu Ivanu Mažuraniću zavjetovao sat Smail-age Čengića. Radi se o skupocjenom zlatnom satu izrađenom u Carigradu, koji je sada u mom posjedu pa sam vas štel zamoliti da ga Akademija otkupi kao vrijedan i povijesno zanimljiv predmet."

"Gospodine doktore, vi ste pravnik i ja vam postavljam jedno čisto juridičko pitanje."

"Izvolite!"

"Znate li vi, gospodine doktore, kako je Smail-aga ubijen?"

"Je, pa to je opjevano u pjesmi."

"Pjesma je jedno, a fakta su drugo. On je ubijen na kriminalan, zavjerenički način. Bio je pozvan u goste, a onda su mu skinuli glavu."

"Ali, gospon Krleža, to nema nikakve veze sa ovim satom."

"Ima, i te kako ima, jer po krivičnom pravu sve što se opljačka od žrtve nad kojom je izvršeno nasilje, može biti predmetom krivičnog gonjenja. A taj sat je zapravo posljedica takvog slučaja, i ja bih vas zbog toga, dakle, po krivičnom pravu, mogao dati odmah uhapsiti. Ali, uostalom, što predstavlja taj sat sam za sebe, ili u kontekstu toga o čemu Vi govorite? Ništa!"

(Preneseno sa potrala IslamBosna, 4. avgust, 2011)

Ažurirano: Utorak, 09 Rujan 2014 14:10
 
Historijske zanimljivosti PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 31 Kolovoz 2014 19:55

Nebeska Srbija i nebeski Srbi – časovi historije iz knjige Branimira Anzulovića (37)

Prevod i priprema teksta: Nadan Filipović

Imaginarna taraba – 2

Nova država pod srpskom dominacijom trebala je prema zamislima Antante da postane antinjemački i antiruski sanitarni kordon koji se proteže od Grčke do Čehoslovačke. Tri nove ili novoproširene države u tom bloku, Jugoslavija, Rumunija i Čehoslovačka formirale su u okviru Antante jednu koaliciju koja je nazvana mala Antanta. Jugoslavija, međutim, nije djelovala protiv Njemačke i njemačkog utjecaja, kako su sile Antante očekivale. Srpske vođe nove države, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca smatrali su da su stabilnost novostvorene države i njene granice potpuno neupitni. Pored toga oni su neskriveno pokazivali svoju želju za daljim proširivanjem. Pokazujući ozbiljan nedostatak političkog prosuđivanja jugoslovenski, tačnije srpski političari, su sa simpatijama i odobravanjem gledali na nacističke pokušaje da anektiraju Austriju. To je očigledno bila posljedica nadanja da bi u slučaju da Njemačka anektira Austriju, moglo nešto nove teritorije da zapadne u granice Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Kraljevine Jugoslavije. To je takođe bio razlog zbog čega je jugoslovenska vlast tolerirala širokoorganiziranu aktivnost nacionalsocijalističkih organizacija koje su otvoreno potkopavale Austriju i to upravo sa područja Kraljevine Jugoslavije, a posebno 1933 i 1934. godine. Nakon neuspjelog državnog udara u Beču u ljeto 1934. godine, vlada Kraljevine Jugoslavije dala je status političkih azilanata za oko dvije i po hiljade nacista koji su pobjegli iz Austrije. (Suppan Arnold, Jugoslavien and Osterreich, 1918 – 1938, Wien, Verlag fur Geschichte und Politik, München, Oldenburg, 1996, 421-437).

Ažurirano: Nedjelja, 31 Kolovoz 2014 20:44
 
Sudbina džamije u Vogošći PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 26 Kolovoz 2014 17:43

Iz Bosanskih pogleda, London, 1984

Jedina džamija u Vogošći srušena je 1956. godine. Objašnjenje je bilo da će se preko mjesta gdje se džamija nalazila graditi savremena cesta. I zaista, cesta je završena 1959. godine, ali su urbanisti promijenili plan, svakako nakon potpuno bespotrebnog rušenja džamije, tako da je cesta prošla oko 200 metara dalje od mjesta gdje je nekad bila vogošćanska džamija. Muslimani Vogošće su između sebe sakupili pare za gradnju džamije ili na mjestu srušene, ili na drugom mjestu koje je darovao jedan vogošćanski musliman. Vlasti im nikako nisu dozvoljavali gradnju, te su se nadležnim obraćali putem delegacija i pisanja peticija. Sve je, međutim, bilo uzaludno.

Muslimani Vogošće su nekoliko puta bili i kod tadašnjeg reisa Sulejman efendije Kemure, a on im je uvijek obećavao da će dozvola uskoro biti izdata. Kemura, odana komunstička podrepna muha i dokazani saradnik UDB-e, kojo je bio reis punih osamnaest godina prevario je i muslimane Vogošća, kao što je prevario i mnoge druge u Bosni i Hercegovini. 

Ažurirano: Utorak, 26 Kolovoz 2014 19:49
 
Historijske zanimljivosti PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 08 Kolovoz 2014 09:14

Nebeska Srbija i nebeski Srbi – časovi historije iz knjige Branimira Anzulovića (36)

Prevod i priprema teksta: Nadan Filipović

Imaginarna taraba - 1

Mit o Nebeskoj Srbiji i mit o balkanizaciji pomogli su da se opravda stvaranje multinacionalne države na Balkanu 1918. godine; države u kojoj su dominirali Srbi. Međutim, više specifičan politički razlog za nastanak Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca bilo je vjerovanje da će Srbi biti zauvijek zahvalni onima koji su direktno ili indirektno omogućili Srbiji da se proširi. Znači, očekivana je vječita srpska zahvalnost, zauzvrat za veliko povećanje teritorije pod srpskom kontrolom.

Prvi korak ka stvaranju Velike Srbije bilo je zauzimanje Kosova 1913. godine. Efekti tog kobnog poklona i danas proganjaju cijeli svijet, kako to objašnjava američka historičarka Sabrina Ramet: „Na intervenciju Engleske, Francuske i Rusije 1913. godine Kosovo je trebalo pripasti Albaniji, baš u to doba kada je ta država dobila međunarodna državna priznanja. Međutim, Albanija je u tom momentu bila posmatrana kao klijent Austro-Ugarske i Italije, te su spomenute velike sile odlučile da prijatelje svojih neprijatelja ostave što manjim. Tada su Engleska, Francuska i Rusija 29.jula 1913. godine održale konferenciju ambasadora koja je istog dana priznala Albaniju u okviru njenih reduciranih granica. Kosovo i dio Metohije, uključujući Prizren, priključen je Srbiji, mada je najveći dio populacije činilo albansko stanovništvo. Srbija je dobila taj kobni poklon od Engleske, Francuske i Rusije, te je tada još dobila Peć, Đakovicu i Istok. Na taj način su spomenute velike sile stavile veto na nacionalno samoodređenje i tako su posijale sjeme za sve probleme koji su se kasnije pojavili.“ (Ramet Sabrina, The Albanians of Kosovo – the potential for destabilization, Brown Journal of World Affairs, 3, 1996, 354 – 355)

Ažurirano: Subota, 09 Kolovoz 2014 11:15
 
Podsjećanje PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 31 Srpanj 2014 12:09

WarsawGhettoUprising-371x243Ustanak u Varšavskom getu 1943 – tadašnjoj jevrejskoj Gazi

Nadan Filipović

Gledajući svakodnevnu odbranu izraelskih specijalnih jedinica od agresivnog Hamasa koji hoće da osvoji i uništi državu Izrael; gledajući masu tenkova koji neprestano u toj grčevitoj odbrani rigaju granate, gledajući avione kako odbrambeno lansiraju raznovrsne rakete i jednotonske bombe koje sravnjuju tunel po tunel u kojim se kriju užasni hamasovi islamističko – fundamentalistički antisemistki teroristi, a koje usput (kolateralna šteta, šta se tu zaboga može!) uništavaju čitave blokove kuća, bolnice, jedinu električnu centralu, škole, a posebno one zaštićene od UN – a, da o „kolateralnim“ civilima, starcima, ženama i djeci ne govorimo, sjetih se nešto predaka ovih sadašnjih hrabrih branitelja Izraela koji su „pod nosom“ Hitleru, 19. aprila 1943. godine podigli herojski ustanak u Varšavskom getu.

Da se malkice podsjetimo! Nije na odmet.

Nakon okupacije Poljske nacisti su odmah počeli u geta većih gradova koncentrirati poljske Jevreje kojih je bilo oko tri miliona. Najveći je bio Varšavski geto gdje su na prostoru od oko četiri četvorna kilometra nagurali preko 300.000 Jevreja. To je tada bilo mnogo gore nego u današnjoj Gazi koja ima površinu od 360 četvornih kilometara, sa populacijom od nešto više od 1,800.000 Palestinaca.

Ažurirano: Četvrtak, 31 Srpanj 2014 18:45
 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 10 od 35

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search