LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home (Pod)sjećanja
PODSJECANJA
Podsjećanje na Gaddafijevu sudbinu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 14 Ožujak 2018 12:12

 

GadaffiNakon Gaddafija Srednji vijek

Damir Pilić, Split

Potresne snimke iz Libije obilaze svijet. Mladi crni muškarci izgubljeno stoje pred kamerom dok ih bijeli švercer pokazuje nevidljivoj publici i govori aukcijskim jezikom: “Osam stotina, devet stotina, tisuću, tisuću i sto… Prodano za tisuću i dvjesto libijskih dinara.” Prevedeno na jezik Zapada: osamsto dolara. Pritom se u Libiji ne snima nikakav povijesni film o davnim stoljećima ropstva: ove scene snimljene su u našem vremenu. Američki CNN dobio ih je u kolovozu, da bi ih nakon žurnalističke istrage sada objavio u uznemirujućoj reportaži iz Tripolija. Novinari CNN-a svjedočili su jednoj takvoj dražbi, na kojoj je trgovac predstavljao svoje ljudske artikle kao “velike snažne momke”, pogodne za rad na farmama. “Treba li nekome kopač? Ovaj je kopač, velik i snažan muškarac, on će kopati”, vikao je švercer u maskirnoj odjeći, a kupci su dizali ruke. Kako tvrde američki novinari, u samo nekoliko minuta prodano je desetak ljudi. “Ne radi se o rabljenom automobilu, komadu zemlje ili namještaja. Uopće se ne radi o robi, nego o ljudskim bićima”, konstatira CNN, čiji su novinari nakon dražbe pristupili dvojici prodanih muškaraca, ali ovi zbog traume nisu mogli ni govoriti. No ova reportaža nije prvi dokaz da se u sjevernoj Africi događaju užasne stvari. UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM) još je u travnju upozorila da se u Libiji migranti iz zapadne Afrike otvoreno kupuju i prodaju kao robovi na tržnicama ljudi.

“Posljednji izvještaji o ‘tržnicama robova’ u Libiji mogu se dodati na dugi popis sramota u toj zemlji. Situacija je grozna. Što je više IOM angažiran u Libiji, sve više saznajemo o ‘dolini suza’ za previše migranata”, kazao je tada Mohamed Abdiker, načelnik operacija i izvanrednih situacija IOM-a, za britanski Guardian. Njegove riječi potvrdio je i šef misije IOM-a u Nigeru Giusseppe Loprete: “Stanje u Libiji se pogoršava, tako da sljedećih mjeseci možemo očekivati još više migranata koji će završiti kao robovi.”

I tako se robovlasništvo vratilo u Afriku, konkretno u Libiju, svega šest godina nakon zapadne intervencije koja je smaknula dugogodišnjeg libijskog vođu, pukovnika Moamera Gaddafija, i koja je toj zemlji trebala donijeti slavni paket demokracije i ljudskih prava. To je prilika da se podsjeti i na druge rezultate te intervencije u Libiji. No ova reportaža nije prvi dokaz da se u sjevernoj Africi događaju užasne stvari. UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM) još je u travnju upozorila da se u Libiji migranti iz zapadne Afrike otvoreno kupuju i prodaju kao robovi na tržnicama ljudi.

Ažurirano: Srijeda, 14 Ožujak 2018 14:26
 
Kahva, kafa, kava PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 13 Ožujak 2018 13:06

 

Cabrina kafanaZapis iz Maglaja - kahva, kafa, kava

Mehmed Meša Delić

(Na slici je obnovljena Čabrina kafana)

Nije bilo tadavno kada su u „Zdravljaku“, povećoj maglajskoj kahvani na lijevoj strani rijeke Bosne, tik uz most koji spaja novi i stari dio grada i ceste koja se ispružila na topli jug, bila česta sijela i okupljanja prijatelja, poznanika, ahbaba, rođaka, zanatlija, trgovaca, učitelja, radnika, seljaka…

Sjedilo se tu često, a ponajčešće srijedom, pijačnim danom, kada se tu i na mjesto moralo čekati, jer su mnogi baš tu željeli nešto popiti. Uz točenje kojekakvih pića i napitaka, tu se puno pila kahva, kafa, kava. One meraklije koje su uživali pijući kahvu, nisu mogli, a da ne s krenu u „Zdravljak“ iz kojeg se širio miris pržene i istucane kahve u drvenom sudu zvanom „dibek“, a i od one mljevene u ručnim mlinovima. Kahva je bila servirana u sjajnim mesinganim džezvicama i na okruglim, istim takvim sjajnim tacnama, sa fildžanima, šećerom u kocki, komadom rahat lokuma i čašom lede-ledene vode.

Kahva se po običaju polagano ispijala sa uživanjem, a uz kahvu pušači su pušili najčešće one najjeftinije cigarete.

Bio je pravi metež, kružile su priče od hastala do hastala, o raznim dogodovaštinama uz one svakodnevne događaje koji su se desili u gradu ili okolini. Prepričavali su se i novinski članci, pa oni koji nisu čitali štampu, ili nisu znali čitati, bili su upoznati sa mnogim vijestima i događajima koje su dalje prenosili.

Vođena su diskusije i žustre rasprave, o čemu drugom nego o kahvi, kafi, kavi. Svaki je od njih branio i opravdavao zašto pije baš tu ili onu kahvu, kafu, kavu.

Oni koji su pili crnu kahvu opravdavali su arapskom izrekom: „Da kahva mora biti crna kao noć i slatka kao ljubav i treba je piti sa ćejfom, a ne stojeći ili, ne daj Bože, hodajući.“

Opet, oni vatreni pušači su opravdavali duhan uz kahvu. Kahva bez cigare je kao da legneš u postelju bez jorgana. Te ljude bi naljutili ako ih neko ometa tražeći cigaretu ili šibicu.

„Idi do vraga i ti i šibica, pokvari mi ćejf što ga imadoh još od Moševca pa sve do Maglaja“, bile su riječi meraklije iz Moševca kao reakcija zbog ometanja dok je pušio i pio kahvu.

Kako u gradu, tako i u njegovoj okolini ispijale su se kahve sa vrlo čudnim nazivima: dočekuša, razgovoruša, sikteruša, ili ispraćuša…

Zbog vremenskih  termina u kojima su se ispijale kahve dobijale su i nazive: krmeljuše, razdrijemuše, tračuše, doljevuše (puce), pričuše, poručke, (jedan fildžan poslije ručka), ićinduše, akšamije…

Pile su se i gorke kahve, gorkače, a i one najljepše kahve kajmakuše kada je meraklije naruče pa još dodaju kahvedžiji: „Neka je pod kajmakom kao pod ćebetom!“

Servirale su se i priljevače ili doljevuše za dosadne, nepodobne, (nepoželjne) goste, a takvih kafa od kojih se dobijao proljev. Dakle, bilo je i onih koji bi pojedinim muhanatim gostima u kahvu stavljali sjeme od datule koja ih je ubrzo tjerala u halu.

Uz ove nabrojane ne smije se ispustiti kahva mangaluša. One kuće gdje se često pila kahva bilo je obaveza imati mangalu. Danas mangale služe kao suveniri koji krase poneke ćoškove bogatijih kuća.

Obzirom da su kahve pripremane obično i najčešće od žena, a ako bi to preuzeo muškarac, za tu kahvu rekli bi da je to kahva s jajima, pripremao je mudonja.

Ažurirano: Utorak, 13 Ožujak 2018 13:09
 
Safet efendija o mitovima PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 01 Ožujak 2018 09:26

 

Safet Pozder imam iz ProzoraTeški li su kaburski azabi - veliki mitovi malih naroda

Safet efendija Pozder, imam Čaršijske džamije, Prozor

Ima jedan mezar ili grob – kako ko voli – koji je posve običan. Bio sam nekoliko puta pored njega i nisam primijetio ništa osobito. Doduše, ograđen je, kako se u mom kraju običava reći, parmacima. Da, i zaseban je jer u blizini nema ničega sličnog. Nije na odmet dodati i to kako mezar nije okrenut prema kibli, nego u nekom drugom, ni izbliza sličnom smjeru. U očima ljudi, ovaj je mezar, ipak, nešto posebno. Vjeruje se da tu leži neki, kako se običava kazati, “dobri”. Priča o dobroti, pa i nadnaravnosti ukopanog ima i svoje utemeljenje. Tako su ljudi, generacijama, s koljena na koljeno, prenosili praksu da se ispaćene životinje, prije svega volovi i konji, nakon oranja ili drugog teškog posla, uslijed čega bi ponekad hajvan dobijao i tzv. zatvor (nemogućnost vršenja fizioloških potreba), dovedu do spomenutog mezara. Tom prilikom bi se “dobrom” nazvao selam, a s hajvanom bi se nekoliko puta obišlo oko groba i konj ili vo bi, doslovno, propišao. Nisu samo muslimani dovodili svoj hajvan tim povodom. Radili su to i drugi, i svaki bi se put jadne životinje ekspresno riješile svoje muke.

Kad god sam bio blizu ovog mjesta, razmišljao sam o tome. Jasno mi je da su mitovi veći, što je narod manji. Jasno mi je i to da mi, htjeli to priznati ili ne, volimo mitove i priče kojima dominiraju “dobri”, vile, prikaze, utvare, džini...

Sjećam se nekog serijala na TV-u, još dok sam bio dijete, a to je bilo još u prošlom stoljeću. Romi su kazivali svoje dogodovštine i jezive priče o utvarama po grobljima. Malo je ko poslije tih emisija sam smio izići u mrklu noć. Usput, po sijelima su se pripovijedali brojni horori, poput onog u kojem su na nekom sijelu momci i djevojke igrali igru zaloga. Nekoj je djevojci zalog nalagao da ode sama do mjesnog mezarja i da na jedan mezar utisne vreteno. Hudoj se, navodno, omaklo pa je vreteno zadila kroz svoj pulover, ili šta je već bilo na njoj, pa kada je htjela da ustane, vreteno joj nije dalo, a ona je mislila da je umrli vuče k sebi. Kasnije su je našli kako leži opružena po mezaru. Mrtva.

Lično sam imao (ne)sreću da, posebno u dugim zimskim noćima, kada bi snijeg znao polomiti stubove i pokidati žice - a gaza za paljenje lampe baš i nije bilo u izobilju – slušam priče koje sam izuzetno volio, ali samo dok traju. Poslije sam se bojao i svoje sjenke. Tako mi je pričano kako su na nekom sijelu - opasna neka sijela, moram priznati - momci i djevojke igrali prstena. U neka doba, jedna je od djevojaka izišla napolje, “poradi sebe”. Izišla i nije se ni vratila. Tražili su je svunoć. I sutradan. Cijelu heftu. Ni habera. Kao da je u zemlju propala. Konačno, prestali su je tražiti, a na sijelima se samo nagađalo šta se moglo desiti. Kidisala samoj sebi, valjda. A onda se, jednog dana, sav zajapuren i zadihan iza sela pomolio jedan čoban, hvatajući dah da kaže šta je vidio. Spazio je, veli, djevojku, istu onu što je sa sijela nestala. Prošla pored njega. Na leđima nosila ogroman kamen koji ni grupa jakih momaka ne bi mogla ni odići. Pregazila, veli, vodu, a suknene čarape ni smokrila nije. Tako je djevojka, s tom kamenčugom na grbači, zamakla u naku pećinu.

Ljudi u čudu blehnuli u čobana i mjerkali je li blentav ili se samo pravi da jest. No, kako se siromah kleo u sve i svašta I garantirao da će ih odvesti do pećine, na kraju pristadoše. Za svaki slučaj poslaše i po hodžu. Hodža turi ćitab pod ruku I buljuk svijeta, mahom snažnih momaka, za čobanom ode do pećine. Hodža ih, kod pećine, lijepo rasporedio i svakom naložio da drži uže, a on zazinuo iz sveg glasa učiti. Hodža učio, a mladići prežali. Kad, šta će ti biti, u neka doba djevojka zaista izbi iz pećine. I, ha ona izbi, momci se s užadima baciše na nju. Kako je god savladaju i obore, ona se uspravi i sve ih razbaca. Usplahireni je hodža bez daha učio i naposljetku uspjedoše savladati i vezati djevojku. Odnesoše je kući, a hodža naredi da se svi, osim njega i najbliže rodbine, raziđu. Opet je počeo učiti. Djevojka je bila mirna, ali se u neka doba začu strašna lupa. Činilo se da će se kuća skrhati. Konačno, huka se čula samo u odžaku kroz koji ispade djevojčina kika kose po kojoj se nadaleko razaznavala. U tom se času djevojci iz prsa ote snažan uzdah, baš kao da je sve terete svijeta skinula sa svojih pleća. Otvori oči i dođe sebi.

Poslije je kazivala kako je one noći izišla da se pomokri. Kad je ćupnula, spazila je neku malu baju, pauka ili nešto slično, koja se, kako joj se primicala, povećavala. Digla je djevojku u nebesa i našla se u neobičnom društvu džina koji su imali svog vođu. Skitali su, tako, kud god bi stigli, a i ona s njima. Večeravali bi tamo gdje čeljad kod sofre ne bi potegla Bismilu. Iz zabave bi htjeli nauditi prolaznicima, maloj djeci i običnim ljudima. Ipak, ko god bi Bismilom krenuo na put ili pokrio bebu u bešici, nisu mu mogli ništa. Sjedili su jedne prilike na malehnom listu, na vrhu drveta. Družina djevojci dade dva izbora: ili da je bace na zemlju, ili da joj odsijeku kose. Naravno, rastala se sa svojom kikom.

Ažurirano: Četvrtak, 01 Ožujak 2018 09:29
 
Narodna v(j)erovanja u Srba PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 26 Veljača 2018 15:42

 

Vampir-1Trnjem protiv vampire

Pre nego što mrtvaca spuste u raku malo ga izbodu trnovim kocem kako se ne bi povampirio. Dobar način je bio i da mu se zabodu trnovi u palčeve od nogu, ili da mu se na grob pored krsta udari mali glogov kočić, ponekad i nagori ugarkom.

Ako sve to ne pomogne, pa se vampir ipak pojavi u okolini, preduzimaju se nove mere. Na primer, trnje od gloga i prut od šipka vešaju se o vrata i prozore ili stavljaju na prag, a za prag dobro mogu da posluže i grebeni, vile i druge šiljate stvari.

Kada ukućani izlaze i kuće i ostavljaju je praznu, prethodno prevrnu kapu ili neki komad odeće, a uveče, pred spavanje, stavljaju se naopako lonci, crepovi i drugi sudovi "jer vampir na prevrnuto ne nailazi".

Pošto se vampir ipak pojavi, vatra na ognjištu se nikako ne gasi, ili se baš pred njim pali. Vatra je univerzalni lek od svih zlih demona, a delotvorno je i kađenje kuće katranom, pljuvanje uokolo po kući sa sažvakanim belim lukom. Ako ništa od ovoga ne otera vampira, on se prati, pronalazi, sačeka da se vrati u raku, i onda, dok spava, prikiva se glogovim kocem za grob.

U Dalmaciji i u Bosni, kad se pojavi vampir, "ljudi će mu grob otkopati, smjestiti ga potrbuške i pričvrstiti glogovim kocem za grob, da se ne može više iz groba podignuti", kažu istraživači. Običaj privezivanja vampira u grobu za kolac nalazi se i starih Germana, ali i kod modernih Grka. Tom prilikom se često vampiru otkida glava i stavlja među noge, ili se vampir spaljuje, što se zabranjivalo u Srbiji od 14. veka i Dušanovog zakonika. U istočnim i južnim krajevima Balkana za ubijanje vampira zaduženo je naročito, vidovito lice, vampirdžija. To je najčešće subotnjak, čovek koji je rođen u subotu, što je inače i dan kada vampiri ne smeju da napuštaju svoj grob. Osim toga, vampirdžija ne sme da bude iz istog sela u kome hara vampir. Drugi vampira ne mogu da vide, ali on može, i to tako što prethodno stavlja neku tajnu travku pod jezik. Vampirdžija ubija vampira tako što ga prevarom izvede iz sela i udavi u reci.

Verovanje u vampire, kao i načini na koje se mogu ubiti. Vampir umire kad ga ujede crno pesto ili ga vampirdžija ubije iz puške, ili da sagori u negašenom kreču u grobu. Navode se primjeri rskopavanja groba koga su napunili vodom pa unutar ubacili negašeni kreč i na taj način umorili vampire.

(Veljić Mihajlo, Debar i njegova okolina, Bratstvo VIII, Beograd,1899, strana 44)

Ažurirano: Ponedjeljak, 26 Veljača 2018 15:44
 
Zijade, zaista me ne čudi me što Vam se povraćalo!!! PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 23 Veljača 2018 23:34

 

Vucic u skupstiniGospodinu Zijadu Haračiću se povraćalo nakon čitanja jednog otvorenog pisma nafilovanog izvinjenjima

(Na slici lijevo proeuropski orijentirani demokrata Vučić, a desno je on malkice mlađi za govornicom Skupštine Republike Srbije gdje urliče: "Za jednog Srbina, ubićemo sto muslimana". Vuk dlaku (odijelo, prezentsku orijentaciju) m(ij)enja, ali čud nikada. To vrijedi i za deminutiva od vuka, vučića.)

Gospodin Zijad Haračić mi je uputio molbu da na OKU objavim pismo prepuno izvinjavanja što ga je tadašnjem premijeru Srbije uputila Dr Nura Bazdulj-Hubijar 12.7.2015. godine putem svoga FB – profila. Dakle, doktorica nije izdržala ni puna tri dana od dženaze u Potočarima a da ne poleti izvinjavati se tipu koji je kao poslanik Radikalne stranke, 20. jula, 1995. godine, u Skupštini Srbije za govornicom rekao - "Za jednog Srbina, ubićemo 100 muslimana", tipu koji je na Sarajevo i Sarajlije pucao sa Jevrejskog groblja, u demokratsko odijelo preobučenom četniku sa dna kace koji negira genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, bleferu koji voda za nos ove naše političke retarde, cmače se s njima, igra s njima šaha, voda ih kao Cigoš međede po Beogradu, a u sebi im se “smeje” sa figom u džepu čekajući da mu cijela Bosna minus zapadna Hercegovina padne kao zrela kruška u krilo. Nakon čitanja ovih bljuvotina naumpade mi ponovo ona stara narodna prema kojoj iver ne pada daleko od klade. (N.F.)

FB-Nura Bazdulj Hubijar, 12. srpnja 2015

PREMIJERU REPUBLIKE SRBIJE - GOSP. ALEKSANDRU VUČIĆU

Poštovani gospodine Premijeru,
bez obzira što ovih par redaka neće nikad ni stići do Vas, kao čovjek, kao Bosanka i Bošnjakinja, i bez obzira što se ne slažem s nekim Vašim stavovima prvenstveno negiranja genocida u Srebrenici, imam potrebu zahvaliti Vam što ste ipak došli u Potočare. Ne ulazeći u to je li to bila vaša želja (voljela bih da jeste!) ili je u pitanju politički čin,
Izražavam Vam iskrenu zahvalnost za to. Nikome nije lako otići tamo, ,mislim da je Vama bilo teže nego ostalim zvaničnicima. Pratila sam prenos, mislim da je Vama bilo teže nego ostalim zvaničnicima. Pratila sam prenos, bila ponosna na Majke Srebrenice koje su Vas srdačno prihvatile, rukovale se i zagrlile sa Vama. Čini mi se da Vam je u grlu stala kost kada Vam je jedna od Majki stavljala na rever cvijet koji simbolizira tragediju Srebrenice. Vidjela sam i Vaše lice dok ste se upisivali u knjigu žalosti, i dok ste sjedili na komemorativnoj sjednici.
Meni osobno Vaš dolazak je značio neopisivo mnogo. Bez obzira na sav bol koji osjećam svih ovih godina, u meni je bila neka tiha radost što sve protiče zaista dostojansveno, kako i priliči takvom okupljanju. A kada su počeli zvižduci, kamenje, pogrdne riječi, pokušaj da se Vas ugrozi fiziči (emotivno ste već bili uzdrnani), osjetila sam užasan stid.

Gospodine premijeru, nije to bio napad na Vas, bio je to, prije svih, napad ne nevino ubijene koje se ispraćalo u vječnost. Kad neko dođe na dženazu ili sahranu, taman i da se radi o ljutom neprijatelju, tu neprijateljstvo prestaje i morao bi biti dočekan prijateljski. Vi ste došli kao prijatelj, bila je to Vaša pružena ruka nama.

Bio je to napad i na Majke Srebrenice, sve bližnje onih koji su u kabure spušteni.

Bio je to napad na organizatore obilježavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici koji su predano i s ljubavlju pripreme vršili, koliko znam, sedam-osam mjeseci.

Bio je to napad i na gdradonačelnika opštine Srebrenica - gospodina Ćamila Durakovića koji je bio uzoran domaćin.

Ažurirano: Petak, 23 Veljača 2018 23:45
 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 1 od 48

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search