LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home SANDE DODEVSKI
SANDE DODEVSKI
Priča PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 26 Prosinac 2014 21:29

20.Konjanik-112x103-ulje-na-platnuPriča djedovača (2) – akcija protiv Asip - age

Sande Dodevski, Đenovići, Boka Kotorska

Prađed mi Dode pojma nema ni o čemu. Već je i u godinama i vršnjak je Alfonsu Dodeu, francuskom književnika, ali je za razliku od Alfonsa, bajagi (prez)imenjaka, Dode je bio potpuno nepismen. Potpunoooo!

Prababa A,ltna nalaže u gnijezdu kvočku „putpudajku“ (ptica pčelarica) i s njom razgovara kao s čeljadetom. Šapuće joj da mora ležati na jajima, a neka se za „vodičku“ nimalo ne brine. Ona će joj vodu donositi. Kvočku nalaže u plevnji Trajka-Čarapana koji nema ništa protiv toga, i koji obožava Srbe i sve što je srpsko. Jakima smatra Bugarinom, a o prađedu Dodetu ne želi se izjašnjavati budući je on po njegovom mišljenju već potpuno izlapio...

Jakim se slavodobitno vratio u Gornje Jačince i obznanio da će uskoro morati seliti uz Krivu Rijeku i u torove, odnosno „bačila“ u kojima je su do prije dvije nedelje kmeti-čobani čuvali Asip-agine ovce. Kupio je Jakim Asip-aginu zemlju! Pogodio i u zlatu platio!

Odlaze u Donje Jačince!!!

Dode se guši u dimu kraj ognjišta. Ne obazire se na Jakimove riječi. Drugi mu sin Veličko zvani „Burča“, đelje nekakvo pruće od klena ili brijesta, nešto plete i mudro ćuti. Stojko daje hranu svinjama i već je pravi momak, možda čak i za ženidbu, ali još koliko sjutradan dobi poziv za askera u nizamu.

Valja mu prije zime u Jedrene na odsluženje vojnog roka.

Ažurirano: Petak, 26 Prosinac 2014 22:01
 
Priča za vikend PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Subota, 22 Studeni 2014 01:13

VrbasMoj melek sa zelene obale

Sande Dodevski, Đenovići, Boka Kotorska


Prekjuče smo sjedili na obali Vrbasa. Sve je bilo zeleno. Cijela dolina. Troma rijeka se zeleno valjala. Dva jablana sa osušenim vrhovima povremeno bi zadrhtali na vjetru što je lahorio nad rijekom. Poljegle grane vrbika su milovale zeleni mir vode kao nekim rukama željnim zagrljaja. Livada što se prostrla oko nas, također, blještavo zelena, a jedine bijele tačke u tom smaragdu bile su tratinčice, tratinčice i tratinčice. I zaista, u jednom trenu mi se učini da su moje plave oči upile neku sjenku zelene tišine što nas je okruživala. Ma, ne! Njene su oči ipak bile plave, plave do bola u meni; plave i često zamišljeno nekamo zagledane u ko zna koje daljine njenih briga o kojim ne zbori, uvijek i uvijek sa tragovima, rekao bih, neke zagonetne tuge u uglovima tog plavetnila. Ili sjete za koju ne upitah, evo, pedeset godina će.

Dok joj držim glavu u krilu neprestano je ljubim, a ona šuti i gleda me. Plavo. Ne trepćući.
Vratih se!Brzo nam je prošlo skoro punih pedeset godina od tog našeg zelenog „prekjuče“.

-Šta radiš?
-Pišem!

Šutimo. Ispod nas lijeno teče Vrbas. Zeleni se u meandru koji liči na neku debelu, zelenu zmiju.

-A možel jedna?

I, dodajem: Zbrljaj je kako bilo, a ja ću, bogami, bataliti pisanje... Koga još zanima ono što neko piše?

-Pa, ako je dobro… možda i zanima?! Dobro je, makar pisao i samo za
sebe… i za mene – veli.

Čujem kako voda u džezvi počinje kipiti, a ona i ne haje da makar smanji protok plina. Zbilja sam nemoguće sitničav. Od djetinjstva. Ostarih u sitničavosti i umrijet ću sitničav. Ma ko me benda ovakvog – ko da će svijet propasti ako malo i ključa u prazno?!

Ažurirano: Subota, 22 Studeni 2014 01:28
 
Za OKO poslao Sande Dodevski, Đenovići, Boka Kotorska PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 17 Studeni 2014 11:10

Sudsko rešenje iz Kragujevca, 1932. godine

Ažurirano: Ponedjeljak, 17 Studeni 2014 11:14
 
Priča PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 04 Studeni 2014 10:08

 orjenPovratak s planine

Sande Dodevski, Đenovići, Boka Kotorska                                              

Vraćamo se sa primorske planine što štrči nebu pod oblake. Vozimo
se putem koji je predugo u izgradnji i u veoma lošem stanju. Nasumice se provlačimo kroz guste oblake prašine vozeći čas jednom, čas drugom nepostojećom kolovoznom trakom, a da se pri tom ne zna koja je od njih neprohodnija!

-Baš su se sada sjetili da ga prave poslije toliko godina! – kaže
mi sin.

Bolje ikad nego nikad, pomišljam, a onda u mraku ugledah izvaljeno
ogromno kamenje uz ivice puta. Bjelasalo se kroz tminu osvijetljeno
farovima. Malo dalje od gomile kamenja stoji napušteni rovokopač sa skinutom utovarnom kašikom. Crna crijeva hidraulike vise na kraju krana i iz njih svjetlucaju crvenkaste kapljice glicerinskog ulja.

Vruć vjetar olujne jačine pomjera grane na stablima. Uz put nisko poljegla, sagorjela makija snažno se odupire udarima vjetra. I lišće u vrhovima bijelog jasena je već pocrvenjelo uslijed dugotrajnih suša i vrućina koje su dostizale i preko četrdeset stepeni ...

Ažurirano: Utorak, 04 Studeni 2014 10:21
 
Priča PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Subota, 27 Rujan 2014 21:29

GALEBOVI  SALOMA  ELIJASA

 Sande Dodevski

Dolazio je tog jutra Salom Elijas u bijeloj, do grla zakopčanoj uniformi i opasan   ešarpom opervaženom zlatnom srmom na podlozi od crne čohe...    Bilo je mnogo energičnosti u njegovom hodu, a kada  im  se posve približio u vazduhu oko njih  počeo se širiti miris pomade sa njegovog svježe izbrijanog lica. Tu, pred njima -  isprijed bijelog stroja, lice mu se rastvaralo da bi osmijeh preduhitrila riječ i da bi  kao biser bijeli zubi pitomcima u stroju nemuštim jezikom kazali kako su već stekli međusobno povjerenje...

Netom iza toga uslijedio je i  gromki pozdrav rječju: „zdravo!“, a onda je Salomovo lice zatitralo ne prekinuvši raniji osmijeh, kao da se  radilo o nekoj „tajnoj vezi“?!

Stajao je  ispred njih da bi ih gledao šuteći, tražeći pri tom  odgovor na trideset nepostavljenih pitanja, dotjerujući se  i navlačeći krajeve  bijele bluze ispod zategnute ešarpe, opipavajući i epolete na ramenima na kojima  su bila po dva zlatna širita,  te je na kraju  pogledao  i  iznad njihovih  glava prema ovršcima mrkozelenih čempresa...

Ažurirano: Subota, 27 Rujan 2014 21:31
 
« Početak«11121314151617»Kraj »

Stranica 13 od 17

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search