LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home O DERVIŠU
DERVIŠ
DERVIŠ PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 04 Siječanj 2015 22:44

 

Derviš Sušić o Muhamedu Hadžiefendiću – podsjećanja (21)

Pripremio: Nadan Filipović

185px-Muhamed HadzifenficOsnivač i zapovjednik „Hadžiefendića legije“, nazvane kasnije Domobranska dobrovoljačka pukovnija u Tuzli, bio je Muhamed Hadžiefendić. Rodio se 1898, sin je trgovca i posjednika, završio je trgovačku akademiju, jer mu je otac bio namijenio trgovačku karijeru, ali je sin više volio vojnički poziv. Poslije srednje škole javio se dobrovoljno u austrougarsku vojsku. Iz Prvog svjetskog rata vratio se kao k.u.k. - poručnik. U Kraljevini Jugoslaviji nije se aktivirao kao oficir, ali je ispite polagao vanredno i postao major. Bavio se trgovinom, propagirao ideje Hitlerovog nacionalsocijalizma po čaršiji i za tezgom i – čekao svoj trenutak. U aprilskom ratu 1941. u Vodicama kod Sinja okupio je gomilicu pristaša iz svoje jedinice koja je razoružavala dezorganizovanu jugoslovensku vojsku, oružje slagala, a zarobljenike prikupljala da ih preda okupatoru.

Po povratku u Tuzlu s ponosom je, još agilnije nego prije, nastavio s pronacističkom i ustaškom propagandom. „Vojskovođi“ NDH Slavki Kvaterniku predao je temeljno razrađen plan o osnivanju dobrovoljačke muslimanske vojske, koja bi u lokalnim sjeveroistočnim relacijama stajala stalno na raspolaganju ustašama i Nijemcima. Dvadeset i drugog decembra 1941. zvanično je od ustaških vlasti osnovan „Dobrovoljački odred narodnog ustanka bojnika Hadžiefendića“. U martu iduće godine, jedinica dobija naziv „Zdrug dobrovoljačke legije Hadžiefendića“ (sastav šest bojni bataljona). U julu iste godine jedinica je preimenovana u „Dobrovoljačku domobransku pukovniju“. Hadžiefendić, i sam, i sa Avdanom Hasićem, zapovjednikom „Bojne branitelja Kladnja“, ustaškim vitezom, a predratnim lokalnim predstavnikom JMO i zamjenikom Mehmedovog brata Fehim – efendije (Spahe) na poslaničkoj listi, nastojao je da u svakoj većoj aglomeraciji muslimanskog stanovništva, u selima i varošicama, svoje Dom-do pukovnije. Tako će, na primjer, u Janji, formirati 18 aprila 1942. sedamnaestu satniju svoje pukovnije.

Ažurirano: Nedjelja, 04 Siječanj 2015 22:52
 
DERVIŠ PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 27 Listopad 2014 08:43

 Dervi SušićDerviš Sušić o bosanskohercegovačkom seljaku – podsjećanja (20)

Pripremio: Nadan Filipović

To što su okupator i ustaše onako brzo uspjeli da i taj nužni čin samoodbrane većeg broja muslimanskih sela pretvore u svoju snagu i razviju ga i orijentišu u pravcu kobnom po životne interese i samih (u ovom slučaju) Muslimana, krive su u prvom redu, njegove stare vođe, od Ademage i Džafer-bega, do posljednjeg, obično koruptivnog muhtara. Da se tako istorija još jednom krvavo poigrala s politički zaostalim muslimanskim seljakom, dokazuje i slijedeća istina. Naime, neće proći ni cijela godina od početka ustanka, a Musliman – seljak će, bez obzira na to je li u legiju dobjegao ispod četničkog noža, ili iz domobranske kasarne, ili je u legiju utrčao da se sveti, ili da pljačka, ili samo da stražari na granici džemata budno motreći da ne nalete četnici, taj seljak će, eto, opet pod uticajem i zaslugom pomenutih politikanata, posredno ili neposredno sarađivati s tim istim četnicima protiv narodnooslobodilačkog pokreta, pogotovo u većim operacijama okupatorskih i kvislinških većih jedinica. Jer, prije isteka godine od početka ustanka, četnička vođstva će pod kapom njemačkog i italijanskog okupatora potpisati ugovore i sa ustaškim, a i sa legionarskim vrhovima i počeće najprije krvave pučeve u ustaničkim odredima i time otvoreno najaviti svoju kontrarevolucionarnu ulogu, dirigovanu s Ravne Gore, iz Beograda i od kraljevske vlade u Londonu, na najveću radost Gestapoa i drugih okupatorskih i kvislinških sličnih službi koje su to sve tiho ugajtanile. Dakle, iako izložen stalnom četničkom teroru, taj Musliman – seljak naći će se ubrzo na zajedničkom poslu s njima. Ko je kao partizan u stroju doživio četrdeset drugu i treću, zna to najbolje. A i neprijateljski dokumenti o tome otvoreno govore.

Iako je nosio neke istorijski uslovljene osobenosti, muslimanski seljak, angažovan u neprijateljskoj vojsci, niti će biti u svirepostima „iracionalniji“ od sličnih iz drugih naroda, niti će biti merhametniji kad bude zagazio u zločin, ni gluplji, ni pametniji, ni srećniji, ni nesrećniji od saputnika iz drugih naših naroda.

Muslimanski seljak, neposredno biološki ugrožen od najbližih četničkih bandi, sprva je vjerovao da može opstati samo ako ga isto takve bande raznih lokalnih muslimanskih politikanata, satnika, bojnika, vitezova (Kapetanče, Hadžiefendić, Hasić, Pjanić, Arapdžić i drugi) budu branile. Razvojem narodnooslobodilačkog pokreta, prije svega djelovanjem komunista i drugih progresivnih ljudi u blizini ili unutar muslimanskih seoskih regija, muslimanski seljak će brzo početi da se oporavlja od šoka i da se ispravno snalazi u krvavom metežu.

Ažurirano: Ponedjeljak, 27 Listopad 2014 09:02
 
DERVIŠ PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 16 Rujan 2014 14:58

Derviš Sušić o bosanskohercegovačkom seljaku – podsjećanja (19)

Pripremio: Nadan Filipović

Do izbijanja ustanka muslimansko selo bilo je počelo davati regrute za domobranstvo, koje je izgledalo legalno kao i sve druge državne vojske u koje je valjalo davati prispjelu „momčad“. Ustaški tabori u većini opština, a kojima su na čelu stajali seoski trgovci, bivši muhtari, politikanti – ranije skutonoše reakcionarnih vodećih struktura, i slični, nisu mogli da se konsoliduju kao jači punktovi, ali su, negdje uz pomoć Mačekovih četa, negdje uz pomoć prvih domobranskih jedinica iz drugih krajeva, počinjali pojedinačna i masovna ubistva, pljačke i nasilja. To tabori ne bi smjeli, ni mogli izvršiti sami, bez podrške, vojne, finansijske, propagandne – iz većih centara. Kad je buknuo ustanak, dio stihije kojom komunisti nisu mogli ovladati i usmjeriti je u pravcu očuvanja i razvijanja bratstva i jedinstva, a podstican šovinizmom iza kojeg je ipak u osnovi stajao drugi nacionalno-hegemonistički klasni interes, sručio se na muslimanska sela, ne obazirući se ko jeste, a ko nije kriv. Tamo gdje su komunisti čvrsto držali konce razvoja ustanka, osvete nad nevinima nije moglo biti.

Međutim, krv je već bila pala.

Ažurirano: Srijeda, 17 Rujan 2014 07:50
 
Derviš Sušić PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 01 Rujan 2014 21:29

Derviš Sušić o bosanskohercegovačkom seljaku – podsjećanja (18)

Pripremio: Nadan Filipović

Taj osjećaj njegove individualne i kolektivne ugroženosti nastavio se i između dva rata, a njega su raspirivale i političke i vjerske vođe (nekoliko časnih izuzetaka dostojni su svakog poštovanja) kao i šikanacije nove vlasti, sjedinjenih ili zakrvljenih buržoazija u pitanjima kolonizacije, komasacije, poreske politike, polujavno planski onemogućenog obrazovanja.

Jedina politička snaga u koju se taj seljak nivoom svoje svijesti mogao pouzdati, JMO sa vođom dr Mehmedom Spahom na čelu, vješto je krila od svog biračkog korpusa istinu o svojoj dosljednoj nedosljednosti i buržoasko-veleposjedničko-klerikalnoj klasnoj političkoj saradnji s vrhovima ostalih buržoaskih i klero-buržoaskih stranaka i Dvorom, saradnji usmjerenoj na izrabljivanje svih donjih slojeva, pa i vlastitih birača. U sve razularenijim razmasima svih šovinizama, vođstvo JMO raspiruje i muslimanski, vješto i unosno manipulišući njime gore u nagodbama oko obligacija, uvoznica, dispozicionih fondova, ministarskih i načelničkih fotelja i ostalih beneficija. Kraj svega tog jada i čemera, u apsolutnoj većini muslimanskog seljaštva sačuvale su se neke vrlo evidentne vrline koje su izdržavale iskušenja.

Ažurirano: Utorak, 02 Rujan 2014 09:42
 
Derviš Sušić - o bosanskohercegovačkom seljaku PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 24 Lipanj 2014 13:02

Derviš Sušić o bosanskohercegovačkom seljaku (17)

Pripremio: Nadan Filipović

Sticajem mnogih vidljivo negativnih objektivnih, a do sada nedovoljno proučenih okolnosti, istorija muslimanskog seljaštva ostala je gluha i zamračena. Čak i oni koji bez ikakve mjere glorifikuju političku i kulturnu klimu „turskog vakta“ i bosanskih Muslimana u njoj, drže se uglavnom varoši i većih čaršija. A na muslimansko seljaštvo se ne obaziru. Valjda indolencijom i ignorancijom nastavljaju tradiciju onih skorojevićkih aga i begova koji su i muslimansko seljaštvo nazivali ruljom, činili razne smicalice da bi se ono iseljavalo u Tursku, kako bi budzašto kupovali napuštene zirate i bogatili se na seljačkoj muci, neznanju, očaju i suzama. Prava istorija seljaštva (kao i varoškog i gradskog zanatlijstva u BiH) bila bi, sigurno, teška šamarčina tim glorifikatorima „turskog vakta“.

Ažurirano: Srijeda, 25 Lipanj 2014 16:46
 
« Početak«12345»Kraj »

Stranica 1 od 5

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search