LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home O DERVIŠU
DERVIŠ
O DERVIŠU PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 10 Ožujak 2013 13:54

Derviš Sušić – podsjećanja (2)

Crtica o dr Milanu Stojadinoviću

Nadan Filipović

Na stranicama 28 i 29 „Parergona“ Derviš Sušić piše:

Poznato je kako je predsjednik JMO (Jugoslovenska Muslimanska Organizacija) dr Mehmed Spaho prijateljevao sa dr Milanom Stojadinovićem (dr Milan Stojadinović, predsjednik Vlade Kraljevine Jugoslavije od 24. juna 1935 do 5 februara 1939. godine, N.F.). Čak je i svoju stranku utopio u JRZ (Jugoslovenska radikalna zajednica). Na unutrašnjem planu podupirao je Stojadinovićeve pokušaje fašizacije zemlje, a na spoljnopolitičkom, orijentaciju Jugoslavije prema tadašnjoj Njemačkoj i Italiji. Toj orijentaciji sprva je kumovao i knez Pavle, pretendent na kraljevsku krunu. Kad se Stojadinović osilio i finansijski, a izgleda i u bračnim pitanjima stao na „kurje oko“ knezu, knez je odlučio da ga makne. Politički fon tog poteza (uklanjanja Stojadinovića) daleko je širi i složeniji nego što to može kao obavezu na se primiti bilješka ove vrste. Uglavnom, kneževom inicijativom, Stojadinović se našao u progonstvu, najprije u blizini jednog rudnika u Srbiji, a zatim na Ilidži, pored Sarajeva.

Ažurirano: Nedjelja, 10 Ožujak 2013 17:35
 
O Dervišu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 19 Veljača 2013 08:21

Derviš Sušić – podsjećanja (1)

Nadan Filipović

Ko je Bošnjacima Derviš Sušić? Ko je on Bosancima i Hercegovcima? Je li on odista bio toliko, ili ikako, veliki antimusliman kakvim su ga prikazivali, pa i danas mrtvog prikazuju neki ljudi bliski vrhu Islamske zajednice u BiH, ali, po čaršijsko-mahalaškoj inerciji, i neki politikantići teškog balkanskog bolesnika?

Mislim da je red kazati, odnosni zapisati par riječi o tom skromnom čovjeku koji je iza sebe ostavio djelo i sada aktuelno, posebno u ovim turbulentnim vremenima, kada neki iz bošnjačkog korpusa razvlače pamet Bošnjacima, kada srbijanski gaulajteri razvlače pamet bosanskim Srbima i kada škutorski desničari dinstaju hrvatski mozak od Neretve do granice sa maticom. Susjedi i komšije javno, a bošnjački politički pigmejci tajno, očekuju da ih u razdjelbi zapadne po čejrek Bosne i Hercegovine, baš kao stare polumrtve krave na klaonici i da se „rogovi u bosanskoj vreći“ konačno rastale u svoje nacionalno čiste torove.

Šta to puno kazivati o golemu čovjeku? Neka se pišu laude malenim koji su sami sebi bajagi veliki u iskrivljenom ogledalu svbog kratkotrajnog prezenta. Te laude brzo postaju vrijedne toalet-papira. Upotrebljenog!

Ažurirano: Srijeda, 20 Veljača 2013 08:19
 
« Početak«12345»Kraj »

Stranica 5 od 5

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search