LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Price iz Njemacke


Šprehen zi dojć??? PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 16 Ožujak 2017 20:42

 

Mercedes reponjaNeuništivi Mercedes reponja (3) - epilog

Nadan Filipović

Igrao Zuhdija sa svojim pajdašima remija u lokalnom gasthausu. Iako je bio zanesem igrom i jako zadovoljan jer je bio na dobitku preko dvije stoje, ipak je primijetio da za jednim obližnjim stolom sjede tri čovjeka, jedan mlađi i dva srednjih godina. Iz aviona se, štono se kaže, moglo skužiti da to nisu naši Bosančerosi, već Švabe. Picnuti, sva trojica u ancugima, kravata na svakom, piju nake sokove, aktovke im na podu ispod stola, a sve malo-malo zazentaju u njegovom pravcu. Gledaju ga i gledaju. Kad se završila četvrta partija i kad su ispod hastala gubitnici isplatili Refki - dobitniku više od tri stoje, on ustade i pođe da plati par piva koje je imao u toku remija.

Taman da prođe pored stola gdje sjede ona trojica u odijelima, kad onaj najmlađi ustade i kulturno pozdravi: “Guten Abend Herr Refik taj i taj. Imate li pet minuta da s nama malo porazgovarate, molimo vas?”

Refko u prvi moment pomisli da to nisu kakvi prevaranti ili šatro-trgovci koji i po kafanama nude kojekakve super dilove, ali kad mladić reče da su sva trojica iz osiguranja, noge mu malkice zadrhtaše, ali sačuva miran izgled lica koje, nije da nije, na čas poblijedi, ali brzo vrati istu boju.

Sjede.

-Izvolite. Šta želite?

-Mi smo iz tri osiguranja. Ja radim za Allianz Versicherung, ovaj kolega je iz Nürnberger Versicherung-a, a ovaj kolega je iz Mannheimer Versicherung-a.

-Pa šta? Ja sma origuran i ne trebam nikakvo dodatno osiguranje.

Pođe da ustane, a onaj mu momak iz Allianza tiho kaza: “Gospodine, mislim da ne bi bilo pametno da nas ignorirate i da odete bez razgovora. To bi moglo imati negativnih posljedica po vas. Itekako negativnih posljedica.”

-Dobro, šta hoćete?

Odjednom se sve tri aktovke nađoše otvorene na stolu. Zašuštaše papiri.

-Gospodine, vi ste od Allianza, u zadnjih pet godina naplatili preko četrdeset hiljada maraka, od Nürnbergera oko dvadeset i šest hiljada, a od Mannheimera, čak preko šezdeset hiljada, a sve na ime prometnih udesa koji vam se dešavaju skoro svake nedelje.

Ona dvojica starijih samo zaklimataše glavama.

Ažurirano: Petak, 17 Ožujak 2017 10:37
 
Šprehen zi dojć??? PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 14 Ožujak 2017 15:49

 

Mercedes reponjaNeuništivi Mercedes reponja (2)

Nadan Filipović

Sutradan Refko vrisnu: “Smajo! Omko! Aufštehen! Namah! Radna akcija!”

Sinovi se u minute pojaviše iz svoje sobe, obadvojica još pospani i krmeljavi.

-Šta je problem, babo?

-Ma, zvekn'o me neki Opelčina i dok sam se snaš'o on uteče.

-Jel' bila murija?

-Kak'a ba murija? Ja bio pipa. Popio šes-sedam piva. Mor'o bi puhat' i onda bi pravo nagrais'o. Neg, hajmo l'jepo pred garažu da vidite šta se more napravit'?

-Uuuuu, ima ovd'e debela posla, baboooo! Vrata se moraju nać', kotfligel se mora iskuckat', kp sve kitovat', štok od vrata se mora izvuč', pa farbanje….

-Dajte… ne filozofirajte tude! Namah, u ponedeljak da ste vrata i blatobran našli, mogu bit i hrđavi, sredite, zakitujte, ne mora biti picikato, ionako je avto truhlovina. Evo vam po tri stoje, plus priznaću vam pašualno par stoja za vrata i blatobran, sav halat imate u garaži, mećite, kitujte, ofarbajte priube, samo da je na brzaka. Treba mi avto…neću jamda pjehe hodat'.

-Peke babo! Iz ovih stopa odosmo gonjat vrata i kotfligel, pa ćemo gledat' što prije odradit'.

I ne udari Refko dlanom o dlan, auto sređen. Jest da se vidjelo da je kitovan i samo prešprican, ali bolje ikakav u funkciji, nego nikakav. Ko će tranvajom jal pjehe bazat'.

Ažurirano: Utorak, 14 Ožujak 2017 18:54
 
Šprehen zi dojć??? PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 08 Ožujak 2017 09:12

Šprehen zi dojć?

Otvorena je nova rubrika pod naslovom “Šprehen zi dojć?” – sa kaleidoskopom priča iz one Njemačke iz perioda 1970 – 1980. Priče su istinite, ali su imena izmijenjena zato što je većina likova još živa pa nije red otkrivatni njihove identitete. Neke od priča su duže, pa će biti objavljene u nastavcima.

Mercedes reponjaNeuništivi Mercedes reponja (1)

Nadan Filipović

Refko je ost'o bez posla. “Ukeh'o” je tri puta nešto u radioni, a kad su ga jednog dana uhvatili da iznosi tri kile srebrenih elektroda, šta će, već mu dati šub-kartu. Naime, poslovođe je već odavno primijetio da nestaje alat, a posebno elektrode, pa se štelio i štelio dok konačno nije ujagmio Refku na djelu. Mudri gazda je Refki rekao da ga mogu prijaviti i da će zaglavit' najmanje dvicu zbog lopovluka, ali to nije kazao zbog nekog njemačkog merhameta, već ne želeći komplikovati, ponudi Refki najblažu opciju, a to je bilo da sam potpiše otkaz, uz to uvjetujući Refki da plati osam hiljada maraka kolika je šteta bila samo na “manjku” elektroda.

Skont'o Refko da je bolje biti "puno ranjen, nego li malkice mrtav" i u zatvoru, pa je iskeširao osam milja maraka, potpis'o papir na kojem je pisalo da sam daje otkaz, i nagulio iz radione sretniji neg' pametniji. Naime, da ga je gazda prijavio muriji garant bi mu pretrkeljali garažu i onda bi tek nagrebusio, jer je garaža bila puna alata koji je četiri godine, kao hrčak u jesen, strpljivo iznosio iz radione.

Tražio je novo zaposlenje, ali se u taj vakat potrefi naka krizica, pa nikako da nađe nešto njemu potaman.

Onda je skont'o kako da napravi pare – sistem kruha bez motike!

Stariji sin Smajo svršeni auto-limar, a mlađi Omer-Omko auto-lakirer. Obadvojica rade, ali nisu ni zehru na babu. Pošteni momci. Biće posla za "njiha" dvojicu!

Refko se nađe za penzionerom Zuhdijom i upita ga kol'ko će naplatit' da uvečer stoji na kakvom čošku i onom baterijom koja ima zeleno i crveno svjetlo daje Refki znak, svakako po dogovoru. Zuhdija veli – kol'ko god daš? - a Refko veli – morel petobanka? Zuhdija, i onako “brezposlen”, odmah pristane i kaza: "Peke!"

Ažurirano: Srijeda, 08 Ožujak 2017 18:41
 
« Početak«123»Kraj »

Stranica 3 od 3

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search