LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home "Roman - Rušid"
RUŠID - roman u nastavcima PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 10:02

 

Kuca BRušid - priča o čovjeku koji se rodio u strahu, živio u strahu i umro u strahu (48)

Nadan Filipović

Sudar sa stvarnošću

Kapijske šarke zacijukaše.

-Izvoli mladiću. Koji si ti i šta hoš?

-Pa…doš'o svojoj kući…. doš'o materi.

-A koja je tvoja mater? Da ti nisi pogr'ješio kuću i kućni broj?

-Jok bolan ne bio. Ja sam Rušid Hadžić, a mati mi je Safeta. Ovo je njezina kuća. I moja šnjom. A ko si ti u mojoj kući i đe mi je mater. Što ne izlazi?

-Ja sam Ejub Maslan. Bio sam muhadžir u tvoje rahmetli matere.

-Šta bulazniš čo'ječe?! Kak'e rahmetli, kak'e rahmetli?!

-E moj sinko, da si ti živ i zdrav mater ti je na Ahiret preselila… evo je preko godina. Allah rahmet ejle. Sušica. Nije jedina. Dosta je sv'jeta u Saraj'vu od sušice pomrlo. Ja sam je dohranio, svo sam moje zlato i bilesi od babe mi nasl'jeđen zlatan sahat prod'o da je najbolje hranim, l'jekove kupujem i hizmet joj činim. Pazio sam je k'o rođenu sestru. Vod'o sam je po doktorima u bolnici u Koševi, joj kol'ko sam njima para nadav'o. Pa kol'ko sam na taksije naplać'o. Nejma džabe mi u stare babe. Od svojih sam je para i ukop'o na Grlića brdu, pravu dženazu je imala, a od svojih para sam i bašluke naručio.

Rušid nasloni glavu na kapiju rodne kuće i poče ridati. Hamzalija ga zagrli i poče tješiti.

Ejub nastavi: “Razumim ja tebe… moj si mi Rušide. Sin si. Jedinac u rahmetli Safete. Nju je pored sušice i tuga k'o hrđa razjela. Allah rahmetile. Tuga za tobom. Samo mi je jednu dopisnicu pokazala što si jedinu posl'o. Iz nake Sunje. Eno te dopisnice uz džam na kredenci. Nego, ha'de uđite, da makar kahvu popijemo i da me još propitaš kako ti je materi bilo. Bujrum!

Rušid i Hamzalija izuše cipele pred vratima. Uđoše. Sve je bilo onako kako je Rušid ostavio.

Ejub pristavi vodu za kahvu.

-Ja sam se Ejube vratio. Uskoro ću, ako Bog da, doć' kući. Hvala ti što si mi rahmetli mater pazio i da ti se odužim, evo, pred svjedokom, mojim kolegom Hamzalijom ti velim da moreš ostat' sve dok se odlučiš povratit' u svoje selo ili varoš odaklen si izbjeg'o. Ne trebaš se hitit'. Osjećaj se k'o u svojoj kući. Vidim da si je ošerbetio, da je paziš, svaka ti čast.

-Pa kako ću se osjećat' neg' k'o u svojoj kući?! Osjećam se k'o u svojoj kući jer je to moja kuća.

Rušid kao da ga ne ću ili ne razumjede: “Bolan ne bio, pazio si mi mater, hvala ti. Sjedi đe si doklen hoš. Moreš i u veću sobu, ja ću u manju, meni ona dosta.

-Joj šege tebe! Ti meni da dozvoljavaš da budem u svojoj kući. Svašta u Allahovoj bašči! Vala je u ovom ratu dosta svjeta pomahnitalo, a vidim i mladog. Rušide, čuješ li me, ovo je moja kuća.

-Kako tvoja kad je moja? Bila materina, mati preselila, pa je sad' moja.

-Hajde dobri ljudi srknite kahvu pa se druma pod noge jamite. Nemam ja vremena na bacanje da se 'vako star uludo raspravljam. Moj Rušide, baš si jalijaš pravi. Moju kahvu u mojoj kući piješ, a hoš da mi je otmeš. Bjež' bolan! Moja je kuća. Idi u grunt i u opštinu pa provjeri. Meni je rahmetli Safeta sve ostavila.

-Imaš li to sve napismeno? Sudski, sa štembiljima?

-Jaštaradi!

-De pokaži!

-Jok! Nemam ja tebi šta pokazivat'. Idi u grunt i opštinu pa tamo istinu gonjaj. Uzalud će ti sve bit'. Jazuk ti je, bolan ne bio, vremena tratit'. Sve je čisto - bistro. Svjedoci se podapisali, taksene marke udrite, štembilji po njima, u gruntu ukajtito, i to ti je to.

-Hajmo Hamzalija! Nemamo mi ovd'e ništa više tražit'. Neće dugo proći, a ja ću te išćerat' i kuću povratit'. Ima pravde, a imam i svjedoka i ja pa ćemo se po sudovima gonjat'. Iskoristio si lopove staru ženu koja te je u kuću k'o muhadžira primila.

-Ti mene lopovom u mojoj kući da nazivaš, neodgojiti jalijašu. Napolje! Izdirite! Saću vikat komšijama da potrči neko po miliciju. Sram da te bude! Jalijašu, dabili jalijašu!

Hamzalija požurio i već je na kapiji, a Ejub sve gura Rušida da ga istjera na cestu. Odjednom stade.

-Rušide, stan'der samo da ti nešta ša'nem. Tajna je. Moram ti ša'nut.

Rušid zastade, a Ejub mu se primaknu uhu i šapnu: “Znam da si od četeres'prve bio u ustašama. Sve mi je rahmetli Safeta ispričala. Ustaška že'jeznička bojna. Prvoborac ustaša. Take vješaju. Budem li te još jednom ovdi vidijo znaj da ću te miliciji prijavit' pa si najeb'o. Sad sikter!

Zalupi kapiju.

-Šta ti ono šapće?

-Ma, rek'o mi je da će napravit' prepise papira da ima za suda kad ga budem tužio – slaga Rušid na brzaka.

-Vala češ ga i tužit'. Sram ga bilo.

Pogleda na sat. Nije bilo ni pola osam. Niz brdo je bilo mnogo lakše. Dođoše pred kapiju ciglane prije pola devet. Uđoše, a Hamzalija se potpisa u uredovnu knjigu. Pozdraviše se i Hamzalija ode kući. Rušid sjede pred baraku i zapali jednu od tri cigare koje mu je Hamzalija ostavio. Dim duhana se širio, lelujao i polako nestajao u mraku.

Zaplaka.

(nastavlja se)

Ažurirano: Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 15:41
 
RUŠID - roman u nastavcima PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 12 Prosinac 2018 15:19

 

VratnikRušid - priča o čovjeku koji se rodio u strahu, živio u strahu i umro u strahu (47)

Nadan Filipović

Konačno ide da vidi majku

I zaista, Hamzalija je održao obećanje. Uspio je nekako doći do prezauzetog druga Obrena, borca i ratnog invalida, koji je, iako bez noge koju je “zamijenila” solidna drvena proteza, entuzijastički davao sve od sebe da ciglana svakog mjeseca premašuje norme. Obnova je, a u obnovi je cigla na prvom mjestu po potrebama.

Hamzalija mu je rekao o čemu se i o kome se radi. Kao grupovođa je nahvalio Rušida kao jednog od najboljih “civaraša” koji daje sve od sebe za prebačaj norme. Zamolio je Obrena može li dopustiti da Rušid jedno popodne, negdje oko četiri, ode samo do matere koju, eto, nije vidjeo pune četiri godine. Vratio bi se u baraku na spavanje oko devet.

Obren najprije nije htio p tome ni razgovarati, ali ga je Hamzalija na kraju ipak skolio.

-A šta ako utekne? Ja ću odgovarati pred drugovima iz OZN-e. On je na reverse kod mene, na ciglani, do daljnjega.

-Neće on uteć', bolan ne bio Obrene. Njega je OZN-a tri puta provjerila. Nema razloga za bježanje.

-Šta ja znam šta u njegovoj tintari čuči? Ako utekne nećeš ti odgovarati, već ja.

-Morel' 'vako? Ja ću s njim ići do njegove kuće i s njim se vratit'. Ako meni utekne ja preuzimam punu odgovornost.

-Hajde ti to meni lijepo napiši. Od pet poslije podne, do devet naveče. Napiši da ti preuzimaš odgovornost. I potpiši.

Hamzalija napisa u jednu Obrenovu bilježnicu sve što je ovaj zahtjevao i potpisa.

-Vratiš li se bez zarobljenika ili ako se vratite poslije devet, zovem OZN-u.

-Pekje druže Obrene. Hvala ti.

Odmah otrča do barake i nađe Rušida. Kad mu je rekao da sutra idu da on vidi mater Rušidu pođoše suze na oči.

-Hade, ne plači tude k'o jedinica mlada kad se od matere rastaje i odlazi u muževu kuću u njegovo daleko selo. Daj, nemoj se pekmezit'. Sutra da me čekaš pred barakom malo prije pet.

Rušid obrisa suze i sjede na pod doksata. Zapališe.  

I bi tako. Umio se, počešljao se, a od jednog kolege iz barake posudio bluzu jer je njegova bila sva dronjava. Đe će pred mater u dronjcima. Hamzalija je došao nešto prije pet. Krenuli su prema kapiji, odnosno rampi pred kapijom. Dežurni je znao da je Obren dozvolio zarobljeniku Rušidu Hadžiću da obiđe mater, ali je ipak od Hamzalije zatražio da se potpiše u uredovnu kapijsku knjigu, te da uz potpis napiše vrijeme izlaska. Pet sati i pet minuta.

Žurno su krenuli jer je valjalo “tabanića fijakerom” do Baruthane i nazad da budu prije pola devet u krugu ciglane. Prešli su Koševski potok, a Rušid reče da će on odrediti najbolju kraticu. Hamzalija se složio jer nije ni imao pojma gdje je mahala Baruthana. On je imao kućicu na dnu Kovačića. Rušid nametnuo tempo, grabi brzim koracima.

-Ohani mrven Rušide, bolan ne bio. Pa nisam vila da mogu letjet'. Polakše, de polakše. Star sam ja. More me još srce spucat'. Evo, jedva dišem k'o da mi je duša u nosu.

-Dobro Hamzalija. Izvini. Usporiću.

Presjekli su preko Koševa, pa Bjelava, kraticama do Kovača, uslijedio je Vratnik, Sedrenik, preko Đulbašće do Škaljinog sokaka, a onda poprijeko do Baruthane. Rušid je ponovo počeo maltene trčati, pa ga Hamzalija opet zamoli da uspori. Nije ga mogao pratiti i bio je već u goloj vodi. Sjede na jedan kamen da se malo odmori.

-Moja je kuća jedno petsto metara ispod džamije na Hladivodama. Još malo, pa ću ti pokazat' moju kuću. Jesil ohan'o?

-Ama nisam, al' ne mogu ne ići dalje kad vidim kol'ka tebe želja materi vuče. Hajmo, samo polakše, ohani mrven, svega ti.

Nije prošlo ni pet minuta, a Rušid povika: “Hamzalija, Hamzalija… eno krova od moje kuće. Sad' je lakše, spušćamo se niza stranu.

Izašli su na cestu stotinjak metara niže kuće. Učas su se našli pred avlijskom kapijom. Rušid se iznenadi. Kuća taze ošerbećena. Bijeli se kao snijeg. Vidje da su i neki kolci iz ograde zamijenjeni. Nešto ga štrecnu i pogleda prema vrhu bašće. Pođe da otvori kapiju, ali ona ni makac.

-Mati, mati, evo sam se vratio…. matiiiii! – glasno je dozivao.

-Hamzalija, ti pričekaj ovde, a ja ću preskočit' ogradu. Jamda je mati zakunjala pa ne čuje. Uvijek je ona imala običaj pomrven zakunjat' na sećiji.

Preskoči ogradu i krenu prema ulaznim vratima. Ona se otvoriše i na njima se pojavi krupan, stariji čovjek.

-Đe si se ti momče tako zaobad'o da tuđe ograde preskačeš? Vrati se nazad, a ja ću otključat' kapiju.

Zbunjeni Rušid ponovo lahko preskoči ogradu i stade pored Hamzalije.

(nastavlja se)

Ažurirano: Srijeda, 12 Prosinac 2018 15:22
 
RUŠID - roman u nastavcima PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 06 Prosinac 2018 10:14

 

Braunova ciglanaRušid - priča o čovjeku koji se rodio u strahu, živio u strahu i umro u strahu (46)

Nadan Filipović

Opet postrojavanje

(Na slici: Stara ciglana Augusta Brauna)

Ujutro ih pozvaše da izađu i narediše da se postroje, rame do ramena. Stajali su tako dvadestak minuta na kiši. Utom se dovezoše dvojica u džipu.

-Skidajte se do pasa. Hajmo, skidaj jakne, košulje i potkošulje. Ruke da ste digli u vis. Svi.

Obilazili su ih i pažljivo pregledali ima li neki od njih utetoviranu krvnu grupu. Rušid je razmišljao – što li nas ponovo skidaju do pasa? Pa još su u Maglaju sviju pregledali i oni koji su imali tetovažu pod pazuhom odavno su mrtvi.

-Aha, ptico lukava! Misliš OZN-u zajebat' i spasit' glavušu! Ha? – dreknu jedan od oznaša.

Izdvojiše iz stroja krupnog čovjeka. Kasnije je Rušid saznao da je taj preko tetovaže pod pazuhom zalijepio neki sloj napravljen od kruha i pljuvačke i tom nevještom kamuflažom “prošao” na pregledu u Maglaju, ali je ovdje uhvaćen.

-Čekajte drugovi, dajte da objasnim…. nisam ja svojom voljom….

-Kuš stoko! OZN-u varat'?! Gon'te ga. Vas trojica. Ti, ti i ti. U trin'esti bataljon s njim!

Odvedoše esesovca koji se do tada uspješno pretvarao da je domobran. Putem su ga nemilosrdno kundacima udarali gdje god su stigli. Esesovac nije ni glasa ispustio. Skrenuli su da zadnjeg hangara. Onda se začuše dva pucnja i Rušid vidje dvojicu kako za noge vuku mrtvog esesovca i bacaju ga na karoseriju jednog kamiona iz kojih je virilo još nekoliko nogu. Svukoše mu čizme i odoše put izlaza.

Ostao je jedno petnaestak dana u logoru na Al'pašinom Polju, a onda su ga, s grupom mlađih zarobljenika, odredili za radove na ciglani koja se nalazila s lijeve strane Koševa. Tu su radili, što se kaže, od zvijezde do zvijezde. Slamao ih je veoma težak rad, ali je sve izdržao. Grupovođa mu je bio jedan stari Hamzalija koji je svoj vijek proveo radeći u toj ciglani. Davno je namirio staž za penziju, ali se nikako nije mogao odlučiti da podnese zahtjev. Bio je dobar prema svim zarobljenicima određenim za prisilni rad, odnosno, kako su ga neki nazivali, jedinim načinom da se barem djelomično iskupiš za sve svoje grijehe koje si u toku rata učinio, i za one znane i one neznane.

Spavali su u barakama u krugu ciglane. Hrana je, mora se priznati, bila dobra i kalorična. Rušid se svidjeo Hamzaliji. Uvečer, nakon cjelodnevnog rada, znali su sjesti na doksat barake, zapaliti i popričati. Hamzalija nije žalio cigarete, a znao mu je često diskretno gurnuti u džep kutiju ili dvije cigareta.

-E moj sinko, ti se bo'me svojoj materi vratio, a moga jedinca Hamde nema pa nema. Osamn'est godina je samo im'o kad uteče i s nekolicinom jarana ode u partizane. Preko Crepoljskog. Bilo je to u jesen 1944-te. Da sam samo u snu usnio na šta se sprema, ma, vez'o bi ga čengelama u mutvak, samo da ga spr'ječim. Ni jedan od trojice, s kojim je kren'o, nije se vratio. A ni on. Eh, grdne rane moje…..

Uzdahnu i povuče duboki dim pa se nage do Rušidova uha i šapnu: “Sva četvorica muslimani. Mnogi naš mladić koji je poletio u partizane nije se vratio. Priča se da su ih onako neiskusne oćerali na Sremski front k'o topovsko meso, pa one koji su te bitke preživjeli poslaše na bezglavi juriš na Rijeku. A možda su ih već na Crepoljskom pokokali partizani i to oni što su do četersčetvrte bili u četnicima, pa kad su uhavizali da im je Draža tropa, preletjeli u partizane. Samo Allah zna šta je bilo, a dugački su i široki njegovi drumovi. Eh….grdne rane moje.”

-Moj Hamzalija, i ja sam se matere poželio da ne možeš ni zamislit'. Da mi je samo zagrlit' i izljubit'. Jedina mi je ona. Nikog više nemam. Bog sami zna kada će nas odavlen pustit' i hoćel' nas ikad pustit'.

-Sabur sine. Strpljen – spašen. Načuo sam da se u avgustu sprema naka amnestija samo za vas koji niste bili u ustašama, jal u Handžar diviziji. Još mjesec dana otprilike je do te amnestije. Kasnije češ lakše disati.

-Ko će to dočekat', moj Hamzalija. Eh, da mi je samo mater makar na minutu vidjet'.

-Ako je to baš tako, upitaću druga Obrena, on je ovde bog i batina, pa ću ga zamoliti da ti dadne jedan dan slobodno, samo da mater vidiš.

-Eh, kad bi mi to omogućio, bio bi ti do kraja života golem dužnik. Ne vjerujem da će dopustit'. Nikom do sada nije dao ni na sat da napusti ciglanu, pa neće ni meni. Umoran sam Hamzalija. Ode ja leć'. Valja sutra civare pune gline do kalupare gurat'.

-Nek' ti je lahka noć sinko. Idi, odmori se. Ja ću ostat' još jednu zažmarit' pa ode' i ja kući.

-I tebi lahka noć Hamzalija. Hvala ti.

(nastavlja se)

Ažurirano: Četvrtak, 06 Prosinac 2018 10:16
 
RUŠID - roman u nastavcima PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 29 Studeni 2018 22:11

 

Hajvan vagoniRušid - priča o čovjeku koji se rodio u strahu, živio u strahu i umro u strahu (45)

Nadan Filipović

Konačno u Sarajevu

Pripadnici 16-te muslimanske odoše dalje prema Doboju. Prije toga dva OZN-aša odvezoše u džipu esesovca Jahiju na ispitivanje u Sarajevo. Jahija je super prošao. Naime, u Sarajevu glava OZN-e je bio jedan pukovnik, bliski rođak njegove žene. Dobio je nešto robijice, ali ga brzo pomilovaše odredivši mu da ide na prisilni rad u Dubici gdje je nova vlast gradila protupoplavne nasipe. Uglavnom, izvuče živu glavu, a kasnije je furmanio po Sarajevu, a poslije čak postao prvi sarajevski paušalni piljar.

Ostaviše nekakve partizane - staronje da čuvaju oko stotinjak zarobljenika koje su OZN-aši pokupili po okolini. Isljednici OZN-e su dolazili kasno poslije podne. Znali su ih postrojiti i onda su dovozili stanovnike Maglaja i okolice na takozvana prepoznavanje. Uglavnom su to bile žene i babe. Sve u crnini. Polako su hodale ispred zatvorenika, zastajkivale, zagledale lica, pa ponovo zagledale, a onog na kojeg bi pokazali prstom, ujutro više nije bilo na postrojavanju. Prepoznati su nestajali. Rušid se najviše bojao tih trenutaka. Strah mu je ledio krv u žilama, ali, po svemu izgleda, da mu je pomogla ona grimasa koja je izgledala kao blag osmjeh. To je bila u ovim okolnostima sretna posljedica upale facijalnog živca koju je jedva prebolio kao dijete. “Osmjeh” je valjda odavao znak potpunog mira u nevina čovjeka. Posrećilo mu se. Ni jedna od crnih baba ne pokaza prstom na njega. Nakon “prepoznavanja” broj zatvorenika se prepolovio, a šta je bilo sa onim prepoznatim, ne treba ni nagađati.

Željeznički promet je ponovo uspostavljen. Vlakovi su prolazili pored logora. Svaki dan im je bio isti. Po cijeli dan čupanje korova, a sve puzeći na već izranjavljenim koljenima, ali nipošto blizu žice.

Jedno jutro ih postrojiše. Neki staronja izađe pred zarobljenike.

-Zarobljenici, marvo ustaška. Imali ste do sada sreće. Niste išli kopati sebi grobove ili visiti sa grana. Naša nova komunistička država je prema vama bila više nego premilosna. Imam vas na spisku pedeset i devet. Došla je naredba da vas pola gonimo na radove popravka svih kolosjeka u Doboju, a pola u Sarajevo na teški rad obnove. Prvih dvadeset i devet čija imena pročitam imaju se postrojiti u desnu stranu i oni idu za Doboj, a ostalih trideset neka ostanu gdje su. Oni idu za Sarajevo. Rušid je bio trideseti na spisku. Zapade ga Sarajevo i život ponovo prokulja kroz njega.

Nakon dva dana njih trideset strpaše u teretni vagon, ili hajvan-vagon kako ga je naš svijet nazivao. Zaškripaše ona golema klizna vrata i s treskom se zatvoriše. Čuli su zvuk poluge koja je izvana zaključavala vrata i koja se nisu mogla iznutra otvoriti. U vagonu je po podu bila slama koja je strašno smrdjela na mokraču. Jedan od domobrana sjede u čošak a onda skoči kao iglom uboden.

-Joj, baš sam peh! Sjedoh u govna. Ovde u čošku gomila. Ko se tu srao bog sami zna. Fuj!

Tihi smjeh razbi monotoniju ujednačenog kloparanja točkova. Onaj što je sjeo u govna skide pantalone i pođe da uzme jednu kantu vode s namjerom da ih, koliko toliko, opera.

Dvojica odmah skočiše na njega: “Šta si poš'o radit' kretenu? To je voda samo za piće, a ne za pranje tvojih usratih pantala. Da nisi dirn'o vodu. Ko zna koliko ćemo provest' u ovom vagonu i ka'će otvorit' vrata.

“Posranac” se bez riječi povuče.

Rušid je sjedio u jednom uglu. Nije ni riječ bilo s kim razmijenio. Razmišljao je o materi, kući, a često su mu u tim sanjarenjima naumpadale njihove ruže i njihov miris. Strašan strah se, međutim, uvukao u njegovu dušu. Hoće li ga neko prepoznati? Hoće li ga neko prokazati da je bio ustaša? Šta će reći materi? Šta će joj slagati gdje je bio i šta je radio? A u besanim nočima, kad bi sastavi po par sati kakvog-takvog sna, pred očima su mu se pojavljivale slike onih koje je u smrt slao nakon Luburićeva naređenja – Rušide, na ćevap! Šta je mogao uraditi? Odbiti naređenje? Slijedila bi ga smrt strijeljanjem, u najboljem slučaju, ako ne i gore mučenje i sporije umiranje. Jesam li mogao pobjeći iz Jasenovca? Nisam. I ja sam žrtva, na neki način. Valja mi cijeli život provesti u strahu. U strahu od svakoga, u strahu i od vlastite sjene i i kravavih slika koje me stalno prate.

Voz konačno stade. “Putnici” iz hajvan-vagona su šutjeli u neizvjesnoti očekivanja. Tek nakon jednog sata, otprilike, začuše škripu one poluge za zatvaranje vagona, te se vrata polako otvoriše. Ispred vrata je stajalo desetak partizana.

-Izdiri bando fašistička! Napolje stoko bez repa!

Iskakali su jedan po jedan i svakog su dočekivali udarci kundaka u rebra, po glavi, po bubrezima.

-Trkom u treći hangar, marvo ustaška!

Bili su na Al'pašinom Polju. Potjeraše ih u hangar i zaključaše golema vrata. Mrak. Prst se pred nosom ne vidi. Većinu savlada umor i zaspaše, a Rušid se prevrtao na slami hrvajući se sa svim crnim mislima koje su ga stalno ujedale.

(nastavlja se)

Ažurirano: Četvrtak, 29 Studeni 2018 22:13
 
RUŠID - roman u nastavcima PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 25 Studeni 2018 08:10

 

Rušid - priča o čovjeku koji se rodio u strahu, živio u strahu i umro u strahu (44)

Nadan Filipović

Lopate

Svanu. Pramenovi jutarnje magle lijeno su se vukli nad rijekom. Komesar se obrijao, popio džezvu jake kafe i uz kafu popušio nekoliko cigara. Domobrani su čistili prostor ispred bivšeg tabora, a sada štaba 16-te muslimanske brigade. Među njima je bio i Rušid. Njemu su odredili da riba onih nekoliko drvenih basamaka pred barakom. Utom se pojavi major. Stade. Povuče par dimova i baci više do pola još zapaljene cigarete. Ona pade pred Rušida, a on je odmah ščapa.

-Dovedite onog manjeg esesovca i svu petoricu ustaša.

Ne prođe ni par minuta, a četvorica partizana prosto kundacima doguraše zarobljenike.

-Skidajte im žice sa ruku!

Zarobljenici počeše trljati zglobove utrnule od stegnute žice.

-Koji od vas puše?

Javiše se četvorica.

-Dajte im po dvije cigare da ovde zapale, a svaki od pušača nek' ponese još po jednu, zadnju.

Pušači zapališe. Polako puše i neki odmah pale drugu cigaru na opušak one prve. Magla se podigla s rijeke. Utom se oglasi jutarnji pjev. Ptice su se radovale suncu koje je tek počelo grijati.

-Mugdime, jesu l' ispušili?

-Jesu druže majore.

-Sabite, jesu l' spremne lopate?

-Jesu druže majore?

-Dobro.

Okrenu se onoj šestorici: “Ostavljam vam da izaberete gdje bi željeli da kopate? Hoćete l' uz Bosnu kod vode gdje je zemlja mekša za kopanje, il' ćete malkice gore uz brdo, eno onde u ono grmlje, tamo vam je isto l'jepo mjesto s pogledom na r'jeku i dio Maglaja? Šta velite?”

Onaj zeleni ustašica, još potpuno nesvjestan situacije u kojoj se nalazi, zausti: “Sukladno Ženevskoj konvenciji ratni zarobljenici ne smiju biti prisiljavani da rade. Kaj ja da kopam? Pa nisam ja selak da kopam. Još jedna godina mi treba da postanem diplomirani zemljomjernik, a vi gospon zapovjednik inzistirate da ja, inteletualac s visokom tehničkom naobrazbom kopam sa ovim prostačinama. Kaj je vama? U najgorem slučaju, ako bi me zamolili da izmjerim prostore koje kanite kopati, trebalo bi mi nekoliko dužih štapova i klupko tanjeg štrika, te svakako i bilježnica sa pisaljkom. Kaj velite?”

Rušid se sakrio iza čoška barake i viri. Dokrajčena cigareta mu je pržila prste, ali on nije osjećao boli. Strah mu je prožimao tijelo. Strah je kuljao venama. Strah mu se uvukao u kosti. Tresla ga je drhtavica. Samo je razmišljao o tome šta ga čeka ako partizani naknadno utvrde da je bio u ustašama.

Onaj krupni ustaša reče: “Ja želim kopati u brdu. Od mog sela u Hercegovini tri kilomatra je do rijeke. Neka je mekša zemlja uz Bosnu, ali ja ne želim da me prva poplava iskopa i odnese do Save, pa, ne daj bože, do četnika u Beogradu. Za brdo sam.”

Ostali su zanijemili. Čak se više ni skoro svršeni zemljomjernik nije oglašavao. Svi su stajali u mukloj tišini koju je ometao samo ptičji pjev.

Ažurirano: Nedjelja, 25 Studeni 2018 08:12
 
« Početak«12345678910»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search