LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Ji li Kolinda zaista bila pijana????
Subota, 10 Kolovoz 2019 09:46

 

Kolinda pijana pjevaPijana Kolinda

Vedrana Rudan

KGK, kako joj tepaju mediji, ovih je dana u Kninu slavila Pobjedu. Za neupućene, pred sto su se godina   Milošević i Tuđman  po diktatu Amerike dogovorili da se iz Hrvatske protjera 250 tisuća Srba.

I bi tako. Odoše Srbi iz Hrvatske, pješke, autom, većina na traktoru. Zanemariv broj ih je ostao u svojim kućama i sačekao herojsku, hrvatsku vojsku. Neki su doček preživjeli, mnogi su završili u bunaru ili su dobili metak.

Stradali su i hrvatski vojnici kojima je rečeno da će operacija Oluja pomoći da najzad i zauvijek budemo svoji na svome. Blago poginulima. Sami bi se danas upucali, mnogi to i čine, kad bi vidjeli na kakav su oltar položili svoj jedini život.

Do kosti oglodanom Hrvatskom vladaju kriminalci koji samo čekaju priliku kako strancima za proviziju pokloniti ono što još “imamo”. Možda su to šume? Ili su to vode?  Nitko od građana Hrvatske danas ne zna što je još uvijek “naše”, ako to “naše” uopće postoji?

Gospodari, znajući s kim imaju posla, jednom godišnje slave Pobjedu. Hrvatima tako malo treba. Daj im Grdovića, on zna, “nije u šoldima sve”. Pa kad još  Stavros zatuli: “Ajmo, ruke gore, Maro, Marice”, Narodu zaigra srce. Jebote, Aerodrom je imao pravo. Imamo Hrvacku!  Da, jebeš one Grdovićeve šolde. Ima nešto i u vilama, ljubavnicama, ljubavnicima, jahtama, džipovima, opuštenom ubijanju djece na zebrama, lezilebarenju u Saboru, jebanju dječice u velebnim crkvama…

 
O pravdi
Petak, 09 Kolovoz 2019 08:33

 

Palata pravde BGSudski proces

Prof.dr Radomir Čolaković

(Na fotografiji: Palata pravde u Beogradu)

Kada god prođe pored Palate pravde u Beogradu, salete ga slike sa suđenja. Oborene glave priznao je gotovo sve, čak i ona djela za koja niko ne bi vjerovao da bi ovaj nagodan, istinoljubiv čovjek dobre naravi bio sposoban učiniti. To što još priča prstima i rukama znači da sebi nikada neće oprostiti naivnost, lakovjernost, smušenost i brzopletost koju je ispoljio na sudu, slijepo vjerujući u pravdu i pravo, a imao je još dosta prostora da se brani, obigrava, izvrdava, mulja, kalkuliše, laže i izmotava se.

Kada autobus skrene desno na autoput, prema vojvođanskoj magluštini i ravnici, u ušima mu zatutnje sudijine riječi: “U ime naroda…“ Kojeg naroda? Boga ti poljubim! - kao rezonanca čuje se u njegovoj glavi. Ima li kraja ovom procesu ili je to sudbina?!“

Dobio je savjet od Njega: „Ako budeš stalno svodio račune o pravdi i pravu bićeš uvijek u neprilici. Shvati, ako hoćeš da uđeš u suštinu dešavanja, bilo bi dobro da se usmjeriš i na nepravdu. Jeste, ona je strâna tvom biću, ali je tebi učinjena. Mori te kao opsesija.

Tačno je da to nije laka meta. Kao da si na granici dvije različite civilizacije, ali tu jedino možeš postići poštenu i nepristrasnu ravnotežu interesa i zakona. Sve ostalo je galimatijas kome nema kraja, a ni smisla, kao odlaganje fajronta u nekoj birtiji na periferiji grada. I zapamti, ništa se ne dešava bez razloga. Eh, u kojim sam nedoumicama bio dok nisam to shvatio i došao do rješenja, svega toga što tebe godinama proganja, na putu od Palate pravde, autoputem, pa sve do vojvođanske nizine, do tvog kućerka negdje u Srijemu. Isplatilo se moje potucanje i žrtve koje sam podnio. Vjeruj mi u tome je i moja životna snaga. Ako bi me pitao da li bih opet prošao istim putem, ne bih se predumišljao. Bih! Samo nešto sporijim korakom.

Iracionalno je misliti da je pravda uvijek dostižna. To sam već iskusio i u tome je moja prednost kad se sretnem sa nepravdom. Svaki susret sa njom me iz životnog džumbusa vraća u realnost. Otvori mi oči. Ja sam dio te kosmičke misije i (ne)zakonitosti. Ne pomišljam na predaju i uzmicanje koliko god da je brdo optužbi protiv mene. Ni jedna optužba i presuda ne mogu čestitog čovjeka izbaciti iz sedla i onoga što jeste i što će uvijek biti, nepodmitljiv, pravičan i besprijekoran. Ne zbog drugih, već zbog sebe.

 
Kaži zašto me ostavi
Četvrtak, 08 Kolovoz 2019 07:20

 

Kazi zasto me ostaviMiljenko Jergović: Priča o pjesmi ‘’Kaži zašto me ostavi‘‘

 

Sredina je srpnja, grad je pust, a na utrinskoj tržnici maline kupuje Stjepan Jimmy Stanić. S gospođom je, kao i uvijek, uredan i lijep, u dobrom odijelu koje - svojstveno pravoj gospodi - na njemu djeluje skuplje nego što jest. Devedeset mu je godina. Ne mogu, a da se pomalo i nepristojno ne zagledam u njega, pa nam se u jednom trenutku pogledi sretnu. Njegov će preko mene preći kao preko dosadne ljetne muhe zunzare. Ali evo objašnjenja za moju indiskreciju.

Moj tetak Vatroslav Cezner, zvani Naci, sporedni je lik i epizodist u podužem nizu priča, pripovijedaka i romana, od “Mame Leone” sve do “Roda” i “Selidbe”. Sretne ga se i u esejima i novinskim člancima, tamo gdje se više ne zna izvire li iz fikcije ili iz strogog opisa zbilje.

Po zanimanju kemijski tehničar, muž moje tetke Nevenke, jedne od triju unuka Karla Stublera, do penzije zaposlen kao laborant na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, sitne građe, fragilan i vitak kao baletan, za koješta zainteresiran, a najviše za duge razgovore i monologe. Svakoga se znalo i određivalo po dominantnoj osobini, u pravilu mani, tako se Nacija znalo po tome da stalno nešto mudruje. Na ravnoj je nozi razgovarao s djecom i s odraslima. I to je onda tumačeno kao mudrovanje.

Kada smo na kraju moje prve školske godine, istoga ovakvog ljeta 1973, zauvijek odlazili iz Drvenika, Naci je spačekom došao iz Sarajeva po nas i po sve naše stvari. Bila je to moja prva, a možda i najvažnija selidba, o kojoj ću, pronađem li ključ za priču, svakako napisati roman, čija će radnja trajati od jedanaest ujutro do pet popodne, putem od Drvenika do Sepetarevca. Bit će to priča o transformaciji identiteta, o tome kako sam silom prilika i logikom puta iz jednog ja postao ovaj drugi ja.

Naci je prvi diskofil u mom životu. Imao je nekoliko stotina malih i velikih ploča, i odličan gramofon. Svaka prava diskoteka je, kao i svaka biblioteka, psihogram, zrcalo glazbenog ukusa i kulturnih nazora, ali i svojevrsna životna autobiografija jednog diskofila. Sakupljao je i slušao ploče klasične glazbe, uglavnom onaj tradicionalni skladateljski i izvedbeni repertoar, te džez revijskih i big band orkestara, dixieland i jugoslavenski, naročito zagrebački svakovrsni džez iz pedesetih i šezdesetih godina.

Probirao je i po zabavnoj i šlagerskoj muzici, uglavnom na njemačkom i engleskom jeziku: Perry Como, Dean Martin, Catarina Valente… Sjećam se te pjevačice zvonkog glasa, kako pokraj otvorenog prozora u Kasindolskoj pjeva “Ganz Paris träumt von der Liebe”, dok svud naokolo zuje pčele, dugo traje dan i život je, kao u djetinjstvu, beskrajan. Do danas mi ta pjesma zvuči pogrešno u mnogo slavnijoj izvedbi Franka Sinatre, ili u originalnoj izvedbi Colea Portera.

 
Koje li to hairlije “dilaju” australijske kurbane u Bosnu????
Srijeda, 07 Kolovoz 2019 13:31

 

Kurbani - VogoscaU TOKU AKCIJA UPLATE KURBANA MDD “MERHAMET”

Irma Bisić

 

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ i ove godine provodi akciju pod nazivom “Bosanski kurban” i „ Australijski kurban.“ Donacije za nabavku domaćih kurbana mogu se priložiti u svim regionalnim i osnovnim odborima „Merhameta“ kao i u sjedištu društva u Sarajevu. I ove godine, kurbansko meso iz Australije namijenjeno je izbjeglicama iz Sirije u kampovima na tursko-sirijskoj granici.

Sekretar osnovnog društva Merhamet Vogošća, Hasan Šabić rekao je da je cilj ove akcije obezbijediti meso za korisnike javnih kuhinja „Merhameta“ i migrante, istovremeno pomagati poljoprivredne proizvođače i povratnike, nezaposlene demobilisane borce, brojna udruženja i socijalne ustanove, kao i socijalno ugrožene građane.

Za „Bosanski  kurban“  potrebno je izdvojiti 350 KM, a za „Australijski kurban“  cijena je 270 KM. Akcija traje do 10.augusta 2019.godine. Ove vrijedne donacije HO „Merhamet“ obezbjeđuje i prikuplja zahvaljujući solidarnosti građana Bosne i Hercegovine koji godinama ukazuju povjerenje, te doniraju kurbane.

Za sve dodatne informacije i uplate možete izvršiti lično na adresi P.O. Zvijezda br. 38 Vogošća.

(Ovaj tekst je prenesen sa sajta Radio Televizija Vogošća, od 26.7.2019, zahvaljem se gospodinu Sabitu Spahiću koji je u svom komentaru poslao link na uvid. Hvala Sabite!)

 
Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu
Utorak, 06 Kolovoz 2019 08:47

 

Vuk Draskovic“Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu?!” – analiza jedne neistine (15)

Nadan Filipović

“Bardak ide na fiskiju dok se ne razbije” - međunarodno javno mijenje i jevrejske organizacije u svijetu prokužile su laži koje lansira politička Srbija

(na fotografiji: Vuk Drašković - srpski Tramp: Prvi sam proglasio Jerusalim za glavni grad Izraela, Borba, Beograd, 8.12.2017)

Apel Židovske zajednice Republike Hrvatske doveo je do toga da su se mnogi prominentni Jevreji i jevrejske organizacije u cijelom svijetu pridružili osudi srpskih zločina koje su u to doba činili Srbi po Hrvatskoj i već uveliko, i još više, u Bosni i Hercegovini, ocjenjujući srpske agresivne akte kao ratne zločine i zločine protiv humanosti. Veoma oštra reakcija velikog broja američkih Jevreja, kao i jevrejskih organizacija objavljena je na naslovnoj stranici Jerusalem Posta, 6. augusta 1992. godine, autora Allison Kaplana i Toma Tugenda sa naslovom “US Jews Call for Action against Serb Atrocities” (Američki Jevreji pozivaju na akciju za zaustavljanje srpskih zločina).

U tom članku mnoge poznate američke jevrejske organizacije i mnoštvo uvaženih pojedinaca, takođe američkih Jevreja, upoređuju srpske zločine sa zločinima Nijemaca u toku provođenja Holokausta u Drugom svjetskom ratu, te pozivaju cijelu međunarodnu zajednicu, a posebno Ameriku, da se odmah zaustave srpska zvjerstva.

Jedan od največih jevrejskih autoriteta Abraham Foxman, nacionalni direktor organizacije “Anti-Defamation League of B'nai B'irth” tada je rekao: ”Jevreji posebno moraju imati historijski imperativ i zadatak da ne šute kada vide na djelu srpska etnička čišćenja, stočne vagone pune nesretnih ljudi nesrba sa okupiranih područja, izdvajanja muškaraca nesrba od žena i djece, koncentracione logore za nesrbe, jer te riječi izazivaju najstrašnije uspomene i šalju signale jeze u kičmu svakog Jevreja”.

S druge strane, dvadesetak dana nakon objavljivanja spomenutog članka ADL (Anti-Defamation League), članovi American Jewish Congress i American Jewish Committee su sponzorirali jedan veliki oglas koji je publiciran u New York Timesu, a bio je naslovljen na sve svjetske političke lidere, sa naslovom “Stop the Death Camps!”. U tom se oglasu kaže: “Mi moramo reči jasno reči da ćemo učiniti svaki neophodni korak, uključujući i zagovaranje upotrebe sile, da zaustavimo ovo ludilo i krvoproliće”.

U isto vrijeme preko 20 jevrejskih organizacija organizovalo je protestni skup na Manhattan-u tražeći vojnu intervenciju zbog agresije i svakodnevnih krvoprolića koja su Srbi po Bosni uveliko činili.

 
Bošnjaci Australije - ko nam ovo radi???? Užas jedan!!!
Nedjelja, 04 Kolovoz 2019 15:58

 

MerhametSaopćenje za javnost – Dobrotvorno Društvo Merhamet, Australija

Već dugi niz godina Dobrotvorno Društvo Merhamet Australije veoma je uspješno i potpuno transparentno organiziralo i provodilo akcije kurbana. Te aktivnosti su provođene u suradnji sa Merhametom Bosne i Hercegovine, ali, naglašavam, da je Dobrotvorno Društvo Merhamet Australije uvijek bilo nositelj akcije.

Nekad, ne tako davno, korisnici usluga Dobrotvornog Društva Merhameta Australije imali su mogućnost slanja jedne trećine kurbana na željeno ime i adresu u Bosni i Hercegovini, ali je ta mogućnost u zadnjih nekoliko godina ukinuta, ali, ističem, ne našom željom ili odlukom, tako da su kurbani što su uplaćeni preko Dobrotvornog Društva Merhamet Australija bili upućivani na krizna područja, a najviše za potrebe izbjeglica iz Sirije, kojih samo u Turskoj, ima preko dva miliona.

S naše strane su učinjeni ogromni napori kako bi se i ove, 2019. godine, pokrenula i realizirala akcija kurbana, ali uslijed nemogućnosti iznalaženja povoljne cijene kurbana ovogodišnja akcija, nažalost, nije ostvarena.

U ime Dobrotvornog Društva Merhamet Australije decidirano izjavljujem da Dobrotvorno Društvo Merhamet Australije ove godine nema apsolutno nikakvog učešća u organizaciji akcije “Kuban 2019”.

Međutim, u Bosni i Hercegovini se odvija akcija kurbana i širom Bosne i Hercegovine kruže reklamni materijali na kojima stoji “Australijski KURBAN 2019 - Akciju provodi Merhamet Australije”, mada mi, ovdje u Australiji, pojma nemamo o kakvoj akciji je riječ i ko je nositelj akcije, jer Dobrotvorno Društvo Mrhamet Australije definitivno ne učestvuje, a kamo li da vodi bilo kakvu akciju kurbana 2019.

Do danas nije stiglo nikakvo objašnjenje iz Sarajeva, mada smo, u više navrata, pokušavali kontaktirati institucije u Sarajevu, ali vidimo da je sve bilo uzalud. Kao da smo se obraćali gluhom i nijemom.

Molimo vas da objavite ovu našu izjavu kojom se striktno ograđujemo od bilo kakvih, eventualnih posljedica činjenja ili nečinjenja osoba koje se na nekorektan, da ne kažem na nepošten način, protuzakonito koriste imenom Dobrotvornog Društva Merhamet Australija u toj njihovoj akciji “Australijski KURBAN 2019 - Akciju provodi Merhamet Australije”, s kojom mi NEMAMO APSOLUTNO NIKAKVE VEZE.

S poštovanjem,
Senad Voloder
Predsjednik Dobrotvornog Društva Merhamet Australija

 
Kud plovi ovaj brod, kod odže odnosi….?
Petak, 02 Kolovoz 2019 10:36

 

Hodze-pravaŠverc instant (h)odža iz Srbije, zajedno sa imigrantima

Ime i prezime autora ove interesantne v(ij)esti poznati su uredniku OKA

Povodom najnovije vijesti iz AVAZ-a o krijumčarenju kurbana iz Srbije u Bosnu dobili smo i dodatne informacije o jednom drugom obliku šverca, odnosno krijumčarenju (h)odža iz Srbije u Bosnu, ali i dalje, u dijasporu. Radi se o grupama (h)odža koji su ekspresno stekli “diplome” fantomskog Fakulteta islamskih nauka u Beogradu koji ima nekakvim Istureno od(j)elenje u Novom Pazaru – Sandžak, Srbija. Prema tvrdnjama ovog dobro informiranog gospodina Islamska zajednica Srbije je za otpremanje svojih islamskih “misionara” unajmila riječni brod koji redovno plovi na relaciji Bačevci – Fakovići. Ime broda je veoma indikativno – “On-line hodže express”.

Kako nam je srbijanski, veoma informisani dopisnik rekao, prvo policija dovede grupu imigranata koji su imali dovoljno financijskih sredstava da plate vožnju brodom za prelaz maltene formalne granice između Srbije i Bosne, odnosno, preciznije rečeno, nepostojeće granice između Srbije i Dodikovog pašaluka. Njih srbijanska policija nakon detaljnog prekopavanja ostavi da čekaju pred mlekarom i prodavnicom Spasojević. Tu, dakle na prelaz Drine čekaju imigranti koje Islamska zajednica Srbije iz, kako kažu, humanitarnih razloga, prebacuje sa terete Srbije, na teret Bosne. Ko ima para kupi u prodavnici burek i jogurt. I čekaju.

Grupa sa odžama se skupi ispred crkve svetog proroka Ilije u Bačevcima. Odže imaju svoga vođu puta i obezbijeđen najkomforniji brodski prevoz preko Drine. Naš srbijanski dopisnik je porazgovarao sa jednim mladim diplomiranim odžom.

-Selam efendija!

-Alejkum selam bre čoveče.

-Smem li priupitati je li se to spremate za putovanje Drinom?

-Da bre! A što bre pitaš?

-Pa je li vas strah, bre?

-Ne bre! Svaki od nas ispod odžinskog kaftana imamo šlauf za spasavanje. Napuhan!

-Joj bre, a ja mislio da sve ove odže imaju goleme drobove, a ono šlaufovi za spasavanje pripremljeni. Imaju li crni imigranti šlaufove?

-Jok bre! Samo mi. Odže. Nama je naša Islamska zajednica Srbije zbog naše bezbednosti i sigurnosti kupila nove šlaufove, a dala je šlaufove na revers, da kad pređemo u Bosnu i krenemo dalje, vratimo šlaufove za drugu turu koja će sutra doći da pređe Drinu.

-Je li imigranata?

-Ma ne bre! Za novu turu odža koji su se zaputili za poslom u Bosnu i šire po svetu.

 
Nije im malo što krijumčare lažne hodže iz Srbije, već švercuju i kurbane
Četvrtak, 01 Kolovoz 2019 08:41

 

Kurbani na graniciKrijumčare kurbane na granici sa Srbijom?!

E. Skokić

Uoči velikog muslimanskog blagdana Kurban-bajrama pojačan je inspekcijski nadzor u većem dijelu Federacije BiH kako bi se spriječila zloupotreba životinja koje nisu bile podvrgnute obaveznim mjerama zdravstvene zaštite.

Usred dana moguće je vidjeti kako s jedne na drugu stranu Drine, odnosno iz Srbije u BiH, prebacuju cijela stada ovaca, rekao očevidac krijumčarenja životinja

Veterinarske inspekcije već u prvim danima pojačanog nadzora oduzele su 34 ovce, kod kojih je, nakon obavljenog pregleda, u dva slučaja ustanovljena bruceloza.

Pojava bruceloze

Zaražene životinje su eutanazirane i neškodljivo uklonjene. Iz istog razloga uklonjeno je i 12 goveda pozitivnih na brucelozu.

Inspektori će kontinuirano nastaviti s radom na terenu, ali u rješavanje ovog problema morat će se uključiti i drugi državni organi, prije svih Granična policija BiH, jer je, prema našim saznanjima, posljednjih dana intenzivirano krijumčarenje životinja preko rijeke Drine u rejonu Skelana.

- To je svakodnevica. Usred dana moguće je vidjeti kako s jedne na drugu stranu Drine, odnosno iz Srbije u BiH, prebacuju cijela stada ovaca. Nikoga nismo vidjeli da je intervenirao – rekao nam je očevidac krijumčarenja životinja preko rijeke Drine.

Bez pregleda

Inspektori bi trebali obaviti kontrolu svih grla koji na legalan ili nelegalan način uđu u BiH, ali se prokrijumčarena stoka nepoznatim putevima odvodi i isporučuje krajnjim korisnicima bez ikakvih pregleda.

Glavni veterinarski inspektor u Kantonu Sarajevo Selmir Velić apelirao je na građane, pogotovo vjernike koji kupuju kurbane, da ne kupuju ovce za koje nema odgovarajuće potvrde nadležnih veterinarskih stanica, kao jedinog dokumenta kojim se potvrđuje zdravstveni status životinja.

Kontrolirano 85 farmi u Sarajevu 

U Kantonu Sarajevo ovih dana kontrolirano je 85 farmi i 51 vozilo u kojem su prevožene životinje, dok preciznijih podataka o drugim dijelovima FBiH i inspekcijskim kontrolama trenutno nema.

- Potvrda važi deset dana od dana izdavanja, odnosno od dana produženja valjanosti. Zbog visokih temperatura potrebno je osigurati i odgovarajuće uvjete u pogledu temperature, higijenske manipulacije životinjama i mesom nakon klanja, kao i hlađenje tokom čuvanja i prijevoza kurbanskog mesa – upozorio je Velić.

(Ovaj tekst je prenesen iz Avaz-a, od 29.07.2019)

 
Ovaj osvrt je bolji od mnogih hodžinskih hutbi
Srijeda, 31 Srpanj 2019 13:15

 

Safet efendijaProzorom češće prosviraju vatrogasci nego svadbene povorke

 

Safet efendija Pozder, Prozor

S nekih od mektepskih punktova svojevremeno je trebao autobus da ih poveze do osnovne škole, a danas se djeca ondje mogu nabrojati na prste jedne ruke. Imam nekoliko mekteba koje pohađa svega po jedno dijete. Oni će se ugasiti ili ove ili, u najboljoj varijanti, iduće godine, jer će i to jedno dijete babo odvesti u Njemačku ili u Mostar

Krajem februara, baš nekako kad “pukne” prvo džemre, uvijek se, već godinama, nađem pred istim starim zadatkom – pisanjem godišnjeg izvještaja. To bi, zapravo, trebao biti nekakav osvrt na minulu godinu, s određenim brojčanim pokazateljima i paralelama u odnosu na minule godine, čime bi se trebala dobiti jasnija slika trenutnog stanja, odnosno odgovor na pitanje koje se, narodnim žargonom, iskazuje riječima “gdje smo i u koja doba”.

Činjenica je da se izvještaji u određenoj mjeri “šminkaju” i dotjeruju kako bi sve poprimilo ljepšu i vedriju, ili barem službeniju notu. Činjenica je i to da ima ona koja kaže: “Grdnu insanu ni fabrika šminke ne pomaže.” U ovom slučaju, istina je negdje između: nit’ je insan dibidus grdan da se u njega ne da gledati, nit’ će ga šminka, koliko god da je se stavi, proljepšati.

Imam pred sobom sve svoje ranije izvještaje – njih ukupno šesnaest. Razlikuju se. Itekako. Rekao bih, i po količini šminke, ali i po faktičkom stanju u datom trenutku. Upiti na koje je potrebno odgovoriti i teme na koje se traže kraći elaborati, razumljivo, manje-više su isti: infrastruktura, mekteb, rad sa ženskom populacijom i omladinom, aktivnosti i problematika na terenu…

Ima tu momenata koje je teško objasniti, pa i razumjeti, ali su takvi kakvi jesu. Primjerice, u odnosu na prijeratno vrijeme, u konkretnom slučaju, broj Bošnjaka dvostruko je manji, a paralelno s tim, broj džamija skoro je dva puta veći. Da se razumijemo, nisu to sve novoizgrađene džamije, premda ima i takvih nekoliko. Prije su u pitanju mesdžidi ili, kako se ovdje voli reći, mejtefi, koji su usput dobili i munare i stekli status džamija. Jasno, u određenim momentima iskoristio se polet i volja našeg čovjeka, džematlije, svejedno da li je ovdje ili negdje u bijelom svijetu, da i njegovo rodno mjesto ukrasi džamija. Tačnije, poklopio se čitav niz faktora koji su rezultirali time da danas gotovo svako mjesto ima džamiju, a to praktično, u mom slučaju, znači da ima džemata koji u svom sastavu imaju po nekoliko džamija. I koliko god ga bilo teško izreći, i koliko god se ono moglo pogrešno razumjeti, u zraku titra pitanje: Je li se planski gradilo? Da, reći ćemo, neka džamija, svaka ima svoj hak, svoju nafaku i klanjače, koliko god ih bilo, i to je jednostavno tako. Ipak, svaka ima i svoje potrebe kojima se redovito valja udovoljavati. Za svaku treba plaćati komunalije i povremene popravke i osvježenja. Međutim, pitanje dobija na značaju tek kada se uzme u obzir brojčano stanje ljudi na terenu.

DAJ BOŽE DA SE IKO VRATI

Već sam rekao da nas je, u slučaju sredine u kojoj djelujem, agresija brojčano prepolovila. Uzmu li se u obzir aktuelni trendovi odlazaka i iseljavanja, prijeti ozbiljna opasnost da se i ta preostala polovina dodatno usitni, da ne kažem nanovo prepolovi, i to kroz relativno kratko vrijeme. Da, migracija stanovništva sasvim je normalan društveni proces i, da, ljudi su se, posebno mladi, uvijek selili onamo gdje misle da im je bolje. I prije se autobusima kupilo i išlo za Njemačku. No, prije su to bili pojedinci ili tek nosioci domaćinstava koji su se poslije vraćali i ovdje radili i gradili. Danas idu čitava domaćinstva i samo Bog zna hoće li se vraćati. Sudeći po njihovim reakcijama i planovima – daj Bože!

 
Croatian shit cleaners in Afghanistan
Utorak, 30 Srpanj 2019 11:23

 

Josip BriskoHRVATSKA ULOGA U AFGANISTANU: Čišćenje nagomilanih američkih govana

Nalazimo li ikakav viši društveni smisao iza pogibije hrvatskog vojnika Josipa Briškog u Afganistanu prošli tjedan, ili je riječ isključivo o jednoj obiteljskoj tragediji? O tragediji jedne obitelji, dakle, svakako i prijatelja te kolega poginulog. Otprilike bi se baš na to pitanje, naime, dalo svesti ono što je o čitavom slučaju javno napisano i rečeno u Hrvatskoj ovih dana. Pa, da vidimo kako je sve na njega odgovarano.

Pobornici opravdanosti navedene žrtve naglašavaju da je riječ o pravedničkoj misiji koalicije međunarodnih snaga koje afirmiraju demokraciju i sigurnost u toj zemlji. Jutarnji list tako 25. srpnja donosi naslovnicu s jednom istaknutom riječju: „Heroj“. Rezon se po tome očito već podrazumijeva. Index uto objavljuje članak jednog komentatora, s naslovom „Hvala ti Josipe, počivao u miru. Bio si častan vojnik na časnoj misiji“. Bez obzira na uredničke zareze i prepozicije, autor elanom odlikaša polemizira sa svima koji propituju ekskluzivni humanistički karakter angažmana hrvatske vojske na Srednjem Istoku. Talibane naziva „iskonskim zlom“, ali sam iskon njihova uspona nipošto ne locira politički ni historijski. Ne čini to ni drugi autor na istom portalu, člankom „Tko i što su talibani?“ Jutarnji list za to vrijeme salijeće obitelj poginulog vojnika, prepričavajući njihova sjećanja: „Zadirkivali su ga što je malo pustio bradu, a on je u šali odgovarao da je to učinio kako bi bio sličniji 'onima'“. Citira se zatim jedna rođakinja: „Onoj zvjeradi koja ga je na kraju ovako okrutno ubila“. Posljednja rečenica na portalu tog medija ubrzo naoko netragom iščezava. Ustvari ipak ostaje trag, eno ga i dalje u osvrtima čitatelja ispod članka, kao i u arhiviranom štampanom izdanju. 

Kulturološka, etnografska površnost u vezi s bradom ostaje, mada više nije jasno na koje se njih točno misli pod „onima“. Ili, u najmanju ruku, što je pod time mislio Josip Briški, a što i kako danas interpretiraju njegovi najbliži. Nemamo pojma, niti ćemo ikad saznati, jesu li posrijedi talibani ili svi muškarci u Afganistanu koji se, inače, također u većini slučajeva ne briju. 

Razlika između unesrećene rodbine i svih drugih koji se ovih dana javno izjašnjavaju o tome, međutim, velika je i presudna. Oni koji to čine s pozicije političara ili opinion makera u velikim medijima, ne ispraćaju svoje ukućane trbuhom za kruhom u Afganistan. Ovi potonji nemaju pak toliko uvida u realne odnose koji u svijetu – uključivo s Hrvatskom – vladaju oko te zemlje. Ne radi se o lijenosti ili nezainteresiranosti, nego o razlici u klasnim pozicijama i preokupacijama. Primarno će zato naše ubogo topovsko meso, građa za krležijansku piramidu mrtvih domobrana, na koncu i kroz usta svojih obitelji spremno reproducirati sve im servirane podvale i predrasude.

 
Mešina priča
Ponedjeljak, 29 Srpanj 2019 18:52

 

StazaStaza

Mehmed Meša Delić, Witten, Njemačka

Život u tuđini, mansardna izbjeglička, mali “golubinjak” s jednim prozorom kroz koji se vidi komadić skoro uvijek natmurenog neba, samo ponekad sunčanog, uz panoramu mnogobrojnih ružnih, tamnih krovova poredanih do kraja pogleda.

Tako izgleda kutak spasa. Tu provodim dane, večeri, besane noći. Ah, tako je težak samački život, pa još pomisao, sve sam tamo izgubila!

Sada se nalazim daleko na sjeveru, skoro na kraju svijeta. Liježem u krevet bijeli, kao snijeg, pokraj malog prozora. Duša osjeća, tuđi je ovo svijet oko mene, tužno je moje srce, guši bol čežnje i sjećanja, previše me toga muči najednom.

Tu ležim, a kroz glavu mi prolaze razne misli. Pitam se, jesam li na kraju moje životne staze ili ima još nade da nadvladam ovu neizvjesnost.

U glavi se roje misli kao roj pčela. Nikako da u njih uvedem red, da ih se otarasim, da se smirim. Ni suze mi ne ostaju skrivene, one me odaju, muče, ali iza njih mi je ipak lakše.

Sjetim se moje Bosne, mog malog sela, žubora i mirisa Spreče, seoske dječurlije, djetinjstva...

Tamo sam provela mladost, a sudbina me otrgnu iz kandži neprijateljskih i dovede ovamo u Njemačku. Samu sebe tješim da je to dio mog životnog puta. Moja sudbina. Obuzima me jeza kada se sjetim divljanja „komšija“, kao divljih zvjeri, što napraviše čađ i pustoš u mom malom selu.

Kroz dim i maglu gledala sam svoje malo selo, u kome je prvo planula šamija na materinoj glavi, a potom očeva košulja na grudima zgnječenim, onda redom džamije, mezarje, kuće, štale, kapije...

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search