LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home IZREKE Odabrani citati
Odabrani citati PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 01 Rujan 2013 14:48

 

Odabrani citati

Hej, džemate muslimanski - vaz hodže Gušića iz Vragolova

Hej, džemate muslimanski, opet škrtarite na mrtvacima! Prekjučer, u Vrlazjama, opremam mejita, kadli; imam šta vidjeti, sinovi umjesto pamučnih ćefina kupili svome rahmetli ocu najjeftiniju storu iz Trsta, zavij ga, može i stora dati ruku, u trošku smo, kuću pokrivamo, letvu nabavljamo, klince kupujemo!

Hej, vi, džemate muslimanski, kad godinama tako pogrešno idemo, pravo je da stignemo dokle smo stigli?! I lani, i preklani, i olomlani sam vam govorio sa ove časne mimbere: cicijašite na ćefinima sve više! Opominjem vas, posljednji put: kupujte ćefine duple širine, šest metara čistog platna pamučna po jednom mejitu odraslome! I ne budite škrtice! Star sam, sav se zadiham dok mrtvaca u tijesno zamotam! A vama sve svejedno! Zgrćete ovaj svijet, mislite da ga možete uprtiti kao mješinu žita u mlin.

Hej, džemate muslimanski! Kad vam se nađe novorođenče sve žene iz sela hrle s novim pelenama sretnoj porodilji! Lahko je njoj, ima ga u šta povijati, baš je briga! A kad vam se nađe mrtvac, niko da ode u ožalošćenu kuću sa novim ćefinima, i halali šest metara duple širine pamučna platna!

Kad ćete vi jednom i na mene pogledati, sve sam bliži smrti, nisu mi ruke više snažne, pa da mogu iz petnaest imati devetnaest! Hej džemate muslimanski, ćefini – to je bila moja prva molba na današnjem petku, a druga je: skivajte duže tabute, prekratki su, mejitima zamalo izvire noge, skivajte ih šire, tijesni su, sa strane mejitu prelaze ruke!

Hej, vi, džemate muslimanski, tek umrli treba biti ravnopravan tek rođenom! Sto puta sam vam rekao, čvrsti vjernik s istim strpljenjem dočekuje i novorođenče i mejita.Kad ko umre, recite: rodio se! Zar ne vidite da ga spuštamo u majku zemlju, povijena u ćefine, da bi ga ona dovijeka ljuljala i nosila oko sjajnog sunca.

Hej džemate muslimanski, mrtvi među vama se rodio, zar ne vidite da sam ga ogasulio kao što se novorođenče okupa! I zar ne vidite da mrtvi ne hoda, ni koraka, baš kao što nijedno čovjekovo novorođenče nije nikad napravilo jedan jedini korak! Opominjem vas posljednji put, ne škrtarite na ćefinima, dajte da nam mrtvi u njima odu majci zemlji nagizdani i namirisani…

(Citat iz knjige “Jevrejsko groblje”, prof.dr Enesa Karića, Tugra, Sarajevo, 2011, stranice 157 i 158)

Ažurirano: Nedjelja, 01 Rujan 2013 14:50
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search