LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijske zanimljivosti Historijske zanimljivosti
Historijske zanimljivosti
Ponedjeljak, 10 Veljača 2014 23:29

Nebeska Srbija i nebeski Srbi – časovi historije iz knjige Branimira Anzulovića (31)

Prevod i priprema teksta: Nadan Filipović

Brđani kao topovsko meso-1

Tradicionalna sklonost nasilju u nekim zaostalim i veoma primitivnim planinskim područjima bivše Jugoslavije znatno je doprinjela ogromnoj količini brutalnosti u raspadu zemlje, ali to je bio samo jedan od sekundarno značajnih ingredijenata u cijelom procesu. Geneza rata je obično veoma kompleksan fenomen koji uključuje domaće i strane faktore, tako da se brđani koji predstavljaju mali broj u općoj populaciji ne mogu optuživati da su oni glavni krivci za ratove na područjima bivše Jugoslavije.

Danas su u Srbiju optuženi Dinarski gorštaci za prošli rat, kao da nitko drugi, osim njih, nije kriv za njega. To je naročito izraženo u Beogradu i beogradskoj eliti, čiji se predstavnici sada utrpavaju u kategoriju žrtava rata. Miloš Vasić, izdavač beogradskog magazina „Vreme“ koristi takav sasvim simplificirani pristup u objašnjavanju te, veoma kompleksne situacije. Pisao je: „Ovaj rat je definitivno bio antropološkog karaktera. Mi smo uvek našu populaciju delili prama mentalitetu i ponašanju, a ne prema jeziku ili etničkoj pripadnosti. Najpre, tu je pristup brdskih stočara, odnosno čobana. Drugi je pristup zemljoradnika. Čobani predstavljaju svet u smislu prostora koji im je na raspolaganju za njihova stada, a zemljoradnici u smislu vremena koje pogoduje ili ne pogoduje njihovim žitaricama. Divlji gorštački ljudi koji nemaju nikakva smisla za humor, bili su pokretačka snaga ovog rata. Zbog toga su Sarajevo i Mostar tako divljački razrušeni. Gradovi su sasvim različita civilizacija za ljude sa planina koji su frustrirani zbog činjenice da nisu bili u stanju da se stalno nasele u gradovima.“ (George Anne Geyer, Why the war in Bosnia was not inevitable, Chicago Tribune, 16 February, 1994, 17)

Postoji niz problema u vezi sa ovakvim objašnjenjima. Jedno se sastoji u tome da je stočarska populacija u slabo naseljenim planinskim područjima beznačajna i društveno irelevantna, kako po broju, tako i po utjecaju.

Nekoliko ključnih kreatora i izvođača rata koji su podrijetlom ili rođenjem iz Dinarskog područja, kao naprimjer Crnogorac Radovan Karadžić, te Crnogorac podrijetlom Slobodan Milošević, nisu bili čobani, već je jedan doktor medicine i specijalist psihijatar, a drugi je bio diplomirani ekonomist i američki magistar ekonomskih nauka.

Karadžić je bio veliki poštivalac Walta Whitmana kod kojeg je pohađao kurs iz kreativnog pisanja na Univerzitetu Columbia u New Yorku. Njegova zamjenica, a kasnije i politički rival, Biljana Plavšić ekspert je za fitopatologiju ili biljne bolesti. Plavšićka je provela punih četrnaest mjeseci kao Fulbrightov stipendist u New Yorku. Plavšićka je razvila jedni svoju „biološku teoriju genocida“ u Bosni i Hercegovini, unaprjeđujući i šireći ideju da bosanski muslimani imaju „defektne gene“, te da je „čišćenje Muslimana i Hrvata bila prirodna pojava“. Skoro svi ostali lideri bosanskih Srba bili su visoko obrazovani, a nekolicina među njima bili su univerzitetski profesori, prije nego što je počeo rat u Bosni.

(Interesantno je da su sve tri spomenute osobe bile na usavršavanju u Americi, urednički dodatak)

No, vratimo se „beogradskoj intelektualnoj eliti“. Članovi te elite su posebno isticali da su roditelji Slobodana Miloševića bili Crnogorci, te tako impliciraju njegovo gorštačko naslijeđe kao dobro objašnjenje za njegovo genocidno ponašanje i djelovanje.

Treba, međutim, otvoreno i sasvim jasno reći da je Slobodan Milošević, bivši direktor banke i komunistički funkcioner, bio potpuno različit od planinskih čobana. On je pokazao izvanredne sposobnosti da do jedne tačke, prosto rentgenski prozre namjere zapadnih sila, te da dugo iskorištava njihove političke slabosti i očito nepoznavanje stvarnog stanja na Balkanu.

Proglašavanje gorštaka i planinskih čobana glavnim krivcima za sve što se desilo, proziran je pokušaj jednog rasističkog i snobovskog dijela beogradske čaršije ne samo da skine veći dio krivice sa Beograda i beogradsko-srbijanske politike, Srpske akademije nauka i umetnosti i Srspke pravoslavne crkve, nego da i većem broju stanovnika Srbije „podmetnu“ ovakvu laž pod istinu, odnosno podmetnu „testise pod bubrege“.

S druge strane, nije uopšte tačno da su u ovom ratu samo bosanski gradovi izabrani za programirano uništavanje. Daleko veća razaranja i zločine pretrpjela su bosanska sela od strane „boraca“ za Veliki Srbiju.

Što se, pak, tiče teorije o „agresivnim gorštacima i čobanima“ kao jedinim krivcima za prošli rat, trebali bi se svi prisjetiti Vukovara koji je jako daleko od Dinarskih planina, a koji je nemilosrdno uništen, a samo i jedino zbog toga što ga „hrabri srpski osloboditelji“ i pored ogromne nadmoći nisu bili u stanju osvojiti prije nego što ga potpuno ne razruše.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search