LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijske zanimljivosti Ipak čista istina uvijek ispliva na površinu - kad – tad!
Ipak čista istina uvijek ispliva na površinu - kad – tad!
Petak, 18 Travanj 2014 14:45

Evica Koprivnjak nije 1928. godine prijavila Josipa Broza zagrebačkom redarstvu – ispravka jednog navoda iz Dedijerove knjige “Prilozi za biografiju Josipa Broza”

Nadan Filipović

Poštovani posjetitelji OKA, molim vas lijepo da obratite pažnju ja ovaj citat iz zagrebačkog “Jutarnjeg lista” od 9.travnja 2014. godine:

U knjizi Vladimira Dedijera “Prilozi za biografiju Josipa Broza” pogrešno se navodi da je Broza policiji prijavila “vlasnica stana Evica Koprivnjak”. Njezin nevjenčani suprug Andrija Božičković je, pak, u TV seriji prikazan kao uplašen čovjek, neprestano u znoju tijekom sudskog ispitivanja koji s komunistima nema ništa. Međutim, bio je komunist, duhoviti ilegalac koji je replikama u sudnici izazivao simpatije publike. No, je li Evica Koprivnjak uistinu prijavila Tita te sebe i svog muža izvrgla suđenju na kojem je Božičković dobio dvije godine u Lepoglavi?

“Sam Tito je to vrlo jasno opovrgnuo vlastoručno napisavši kratki komentar na pismo koje su mu 1978. uputile kćeri Dragica, Ljubica i Nada tada već pokojnih Evice Koprivnjak i Andrije Božičkovića - kaže njihov unuk Dubravko Veldić, i dodaje: “- Kćeri Andrije i Evice tražile su od Tita da ispravi tu povijesnu pogrešku s obzirom na sve što su njihovi roditelji učinili za komunistički pokret, a osobito imajući na umu činjenicu da je Andrija Božičković i nakon suđenja na Bombaškom procesu i dvogodišnjeg zatvora nastavio ilegalni rad i prikupljanje crvene pomoći, radio na ostvarenju komunističke ideje, a po izbijanju rata 1941. prebacivao ilegalce na slobodni teritorij kod Siska.

Božičković je, nakon što je organizirao napad na ustaše kod Botaničkog vrta u Zagrebu, bio prokazan te su ga ustaše uhapsili, mučili i ubili krajem 1941. godine. Kćeri nisu htjele da iza njih ostane laž kako su njihovi roditelji prijavili Broza 1928. godine, zato su se i obratile Titu, kaže Veldić. Tito im je odgovorio da su se Evica i Andrija na policiji držali dobro, a da ih je izdala Dragica Vaclavek,vlasnica kuće u kojoj su Andrija Božičković i Evica Koprivnjak unajmili stan. Tito je tada napisao kako će tražiti od Dedijera da unese tu ispravku.

Evica je tada nevjenčano živjela s Andrijom koji joj je poslije postao drugi muž. S prvim, koji je poginuo tijekom Prvog svjetskog rata, imala je dvoje djece. S Andrijom i dvoje djece iz prvog braka živjela je u stančiću koji se sastojao od jedne sobe i kuhinje u Vinogradskoj 46. Dio stana iznajmili su Josipu Brozu znajući čime se bavi jer je Božičković i sam bio komunist. Zanimljivo, istoga dana 1928. godine kad je policija upala u stan u Vinogradskoj 46 iz stana je iznesena ilegalna tiskara, ali je, prema pričanju Evičine najstarije kćeri Ljubice, Pelagija, tadašnja Titova žena, donijela košaru u kojoj je bilo oružje. Kada se policija navečer pojavila, našli su oružje skriveno ispod kreveta, ali ne i popis članova Komunističke partije koji je Evica Koprivnjak uspjela sakriti.

- S djetetom na rukama prišla je ormaru, proguravši se pokraj policajca koji je očito mislio da ide po neku odjeću, i izvukla tri skrivena papirića. To je gurnula u ruke drugoj kćeri Ljubici koja je u strahu, glumeći da se igra, izašla iz stana i sakrila papiriće među drva u drvarnici. Na dijete nitko nije obraćao pažnju i tako policajci nisu doznali za članove KP-a čija su imena bila na tom papiriću - kaže Veldić, pozivajući se na razne dokumente u kojima su rekonstruirani događaji vezani uz Bombaški proces, kao i na sjećanja svoje tete Ljubice.

O prijavi Dragice Vaclavek postoji i policijski zapisnik iz tog doba. “Ja sam prijavila redarstvu sumnjivo kretanje u mojoj kući stanovitih ljudi koji su zalazili dnevno i u svako doba dana, dapače i u noći u stan Andrije Božičkovića, odnosno njegove priležnice Eve Koprivnjak koja imade kod mene iznajmljenu kuhinju i sobu, sa svoje dvoje djece. Redarstveni detektivi opažavali su stan Eve Koprivnjak, te u zgodnom momentu obavili pretres i našli eksploziva i komunističku literaturu. U noći se je više puta čula lupa iz stana Eve Koprivnjak”, navedeno je u zapisniku.(završen citat)

U istom tekstu se nalaze i fotografije (fotopreslike) pisma Dragice, Ljubice i Nade upućenog Josipu Brozu 1978. godine, te njegov, rukom pisani odgovor u kojem navodi da uopće nije točno da ga je prijavila Evica Koprivnjak, te da se na “bombaškom procesu” jako dobro držala, kao i njen tada još nevjenčani suprug Andrija Božičković.

Mislim da je osnovni red objaviti ovaj tekst na OKU, posebice iz razloga što sam ja, kao urednik, citirao na ovom našem portalu tekst iz knjige “Prilozi za biografiju Josipa Broza” o tim podacima o pokojnoj Evici Koprivnjak koji su prethodili “bombaškom procesu”. Dok sam postavljao taj prilog smatrao sam da je taj podatak potpuno provjeren od strane autora, akademika Vladimira Dedijera. Međutim, nakon intervencije unuka pokojne Evice Koprivnjak, gospodina Dubravka Veldića, kojem se od srca zahvaljujem, uvidjeh da sam nehotično objavio netočan podatak, nemajući uopće pojma da se radi o vjerojatno nenamjernoj pogrešci akademika Dedijera.

A što o tome misli unuk pokojne Evice Koprivnjak možete vidjeti iz pisma koje mi je poslao, a koje glasi: “Poštovani gospodine Nadane Filipoviću, nemam ništa protiv da pišete o Bombaškom procesu, pa ni da prema potrebi spomenete i moje ime. Bit ću Vam zahvalan ako objavite istinu za razliku od Dedijera koji se nije udostojao pronaći dokumente iako su mu bili "na nosu" u Institutu za historiju radničkog pokreta u Zagrebu. Pa kad je već znao adresu moje bake, mogao ju je on doći priupitati štogod. No, ni nakon Titova zahtjeva nije se udostojio oglasiti. Kad pročitate oba novinska teksta, bit će Vam sve jasno. S radošću ću pročitati sve što napišete. S poštovanjem, Dubravko Veldić

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search