LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home O DERVIŠU Derviš Sušić
Derviš Sušić PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 23 Svibanj 2014 14:13

Derviš Sušić o planovima za slučaj pobjede sila Osovine – podsjećanja (14)

Pripremio: Nadan Filipović

U slučaju pobjede sila Osovine kalkulacije velikog dijela muslimanskih vjerskih službenika bile su ovako formulirane:

Na osnovu muftijine pomoći kod berlinskih vrhova, posebno kod Himlera i Hitlera, izboriti se za velikomuslimansku autonomiju Bosne i Hercegovine. Komunizam kao jedan od centralnih svjetskih protivnika sila Osovine, a i osovinski aranžiranog panislamizma, biće na prostoru Jugoslavije, pa prema tome i BiH, u vidu „partizanskih bandi“ uništen.

Četništvo treba pridružiti komunistima kako bi se pod krinkom izgona „bandi“, a time i četnika, svejedno što ratuju na strani sila Osovine protiv NOP-a, protjerao srpski narod uopšte. U tako autonmnoj pokrajini, Hrvati bi morali ustuknuti malo na zapad, iza linije uspostavljene Cvetković – Mačekovim sporazumom o Banovini Hrvatskoj. Unutrašnje uređenje autonomne BiH u sklopu Trećeg rajha bilo bi šerijatsko, prilagođeno nacional-socijalizmu. Prazne prostore srpskih aglomeracija najprije bi posjele „vodeće i vladajuće klase ljudi, kao i uleme duhovnog i svjetovnog karaktera“, itd.itd.

Za slučaj da Hitleru kola pođu nizbrdo, i da se on, ne dao dragi Allah, sasvim strovali u nedođiju pod udarcima sovjetskih armija i američkih i engleskih teških bombardera, ispod kojih za dva – tri sahata nestaju čitavi gradovi, pa se na ruševinama „Osovine“ pojave tri velika saveznika da kroje buduću kartu Evrope, a pošto Moskva još nije prekinula diplomatske odnose s jugoslovenskom kraljevskom izbjegličkom vladom u Londonu, koja stoji iza Draže Mihailovića, to znači da bi BiH mogla biti uticajna sfera Anglo-Amerikanaca, koji će, ako pobijede, ovdje, bezbeli, vratiti kralja na vlast i parlament, a parlament je sastavljen od poslanika različitih političkih stranaka, onda, deder da se mi pripremimo i za tu situaciju, eto, da rečemo – s dvije-tri dobre SS divizije, od Nijemaca iškolovane i naoružane, naravno, u tom slučaju pod drugim oznakama, i drukčijim barjakom, možda – zelenim s polumjesecom i zvijezdom, a u vrhu gore, kompromisa i sloge radi, metnućemo komadić trobojke, a himna neka i dalje bude:

„Bože pravde, ti što spase,

od propasti dosad nas...“

Mani himnu, neka muzika svira šta hoće, vojska mora da stoji mirno, spremna da puca, a ako imaš tri takve bivše SS divizije, s tabor imamima, i „MM“, naravno, pa još ako imaš dobro naoružana sela, preko zelenog kadra, antikomunističke milicije i raznih legija, e, onda ćemu u Beogradu razgovarati nešto drukčije i u boljoj poziciji nego što je bio Spaho poslije prvog svjetskog rata.

Ažurirano: Petak, 23 Svibanj 2014 22:31
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search