LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijski retrovizor Neposredno svjedočanstvo iz 1942. godine
Neposredno svjedočanstvo iz 1942. godine
Petak, 18 Srpanj 2014 20:12

Milovan Đilas o četnicima – iz teksta “Plemenita mržnja”, Borba, 8.10.1942

Đilas je još 1942 zapisao: Četnici su na mostovima na Drini klali jednog po jednog, po stotine i hiljade žicom povezanih Muslimana – ljudi, žena i djece. Pod vođstvom londonske izbjegličke vlade i Draže Mihailovića u zemlji, oni su se u zločinima takmičili sa ustašama, a u izdaji su ih prevazišli. Oni su u Srbiji pošli na partizane kao u lov na divljač, oni su klali, ubijali najmilije sinove srpskog naroda i predavali ih u ruke Nijemaca. Oni su Bati Jankoviću u Čačku kidali živo meso i trpali mu u usta. Oni su u Crnoj Gori i Hercegovini pobili stotine, hiljade boraca za slobodu. Oni su prešli na posao da unište čitave mlade borbene generacije srpskog naroda i najbolje narodne borce, srčiku narodne borbe. Djecu boraca za slobodu iz Crne Gore predavali su u ruke italijanskim fašistima da skrnave i unakazuju njihove mlade duše. Oni po Hercegovini siluju partizanke, lome staračke kosti partizanskih očeva i majki, sravnjuju sa zemljom čitava sela koja su se digla u borbu za slobodu. Nema izdaje, nema podlosti, nema zločina pred kojim bi prezao četnik, nema izdaje i zločina koje četnička izbjeglička “vlada” ne bi nagradila i okovala u zvijezde. U njoj se probudila velikosrpska zvijer koja nema mjere ni kraja u izdaji i zločinu, koja u moru krvi guši – iz klasnih pobuda – borbu vlastitog naroda ne bi li obezbijedila za budućnost svoju krvavu hegemonističku vladavinu. Četnik – to je najpodmukliji, najprljaviji izdajnik i zločinac, to je grobar srpskog naroda i svih naroda Jugoslavije. Četnici i ustaše, to nijesu ni Srbi, ni Hrvati, ni ljudi.

(Izvor: Milovan Đilas i Antun Miletić, Genocid nad muslimanima 1941 – 1945 - Zbornik dokumenata i svjedočenja, Svjetlost, Sarajevo, 1990)

 

Komentari  

 
+3 #1 Aljosa Mujagic 2014-07-19 07:38
Zato nakon amnestije 1944 godine okrenuse sajkacu naopako i stavise petokraku da bi 1991.92 vratili nazad i potomci krvoloka ucinise iste zlocine. Nazalost svi su se trudili da umanje cetnicka zlodjela a na sva zvona su Hrvatima prisivali ustaska zlodjela zaboravljajuci da je Hrvatska,gdje su u NOB-u ucestovali domaci Srbi,Hrvati i ostali narodi dala znacajan doprinos raznoju NOB-a i oslobodjenju zemlje od fasizma, da bi i u njoj fasizam dobio maha pri osnivanju samostalne Hrvatske sto rezultira novim zlocinima sa obje(Srpske i Hrvatske) strane. Bosnjaci islamske vjeroispovjesti nadjose se kao zito izmedju dva kamena za mljevenje ali ipak nisu polomljeni ali imaju veliku sansu da zaborave sta im je ucinjeno u drugom a i u posljednjem ratu sto ce im se razbiti o glavu kad tad.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search