LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home BANDAKHANA Bandakhana
Bandakhana PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 12 Kolovoz 2014 09:34

 

Mustafa Cerić je kandidat za člana Predsjedništva BiH – podsjećanja (4)

Nadan Filipović

“Ključni je problem činjenica da na političkoj sceni gotovo da nema državnika”

(Mi bogme bili sabur, čekali, čekali i dočekali našeg mubarek Mustafu i sada na sceni imamo državnika.)

“Iznenađen sam odlukom vlasti BiH da tako brzo i bez ikakvih uvjeta priznaju neovisnost Crne Gore. Mnoge zemlje su priznale Crnu Goru, a među prvim je i Hrvatska. Mene to nije začudilo, jer je Crna Gora platila Hrvatskoj odštetu za neke krave tamo kod Dubrovnika. BiH je priznala Crnu Goru iako je ona odgovorna za smrt mnogih ljudi u BiH, a ne za krave. Mi poručujemo državi BiH da se ne slažemo sa priznanjem sve dok ne plati odštetu za ono što je ubila.”

(Konačno saznadosmo da Crna Gora nije odgovorna za BiH krave, ali odgovorna za ONO što je ubila!)

“Ako Mađari imaju pravo na svoju matičnu domovinu Mađarsku, onda i Bošnjaci imaju pravo na svoju matičnu domovinu Bosnu i Hercegovinu.”

(Bravo Mustafa! Jooooj kakvo logičko rezonovanje! Otvorio nam kandidat okice krmeljive. Po tome pravo na svoju matičnu domovinu imaju i BiH-Srbi, BiH-Hrvati, pa i Sejdić i Finci! Hajmo vako! Mogli bi Finciju u centru Sarajeva kakvu matičnu domovinu naštimati, naprimjer Bjelave, a Sejdiću napraviti kakvu matičnu domovinu na sarajevskoj Gorici. Neka sve BiH-nacije i manjine imaju svoje matične domovine. Aferim eks-reis!)

“Bosanski muslimani bili su izloženi genocidu ne zato što nisu bili priznati nego što ih srpska vojska nije tolerisala.”

(Izvinite reis-emeritusu, profesore i doktore Mustafa, prema Vama, ako nekoga ili neke ne tolerišem, treba da ga se ili ih se riješim tako što ću ga koknut ili, ako ih ima više, pobiti ih i izgenocidirati! Imam jednog komšiju kojeg nešto ne tolerišem, pa ode uzet ege i naoštrit nožinu! Šta mu ja mogu kad ga ne tolerišem! Takva mu nafaka!)

“Ljudska egzistencija uvjetovana je florom i faunom, koja je, opet, uvjetovana ljudskim ponašanjem.”

(Svega mi, ja ovo ne razumijem! Ima li na dunjaluku kakav vrač-pogađač koji bi riješio ovo Mustafino haiku-filozofiranje!)

Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. Ovdje moramo biti jedno, ne možemo dvoje i zato predlažem da svi mi ovdje budemo Turci.”

(Prijedlog se jednoglasno usvaja. Nisam više Bošnjak. Ja sam sada Turčin, a Mustafa kandidat-efendija neka bude sultan od nas BiH-Turaka!)

“I mi jesmo Turci, po našem povijesnom sjećanju, povijesnom određenju, identitetu islama koji su nam Turci donijeli. Ali mi smo i Bošnjaci.”

(Opa bato! Sad odjednom nismo više samo Turci. Dakle, prema velepametnom Mustafi, mi smo prvo Turci, pa onda i jedno i drugo, odnosno i Turci i Bošnjaci u isto vrijeme. Hej ba Muki! Moreš li nam sriktat dvojno državljanstvo. Ljepo je u padže imat dva pasaporta, jedan turski, a drugi bosanski. Bravo budući predsjedavajući Predsjedništva! Jooooj, kad “sjedeš” u onu glavnu fotelju kakvih će tek onda izvaljotina da se nakupi! Eeeee, jesi šaldžija pravi! Grande!)

Ažurirano: Utorak, 12 Kolovoz 2014 09:44
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search