LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Bosanski ljudi Nurin oproštaj od Admirala
Nurin oproštaj od Admirala PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 24 Rujan 2015 21:59

 

Admiral MahićKralj ponoći, prosjak zore

Fadila Nura Haver

Odletio je Admiral Mahić. Po vlastitom ljubavnom redu vožnje. Onako kako je u nebrojenim stihovima namislio. Prhuo je u žuđenu punokrvnu slobodu, lišenu egzistencijalnog straha, do zadnjeg trena nikoga ne kriveći za egzistencijalni nered u kojem se nije uspio snaći. Svi imaju svoje puteve, a ja stranputicu, napisao je. Onomad. Dok mu se ponekad još činilo smislenim vlastiti san povjeriti zagrebačkim zidarima što su ga častili votkom: Da mi je život urediti svoj... Nikad ga nije uredio. Nije ga ni imao. Što nije nikakva patetična posthumna tugovanka, kakvih će bez sumnje biti ovih dana među dobro uštimanim literarnim veličinama, koji su, uzgred, prezirali Admiralovu nesnađenost do mjere da su mu nadmeno odricali i pjesnički dar. Paradoksalno, ali snaga Admiralovog pjesništva zapravo i počiva na nezaboravnim proplamsajima pojedinačnih stihova iz apsolutnog idejnog nereda koji je imao običaj pljusnuti na papir u vidu dugačkih pjesama po čijem je neprohodnom gustišu melanholično lunjao nadajući se da smrt je buđenje. I konačni red. Ta je vjera njegovim pjesmama davala jedan sasvim specifičan žubor koji nije bio od ovog svijeta.

Nakon jedne književne večeri u Umjetničkoj galeriji BiH, prije samo godinu dana, šapatom mi se potužio da od jučer ništa nije jeo. I znala sam da nije jer je pića bilo dovoljno za tu noć a Admiralove želje nikad nisu sezale u naredno jutro. Posljednji sarajevski kralj ponoći - prosjak zore zgrnuo je u kesu par zvrkova sirnice za kasnije. Za neko nerazgovijetno kasnije kad se ne bude imalo šta piti. Za ranu zoru kad će s mosta Suade Dilberović ukočenu sirnicu izmrviti ribama. Ili će mrvama počastiti golubove kod Dva ribara. Naredne večeri će se ponovo nekome požaliti da od jučer ništa nije jeo. Neće se sjećati prije koliko dana je bilo to jučer kad je pokusao porciju graha u Planinarskom društvu, pod prijetnjom da neće dobiti rakiju prije nego pojede grah. Ako prestanem piti vino kako ću slaviti svoju naivnost? - naivno bi pitao one koji su ga tjerali da nešto pojede. I one koji nikad nisu čitali njegovu poeziju, ali su ga zato uredno etiketirali slabim pjesnikom. A on je po ovom nemilosrdnom svijetu rasuo bezbroj pitanja kakva ljudskim i pjesničkim zlicama nikad ne bi pala na um: Gdje je Ustav zore?

Nije u zvijezdama krivica što lutam

kroz voćnjakeputovanja

među dvorcima od metaka.

Nije u meni krivica što lutam

od glasa nevinosti do hora prevaranata

od zloduha, do bezduha

od prašine, do mašine

i još se snalazim nekako

od smrti do smrti

jer na putu pravičnosti

sve je manje gužve,

a na putu umjerenosti

čekaju me nepoderive cipele.

Moja je samo

cesta između Korzike i Sicilije.

Moji su talasi Crvenog mora.

Svi imaju svoje puteve,

a ja stranputicu.

Plovim na Krit i gledam talase

i pitam šefa svake luke:

Jesam li daleko?

Je li ovo mjesto za mene?

Svjetlo svjetioničko koje samuje

jedini mi je rod,

ali jednog dana iznenada

poljubiće me trešnjin pupoljak

i odletiću.

Leti, Admirale! Neka ti sve bude onako kako si u pjesmama svojim hiljadu puta kazao da bi moglo biti. I da tebi sve već jeste upravo zato što izvan poezije I nisi imao života. Lutao si između dvije smrti koliko se u tvom slučaju moglo. Meni nije žao što napokon letiš. Niti sam plakala. Samo sam se odjednom sjetila kako si i mene jednom, prije desetak godina, prosio u kafeu knjižare Buybook. Kleknuo si na pod pored stola i rekao: “Nuro boginjo, udaj se za mene.” Nije postojala punoljetna žena koju si barem dan znao a da ju nisi zaprosio pa ipak ni jedna nije pošla za te. Kako to? - pitao bi se neko ko te ne zna. A svaka žena koja te je barem jedan dan poznavala, bez ikakve dvojbe je znala da ti ne prosiš ženu nego Ljubav. Slobodu. Vječnost. Ti bi da se vjenčaš s oblakom. Tako je to bilo. Sve izvan ovog svijeta. Za koji, ono onda, ratom zajahan kazao si: “Oj, Beskrajni živote, ne vraćaj me u dvije Bosne i Hercegovine, jedna feniks, druga kiks! Sporo me progone ali me progone.” Ipak si se vratio. I prognale su te obje Bosne i Hercegovine. Ona banjalučka u kojoj si rođen i ova sarajevska u kojoj si vjerovao da je ‘Branko Mikulić sa četrdeset godina otišao u partizane a ti u depresiju’. Previše je to patnje da Beskrajni život napokon ne bi uslišao tvoj vapaj. Brate moj, toliko si dugo želio taj let da se radujem što napokon letiš. I maše ti moja duša. Sjećam se kako si govorio u Sutonu, i ja, evo, isto kaćem: Za jecaj koji smo snili nema maramice.

(Ovaj predivni Nurin oproštaj od Admirala prenesen je iz Slobodne Bosne. Nadam se da se Nura neće naljuditi, a ni Senad. Ako se naljute i počnu da ruže, lako je tekst skinuti, ali bi to bila prava grjehota)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search