LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
O maslinovom ulju
Ponedjeljak, 14 Prosinac 2015 10:16

 

maslinovo uljeNaličje slike o maslinovom ulju – kritički osvrt

Poslao: Kemo Huseinćehajić, Njemačka

Mnogi mediji rijetko kad propuštaju priliku da istaknu maslinovo ulje kao posebno zdravu namirnicu. Međutim, mnogi od njih se pritom ne oslanjaju na naučne činjenice uz pomoć kojih se može sasvim jasno precizirati koliko je maslinovo ulje zaista zdravo, a koliko možda i nije. Tako maslinovo ulje stiče sve veću popularnost, ali bez potpunog razumijevanja njegovih karakteristika i konkretnog uticaja na organizam, jer, vjerovali ili ne, može se čak dogoditi da njegova pretjerana upotreba proizvede i kontra-efekat. Da bi se tako nešto izbjeglo potrebno je znati koja je u stvari prava istina o maslinovom ulju i šta se sve od njega može očekivati.

Pa da počnemo...

Prva iskrivljena činjenica o maslinovom ulju glasi: "Maslinovo ulje će vas zaštititi od srčanog udara."

Istina, u stvari, zvuči malo drugačije i to ovako: "Da, hrana bogata mononezasićenim mastima, kao što je maslinovo ulje, je zdravija od namirnica koje sadrže zasićene i trans - masti. Ali, kada se kaže da je nešto "zdravije", to ne znači da je u potpunosti dobro, bezbjedno i neprikosnoveno ljekovito."

Bitna je svijest o tome da je maslinovo ulje, kako god bilo, ipak masnoća. Ako ga konzumirate u prevelikim količinama, to nedvosmisleno znači da ste u organizam unijeli mnogo masti, možda još i misleći da sebi činite dobro. A mnogo bilo kakvih masti, uključujući i onih "zdravijih", automatski znači da ste unijeli i puno kalorija, što dovodi do prekomjerne tjelesne težine, zatim do povećanog rizika od visokog krvnog tlaka, dijabetesa, malignih obolenja, moždanog udara, i naravno, bolesti srca.

Slijedeća zabluda u vezi maslinovog ulja glasi: "Ekstra djevičansko maslinovo ulje je posebno zdravo za srce, jer je bogato polifenolima."

Istina je: "Mnoge biljne namirnice su bogate polifenolima, a veliki broj njih sadrži mnogo veće količine polifenola (i daleko manje kalorija) nego maslinovo ulje."

Dakle, ako bi se oslanjali na maslinovo ulje kao izvor polifenola, morali bi ga konzumirati u velikim količinama kako bi dobili pristojnu količinu polifenola, i tako bi opet unijeli puno kalorija u svoj organizam, što nam svakako ne treba. U tom slučaju zelena salata je daleko bolji izbor, jer na svega 11 kalorija ovog povrća možete dobiti 30 mg polifenola.

Naredna zabluda: Maslinovo ulje snižava nivo "lošeg" holesterola u krvi.

Istina je da maslinovo ulje, samo po sebi, ne snižava nivo "lošeg" holesterola. Takoreći sva naučna istraživanja pokazuju da se kod ljudi spušta nivo holesterola nakon uvođenja ekstra djevičanskog maslinovog ulja u ishrani, ali samo onda kada se ono upotrebljava umjesto drugih prehrambenih masti. Tu se na prvom mjestu misli na zasićene masti kao što su sir, svinjska mast, maslac, i sva druga masna jela. To znači da maslinovo ulje nije čarobni dodatak ishrani koji će sniziti nivo "lošeg" holesterola, već se radi o paralelnom oduzimanju zasićenih i trans - masti, koje podižu nivo holesterola. Rasprostranjena je uvjerljiva naučno dokazana preporuka da redovito konzumiranje dvije žlice (23 grama) maslinovog ulja dnevno može smanjiti rizik od koronarnih bolesti, zahvaljujući mononezasićenm mastima u njemu. Da bi se ovaj efekat zaista postigao, neophodno je svakodnevno smanjiti najmanje istu količinu drugih masnoća. Na žalost, obično se čuju i prepričavaju samo slijedeće riječi: "Maslinovo ulje je zdravo za srce".

Na sajtu priroda-lecisve.com na stranici “Masline i maslinovo ulje” također piše da: "Povoljno djeluje na određene zdravstvene probleme...", ali je zato nastala i ova stranica sa dodatnim objašnjenjima.

Još jedna iskrivljena činjenica: Mediteranska ishrana, naročito ona na grčkom ostrvu Krit, je zdrava za srce, jer je bogata maslinovim uljem.

Istina: Mediteranska ishrana jeste zdrava zato što se pored maslinovog ulja sastoji od obilja voća, povrća, ribe, ljekovitog bilja i začina. A u posljednje vrijeme način ishrane se čak i tamo mijenja, tako što se na trpezi sve češće umesto tradicionalnih jela nalaze i sva ostala svjetski poznata jela. Rezultat toga je porast srčanih oboljenja i na Mediteranu. Još jedan dokaz za to je statistika koja govori da je u zapadnim zemljama posljednjih godina skočila stopa srčanih bolesti i dijabetesa, uprkos tome što je maslinovo ulje sve popularnije. Dakle, maslinovo ulje nije magična formula koja može da funkcioniše bez usvajanja svih ostalih principa zdrave ishrane.

Zaključak: Da bi ste imali prave koristi od maslinovog ulja koristite ga pravilno i ne pretjerujte sa njegovom upotrebom. Ne prelivajte već samu po sebi masnu i nezdravu hranu maslinovim uljem, jer ćete inače loš obrok učiniti još lošijim i na taj način svom organizmu nanijeti još veću štetu. Ukoliko se generalno ne hranite zdravo, što podrazumijeva konzumiranje dosta voća i povrća, maslinovo ulje vam neće pružiti zaštitu od srčanih i drugih oboljenja. Imajte na umu da je za prosječan režim ishrane odrasle osobe (što iznosi oko 2.200 kalorija dnevno), potrebno unijeti od 15 do 30% masti. To ne bi smjelo biti više od 700 kalorija, ili 70 g masti.

 

Komentari  

 
0 #1 sande 2015-12-14 17:11
...Imadem prijatelja koji je "čisti" vegeterijanac. Ne jedfe ništa što ima oči, pa čak ni školjke. Tek po neku gljivu!
Ima 128 kg i odličnog je zdravlja...
Ovo sa djevičanskim i inim maslinovim uljima je živa istina.
Hvala Kemi!
Sande
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search