LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
O legalizaciji marihuane i hašiša PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Subota, 19 Prosinac 2015 10:02

 

MaraMarihuana i hašiš u medicini – više pitanja nego odgovora

Nadan Filipović

Dobio sam nekoliko mejlova sa prijedlogom da se putem OKA uključimo u akciju zahtjeva za legalizaciju marihuane i hašiša u medicinske svrhe, a radi se o inzistiranju na legalizaciji u Bosni i Hercegovini. Pošto te zahtjeve često prate i naučno neutemeljene priče, bolje rečeno internetska „komentarisanja“ i ulične ublehe a la rekla-kazala, prema kojim su kanabisovo ulje i drugi preparati dobiveni iz marihuane i hašiša, maltene bir iladž lijekovi za niz bolesti, pa i raka, nisam se kanio pridružiti toj akciji koja je poprimila poprilične razmjere u javnosti i medijima. Naime, čitave te akcije prati niz potpuno neutemeljenih tvrdnji, maltene fantastičnih priča o „čudotvornoj“ efikasnosti preparata iz marihuane i hašiša. Pošto u te ublehe ne da sumnjam, već apsolutno ne vjerujem, te je to razlog moga odbijanja da i OKO, u takvim okolnostima postane propagator legalizacije marihuane i hašiša u medicinske svrhe. Dodatni razlog je što su ti preparati dosta skupi, a pacijentima ne pomažu da riješe bilo kakav ozbiljniji problem medicinske naravi.

Međutim, kao faktički prilog mog odbijanja želio bih jasno navesti tačne činjenice i stvarnu istinu o efikasnosti spomenutih preparata, a što će, nadam se, u ovom konkretnom slučaju potpuno opravdati moj „tvrđi“ stav kao urednika OKA prema zahtjevima za njihovu legalizaciju.

Istina jeste da se iz marihuane i hašiša može izolirati aktivni spoj delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), kao i drugi kanabinoidi. U medicini se koriste NABILONE (sintetski derivat THC-a), DRONABINOL ili MARINOL (sinetski THC dobiven u laboratoriju), cannabidiol (izoliran iz marihuane i hašiša) i razni ekstrakti marihuane i hašiša u obliku uljnih tinktura.

Bezdušne varalice najviše manipuliraju takozvanim „čarobnim i svemoćnim kanabisovim uljem“ koje izrađuju u kućnim laboratorijima, a koji u 99% slučajeva uopće nisu uljni ekstrakti marihuane i hašiša, već su ekstrakti industrijske konoplje čije je botaničko ime Cannabis sativa. I stvarno, naizgled, u tim slučajevima formalno pravno i nema prevare jer pacijenti s najtežim obolenjima, članovi njihovih obitelji i prijatelji, skupo plaćaju nadu da će tim „kanabisovim uljem“ pomoći bolesniku ili ga čak izliječiti.

Preparati marihuane i hašiša i sintetski THC i drugi kanabinoidi se koriste kod multiple skleroze, ali ne mogu izliječiti ili usporiti napredovanje ove neizlječive bolesti, nego samo opuštaju spazam mišića i umanjuju bol, odnosno smanjujuintenzitet simptoma za oko 20%.

Spomenuti preparati se koriste i u tretmanu HIV – pacijenata kod kojih pojačavaju apetit i sprječavaju drastično smanjenje tjelesne težine, svakako bez ikakva pozitivna utjecaja na samu bolest.

Što se tiče raka US National Cancer Institute je publicirao saopćenja prema kojim preparati marihuane i hašiša smanjuju bolove u pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti, stimuliraju apetit, te sprječavaju povraćanje koje je skoro redovita pojava u toku primanja kemoterapije.

Ima naučnih podataka da preparati iz marihuane ili hašiša snižavaju intraokularni tlak kod glaukoma.

Neki podaci ukazuju da kod određenih tipova epilepsije preparati dobiveni iz marihuane i hašiša signifikantno smanjuju ne samo intenzitet epileptičkih napada, već i njihov broj. Međutim, na raspolaganju su rezultati veoma ozbiljnih kliničkih istraživanja koji negiraju efikasnost spomenutih preparata u pacijenata sa epilepsijom.

I to je sve o medicinskoj upotrebi i stvarnoj efikasnosti preparata marihuane i hašiša u medicini. Sve ostale tvrdnje su obična naklapanja koja nisu vrijedna ozbiljnije pažnje.

Ažurirano: Subota, 19 Prosinac 2015 21:26
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search