LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Novosti i savjeti iz medicine Novosti iz medicine
Novosti iz medicine
Ponedjeljak, 21 Prosinac 2015 09:31

 

AnanasKronični sinusitis i bromelain

Nadan Filipović

Bromelain je proteolitički enzimski kompleks izoliran iz ananasa (Ananas comosus). Već se dugo koristi u medicini kao odlično prirodno sredstvo za razbijanje mukusa, a posebno onog što se sakuplja u gornjim dijelovima nosa i sinusima. To je dokazano u nekoliko kliničkih studija. Posebno su impresivni rezultati kliničkog istraživanja što je provedeno 2005. godine u Njemačkoj na velikom broju djece koja su imala problem sa sinusima, odnosno akutne i kronične upale sinusa. Nakon primjene bromelaina kod oko 85% djece je došlo do znakovitih poboljšanja i “otčepljenja” nosa i sinusa.

Bromelain sadrži niz enzima, kao naprimjer niz proteinaza, te antiupalne i antiedematozne (protiv nateklina) komponente. Odavno je poznato da bromelain inhibira agregiranje trombocita te tako spriječava stvaranje tromba, da je blagotvoran kod angine pektoris, da ima antibiotsko djelovanje, da je efikasno prirodno sredstvo za tretman svih vrsta nateklina, pa i onih posttraumatskih, te je, kako je već navedeno, posebno dobar kod akutnih i kroničnih upala sinusa.

Bromelain se apsorbira u crijevima bez gubitla svoje biološke aktivnosti. Nije štetan, nema nikakvih toksičkih efekata, tze se može uzimati i do 12 grama dnevno, bez ikakvih rizika. Bromelain ne smiju koristiti one osobe koje sun a njega alergične. Doduše, treba napomenuti da su alergije na bromelain dosta rijetke. Oni ljudi koji imaju česte ili stalne problem sa sinusima, a koji ne mogu nabaviti farmaceutski formulirane preparate bromelaina, treba da jedu što više svježeg ananasa što će im garantirano olakšati poteškoće, a kod nekih će čak dovesti do nestanka upale.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search