LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijske zanimljivosti Historijske zanimljivosti
Historijske zanimljivosti
Utorak, 29 Studeni 2016 22:45

 

Kralj Nezavisne države HrvatskeTomislav II, Vojvoda od Spoleta – kralj NDH, princ Bosne i Hercegovine, vojvoda Dalmacije, Tuzle i Knina

Pripremio: Nadan Filipović

Tomislav II. iz kraljevske dinastije Savoja (punog imena Aimone Roberto Margherita Maria Giuseppe Torino di Savoia), rođen je u Torinu 9.3.1900, a umro je u Buenos Airesu 29.1.1948. Roditelji su mu bili vojvoda Emanuele Filiberto od Aoste, sin španjolskoga kralja Amadea I, i princeze Helene od Orleansa. Kao član sporedne grane talijanske kraljevske obitelji s malim izgledima za nasljeđivanje prijestolja, Aimone od Spoleta se posvetio vojnoj karijeri i postao mornarički časnik. Godine 1939 oženio se s Irenom, kćerkom grčkoga kralja Konstantina I. Supruga Tomislava II., teoretski posljednja hrvatska kraljica, princeza Irena od Grčke i Danske, bila je izvanredno visokog roda: među izravnim precima bili su joj ruski carevi i britanska kraljica Viktorija. Otac joj je bio grčki kralj, djed njemački car, pradjed danski kralj, sestra rumunjska kraljica.

U braku su 1943. godine dobili sina Amadea koji će automatizmom biti prijestolonasljednik hrvatske krune, ali nakratno, manje od mjesec dana, kako će se vidjeti iz daljeg teksta. Da bi se ojačalo pravo nove dinastije na hrvatsko prijestolje, jedno od djetetovih krsnih imena bilo je Zvonimir, a puno ime je Amadeo Umberto Constantino Giorgio Paolo Elena Maria Fiorenzo Zvonimir.

Tijekom pregovora između Italije i ustaškog režima, što su ga Talijani i Nijemci instalirali u Zagrebu, koji su doveli do sklapanja Rimskih ugovora, šef talijanske diplomacije Galeazzo Ciano obavještava princa Aimonea da će postati kraljem Hrvatske. 14. maja 1941. Ciano bilježi svoj podulji razgovor s vojvodom od Spoleta: "Ponosan je što je određen za hrvatskog kralja; on uopće nema pojma o svojoj dužnosti pa je prilično zbunjen. Protumačio sam mu, da će ustvari biti krunisani namjesnik u fašističkom carstvu". (Nada Kisić-Kolanović : NDH i Italija, Zagreb: Naklada Ljevak, 2001)

Tomislav II. je 18.5.1941 godine, dakle nepunih četrdesetak dana nakon proglašenja NDH, na krunidbenoj ceremoniji postaje službeno kralj Nezavisne države Hrvatske. Ceremonij je održan u palači Kvirinale (Palazzo del Quirinale) u Rimu, a prije krunidbe je Ante Pavelić u pratnji nekoliko hrvatskih izaslanika formalno zatražio od talijanskog kralja Viktora Emanuela II (Vittorio Emanuele III) da Amiona od Savoye imenuje hrvatskim kraljem čime je sasma jasno demonstrirao podređenost NDH u odnosu na talijanski imperij, kao na izvor hrvatskog suvereniteta. Amione je, dakle, kraljem imenovan od svoga rođaka, kralja Italije Viktora Emanuela III. Puna titula mu je bila "Kralj Hrvatske, Princ Bosne i Hercegovine, Vojvoda Dalmacije, Tuzle i Knina, Vojvoda od Aoste". (Matković, Hrvoje, Designirani hrvatski kralj Tomislav II., vojvoda od Spoleta: povijest hrvatsko-talijanskih odnosa u prvoj polovici XX. stoljeća, Naklada Pavičić, Zagreb 2007) Pri primanju Zvonimirove krune novi kralj NDH je uzeo za kraljevsko ime Tomislav II, kao spomen na prvoga hrvatskoga kralja Tomislava.

Osim odluke samog poglavnika NDH Pavelića da zatraži od talijanskog kralja da imenuje hrvatskog kralja (dakle, nije se tražio pristanak Pape, kakav je inače običaj u katoličkom svijetu), nije nikakvo drugo tijelo NDH odlučivalo o uspostavi monarhije u Hrvatskoj - ni u maju 1941, niti ikada kasnije.

Prigodom krunidbe predana su mu kraljevska obilježja (hrvatska kruna, žezlo, mač, jabuka, barjak itd.), pod uvjetima da ga mora priznati Sabor i da se mora stvoriti zasebni kraljevski stol. Za svoje kratke vladavine u Firenci hrvatski kralj je osnovao kraljevski stol, dodijelio je niz plemićkih naslova, potvrdio plemićke naslove stotinjak hrvatskih obitelji, a poznato je i da je njegov pobočnik bio hrvatski plemić grof Julije Česnegić – Milvanski, domobranski pukovnik. Zna se da je između 1941 i 1943 podijeli preko šezdeset titula vojvoda, markiza, grofova, viskonta i baruna, ali ne Hrvatima, već uglavnom svojim Talijanima. 

Priznat je u Hrvatskom saboru za kralja 1942. potvrdom prijašnjih odluka iz 1941.(Dražen Gudić, Kako je Ante Pavelić pokušao od Hrvatske učiniti kraljevinu, a na tron postavio Talijana Aimonea, Slobodna Dalmacija, 3.4.2016)

Poglavnik NDH, dr Ante Pavelić je u Zagrebu 21.5.1941. godine rekao: ''…Ja sam uspostavio krunu Zvonimirovu, ona je danas nosioc Hrvatskoga državnoga suvereniteta. Zvonimirova je kruna za sva vremena najveći jamac suvereniteta vrhovništva Nezavisne Države Hrvatske, jamac naše potpune narodne i državne nezavisnosti. Ja sam ponudio da ju nosi vojvoda Savojski, jer sam znao da je najdostojniji.'', dok je Eugen ''Dido'' Kvaternik, alfa i omega života i smrti u NDH, tvrdio da mu je kralj Aimone Tomislav II. u lipnju 1941. godine rekao "Pozdravite svoga oca i recite mu, da od onog časa, kad stupim na hrvatsko tlo, počinje borba za povratak Dalmacije..." (Jere Jareb, Pola stoljeća hrvatske politike, Buenso Aires 1960., str. 102)

Hrvatska ceramonija krunidbe novog NDH – kralja bila je predviđena u Duvnu (Tomislavgradu), ali je Tomislav II odbio otići u Hrvatsku zbog krize oko "Dalmatinskoga pitanja" (Rimski ugovori). Jedan od glavnih razloga zašto nije došao u Hrvatsku bila je ugroženost njegove osobne sigurnosti. (Jozo Tomasevich, War and Revolution in Yugoslavia, 1941-1945: Occupation and Collaboration, page 138, Stanford University Press, 2001) Nikada nije imao stvarnu vlast za vrijeme ustaške vladavine koja je njegovu titulu kralja pretvorila u samo neznatan simbol nekadašnjega hrvatskog kraljevstva.

Po naredbi Kralja Viktora Emanuela III Tomislav II je abdicirao 12.10.1943. Njegov formalno pravni nasljednik na poziciju kralja bio je njegov sin Zvonimir. Prestolonasljednikova puna titula kao kralja bila je "Kralj Hrvatske, Princ Bosne i Hercegovine, Vojvoda Dalmacije, Tuzle i Knina, Vojvoda Aoste".

Pavelić je, međutim, još 10.9.1943 potpisao i izjavu o ništavnosti označenja talijanskog princa za kralja Hrvatske.

Pošto je Hitler svojim oficirima u Italiji, a posebno SS-u, izdao naređenje da pod hitno uhapse Kralja Viktora Emanuela III i svu kraljevsku obitelj, nastala je “kraljevska bježanija” na jug Italije, a u toj grupi je bio i abdicirani hrvatski kralj Tomislav II, dok su žena i kralj nasljednik Zvonimir, pali u njemačko zarobljeništvo u kojem su, u Austriji, živi dočekali kraj rata.

Nakon što je na svenarodnom referendum održanom 1946. godine ukinuta monarhija svi muško članovi kraljevske obitelji Savoja morali su napustiti Italiju. Abdicirani hrvatski kralj je emigrirao u Argentinu gdje je ubrzo umro.

Hrvatski prestolonasljednik Zvonimir, u stvarnosti, dan danas pravno Kralj Hrvatski, živi mirnim životom u Italiji gdje se bavi proizvodnjom vina. I sam kaže da, izuzev nekoliko riječi, ne poznaje hrvatski jezik i da nikada nije posjetio Hrvatsku.

- Nisam nikada bio u Hrvatskoj. Plašio sam se da neki ne pomisle da polažem pravo na prijestolje. Planiram doći u ožujku i volio bih posjetiti hrvatskog predsjednika Josipovića i odati mu poštovanje. Već sam razgovarao o tome s talijanskim veleposlanikom u Hrvatskoj – rekao je Amadeo dodajući da mu Zvonimir nije službeno ime i da ne polaže pravo ni na što u Hrvatskoj.

Prisjetio se i jedne anegdote kada je na benzinskoj crpki sreo mlađeg muškarca koji je, saznao je, dolazio iz Hrvatske.

-Pitao sam ga odakle je, a on je odgovorio da je iz Hrvatske. Rekao sam mu: Znate li da sam ja vaš kralj. Bio sam odjeven za šetnju, pa me je gledao kao da sam pobjegao iz ludnice. Poslije tjedan dana opet sam ga sreo, zaustavio me i pitao zovem li se Amadeo. Rekao je da je pitao o tome oca i da mu je on rekao da sam ja zaista kralj. Darovao mi je zastavu Hrvatske. Danas se uvijek pozdravimo kad se sretnemo i mogu reći da imam prijatelja Hrvata. (Tomislav II. nije htio biti kralj zemlje koju ne poznaje, Branimir Bradarić, Večernji list, 2.2.2012)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search