LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Bingo efendija - stalni gost Ode bome i ja na hadž, al ako skupim 7.400 dolara !!!
Ode bome i ja na hadž, al ako skupim 7.400 dolara !!!
Petak, 01 Srpanj 2011 07:40

Bingo-efendija

Ćitam oglas u našom magacinu da Mešihat IZ Australije organizira odlazak na hadž u ovoj mubarek 2011. godini ili 1432 po našom hiđretskom kalendaru. Cjena hadža je prava bagatela, samo 7.400 dolara, što uključuje troškove za vodića, put jamda avijonom baš ko u Obame, smiještaj, hapu, vize, ihrame i bilesi kurban. Nemere naš Mešihat brez stalnih kurbana.To je jaće od njiha!

 

 

Jooooj! Ja skromni imamćić-amater donedavno nisam znao da mi imamo našu Islamsku zajenicu Australije, na ćelu s našim Mešihatom. Ja konto da mi đuturile spadamo pod reis – efendiju, mog imenjaka, a ono jok. Mi smo beli idepedent Islamska zajednica i nemere nam ona iz Sarajva ništa, ma šta god mi radili!!! Onaj munafik Nadan jope piše i bome pravo dokaziva da je u nama nam mešihat samo registrovat ko naka dobrotvorna organizacija i da to nije pravi mešihat jerbo ga nejma u registru od mešihata u Islamskoj zajednici doli u Sarajvu. Ma laže otaj Nadan sram ga bilo, brezobraznik jedan brezobrazni. Mora da je to jedan opasan Vlašina i njihov špijon.

Pa dalje u tekstu u magacinu kordinator za hadž kolega Muhamed-efendija Đidić obaviještiva džemetlije i džematlijke, da organizacija hadža u okviru dobrotvorne organizacije Mešihat IZ Australije podrazumjeva brojne olak-šice (baš vako piše olak-šice, jamda je to na bosanskom olakšice) ko što su pod 1. “sve naše hadžije će biti zajedno (morebit će zajedno i drincat u istoj sobi, nako džuturile)”, pod 2. “vodič će biti jedan od naših imama”, nejma pod 3. ništa, pa ondak pod 4. Svu potrebnu dokumentaciju će moći srediti kod svojih imama. Prijave i uplate se trebaju izvršiti do petka 29.jula 2011. u svim našim džamijama kod imama. Šta li se krije pod tačkom 3? Brezbeli nako iznenađenje pod 3. kadse raja povrate od anamo sa hadža.

Ja sam nešta konto da čojk jal žensko postaje hadžija jal hadžinca tek kad obavi hadža, a vidim da kordinator kolega Đidić koji se podapiso kaže da će sve naše hadžije biti zajedno, pa nekon oto more ispast da on već ote pripravnike za hadžije (vudbi hadžije na emgleskom) unaprjed proglasijo hadžijama.

Zamolijo ja u mene mi komšiju Mufida zvatog Mufe, koji studira konpjutere, da mi mrven pogledi na šejtan – pendžeru kako se putovanje na hadž organizuje u Sarajvu, kako u Njemačkoj, kako u Švedskoj, kako u drugim evropskijem zemljama, itd. Evo šta je Mufe izatrke našo.

U mene mi imenjak, još je on bome reis, a ako Allah dželešanuhu podari izmjeniće ustava doli, pa će ga demokratski izabrat da bude egal papi i patrijarsima doživotni u nama nam vertikala, organizovo u Riajsetu putovanje na hadž avijonom sa povratnom kartom i oto sve košta 6.250 maraka ili po današnjem kursu ili 4.340 australiskijeh dolarova. Znači, bilesi jeftinije od našog Mešihata za haman 3.040 dolara.

Kaže meni jedan Abduselam: “Bingo-efendija, pa meni se više isplati da platim dvije milje dolara, sjedem ljepo na avijon za Sarajvo, uplatim hadža preko od Rijaseta doli, pa mi jope ostane čistaka cjela milja dolara da se pet dana prije neg što pođem hadžijam po čaršiji doli, a i pet dana kase povratim ko hadžija sa hadža da se dobro izduškam, pa jope ljepo na avijona i vamo u Melburna. Kako Bingane moj more oto bit da su cjene hadža naše dobrotvorne organizacije Mešihat vako skupji od Rijasetovih cjena? Evo, Bingo si mi moj, Mufe ti nađe da je iz Švedske cijena hadža njihovih 34.900 švedskijeh kruna il 5.300 naših australiskih dolarova. Iz Njemačke je 2950 eura, a to ti je oko 4.000 naših australiskijeh dolara. Još jeftinije! Pa Mufe kaže da se u otim zemljama, pa ni u Bosni ništa ne uplaćuje hodžama u ruke, već sve iđe preko banke. Trasparetno! A u nas? Podaj 7.400 dolara u imamske ruke, a ne znaš jesul mu šupje ko kod nekih. Plaho bi rizikiro kad bi him vjerovo pa da him otolke pare u ruke za komadić potvrdice. Bingo dragi, ja oto nemerem uhavizat, a ne smijem pitat, jer ko kod nas šta u jelenskom parku priuputa more bit sa životom kvita! Ote šta pitaju, odnosno kopitare namah odvuku pod minber i nokaut!”

A ja njega tiješim: “Hade ba Abduselame, kakav si ti naš dijasporsko-australisko-bošnjački-bosansko-hercegovački patrijota. Prije svega naše vudbi hadžije će imati vodiča svijetskog kalibra. Znaš bolan kadje kordinator hadža Muki, koji je prespektivni islamski centar učinijo još prespektivnijim nakon što je uz bolničku-emeređensi dovu na nosilima ispratijo iz u njega mu džamije onog bivšog mu presjenika teletuaca što je gonjo da sve iđe preko banke i kopjutera i šta ga je naša glavna šefica, što je glavni tumač islamskog morala u Bošnjaka, cinkovala da je otaj bilder jedan pjanac koji je viđen da bilesi pije lajt pivu, da ti je oto garancija da je pravi vodič, bolji neg ikakav bosanski gonič. On je avtoritet i šuška se da će on ako nas tim blagoslovom Allah-dželešanuhu podari da budne i vodič vudbi hadžijama, a biće, odredito je to, on će njiha najbolje vodit. Valja zato platit tri hiljade više, jerbo takog vodiča nejma na vidiku u Australiji i na dunjaluku. Nemoj ba Abduselame gledat te tri hiljadice razlike. Šta je tebi tri miljice više ili manje. Išamaraćeš ti to na klininzima za godinu dana, malo mopa, malo vakumklina, malo krpa, pa još podjeliš dvaput heftično tričetri hiljade novinica-reklama i eto tri milje dolara. Foldaš, djeliš, mrven baciš u kotejere i rabiš bine, i eto para. Budi naš patrijot! Čuvajmo naš pošteni Mešihat i njegovo rukovodstvo i glavnu tumačiteljicu islamskog morala ko zijenice oba oka svoja! Nemoj ba Abduselame mislit svojom glavušom. Ima ko će zate mislit. Uostalom, postavljaš nepotrebna pitanja. Strašno su skupe karte od Melbourna do Rijada!”

Abduselam se gica: “Nisu ba Bingo! Evo Mufe našo da povratnička karta, one dotamo i odtamo dovamo, Melbur – Rijad košta 1.900 dolara, a pogotovo je jeftinije kase zakupi ćarter avijon. Duplo skoro! Kase leti s pomoću Etihada povratnička karta tamo vamo je 1.750 dolara. Plaho golema razlika od pet i po hiljada dolara, brate si mi dragi. Zašta li him je to?”

A ja njemu: “Eeeee, za vodiča svijetskog kalibra i za njegove nadređene goniće. Pokrenuta je icijativa da se osnuje svijetski savez BiH-diasporskih vodiča na hadž, a presjednik će bit Muki, ako mu kaka abicijozna baba ne preotme tu fukciju! Neg šta si blehnijo? Vadi lovušu iz šteka, garant ti je u minderu jal u šiltetu neđe pritajita, pa leti i uplati pare Mukiju na mubarek rukice. On će tebi ljepo našrajbat potvrdicu iz blokića i otu potvrdicu dobro ćuvaj jer je ona dokaz trasparetnog poslovanja s parama po kojem su neke naše kolege i glavuzije iz Mešihata svijetski poznati ne samo kod mistera Klance u Njemaćkoj, već i šire, pa se i naki ovdi koji nisu iz naših taraba hoće da dokopaju otih njihovih ćiriba-ćirubu naćina vođenja bizmisa. Pokrenili diskretno istragu. Federalci,  a(v)to taksijaši brez taksija, dektive, i naši šmekeri. Hade leti, klanjaj za Mukijem, sve radi što ti on kaže, plati i ne laprdaj puno, pa neš imat majgrena i hedeka. Jes ćuo? Mogu se pare skupit pa kase trebadne ić na hadž da cjelo veselo društvo ne završi u hotelu “Long Term”. A tad para nazad jok! Ko da hina je jamijo onaj David Koprefild! Gluho bilo!”

Abduselam će pomirljivo: “Vala, kad svi ne pitaju što bi i ja. Doćim...”

A ja, atoritativno: “Nejma nikakog doćim, već leti i stani ured ko kad se uplaćiva za kurbane, fitre, zekjat, itd. i pare na sunce u Mukijeve plemenite rukice, po sistemu petobanke u ljevi pađe, stoje zelene u desni pađe, siću u najlon kesu, pa se kasnije broji i rastaljiva. Jami ba priznanicu i to ti je to! Hade sad. Naguli sad! Moram klanjat ikindiju!”

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search