LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijski retrovizor Historijski retrovizor
Historijski retrovizor
Srijeda, 28 Lipanj 2017 22:11

 

Zagreb u NDHRedarstvo Nezavisne Države Hrvatske uvodi red na zagrebačke ulice 1941. godine (2)

Davor Kovačić, Hrvatski institut za povijest, Zagreb, Republika Hrvatska

Početkom kolovoza 1941. Redarstveno ravnateljstvo u Zagrebu donijelo je odredbu o strožem uvođenju redarstvenog sata u gradu. Prema toj odredbi, pa do daljnje odredbe zabranjuje se svako kretanje i zadržavanje na ulicama i javnim lokalima od 21 sat navečer do 5 sati ujutro. Isto tako svi javni lokali bez razlike kina, kazališta itd., morali su biti zatvoreni u 21 sat navečer. Svatko tko se poslije toga vremena zatekao na ulici ili lokalu, trebao je prema toj odredbi biti uhićen i najstrože kažnjen. Treba naglasiti da je takvih odredbi, kao što je već navedeno, o uvođenju redarstvenog sata bilo i prije u Zagrebu, ali poslije ove odredbe mjere oko njezina provođenja su se pooštrile. I kazne redarstva od toga vremena su se znatno pooštrile jer je svaka osoba uhićena zbog redarstvenog sata trebala biti otpremljena na prisilni rad u Liku i morala platiti novčanu kaznu od 1.000 do 5.000 kuna. Kako bi se suzbilo pijanstvo bile su kažnjavane i pijane osobe. Naime, obzirom da se građani nisu držali propisa zakonske odredbe o suzbijanju pijančevanja Ministarstvo unutarnjih poslova dostavilo je Redarstvenoj oblasti u Zagrebu i redarstvenim oblastima na području NDH okružnicu u kojoj se nalaže tim oblastima najstroži postupak protiv takvih prekršitelja. Redarstvo je budno pazilo na slučajeve pijančevanja i ukoliko se nekog uhvatilo u pripitom stanju na ulici bio je bez obzira na društveni položaj smjesta zatvoren i kažnjen.

U provedenoj raciji 4. kolovoza 1941. zagrebačko je redarstvo uhitilo deset osoba koje su se kretale ulicama grada poslije redarstvenog sata. Sve uhićene osobe su poslane u zatvor gdje su kažnjene velikom novčanom globom. Osim toga dvojica prekršitelja naredbe o noćnom kretanju upućena su na prisilni rad u Liku, tako da je do tada na prisilan rad zbog prekoračenja redarstvenog sata bilo upućeno sedam osoba. Osim toga redarstvo je kaznilo na deset dana zatvora jednog gradskog namještenika koji je bio zatečen u Vlaškoj ulici poslije jedanaest sati navečer. Za vrijeme privođenja u redarstvenu postaju uhićeni je htio podmititi redara sa 20 kuna da ga pusti na slobodu. Dotični gradski namještenik je osim zbog prekoračenja redarstvenog sata bio kažnjen i zbog kletve, a zbog podmićivanja i napada na službenu osobu upućen je sudu na daljnji postupak.

U noći između 17. i 18. kolovoza 1941. redarstvenici su uhitili ukupno deset osoba koje su se zatekle na ulici poslije redarstvenog sata. Među uhićenima se nalazio i monopolski inspektor Grgur Dujmošić iz Sarajeva koji je kažnjen novčanom globom od 2.000 kuna, što je ujedno bila najveća kazna koje je redarstvo izreklo protiv prekršitelja odredbe o noćnom kretanju u gradu. Preostalih osam uhićenih osoba bili su uglavnom radnici i kažnjeni su svaki sa novčanom globom od 240 kuna. Redarstvu već poznata skitnica i “izgonašica” Boža Sinko koja je također zatečena na ulici poslije redarstvenog sata osuđena je na 15 dana zatvora, a poslije odslužene kazne predana je na daljnji postupak. U zbirni logor, odnosno na prisilni rad u Liku upućene su naknadno još tri osobe koje su bile uhićene radi noćnog šetanja u zadnje tri noći.

Dana 23. kolovoza 1941. redarstvo je uhitilo ukupno devet osoba koje su zatečene na ulici poslije redarstvenog sata. Tri su osobe upućene na prisilan rad, a ostali su kažnjeni zatvorom i novčanom kaznom do 1.000 kuna.

U Zagrebu je bio poznat i slučaj nekog konobara koji je dospio u zatvor jer je prekršio redarstveni sat. Osuđen je na pet dana zatvora i novčanu kaznu. Kako je u to vrijeme bila učinjena diverzija u kavani “Medulić” koju su Nijemci bili pretvorili u menzu za časnike Nijemci i ustaše su za odmazdu objesili na električne stupove tridesetak talaca. Među obješenima se nalazio i spomenuti konobar.

U ljeto 1941. “noćni šetači” u Zagrebu nisu bili tako brojni kao prije, kada se njihov broj znao kretati i na preko 50. Provedene mjere redarstva imale su uspjeha jer je broj uhićenih zbog kršenja redarstvenog sata u tom razdoblju smanjen prosječno od 2 do 14 osoba. Redarstvo se držalo nepisanog načela da osobe koje se nisu “iz zabave i razonode” zatekli na ulici poslije redarstvenog sata kažnjava novčanom globom i zatvorom. Osobe za koje je redarstvo nedvojbeno utvrdilo da su znali za odredbu redarstva o noćnom kretanju i prkosili zabavljajući se na raznim mjestima ili se bez potrebe zadržavali na ulici jer nisu u nikakvoj noć noćnoj službi, slalo je na prisilan rad u Liku.

Ovakve mjere pridonijele su da “noćni šetači” s većim strahom dolaze na “raport” pred redarstvene službenike nego prije dok se ovakve oštrije mjere nisu još provodile. Tako je otpremljen na prisilan rad jedan građanin koji se krajem kolovoza 1941. zatekao na ulici u dva sata poslije ponoći. Prilikom prevođenja na redarstvo prijetio je redarstvenom stražaru da će biti otpušten iz službe ako ga ne pusti, spominjući svoje veze. Na njegove prijetnje stražar mu je odgovorio. “E, kad je baš tako i imate dobre veze, onda ćete u Liku”. Otpremljen je na prisilni rad gdje se već nalazio veći broj njegovih kolega “s dobrim vezama.”

Među uhićenima te noći bila je i Marija Gertner. Na upit redarstvenog pristava što je radila tako kasno u noći na ulici, odgovorila je: “Gospon pristav, previjam se.” Na pitanje stražara gdje se privija odgovorila je da je ona u stvari artistica u kinu “Grič” i predstavlja previjanje i u lokalima. Kako se radilo o djevojci koja je po zanimanju zaista bila artistica redarstvo ju je kaznilo samo novčanom globom, ali s opomenom da ubuduće svoje previjanje skrati do redarstvenog sata. Sva sretna da nije upućena na prisilan rad artistica je napustila sobu priklanjajući se redarstvenom pristavu duboko do zemlje htijući valjda time dokazati da ima zbilja meku hrbtenjaču.

Zagrebački trgovac koji je bio u jednom baru zatečen u “veselom raspoloženju” pokušao je nagovoriti stražara koji ga je predvodio na redarstvo da ga pusti te mu je ponudio kao nagradu jednu “malu svoticu”. Međutim, ništa mu nije pomoglo te je sljedećeg dana upućen na prisilan rad. Među uhićenim osoba bilo je i onih koji su i po drugi put prekršili odredbu o redarstvenom satu. Jedna osoba koja je prvi puta kažnjena sa 500 kuna, upitana zašto to čini kada je jednom već bila kažnjena odgovorila je: “Mislio sam da ću proći kao i zadnjeg puta, pa sam za svaki slučaj ponio opet 500 kuna”. Na ovakav odgovor u redarstvu su mu odgovorili: “No dobro, kada ste novac ponijeli, platit ćete globu, ali da sliedećeg puta drugačije mislite, ići ćete na prisilan rad”.

Kriminalni odsjek zagrebačkog redarstva krajem kolovoza 1941. godine proveo je “generalnu raciju” ili “obće čišćenje” na čitavom području grada. Tom prilikom bili su iznenađeni “mnogi kriminalni tipovi” i “izgonaši”, kao i “noćni šetači” koji su se nalazili na ulicama i po raznim lokalima. Racija je obavljena pod vodstvom nadstojnika kriminalnog odsjeka, a u njoj je sudjelovalo 60 detektiva i 40 redara. Pregledani su svi noćni lokali gdje su legitimirane sve zatečene osobe, kao i one koje su se zatekle na ulicama. Tom prilikom uhićeno je ukupno 144 osoba, među kojima se nalazio “veći broj kriminalnih tipova, koji su bili kod redarstva u očevidu zavedeni kao opasni provalnici i kradljivci, te izgonaši koji nemaju dozvole boravka u Zagrebu.” Uhićena su i ukupno 44 “noćna šetača” koji su kažnjeni zatvorom i novčanom globom do 600 kuna. Od tog su broja 22 osobe, 18 muškaraca i 4 žene odmah upućene pod jakom redarstvenom pratnjom u zbirni logor, odnosno na prisilni rad u Liku. Među uhićenim osobama bile su i dvije kod kojih je pronađeno oružje te su predane prijekom sudu. Pored toga je redarstvo istog dana priredilo raciju po trgovima i tržnicama: Dolac, Jelačićev trg, Pejačevićev trg, Krešimirov trg, Keglevićev trg – Kolodvor Sava. Tada je uhićeno ukupno 64 osobe od kojih je većina zadržana u zatvoru, a među njima i nekoliko djece koja su se po trgovima i tržnicama skitala bez ikakva nadzora.

(Preneseno sa sajta hrcak.srce.hr)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search