LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Čudnovate zgode i nezgode inženjera Alijagića
Čudnovate zgode i nezgode inženjera Alijagića
Petak, 13 Listopad 2017 16:01

 

Hasan Alijagic -1Hasan Alijagić – još jedna laž iz njegove, izgleda, prebogate riznice

Zijad Haračić, Sydney

(Ma, izleda je.e se inžinjera Hasana što je provaljen kao wholesale lažovčina. On se na slici hakaće i smišlja ili neku novu titulu ili bilo kakav poduhvat dostojan "čovjeka za sva vremena" kako ga ola(h)ko nazva voditelj intervjua Mr M.M)

U dosadašnjim epizodama raskrinkavanja laži plasiranih u tekstu “Čovjek za sva vremena- Hasan Alijagić”:

1-Dokazano je da HA laže kad se bahato predstavlja kao doktor nauka sa Charles Sturt University sa tezom “Analitički osvrt na povezanost fiziologije srčanog mišića i cirkulacije krvi sa tjelesnim pozicijama i aktivnostima u toku jednog namaskog ciklusa” tj. “Analytical review of the connection between physiology of the heart muscle and blood circulation with physical positions and activities within one prayer cycle”. Pogledati ovdje

2-Dokazano je da laže kad se predstavlja kao  maturant Franjevačke klasične gimnazije. pogledati ovdje .

3-Dokazano je da je HA slagao da on i njegova firma usko surađuje u edukaciji budućih inženjera sa University of Technology Sydney. Pogledati ovdje

Neumitno se pred sve nas postavlja pitanje ko će išta vjerovati Hasanu Alijagiću poslije toliko njegovih laži. Smatrao sam da ne bi bilo na odmet da malo više saznamo o ostalim tvrdnjama iz pomenutog intervjua. Za početak sam izabrao tvrdnje o „grandioznim objektima“ koje samozvani „doktor islamsko-inžinjerskih nauka“ navodi kao svoje referentne projekte.

Da najprije vidimo šta „doktor nauka“ kaže sam o tome (citat tj. copy-paste iz interview-a):

Interviewer: Iz ovoga što sam vidio, stiče se utisak da pokazuješ poseban interes za projektovanje konstrukcija velikih raspona između nosećih stubova kao što su sportske
hale, kupole crkava, džamija i sličnih monumentalnih građevina. Tu su i imena nekih veoma poznatih Sydney-skih objekata. Je li tačno da mnogi stručnjaci iz ove oblasti vole
da to neko drugi uradi umjesto njih? Radi li se tu o “critical engineering assessment”-u, kritičnoj inženjerskoj procjeni, gdje pored znanja treba i određena doza hrabrosti i samouvjerenosti?

MR. ALIJAGIĆ: -Nema tu nikakve misterije, sve je bazirano na egzaktnoj nauci, proračunima, standardima i konkretnim tehničkim uslovima. Ili to znaš uraditi ili ne. Ali ako baš insistiraš, ne bježim ja od izazova i odgovornosti. Naprotiv. I tačno je da postoje konstrukcijski komplikovani projekti koji odstupaju od rutinskog inženjerskog dizajna. Na primjer rekonstrukcija “Westfield”- šoping centra u Pitt street-u u centru City-a, koju sam radio. Siguran sam da si tu više puta ulazio da kupiš ponešto. Po pravilu, rekonstrukcija je uvijek mnogo teža i komplikovanija nego projektovanje novog objekta. Kompletna postojeća konstrukcija mora biti statički provjerena prije bilo kakve predpostavke konstrukcijskog rješenja dijela koji se dograđuje. Mnoge varijable koje su usvojene kao egzaktne, koriste se u daljim proračunima.

Takođe, sa stanovišta strukturalnog inženjerstva zahtjevne su i noseće konstrukcije velikih raspona i transfer bimova kod kojih se koriste složene “pre-stressing, pre-tensioning i post-tensioning” metode. Mi gotovo rutinski projektujemo takve konstrukcije na kojima premoštavamo raspone do tačno 31.75 m, bez ikakvog centralnog rasterećenja. Lakoća s kojom te stvari rješavaš dolazi sa iskustvom. A znaš i sam, u tehnici je svaki uspješno završeni objekat nova referenca. U svijetu biznisa se to sa pažnjom prati.

Ima li na ovom svijetu ijednog razumnog stvorenja koje ne bi iz navedene tvrdnje zaključilo da je imenovani na projektu rekonstrukcije “Westfield”- šoping centra u Pitt street-u u centru City-a bio alfa i omega cijelog projekta.

Jer zaboga: “sve je bazirano na egzaktnoj nauci, proračunima, standardima i konkretnim tehničkim uslovima. Ili to znaš uraditi ili ne.“

Pa nastavlja: „rekonstrukcija “Westfield”- šoping centra u Pitt street-u u centru City-a, koju sam radio....“.

I još dodaje: „...rekonstrukcija je uvijek mnogo teža i komplikovanija nego projektovanje novog objekta. Kompletna postojeća konstrukcija mora biti statički provjerena...“.

Pa još nastvalja: „...sa stanovišta strukturalnog inženjerstva zahtjevne su i noseće konstrukcije velikih raspona i transfer bimova kod kojih se koriste složene “pre-stressing, pre-tensioning i post-tensioning” metode.”

I produžava: “Mi gotovo rutinski projektujemo takve konstrukcije na kojima premoštavamo raspone do tačno 31.75 m, bez ikakvog centralnog rasterećenja. Lakoća s kojom te stvari rješavaš dolazi sa iskustvom.”

Da bi na kraju poentirao kako i dolikuje: “U svijetu biznisa se to (da li znaš ili ne -op. Z:H.) sa pažnjom prati.”

U sljedećem nastavku ove uzbudljive serije, da ga ne nazovem tsunamija laži, malo ćemo više saznati na koju kompaniju tj. projektnu kuću se lanac trgovačkih centara Westfield oslanja kada izvodi svoje razvojne projekte i koje su firme bile angažovane na gradđevinskim, strukturalnim i ostalim poslovima na rekonstrukciji Westfield-a u Sydney-u.

Bit će zanimljivo vidjeti i da li ta projektna kuća zna za imenovanog i njegovu kompaniju, a i kakav im je odgovor na moj upit o učešću “doktorove” firme u tako obimnom razvojnom projektu.

Nećete dugo čekati. Pristavljeno je, samo da malo prokrčka.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search