LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Još nešto o duminama našeg baruna Munchausena - Hasana Alijagića
Još nešto o duminama našeg baruna Munchausena - Hasana Alijagića
Subota, 27 Siječanj 2018 09:11

 

Hasan Alijagić - projektant i nadzorni organ australijske verzije Potemkinovih sela

Zijad Haračić, Sydney

Nekada davno, prije nekih tridesetak godina, pročitao sam (ili čuo kako se neki sportski novinar obrukao napisavši izvještaj sa utakmice koja uopšte nije odigrana ili nije regularno završila. Ne mogu se sada sjetiti detalja, uglavnom on se zapio, zadržao s društvom ili je ranije napustio stadion, a utakmica je bila odgođena, prekinuta ili nešto treće. Ne mogu se sjetiti čak ni toga da li je to bilo kod nas tj. u ex YU ili negdje u svijetu. Čovjek se odlučio da napiše izvještaj misleći da je utakmica odigrana (do kraja). Ma koliko bilo nevjerovatno, te stvari se izgleda baš mogu dogoditi.

Glavni junak ove priče je očiglčedno nepopravljivi i maksimalno uporni lažljivac Hasan Alijagić, lažni doktor nauka, lažni maturant Franjevačke gimnazije, lažni saradnik, ocjenjivač i konačni ovjerivač završetka studija studenata građevinskog fakulteta Tehnološkog univerziteta Sydney (UTS), te napokon lažni projektant ili izvođač radova na rekonstrukciji/izgradnji Westfield trgovačkog centra u središtu Sydney'-.

sve dokumentovano na: https://www.bosnjackooko.com/index.php?option=com_content&;view=article&id=3001:udnovate-zgode-i-nezgode-inenjera-alijagia&catid=3:komentari&Itemid=70

Šta je to baron Munchausen sada izmaštao? Podsjetimo se prvo tvrdnje u intervjuu iz marta 2017. godine koji jos uvijek stoji na www.Bošnjaci.net:

Da spomenem i projekat “Omar Mosque” u Auburn-u, koji je jedan od mojih referentnih i najdražih projekata. To je do sada najveća džamija projektovana u Australiji, kapaciteta 4600 ljudi i u završnoj je fazi izrade. Konstrukcijski zahtijevan objekat dimenzija 48 x 52 metra, sa tri podzemna nivoa, na dva sprata, sa atriumom.”

Zijo-1

“Omar Mosque” u Auburn-u (Photo: H. Alijagić)       Izvor:Uklonjeni interview sa web portala AUBHA i još uvijek postavljen na www.Bošnjaci.net

 

Voditelj interview-a dodaje:

-Moram priznati da sam zadivljen. Uz sve projektantske poslove si i inženjer projekta, nadzorni organ, pa i konsultant advokatima kada je potrebno da se projekat registruje i brani na sudu.

Pogledajmo sada jos jednu sliku, istina vlasništvo drugog lica tj. arhitektonske firme Ghazi Al Ali Architect

Zijo-2Izvor: https://www.theloop.com.au/ghazialaliarchitect/portfolio/aurburn-mosque/48645

 

Kao u onim razbobriga zadacima - nađite barem jednu razliku između ove dvije fotografije, a ne uobičajenih 10. Nema ni jedne jedine razlike: ista vozila na ulici, isti položaj i redosljed kao i svi ostali detalji. Znam iznenađeni ste, bio sam i ja. Pa ovo bi mogla biti klasična krađa tuđe intelektualne svojine!! Ma gdje će čovjek to da uradi?? U nevjerici potražim, nađem i pozovem broj gospodina Ali Ghazi-ja.

¨Da-reče gospodin Ali - to je moj arhitektonski projekat Omar džamije u Auburnu. Međutim, to nikada nije ni započeto da se gradi jer se uprava džamije predomislila i odlučila da gradi po arhitektonskoj ideji druge firme".

Da čovjek ne povjeruje svojim ušima. Ispade hem je slika zaista ukradena od arhitekte Ali Ghazi-ja, hem je potpisana kao vlasništvo H. Alijagića (vidjeti tekst ispod prve fotografije), hem nikada nije ni izgrađena. Pa čime se to onda hvali Alijagić? Pročitah ponovo navod iz intervjua: to je projekat na koji je posebno ponosan. A dodatno tvrdi i da je „uz sve projektantske poslove i inženjer projekta i nadzorni organ“.

Helem, ne vjerujem svojim ušima pa hajde da vidim svojim očima šta je to u Auburnu izgrađeno ili se gradi. Lokacija je kojih 15-tak minuta udaljena od mene, na adresi 43 Harrow Road, Auburn. Prvo provjerih šta se može vidjeti na Internetu za Omar mosque u Auburn-u. Evo ga:
Zijo-3Izvor: http://mosque-finder.com.au/mosque/auburn-omar-mosque/

Čekaj, čekaj. Izgleda da se ova džamija, pokazana na slici, još uvijek gradi a nije, kako njen „projektant, inžinjer projekta i nadzorni organ“ implicitno tvrdi, već završen objekat.

Helem, nema druge nego se zaputiti na lice mjesta. Misterija se nadvila nad ovim objektom. I evo sta se nalazi na licu mjesta, dana 4. novembra 2017.

Šta je sada ovo? „Doktor“ se u martu 2017. hvali završenim objektom, čak i sliku postavlja a stvarni objekat još nije završen ni u novembru 2017. U doba samohvaljenja objekat vjerovatno nije ni započet. Školski primjer Potemkinovih sela*.

Zijo-4Na fotografiji se može vidjeti i tabla sa podacima o objektu. Site supervisor tj. builder tj. glavni za izgradnju objekta tj. i nadzorni organ: Mohammad Hajaj. I još i broj mobilnog stavio na tablu. Drži se dobro Mohammad'e, sad ću da te uhvatim kratkih nogu, kada se zbuniš i počneš pravdati za prisvajanje doktorovog djela. Nazovem. Javi se. Mohammad? Yes. Jeste li vi builder Omar džamije u Auburn'u? Da, to je moj objekat. Mogu li dobiti vašu email adresu da vam napišem šta me interesuje?

More. Dao.

Kada doktor već nije glavni za gradnju, pomislih mora da je uradio arhitektonsko rješenje džamije. Ako još i to nije, pa šta onda reći. I gle čuda, arhirektonske planove uradila firma Architectural Design Studio iz Sydney’a, www.ad-s.com.au; tel: 02-9648-6663.
Gdje je u svemu ovome naš Potemkin vrag bi ga znao.

Ovo već postaje morbidno i više nekako problem određenih specijalista medicinske struke i nauke.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Potemkinova sela je fraza, koja označava nešto - što u stvarnosti ne postoji, već postoji samo kao privid i opsjena.

Ova metafora nazvana je po ruskom  vojskovođi i knezu Grigoriju Aleksandroviču Potemkinu  koji je u vrijeme Rusko-turskog rata 1787-1792 postao namjesnik novoosvojenih krajeva, preciznije Krima i priobalja Crnog mora. Potemkin je tada po opustjelim stepama južne Rusije dao sagraditi pored puta (kojim je carica Katarina II  sa svojom pratnjom imala kretati) lažna sela, u stvarnosti samo kulise, sa lažnim seljacima (statistima), lažnim pastirima i lažnim stadima (koja su premještana po potrebi). Time je obmanuo caricu, koja je prolazeći tuda 1787 na svom putu za Krim, vidjela lažnu sliku brze i uspješne obnove kojom je rukovodio prevarant Potemkin. 

 

 

 

Komentari  

 
0 #1 UKUBET 2019-07-27 22:56
Allahu dragi,pa jeli ovo moguce
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search