LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Bingo efendija - stalni gost Bingo efendija u razgovoru sa analitićarem Jahnijom
Bingo efendija u razgovoru sa analitićarem Jahnijom
Nedjelja, 18 Veljača 2018 12:45

 

Bingo-novaŠta umenemi jaran Abduselam misli o nagradi “Ivo Andrić” dodjelitoj vojvodi Bori Ćorbi?

Bingo efendija, partajm imam inaće alim

Naletijo mi juće na kahvu Abduselam Hađihafizškembebegović, zvani Jahnija, inaće frilancer slobodni istraživać – dr mr teoretićar nauke i filozof znanosti - tako mu piše na vizitki. Dok sam vrtijo mlin da sameljem kahvu ja konto da ga priupitam štogoderce o škutorima što hoće treći etitet, al' on nama' okrenijo temu u ćevrntiju pa poće predavanje o nagradi Ivo Andrić što je onaj ćetnićki vojvoda Bora Ćorba dobi, veli Jahnija - na guzove. Donijo mi iz Senadove Slobodne Bosne (eški – slobodne) ćlanak sa naslovom “Ivo Andrić se u grobu okreće: Nagradu koja nosi njegovo ime dobio Bora Đorđević, u žiriju bio i izbjeglica iz Travnika Muharem Bazdulj.” Veli Jahnija da je otaj ćlanak nepotpisat al' on k'o stari njuškalo veli da je to Senadovo maslo al' da Senad ovaj put ne imade mudašca da se podapiše doli k'o autor neg' je ćlanak postavijo nako brez podpisa.

Proćito ja otaj kratki ćlanak pa velim: “Jahnija ba, šta tudi ima sporno? Ivo Andrić se okreće u grobu. Pa šta?! Nije jedini što se okreće u grobu. A Nurin mali sade ispade naka izbjeglica. Jamda him je izbjeglica kadje najprvije izbjeg'o iz Travnika u Sarajvo, pa ondak iz Saraj'va izbjeg'o u Beograd, pa im zaoto Nurin Muha izbjeglica. Nije kore'tno, ba!”

-Eeeeee, moj Bingo efendija – namah odvrati Jahnija - gledaj 'vako, otkud prije svega Senadu i njegovoj Slobodnoj Bosni podatak da se Ivo Andrić okreće u grobu? Đe su him naućni dokazi da se okreće? To je Senad nako palduma opalijo da u naslovu ćorba budne masnija. Ondak pišu da je ćlan žirija za dodjelu nagrade Muharem Bazdulj, novinar iz Travnika izbjeg'o u Beograd, a mecena mu je Kusturica. Bingo dragi, kakav ba Nurin Muha izbjeglica, eno ga malo-malo u Saraj'vu, sve se oko Oslobođenja šulja i oko Vildane i kamiće da mu isplate honolare što mu dođu za tekstove što redovno piše za Oslobođenje isto košto redovno piše za Smailovićkinu Politiku u Beogradu. Pojać'o ba Nurin mali tempo, jamda špara za stana mu neđe na boljem mijestu u Beogradu. Ma svijetski je naš Muha ba! Vezirće! U Travniku je on gojen ba. Telegentan plaho k'o dijet bijo, neka ga, neka ga, dabogda mu svaka koka dvožumo jaje nosila. Fali ga Bora Ćorba. Muha je mudralija pravi! On ba k'o umiljato janje dvije ovce sisa – i Oslobođenje i Politiku. Dubinski je on vel'kokalibarski ba filozof. Ono - filosofija palanke! Kritikuje Muha u svojim ćlancima nako da se to sviđa i vlastima i opoziciji i u Saraj'vu i u Beogradu. Muuuudar ba, supermudralija pravi. Jaštaradi! Nemereš ga prozentat' da imaš dva vel'ka mozga. Ćitaj ba Bingo…ćitaj kako Muha piše…sve celofanski, u Saraj'vu obijektivno, u Beogradu obektivno.

Bora i BazduljNa to mu ja velim: “Ma Jahnija šta je ovo ba? Viđaj ba ove slike đe je Bora Ćorba brez ikake ćetnićke šubare na sliki sa oficirskom šapkom na glavi mu a u ruci ćaša biće sa vinom jal šanpanjcem. Beli slavi nagradu što je dobijo. A kasam se zagledijo malo bolje a ono naka poznata mi faca sa konjskim repom u pozadini od Bore…jamda je to Muha šnjim?!”

-Nisam slike gled'o. Čekaj da izvadim đozluka. Ma đe su…ma đe su..garant su mi u cekeru..ceker ost'o jamda u ganjku il na basamcima…vidni, vidni da nije oto ba Borin konjo ako ima pravi konjski rep od konja. Asli je beogradskog asvalta mangupćina dov'o konja na proslavu od nagrade. Ono šifra - pola pije, pola konji daje?! Ma đe su mi đozluke?!”

Ja namah: “Ma joooook dragi si mi Jahnija. Ne trkeljaj se brez veze. Evo ti moje đozluke i slika pa pravo zentni. Nekako mi poznat otaj što ima konjskog repa a konj nije. Viđaj ba jel te taj na Muhu podsijeća?”

-Aaaaaaaa, Nurin maksum ba Bingane! Eški Muhe! Đe se uvalijo. Viđaj, viđaj kako nervozno cigaru žmari i to usred proslave od Borine nagrade!

Ziri i Matija-Ma jok ba Bingo! Ota slika je uslikata nekad prija jer evo ja imam sliku od butum žirija plus pijesnik Matija stoji više njiha trojice. Ota slika Nurinog malog sa konjskim repom drukćija ba od ove taze đe je on u žiriju. Tude na otoj slici đe puši u Beogradu baš k'o Turćin je morala ranije bit uslikata. Na njojzi je Muha mršavniji a na sliki đe je za hastalom od žirija plus stoji pijesnik Matija on je ašćarile debeliji i drukćija mu flizura. I svi se hakaću, smeju kako oni tamo vele.

Viđaj ba na sliki đe je s Borom Ćorbom što pije nešta k'o b'jelo vino jal je šanpanjac vidi mu se mudro ćelo i uši a na sliki đe je ćlan žirija ima šiške i nejma konjskog repa i ne viđaju mu se uši jerbo ima bubi flizuru da mu flizura makar mrven lići na Nemanjinu flizuru ono raspašoj kasu već u talu u žiriju. Zaboravijo Muha onu: “Došlo pismo iz Bosne da se šiške ne nose a ja nosim pa nosim pa se po Beogradu šnjima ponosim!”

Ja se prenerazijo i velim: “Daklem ćlan žirija za dodijelu nagrade Ivo Andrić se prija nagrade družijo sa Borom Ćorbom. Morebit da je onda nagrada dodijelita nako jaranski jerbo se dobro znade da se i Nemanja prija nagrade družijo i jaranis'o sa Borom Ćorbom.”

-Šta je tu ćudno moj si mi Bingo?! Sistem istureni halfovi - povućene polutke. Ono - nabaci ti meni da zabijem gola a sljedeće godine Boro Ćorba ćlan žirija i Nurinom malom dadne nagradu Ivo Andrić i Muha hajruje jer kako pijesnik Matija mudro zakljućiva kad je mog'o nakav Bob Dilkan dobit' Nobelovu nagradu što ne bi Bora Ćorba mog'o dobit nagradu Ivo Andrić jerbo kako je pijesnik Matija obijasnijo kad se ime Bora Ćorba sprevede na engleski to onda znaći Bob Dilkan. Ako more Bora Ćorba i otaj Dilkan more vala i Muha.

A ja mu velim: “Ondak bi mog'o i Nazif Gljiva bit' da se kamdiduje za nagradu Ivo Andrić jerbo je i on ko Bora Ćorba pijesnik. Hajmo vako! Nazif na arapskom znači čist a na emgleskom klin a gljiva je na emgleskom mašrum, pa eto Nazif budne Klin Mašrum, po zanimanju konpozitor,  pijesnik i pijevać, pa šta Nazifu fali da dobije nagradu. Ne pijeva Bora plaho bolje od našeg Mašruma.

-Ha'de ba Bingane ne zajebavaj tude! Kakav ba Gljiva?! Pitosam vidovitu Đemilu ko će bit sljedeći dobitnik nagrade Ivo Andrić. Ona uzela iz kredenca i razastrla kašike a nejma ona pojma o književnosti, pijesnicima i piscima, pa veli: “Jahnija vidim vel'ko M pa ondak malo u, pa malo h, pa na kraju malo a. Hej ba Jahnija šta je sa ovim kašikama jerbo nemere kak'a muha dobit nagradu za insane pijesnike! Muha samo zuji, posebno one zelene – govnare. Mora da sam nešta sefila.”

-Đemilice nisi ba sefila. Nije to obićna Muha. Viđaćemo ko će dobit i ako Muha dobije a šteli se pravo ondak si u pravu. Evo ti banka kaemova honolara, stander da izvadim iz šlajpeka – joj izvinder nejmam deset al' imam dvije po pet, morel? Ako to budne ondak Travnik ima nobelovca Ivu i Muhu koji je hajmo kazat k'o Ivo jerbo su oba Plavu vodu pili pa plaho opametnili samo što se kako Senad kaže Ivo vrti u grobu a Muha se vrti po Beogradu ono sistem bolje u Beogradu rob neg' u Travniku grob.

A ja tužno velim: “Kako onaj alćak Damir Nikišić tuli na televizoru i kopjuteru u jutubu…Meni je njega žaoooo, meni je njega žaoooo, velim i ja za Nurina malog meni je njega žaoooo, puno puši po Beogradu evo na sliki puši na javnom mijestu a nije ni ljepo ni fino pušit na javnom mijestu jerbo je to loš primijer za omlatinu kad ga vide da puši i to na javnom mijestu u pozadini iza lavuerata Bore. Šteta, mlad je mor'o bi mislit' na zdrav'je. Joooj biće mu kad ga Nura izruži zbog radi toga što puši po Beogradu.”

A Jahnija će: “Ako puši, neka puši, ako Beogradu ne smeta što po njemu puši čak i na javnom mijestu šta se ti brigaš jerbo oto nije tvoj problem. Ode ja sad. Valja mi dalje ćitat debele knjige iz teorije nauke i filozofije znanosti.”

Ostado' sam sve misleć': “Joooj što je Jahnija pametan, pravo ima logiku i svaka mu je na mijestu. Svijetski je! A i neka Muhe našog tajnog agenta 007 u Beogradu, samo da ne popuši tamo totale i frontale kad ga potroše. Da se jadniće ne prerauha tamo, gluho bilo!”

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search