LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Šprehenzi dojć? PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 18 Svibanj 2018 09:45

 

JockerS(p)retni Muha

Nadan Filipović

Adnan mi je pričao o svom poznaniku Muharemu kojeg su u gostionici kod Bauhausa u Heidelbergu svi zvali - sretni Muha. Helem, stalno su naši Jugovići tamo igrali karti, jaštaradi, u šta će neg' u pare, i to lijepe pare. Najčešće su igrali remija jer je to bila naizgled bezazlena igra. Četiri igrača mirno sjede, drže po 14 karata u rukama, puše, ispijaju pivice, gazda zadovoljan prometom, nema para na stolu, nema žetona, sve se nešto piše, n ema nikakvog raspravljanja ili, ne daj bože, galame, a kod najstarijeg od četvorice se nalazi polog. Naprimjer, kad se igralo u dvadeset pfeniga poen, polog je bio po pet stotina maraka za svakog igrača, a ako su bile dogovorene četiri partije, onda je polog bio hiljadu maraka po glavi.

I igralo se uglavnom uvečer, a subotom i nedeljom, po cijeli dan. Igra se, igra, a Muha, malo-malo presječe džokera. Pogotovo je bio “sretan” kad počne “upadati”. Šta će drugi?! Šute. Sretan dečko, pa to ti je. Muha rijetko gubi, ali i ne dobiva na kamare. Ono, kako se kaže, gricka pomalo. Skoro uvijek je u plusu po par stoja. Najmanje. Kad god bi ga ko upitao je li na zijanu ili u dobitku on bi samo odgovarao: “Ne žalim se!”

Jedno nedeljno jutro Adnan došao ranije. Gasthaus tek otvoren. Nema još nikog osim gazde Joze i konobarice za šankom. Naručio kafu sabahušu. Čeka ekipu za partiju, kad eto Muhe.

-Đes' ba Adnane? Šta ima, šta nema? Daj curo i meni jednu jaku kratku.

-Evo Muha, čekam da se skupe pa da se sastavi ekipa.

-Bojim se da ćemo se načekati. Nedelja je. Kasnije ustaju. – reče srčući kafu.

-Pa šta ćemo? Valja nam čekati.

-Mogli bismo skratit' čekanje.

-Kako ba misliš?

-Pa, kontam nešto mogli bi odigrat' koju partiju u dvoje. Do handa. Ono - nema otvaranja, već ko handira taj nosi pare.

-Može. Što da ne. Hoćemo li u ono čoše?

-Može. Uzmi od Joze karte pa dođi. Samo da ubijemo vrijeme.

Počeše igrati. Dogovorili jedna ruka do handa – pedeset maraka.

Muha se ohanda četiri puta za redom. Adnanu krivo.

-Muha, šta veliš da pojačamo?

-Na kol'ko?

-Jedna ruka do handa, stoja?

-Puno je ba.

-Jesil' to utrt'o?

-Ma jok! Ha'de ka'si navalio.

Adnan izmješa karte i stavi pred Muhu da presječe. Hop! Džoker.

-E Muha, jesi sretan! Vala, tačno u stilu one – rodi me majko sretnog pa me u halu baci.

Začas bi ta ruka gotova. Adnan isplati stoju. Nastaviše.

Slijedeću ruku handira Adnan. Muha plati stoju. Adnan izmješa karte, Muha presječe. Opet džoker!

-Zemljo Indijo! Je l' ovo moguće? Baš si sretan.

-Ko je sretan, bo'me ni u hali nije gladan.

Muha handira. Stoja pređe iz Adnanove ruke u Muhin džep. Slijedeću ruku opet Muha handira, bez džokera, dok se Adnan mučio sa dva džokera među kartama, a još nije bio ni puna štela. Šta će, plati stoju i izmješa karte. Muha presječe. Opet džoker! Adnan da poludi. Kakav srećković! Muha handira na brzaka. Opet Adnan plati stoju. Muha izmješa karte, Adnan presječe, karte se podijeliše, a nije prošlo ni par vučenja Muha opet hand. Adnan opet za unutrašnji džep sakoa – plati još jednu stoju.

Tako su igrali do pola jedanaest, kad se na vratima gostione pojaviše Branko i Patak. Dakle, mogla se sastaviti prava partija.

Patak upita: “U šta vas dvojica igrate? U kafe biće?”

Muha će: “Ma kakve kafe! U pare. Da ubijemo vrijeme.

-Šta da ubijemo vrijeme?! – vrisnu Adnan – ubio si me u ovaj sat i po za preko milje markuna. Ljudi moji, ovog čovjeka vile sreće nosaju. Hajde, sjedajte da poigramo u četvorki. More bit' će me sreća malo više poslužiti.

Igrali tako sve do jedanaest uvečer i upravo završiše zadnju partiju kad je gazda Jozo počeo gasuckati svjetla dajući znak da je vakat ići. Fajront.

I u toku tih svih partija Muha je presjekao džokera najmanje tridesetak puta. Mijenjali su špilove, naručivali nove, neotpakirane, ali ništa. Muhu prati luda sreća. Džoker za džokerom.

I svi su mislili da je sreća u pitanju. Međutim, kad se Muha spremao da preseli za stalno u Hamburg jer je tamo dobio izuzetno plaćen posao i kad je u gostioni častio raju, pa se dobro podnapio da aščarile nije mogao voziti, zamolio Adnana da ga odveze do kuće, a on će sutra ujutro taksijem doći po auto parkirano ispred gasthausa. Stanovali su bliziu jedan drugog, pa Branko ne odbi.

-Hoš li i u Hamburgu bit' tol'ko sretan, k'o ovde? – upita ga vozeći.

-Ado jarane, pogrešno si se odrazio. Nisam ja ba sretan, već spretan.

-Kako ba?

-Dovezi me pred kuću pa ću ti prodat' tajnu za džabe.

I bi tako. Dovezli se pred kuću u kojoj je Muha stanovao. Stali pod jedno ulično svjetlo. Muha iz džepa izvadio nešto kao onaj karmin za usne; onu tubicu što mnoge žene svaki čas koriste koriste. Na vrhu “karmina” nešto bjelkasto i providno.

-Ovo ti je Ado za one pare što si zijanio kad smo igrali u dvoje. Gledaj 'vamo. Ovo je jedna vrsta specijalnog parafina za podmazivanje određenih mašina. U džepu samo malo namažeš kažiprst i onda kad imaš džokera u rukama l'jepo s ovim parafinom namažeš džokera po trbuhu, daklem po slici, pa onda od pantole l'jepo džokerov trbuh natrljaš. Bude k'o poliran, gladak trbuh k'o macina guza. Mnogo, mnogo mu glatkija slika od svih ostalih karti. Prosto uživa da klizi. Tako ti kroz ruke prođu dva ili tri, pa i četiri džokera i ti im svima trbuh namažeš i ispoliraš. Kad je do tebe da s'ječeš, nemoj k'o ljakse da ščapaš dupli špil i da samo dio špila podigneš, već samo malim prstom, što neće niko vidjet, malkice gurni i onda podiži. Niko ba ne može skužit'. Mali prst će gurnut' džokera, ti ga samo podigneš u vis i nema promašaja. Presjek'o si ga i odma' si u prednosti. Golemoj.

-Aaaaa!

-Nema tu ni a, ni be! Bolan ne bio, ja sam novog Forda od te fore kupio. Eto, poklonio sam ti tu foru k'o jaranu, evo ti parafin, pa ti ne zuji puno, već se u pamet i nemoj da je aščarile da uv'jek presječeš džokera. Uostalom, kad si u padanju uv'jek se možeš dobro izvadit' i u partiji popravit'.

Hvala mu vala na toj fori – veli na kraju Adnan – dosta mi je pomogla u mnogim remijaškim “bojevima”.

Popismo po još jednu pivu i svako svojoj kući.  

Ažurirano: Petak, 18 Svibanj 2018 09:47
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search