LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Alija Nametak Alijine iskrice
Alijine iskrice
Ponedjeljak, 21 Siječanj 2019 08:23

 

Nametak AlijaAlijine sarajevske minijature (62)

O Hadži Ejub - agi Hurki u „Sarajevskom nekrologiju“ Alije Nametka

U subotu, 21 decembra, prvi dan Bajrama, umro je Hadži Ejub-aga Hurko. Nisam ga osobito poznavao, a na hadž je išao među prvim grupama koje su otvorile hadžsku hodnju iza Drugog svjetskog rata. Prodao je jednu njivu “za gradom” i otišao na hadž. Čini mi se da je bio maltar i da je bio u penziji kad je otišao na hadž. U posljednje vrijeme je poboljevao od tuberkuloze, kombinirane, čini mi se, sa šećerom, pa je jedna bolest zahtijevala dobru hranu, a druga strogu dijetu.

“Sastali se”, što bi rekao rahmetli dr. Vejsil Bičakćić, “ušćap i mijena.”

Lijepo se je nosio, a naročito je bio impozantan kad bi obukao narodnu nošnju, koju obično nije nikad bila kompletna, jer, ako nose takvi ljudi orijentalne čakšire, ono obuku zapadnjački kaput i svežu kravatu, a ako baš i gornji boj orijentalno zaodiju (svilena anterija i fermen), s fesom i hadžijskom ahmedijom, onda su im na nogama cipele a la franka.

Zbog te nošnje i lijepa izgleda vodao ga je Kemura sa sobom u svom autu i po provinciji na “otvore” džamija, a prizivao ga je navečere u “Evropu”, ako je tko došao sa strane, kome je trebalo pokazati kako preuzvišeni ima uza se široke narodne slojeve.

Allah rahmet ejle!

(28.12.1968.)

Napomena: Sulejman efendija Kemura je bio reisu-l-ulema od 1957 do 1975. Nije bio baš puno omiljen među bosanskim muslimanima. Nazivali su ga i “crveni reis” ili “preuzvišeni” zbog neskrivenog podilaženja i suradnje s vladajućim komunističkim diktaturama. Bili je i drugih “aferima”, ali nije red sve to iznositi (piše sve ako se temeljito pretraži) jer se govori o mrtvom čovjeku. N.F.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search