LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Alijine iskrice PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 24 Veljača 2019 14:33

 

KorkutAlijine sarajevske minijature (66)

O Derviš efendiji Korkutu

(Fotografija Derviš efendije Korkuta)

U srijedu 27. augusta umro je Derviš efendija Korkut, a pokopan je jučer. Dženaza mu je bila velika, ali nije bila toliko impozantna kako je zaslužio.

Odavno sam se s njim poznavao. Bio je visoko obrazovan čovjek. Služio je dugo vremena kao vjeroučitelj učiteljske škole u Derventi, načelnik Ministarstva prosvjete i vjera u Beogradu, kustos Zemaljskog muzeja u Sarajevu, kustos Muzeja u Cetinju, travnički muftija, urednik Glasnika vrhovnog starješinstva IVZ u Kraljevini Jugoslaviji, viši kustos Muzeja grada Sarajeva, na kojoj dužnosti je i umro u 81. godini života.

Perfektno je poznavao stari turski jezik, njemački i francuski, a znao je i arapski, albanski, engleski.

Naslijedio sam ga kao urednika Glasnika (između njega i mene je bio provizorij od tri mjeseca), a moram priznati, bio je daleko obrazovaniji od mene i dobro je uređivao Glasnik koji je kasnije imao još gore urednike od mene.

Koliko je mnogo znao, malo je pisao, a valjda to tako i biva u životu. Zato je mnogo govorio. Bio je neumoran pripovjedač. Mnogobrojna poznanstva, više od šezdeset godina jednog čovjeka jednog života, dobra inteligencija – sve je to činilo da je imao tema na pretek. Volio je pričati i lascinovati, a bio je dobro upućen u predratni život Beograda, i privatni i javni.

Bio je organizirani trezvenjak, a nekad je bio i predsjednik Muslimanskog trezvenjačkog društva u Sarajevu.

Nekad je bio pomalo i naivan, osobito kad bi rekao da ima “travnički nos”, koji namiriše svaku situaciju.

U mnogo čemu je naslućivao slobodno zidarstvo i za neke ljude mislio da su slobodni zidari (Hafiz Abduselam Džumhur, dr. Muhamed Spaho). A ja mislim da se u tome i varao.

Imao je neograničenu ljubav prema Arnautima, koje je veličao i kad treba i kad ne treba. Iz tih simpatija je nastala i ženidbena veza sa kćerkom Asim efendije Ljuše iz Đakovice. Kad se oženio 1941 imao je valjda 53 godine – a za ženu su govorili da joj je tek 14-15 godina i da je stariji od punca.

Kako je bio u Cetinjskom arhivu, imao je prilike da vidi i prouči stare akte iz vremena Knjaza Nikole, pa je nešto te građe objavio i u Novom Beharu.

Pomagao je savjetom tko god mu se obratio. I meni je pomogao prevesti jedan dokumenat za moju radnju o Atlagićima. Lijen je bio na pisanju, ali ne na pričanju! Ako je došao da ti šta prevede, trebao si ga slušati na sate, pa da tek preuzme posao. Nešto je i za Muzičku akademiju preveo na francuski, a i meni je preveo neke sažetke za Radove Saveza udruženja folklorista BiH.

Bili smo jedno vrijeme i u zatvoru u Zenici zajedno, i to baš u izolaciji. Bio je jedno vrijeme smršao kao Gandi, ali mu je jezik radio kao vjetrenjača. Za njega nije bilo ljudi pred kojima bi se ustručavao reči svoje mišljenje. Od toga je u životu i dosta propatio.

Bio je jedno vrijeme i počasni francuski konzul u Sarajevu pred II svjetski rat. Nevjerojatno je bio velik prijatelj Albanaca i Crnogoraca muslimana. Dirali smo ga da je albanski konzul u Sarajevu. Zaista, nije bilo dana da ga koji Šiptar nije pohodio u kancelariji. Godišnji odmor bi obično provodio na Kosovu ili u Makedoniji, gdje je bio veoma cijenjen i gdje su ga smatrali pravim prijateljem – što im je i bio.

Žao mi je što nisam od njega zabilježio mnoge stvari koje nitko drugi nije znao. A imao sam i magnetofon da snimim njegovo pričanje. Što se jednom propusti, nikad se više ne nadoknadi.

Bio je strastveni duhandžija. Čak je i ulicom pušio. Ponekad sam mu znao prigovoriti zbog toga, a on bi odmah kazao: “Tako bi mi rekao i Asim-aga Hadžišabanović.”

Da mu Allah dadne dženetsko naselje! Amin!

(30.8.1069)

Ažurirano: Nedjelja, 24 Veljača 2019 14:36
 

Komentari  

 
0 #2 Nadan Filipovic 2019-08-19 21:44
Milutine, komadino voline! Volina te pravio i baš volinu napravio. Znam ja šta tebe boli volino. Šiptari te bole. Viknuli su vam ko niko nikad. Vi ste stvarno kolektivna pušiona, uskoro Beogardski pašaluk ograđen bodljikavom žicom. Dobro je Konstantirović vas dijagnosticirao . Niko bolje od njega. A šiptari zakrhali do jaja. Svršavajte bre!
Citat
 
 
0 #1 Милутин 2019-08-18 12:42
Преведено, био је будала. А био је и педофил, и знајући да само код Шиптанзи може легално наћи по годинама унуку за жену, постао им је пријатељ и саветник! Тако се и окористио. Е, Јадане...
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search