LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Osvrt Mustafe Drnišlića u "STAV"-u
Osvrt Mustafe Drnišlića u "STAV"-u
Petak, 15 Ožujak 2019 20:20

 

BazdoVelikosrpsko bazduljanje

Mustafa Drnišlić, Sarajevo

(Na fotki nije Gospodin Drnišlić, ne daj Bože. To je fotka "od Muarema")

Zanimljiva je uloga koju Muharem Bazdulj igra u (veliko)srpskom društvu. Kao javna ličnost, Bazdulj ima funkciju nominalno muslimanskog smokvinog lista, čija je svrha pokriti razne sramotne dijelove srpske prošlosti i sadašnjosti te ih učiniti prihvatljivim za publiku svih nacionalnosti.

Tako je, recimo, Bazdulj bio član žirija koji je lani u Višegradu, tom dvostrukom bošnjačkom stratištu, uručio književnu nagradu četničkom vojvodi Bori Čorbi, a tako i ovih dana glumi “cigansku mečku” koja svojim plesanjem na zvuke Marša na Drinu treba legitimizirati brutalnu srbijansku okupaciju Bosne i Hercegovine iz 1918. godine i prikaže je kao čin koji je pozdravilo i s radošću dočekalo i “muslimansko i rimokatoličko” stanovništvo.

Upravo je to jedan od ciljeva putujuće postavke “Banjaluka 1918” otvorene u Užicu, priređene od Arhiva Republike Srpske, a čijem je otvaranju, kako prenosi Politika, prisustvovao i Bazdulj u ulozi “književnika”.

Prilikom otvaranja postavke Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske, naglasio je da je Banja Luka ulaskom prvih srbijanskih trupa 21. novembra 1918. godine dočekala “slobodu” nakon “vijekova okupacije”, a kao posebno značajan datum naglasio je 27. novembar te godine kada je, po njemu, došlo do “ujedinjenja Banje Luke sa Kraljevinom Srbijom”, prilikom čega su se Srbi zapadno od Drine našli u zajedničkoj državi s braćom iz Srbije, a što su, navodno, s velikom radošću dočekali i “rimokatolici i muslimani”.

Pomoćnik ministra kulture u Vladi Srbije Dejan Masliković transplantirao je ovaj revizionistički sentiment u sadašnjost pa je pozdravio praksu udruživanja ustanova kulture na onim prostorima na kojima žive Srbi, tj. na cijelom “srpskom kulturnom prostoru”.

Šta je tačno taj (veliko)srpski kulturni prostor, koje su mu dimenzije i obuhvata li on “sve ono gdje je makar jedan srpski grob”, Masliković nije pojasnio. Ali je zato najavio “povelju o definisanju srpskog kulturnog prostora” koju će potpisati “Republika Srpska i Republika Srbija”. Samo iz ovakvih skandaloznih izjava, ako već ne iz same prirode ovakve postavke, svakome bi trebalo biti jasno da je riječ o manifestaciji koja je sasvim velikosrpske prirode.

Bazdulj je već pokazao da nema nikakvih problema niti moralnih dilema da učestvuje u ovakvim, ali i daleko skandaloznijim balovima povampirenog velikosrpstva, no ima neke poetske pravde u tome da Bazdulj, kolumnist beogradske Politike i sarajevskog Oslobođenja, notoran po svojoj srbofiliji i očajničkim pokušajima da bude prihvaćen od beogradskih književnih krugova, pozive na ovakve manifestacije dobija jedino zato što je Muharem, te stoga za srpsku javnost ipak onaj “Drugi”, onaj koji će upravo tom svojom drugošću amnestirati i legitimizirati srpski ekspanzionistički šovinizam.

Naravno, nije potrebno spominjati da je baš onoliko koliko je “ciganska mečka” žalosno stvorenje slomljena duha, isturpijanih zuba i pandži koje hoda na dvije noge da bi dobilo kocku šećera ustvari užasna parodija istinskog medvjeda iz divljine bosanskih planina, toliko i Bazdulj tek žalosna hodajuća travestija i karikatura bošnjačkog intelektualca i književnika.

Da je neko drugo vrijeme i da su neke druge okolnosti, Muharem bi se vjerovatno zvao Mustafa, a prezivao Mulalić. Ipak ne treba potcjenjivati mentalne i duševne procese koji potresaju Bazdulja jer smo nedavno bili svjedoci kako je Vildana Selimbegović, urednica sarajevskog Oslobođenja, lista u kojem upravo Bazdulj ima stalnu kolumnu, veličala Vojislava Kecmanovića Đedu, srpskog dobrovoljca velikosrpskih balkanskih ratova, a demonizirala zlatnog ljiljana Nusreta Šišića Dedu, heroja odbrane Sarajeva od JNA i ostalih velikosrpskih hordi.

Velikosrpski duh očigledno i dalje bazdulja nad Sarajevom i ostalim slobodnim teritorijama Bosne i Hercegovine i traži prigodne glave i tijela da se u njih spusti, pogotovo one iz kojih nikada i nije baš sasvim izvjetrio.

(Ovaj osvrt gospodina Mustafe Drnišlića prenesen je iz časopisa STAV, svakako uz dopuštenje glavnog urednika Filipa MUrsela Begovića kojem se, kao i autoru teksta, od srca zahvaljujemo.)

 

Komentari  

 
-1 #4 Amir Čamdžić 2019-03-24 18:17
Razlika između Muharema Bazdulja i Saliha Selimovića je u tome što Salih Selimović nastupa čisto kao musliman Srbin a Muharem Bazdulj kao "ljevičar" Srbin, više kao komunista Srbin kao što je u samom početku nastupao i Emir Kusturica prije svog krštenja. Salih Selimović se nije pokrstio, rahmetli žena mu muslimanka, djeca su mu sa "muslimanskim" imenima ali je Salih Selimović na čvrstim temeljima nacionalnog srpstva, živući ideolog nacionalnig srpstva kod muslimana. Moguće je da će Bazdulj da ko i Emir Kusturica, slični su početnim 'ljevičarenjem", ali ova druga kategorija poput Saliha Selimovića će ostati u islamu i nacionalnom srpstvu. U tome je razlika između dve kategorije. Takođe ova druga kategorija mnogo više nastupa pomiritelj ski između religija, pravoslavlja i islama, dok ova prva kategorija nastupa u početku sa pozicija "ljevičara i ateizma" a poslje odu u hrišćanstvo, dok ova druga kategorija ostaje u nacionalnom srpstvu ali i religijski u islamu.
Citat
 
 
-1 #3 Amir Čamdžić 2019-03-24 18:10
U ovome intervjuu Salih Selimović, najnoviji intervjuu od 22.03.2019 godine, link

https://www.youtube.com/watch?v=gHp_FFBAzWg&t=399s

https://www.youtube.com/watch?v=dNDskzNXylQ&t=106s


Ideolog koji nastoji da spoji islam sa nacionalnim srpstvom. Težak put između dva ekstremizma i kod pravoslavnih Srba i kod muslimana Bošnjaka, koji u velikom , čak dominantnom postotku, ne mogu prihvatiti taj koncept , da je islam spojiv sa nacionalnim srpstvom, ali čovjek čvrsto i časno ustrajava u toj ideji, već desetljećima, iako je "zagazio" u 75 godinu života, čvrst je i nepokolebljiv, što je za svako poštovanje. A da nije lako nositi se između dva ekstremizma, nije, zaista nije, biti "pomiritelj" koji "tupi oštrice neprijateljstav a tih ekstremizma". Razlika između Muharema Bazdulja i Saliha Selimovića je u tome što Salih Selimović nastupa čisto kao musliman Srbin a Muharem Bazdulj kao "ljevičar" Srbin, više komunista Srbin.
Citat
 
 
0 #2 Amir Čamdžić 2019-03-23 21:03
Nadane nemoj objavljivati moj prethodni komentar u vezi Saliha Selimovića. Ne želim da vas provociram s tim komentarima niti želim svađe i rasprave da sebi stvaram dodatnu dušmanluk ionako ga imam i previše a doduše i sam sam doprinijeo tome ali težak je to teret i ne treba mi da ga još više otežajem.
Citat
 
 
-1 #1 Amir Čamdžić 2019-03-23 19:51
Muharem Bazdulj je samo "učenik ili šegrt". Veliki učitelj ili "pčela matica" oko koje se okupljaju Srbi muslimani ili živući ideolog ili nosilac ideje srpstva kod muslimana je profesor u penziji Salih Selimović. Da li će Muharem Bazdulj naslijediti Saliha Selimovića, to se još ne zna, zasada je Salih Selimović neprikosnoven. Naravno da će Salih Selimović imati nasljednike u prenošenju srpske nacionalne ideje.Čast mi je da se sa Salihom Selimovićem redovno čujem i u kontaktu smo, tako da se od njega mnogo naučilo. U kontekstu ovoga namjerno ne navodim Emira Kusturicu jer je Emir Kusturica pravoslavac a u pitanju su Srbi muslimani.

https://www.youtube.com/results?search_query=Salih+Selimovi%C4%87
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search