LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Komentari “pacijenata” kao diferencijalno-dijagnostički parameter u socijalnoj psihijatriji
Komentari “pacijenata” kao diferencijalno-dijagnostički parameter u socijalnoj psihijatriji
Četvrtak, 21 Ožujak 2019 10:20

 

GenocidasКараџићу доживотни затвоp (preporučujem čitanje "komentara" presude!!!)

Мирослава Дерикоњић

 Некадашњи председник Републике Српске пресудом Резидуалног судског механизма осуђен је на најстрожу казну, пошто је оглашен кривим за геноцид, злочин против човечности и кршење закона и обичаја ратовања у Босни и Херцеговини

“Oво нема везе са правом, ово је њихова правда”, биле су прве речи Радована Караџића након што је чуо одлуку жалбеног већа да му се првостепена пресуда од 40 година повећава на доживотни затвор. Тиме је преиначена пресуда Хашког трибунала из марта 2016. године.

Некадашњи председник Републике Српске пресудом Резидуалног судског механизма осуђен је на најстрожу казну, пошто је оглашен кривим за геноцид, злочин против човечности и кршење закона и обичаја ратовања у Босни и Херцеговини. Караџић је изрицање пресуде саслушао мирно, седећи на месту предвиђеном за окривљене и не показујући никакве емоције.

Образлажући изречену казну, председавајући судија Ван Јонсен из Данске казао је да је жалбено веће закључило да Караџић није одговоран за геноцид у шест општина у БиХ јер није доказано да је постојала намера да се то догоди, али да је крив за геноцид у Сребреници, за опсаду Сарајева и све што је уследило након ње, али и за узимање припадника УН за таоце. Јонсен је навео да је жалбено веће сматрало да приликом доношења првостепене пресуде казна која је изречена некадашњем председнику Републике Српске није добро одмерена.

– Жалбено веће сагласно је са тужилаштвом да је казна неадекватна с обзиром на тежину кривичних дела која је Караџић извршио, као и да је неразумна и неправична – рекао је судија Јонсен.

Чланови већа су се приликом одмеравања казне позвали на пресуде којима су тројици осуђених за геноцид у Сребреници изречене доживотне робије, а потом навели да је Сребреница само мањи део оптужби за злочине за које је Караџић оглашен кривим.

Жалбено веће, како је речено у Хагу, сматра да су чланови претресног већа, који су изрекли првостепену пресуду, правилно закључили да није било геноцида на територији општина Братунац, Приједор, Власеница, Зворник, Сански Мост, Фоча и Кључ, али да у овим општинама од 1992. до 1995. године јесу почињени други ратни злочини, који су били координирани из врха Републике Српске.

Осим једног делимично усвојеног захтева Караџића, сви остали наводи из жалбе су одбијени, поред осталог и онај којим је оспоравао правичност суђења. Према ставу жалбеног већа, одбрана некадашњег председника Републике Српске није успела да докаже да није крив за масакр у Сарајеву, на Маркалама, као ни за терорисање становника овог града дуготрајним гранатирањем и снајперисањем током вишегодишње опсаде главног града БиХ. Председавајући судија казао је и да је веће утврдило да је Караџић знао за убиства у јулу 1995. године, после пада Сребренице.

– Жалбено веће није нашло грешке у резоновању првостепених судија у вези са прогоном Бошњака са подручја Сребренице који се односи на присилно пресељење жена, деце и стараца, а касније убиства мушкараца и дечака. Окривљени није доказао да није имао намеру да почини геноцид, као и да није, као вођа босанских Срба, кажњавао оне који су чинили злочине – казао је судије Ван Јонсен.

Према његовим речима, одбрана није успела да докаже ни да је веће донело погрешне закључке у пресуди у којој је осуђен за злочине у 20 босанских места. Говорећи о узимању припадника УН за таоце током 1995. године, чланови жалбеног већа, како је наведено током образлагања пресуде, сматрају да Караџић није успео да докаже да су припадници УН законито приведени.

Након изрицања пресуде, које је трајало око сат времена, у судници Резидуалног механизма чуо се аплауз, али је било и звиждука.

Пресуда правоснажна, али не и коначна

Другостепена пресуда која је изречена Радовану Караџићу јесте правоснажна, али не и коначна, рекао је Горан Петронијевић, један од правних заступника некадашњег председника Републике Српске.

– И даље имамо право на ванредни правни лек – ревизију. Посетићемо Караџића данас и размотрити могућност да од свих ових доказа које је тужилаштво сакрило од нас у току првостепеног поступка сачинимо ново чињенично стање, које ће нам бити довољан разлог за подношење захтева за ревизију – казао је Петронијевић.

Он је додао да ће у том делу правне борбе бити учињен још један напор да се дође до истине.

Коментаришући пресуду којом је Караџићу казна од 40 година затвора повећана на доживотни затвор, Петронијевић је навео да је она чисто политичка, а најмање је правна. Он је рекао да је пресуда донета под озбиљним притиском.

Караџићев заступник сматра и да је амерички судија Теодор Мерон донео пресуду, упркос томе што га је у новембру прошле године у апелационом већу заменио португалски судија Иво Роса.

– Роса је прихватио да за три месеца уђе у предмет и савлада неколико стотина хиљада страница доказа, иако искусном судији за тако нешто треба најмање годину дана. У овом већу није био Роса, него Мерон. Судија Харкоф је у свом писму објаснио шта се и на који начин догађало – додао је Петронијевић.

Он је оценио и да пресуда садржи много нелогичности, правног незнања и чињеничних неистина, због чега неће допринети помирењу, већ ће само утицати на продубљивање разлика међу народима у БиХ.

Спорадични инциденти

Изрицање пресуде Радовану Караџићу обележили су и мањи инциденти. Наиме, полиција је затражила да се уклони транспарент на којем је писало „Радован Караџић – геноцид и Адолф Хитлер – Холокауст”, с образложењем да истицање Хитлеровог имена није примерено.

Још један инцидент десио се испред зграде суда, када је непознати мушкарац дошао са заставом Србије и транспарентом на којем је писало: „Механизам је политички суд”, а након негодовања окупљених, он је место напустио уз поруку да ће се вратити.

(Ovaj tekst je prenesen sa sajta Politika Online, Beograd, od 20.3.2019.)

Komentari – “pacijenti” u ulogama baba narikača

Drago Vidakovic dipl.ing:

Zasto nije sudjeno Izedbegovicu, Bobanu i Karadjicu zajedno? Istina je prva zrtva rata. Haski sud je Nato propaganda, koja se provodi preko nevladinih organizacija u srpskom narodu, cija je svrha zaludjivanje omladine. Omladino budite heroji, moj izbor u ratu je bila puska garava. Bicu radije ratnik a ne zrtva rata.Samo ratnicka tradicija nas vezuje sa nasim ratnickim predcima! Ko to place na nasim vojnickim grobljima rasutim na balkanu?????

Ljupco Andreev:

Evo uzmimo da Karadzic je krivac u tim ratovima, ali kako moze da je on toliki krivac pa zasluzio dozivotnu,a ostali nista. Apsolutno nista. To je skroz neshvatljivo. Drugo, uopste nije tajna da zapad kaznjava Srbe zbog "neprijateljski" stav prema zapadu, al opet "obicni" srbi vole taj zapad i masovno se iseljavaju tamu.Postavlja se pitanje, koji su to Srbi koji zagovaraju ovo neprijateljstvo prema zapadnim silama(pa oni uzvracaju), i dali su to uopste srbi. U srpskoj eliti ima previse ne-srba, koji su i najglasniji u "odbrani" srpstva, prestavljaju se za najvece Srbe,pozivaju da se uzmu puske...itd, a kad se bar malo prouci njihovo poteklo,koji su i odakle dolaze,videce se da nisu uopste srbi. Ovo pitanje Srbija treba sto pre da otvori i vidi "o cemu se radi". Bila je skoro jedna srpska filmska serija(necu je spomenuti)u kojoj sam cuo"repliku" i isla je ovako:"imamo probleme sa ruskim emigrantima i njihovi potomci", pa onda kaze"i sa vlasima(cincarima)".Ima tu i drugih,rekao bi ja.

EvGenije:

Svako ko išta zna o ratu u BiH, očekivao je upravo ovakav ishod. Ne zato što je Karadžić kriv za neki zločin, već zbog toga što je opštepoznata politička priroda Haškog tribunala. Verujem da je Karadžić i sam bio svestan šta ga čeka i da je bio spreman na to, iako mu mora biti teška ova haška (ne)pravda. Bez obzira na to što za Srbe dolaze teška vremena i još veći pritisci Zapada, Srbi su svesni Karadžićeve žrtve i zahvalni su mu, bar oni u Srpskoj, jer mu mnogo duguju. Pamtimo da je Zapad tri puta u 20. veku ustao da istrebi Srbe. I nisu uspeli. Pamtimo da je ovaj zadnji rat u BiH prvi u kome Srbi nisu imali milionske žrtve, u mnogome zahvaljujući i Karadžiću. Pamtimo i ko je srpske vođe izručio dželatima, nikada se Srbija toga neće oprati i večno će zbog toga nositi žig srama. Mi znamo i to nam je dovoljno. Ceo svet neka se nosi.

Захвално Српство:

Радован Караџић је српски херој, и заслужује све почасти своје нације. Предлажем да му се подигну витешки споменици у Бања Луци и у Београду у знак заслуге за одбрану српског народа, који је био приморан да предузме после повлачења мировног споразума од стране Алије Изетбеговића који је 18. марта потписан у Лисабону, Шпанија од претставника три народа у Босни. Амерички амбасадор у Београду, Цимерман, по налогу своје владе наговорио је Муслиманску страну да повуку потпис са тог споразума, и тако су Алијини 2-ог априла 1992. почели ратне акције. И Радован Караџић није имао другог избора него да пређе у заштиту сопственог народа. ЖИВЕО РАДОВАНЕ КАРАЏИЋУ!

др Милан Лекић:

Радован Караџић је српски херој, заједно са 38.112 палих српских витезова из Српске Републике Босне и Херцеговине, Далмације и Републике Српске Крајине. Спречио је реализацију главних ратних циљева Немачке памети и инструментализоване НАТО силе - довршење геноцида над преосталим Србима из Другог светског рата у западним српским земљама и потпуну ревизију резултата оба светска рата на српском етничком простору. То су циљеви Вашингтонског споразума Туђмана, Изетбеговића и Немаца, аутора текста тог документа. Пошто је 1943. спречен излазак усташа и муслимана на границе Бановине Хрватске (Прва фаза, симултано Горажде 1994 и Бихаћ 1994/95) и сарајевска деблокада више од 100.ооо радикалних исламиста (Друга фаза,1995) , Срби су кажњени уранијумским бомбама, "Олујом" и кукавичком подвалом српском народу - "Сребреницом". Зато је Караџић осуђен. Ова пресуда је "аргумент" немачкој култури за припрему (која је у току) и довршење нереализованог главног ратног циља. Али - сви Срби то знају...

Slavko Mirkovic:

Mogu oni da pricaju sta hoce, ali Radovana su poslali pravo u - legendu!

dragoslav kočović:

Ovu presudu svi Srbi treba da dobro prouče, shvate i izjasne se o istoj. Na osnovu toga zauzmu stav kao pravilo ponašanja prema zemljama koje su srpskom narodu nanele zlo od početka devedesetih godina prošloga veka do danas

Ђорђе Ивковић:

За геноцид и злочин против мира НИЈЕ суђено: Францу Јозефу Карлу I Аустријском Вилхему II од Немачке Фердинанду Бугарском Анти Павелићу Миклошу Хортију Фрањи Туђману Алији Изетбеговићу Остале знате... Само Немачка је у ХХ веку извршила три агресије на Србију. Два пута без објаве рата, једном против сопственог устава. Ни једном није платила ратну одштету. Према укупној популацији Срби су у ХХ веку претрпели тежи холокауст од Јевреја. Знамо да ће бити наметнут закон о забрани негирања овог општинског "геноцида", али ја се таквом скаредном закону нећу покоравати ни по коју цену.

Љубо Глигорић:

Срби ће га памтити као једног од највећих родољуба нашег народа. Уложио је свој живот за слободу златну. Благо оном ко довијека живи, имао се рашта и родити.

Petar:

pa oni bi i Putina sudili ovako da mogu... da nije bilo Radovana, nebi danas nijedan Srbin ostao u Republiku Srpsku..

slamkamenac:

Zar se neko zaista nadao necem boljem? Zalbeno vece je u stvari mnogo antisrpskije telo od samog suda, infiltrirano sa americkim spijunima, jer je lakse infiltrirati zalbeno vece nego sam sud. Ceo postupak je upravo i smisljen da obeshrabri Srbe, da vide da pravde nema za one koji nisu sluge , i da napravi ponovno medijsko silovanje Srbije. U prakticnom smislu nista se nije promenili, 40 godina ili dozivotna , svodi se na isto. Ali su svi neprijatelji Srbije dobili sansu da likuju, sansu da daju izjavu o nasim "genocidnim" zlocinima. Isto zalbeno vece je oslobadjalo prave krivce. Cemu onda zalbe, kada sluze za dvostruku kaznu?

MladaBosna:

Nismo mogli ni ocekivati Slobodu od Dzelata i FASISTA sa Zapada. Zivio nas Radovan Karadzic.!!! Smrt Fasizmu (zapadna demokratija).!!

Anabela:

To je izraz cinizma i lazljivosti . Ceo XX vek je spirala nasilja i genocida protiv Srba u BiH. Njihovo insistiranje da dokazu vezu Karadzica sa zlocinom u Srebrenici, nastojanje da se taj zlocin proglasi za genocid i ignorisanje genocida nad Srbima u BiH , koji je pocinjen u oba svetska rata nas obavezuje da rasvetlimo dogadjaje i dovedemo do korigovanja zakljucaka i presuda i politike koju je zastupao ovaj sud.

Боба:

Ратна пропаганда и даље траје, толико је очигледно. Иначе "геноцид" се није десио ма колико то понављали. Шта је онда Јасеновац??? Дечије забавиште ако је по данашњој наследници НДХ. Србија мора да се бори за истину о догађајима у несрећном грађанском рату у Босни и НДХ јер ће иначе политичка инквизиција у Хагу која искључиво суди Србима ради геополитике запада и подилажења исламским земљама бити дигнута на ниво "признате историје".

sneza:

Kakva sramota

Roos:

Kratko rečeno, sud ne-pravde! Kvazi sud! Najveća nepravda i sramota XX i XXI veka!

мр Предраг М.Вулетић:

Није то пресуда Радовану Караџићу,то је пресуда српском народу.Чиста политичка одлука.Ослобођени су од тог трибунала Насер Орић , чији су злочини над Србима били упаљач за Сребреницу а ослобођен је и Рамуш Харадинај који је лично признао злочин над Србима. Последице ове скандалозне одлуке ће бити још већа омраза међу народима на овим просторима, и није тешко погодити у чијем је то интересу.

Зорица Аврамовић:

Проkлети Западе! Неће проћи много, а ти ћеш све српске сузе, исплакане због неправде и невиђених злочина, које си починио и још увек, без имало зазора, људскости и савести, чиниш Србима, сам тражити да испијеш! Јер, не само што те грижа савести неће мимоићи, већ ће те они, које тако здушно "браниш", науштрб права и правде за Србе и Србију, како би опрао свој прљави и крвави образ, натерати да се запиташ шта су теби Срби нажао учинили, те си их, као никада у историји човечанства, распео на крст, као Исуса Христоса, сина божијег! Твоја бахатост, твоја неправда, твоја жеља да се осветиш Србима што су те победили у два светска рата, доћи ће и теби главе, ало нежајажљива, вечито жедна туђе крви...

Slobodan Ratković:

"Pravda"po staroj taktici stvarnih krivaca,"držite lopova",ponovo je uvrijedila zdrav razum miliona i miliona normalnih,ka miru,slobodi,jednakosti i pravdi orijentisanih ljudi.U kakavom to bezpravlju i haosu zaista živi današnje čovječanstvo?Karadžića ne branim,niti su mi poznata njegova "nedjela,ali su mi poznata ona koja su zadesila mene i stotine hiljada drugih nevinih ljudi na prostorima BiH izmedju 1992 i 1995.godine koji niti su luk jeli,niti su lukom smrdjeli,ali su ipak postali žrtvama zločinaca.Čudna je "pravda"koja sudi samo Srbima,dok zločinci iz hrvatskog,muslimanskog i albanskog naroda nikada nisu odgovarali pred pred bilo kakvim sudom..A šta to u stvari znači?Ništa drugo do to da se čovječanstvo gigantskim koracima približava još strašnijim danima bespravlja i sveopšteg haosa i zla.Skrivanje odgovornosti najodgovornijih pojedinaca sa zapada za uništenje Jugoslavije i kasnije krvave gradjanske ratove na njenom tlu iza laži na račun Srba nije duga vijeka.S.R.

Радомир М. Мисаљевић:

За крст часни и слободу златну.

Panta SD:

Vesti iz nesvesti. Umesto 40 godina kao neprirodno malu dodeljena je dozivotna robija . Mislim da je i to malo jer , u strahu da ne zivi kao po Bibliji , trebalo mu za svaki slucaj izgleda odrapiti 800 godina zatvora kao su Turci imali obicaj da nakaleme . I za tu presudu verovatno bi neko rekao *malo je brate*. Hvala Rusiji sto nas je spasla kolektivne krivice kao genocidnog naroda . Svima ostalima zelim , nista specijalno , samo ono sto i oni nama zele.

Данијел:

Тако је кад је тужилац и судија иста страна. Хаг никада и није био суд. Да је свима по заслузи не бих ништа рекао, али ово је начин да Запад себи направи алиби. Но боље би било да је г. Караџић одговарао пред нашим судом, јер штета је што није урадио све што је могао. Што је скренуо са пута у личне интересе док се рјешавало вјековно питање нашег народа. Са ђаволом се тикве не саде, разбију се од главу. Није смио трговати са непријатељем, трговати нашом земљом и заједно са Милошевићем пристајати на свакакве глупости. Но нажалост, вријеме се не може вратити. Надам се да ће у неким наредним вијековима нове генерације бити паметније учећи на овим грешкама.

Vesa D:

...Danas je svet dobio jednog doživotnog zarobljenika a srbi legendu i pravično i po zlovolji da svakome pripada svoje i bude neke utehe za večito sećanje..postradalim neka je laka zemlja ..a izvući pouke i te kako samo ako ko hoće..

Ivan:

Kriv je zato sto nije ucinio etnicka ciscenja, genocide i razne druge ratne zlocine a trebao je, jer definitivno su na slobodi svi oni koji su to radili!

Ludolph:

Koliko god to svirepo zvucalo, ispada da nam je Hag upravo to pokazao i dokazao. Zlocinci sa krvlju na rukama, Taci i Haradinaj su dobili dve najvaznije drzavne funkcije u protektoratu iza kojeg stoje oni koji su formirali haski sud. Naser Oric koji je ljudima vadio oci hoda slobodno. Da ne nabrajam dalje. Strasne su to stvari i nerazumljive ljudskom mozgu.

Trifun:

Karadzic je srpski heroj,a ne "zlocinac/genocidas",kako ga kvalifikuje sramni Haski tribunal,osnovan da opere savest "zapadnih" mocnika koji su rasturili Jugoslaviju i izazvali ogromno krvoprolice i egzodus exYU naroda.Kakav pravni i moralni autoritet ima sud,koji nikoga nije osudio za "Oluju"(stvarni pocinjeni genocid),a od Srbrenice(streljanja ratnih zarobljenika) raznim falsifikatima,pokusava da dokaze "genocid".Posto nema "genocidne namere" onda izmusljaju "lokalni genocid"!!?Od antiSrpskog Haskog t. i njegovih visokorumpiranih tuzilaca i sudija se nije ni mogla ocekivati drugacija presuda.Da su drugacije presudili kako bi opravdali milijarde dolara koje su u Hagu potrosili i koje su im dinirali srpski neprijatelji...Karadzic je srpski heroj,koji je organizovao Srbe u BiH i zahvaljujuci njemu i ostalim srpskim junacima(od Mladica pa dalje..),Srbi su opstali i nisu dozvolili reprizu genocida kojeg su im namenili mocnici sa "zapada",kao Srbima u R Srpska Krajina i na Kosmetu..

Гандра:

тако је - караџић и младић су српски јунаци - и као такви остаће у колективној свести и традицији срба - баш попут косовских јунака из средњег века

Драган:

Раша је Србски херој!

Mirko:

Da, pomen svim žrtvama! Još da su za svoja zlodela odgovarali i rahmetli: Franjo Tuđman, Alija Izetbegović a i ovi mlađahni i živuljavi: Naser Orić, i ekipa kosmetskih Arbanasa! O zlodelima slovenačke Teritorijalne obrane da i ne pričamo ... Neće biti ovde istinskog izmirenja dok Srbe osuđuju a sve druge oslobađaju. A Praljak? Pametno je pametno postupio, da ga ne mrcvare po kazamatima!

Nik:

Podrska Radovanu!

Beba Knezevic:

Jadan on! Nije to zasluzio

Петар Петровић:

Муслимански параван у Хагу скрива НАТО злочин против Срба.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search