LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
O pravdi PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 09 Kolovoz 2019 08:33

 

Palata pravde BGSudski proces

Prof.dr Radomir Čolaković

(Na fotografiji: Palata pravde u Beogradu)

Kada god prođe pored Palate pravde u Beogradu, salete ga slike sa suđenja. Oborene glave priznao je gotovo sve, čak i ona djela za koja niko ne bi vjerovao da bi ovaj nagodan, istinoljubiv čovjek dobre naravi bio sposoban učiniti. To što još priča prstima i rukama znači da sebi nikada neće oprostiti naivnost, lakovjernost, smušenost i brzopletost koju je ispoljio na sudu, slijepo vjerujući u pravdu i pravo, a imao je još dosta prostora da se brani, obigrava, izvrdava, mulja, kalkuliše, laže i izmotava se.

Kada autobus skrene desno na autoput, prema vojvođanskoj magluštini i ravnici, u ušima mu zatutnje sudijine riječi: “U ime naroda…“ Kojeg naroda? Boga ti poljubim! - kao rezonanca čuje se u njegovoj glavi. Ima li kraja ovom procesu ili je to sudbina?!“

Dobio je savjet od Njega: „Ako budeš stalno svodio račune o pravdi i pravu bićeš uvijek u neprilici. Shvati, ako hoćeš da uđeš u suštinu dešavanja, bilo bi dobro da se usmjeriš i na nepravdu. Jeste, ona je strâna tvom biću, ali je tebi učinjena. Mori te kao opsesija.

Tačno je da to nije laka meta. Kao da si na granici dvije različite civilizacije, ali tu jedino možeš postići poštenu i nepristrasnu ravnotežu interesa i zakona. Sve ostalo je galimatijas kome nema kraja, a ni smisla, kao odlaganje fajronta u nekoj birtiji na periferiji grada. I zapamti, ništa se ne dešava bez razloga. Eh, u kojim sam nedoumicama bio dok nisam to shvatio i došao do rješenja, svega toga što tebe godinama proganja, na putu od Palate pravde, autoputem, pa sve do vojvođanske nizine, do tvog kućerka negdje u Srijemu. Isplatilo se moje potucanje i žrtve koje sam podnio. Vjeruj mi u tome je i moja životna snaga. Ako bi me pitao da li bih opet prošao istim putem, ne bih se predumišljao. Bih! Samo nešto sporijim korakom.

Iracionalno je misliti da je pravda uvijek dostižna. To sam već iskusio i u tome je moja prednost kad se sretnem sa nepravdom. Svaki susret sa njom me iz životnog džumbusa vraća u realnost. Otvori mi oči. Ja sam dio te kosmičke misije i (ne)zakonitosti. Ne pomišljam na predaju i uzmicanje koliko god da je brdo optužbi protiv mene. Ni jedna optužba i presuda ne mogu čestitog čovjeka izbaciti iz sedla i onoga što jeste i što će uvijek biti, nepodmitljiv, pravičan i besprijekoran. Ne zbog drugih, već zbog sebe.

Ažurirano: Petak, 09 Kolovoz 2019 08:36
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search