LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Bingo efendija - stalni gost Sa naućenjakom Poprdanom
Sa naućenjakom Poprdanom
Subota, 17 Kolovoz 2019 17:55

 

Bingo-novaSpecialna teorija relativiteta nirvane akšamluka

Bingo efendija, školani online imam su tri šarene diplome, bogme

Esselamu alejkum draga braćo i sestre,

evo se javljam iz Bosnice naše kaharne đe sam došo kad sva dijaspora dolazi. Kupio sam na ćaršiji Đekinog dresa sa brojem 9 al ga neću ovda nosat već kase povratim u Kengurland.

Sijedijo tako pred akšam tako u Šete u kahfani Višegrad. Otišo tamo na sitni ćevap i taze somune. Sijeo i narućijo kad neko zove: “Mustafaaaa, Mustafaaaa…Mukiiii!” Pogledim malo višlje kad za jednim stolem sijedi nakav ćojk meni nepoznat, debo i podobro glavat, baš cvajglav kako švabe na njemaćkom kažu u Njemaćkoj. Pozentam mrven bolje…aaaa, pa to je moj jaran iz dijetinjstva Hamdica Hađihafizparmakbegović, zvati Poprdan. Išareti mi da dođem za odnjegamu sto. Šta ću podignemse i kod njega za hastal.

-Đes bolan ne bijo Poprdane. Jedva te poznah. Joj jesi debo! Štasto odase uradijo? Eto te širlji neg višlji.

-Ma moj Muki…od sijedanja je to, a i od jazuka. Znaš…ono jazuk na sahanu išta ostavit.

-Pa đe radiš moj si mi Poprdane?

-U kamcelariji sarajevskog muftijstva…kod Enesa.

-Ljevog Ljevaka?

-Ma Enes je ba profesor i pride doktor. Uznapredovo on pravo.

-Koga ba on ko doktor lječi?

-Nejma on pacjenata. On je doktor od nauke.

-Lječi daklem nauku. Od čega je lječi?

-Ma to se kaže tako…titula ba. Muki reis emeritus profesor i doktor od nauka, pa sadašnji reis Huso isto profesor i doktor od nauka, Ljevaka profesor i doktor od nauka, a ima još bukadar profesora i doktora u Islamskoj zajednici našoj, samo Ljevak mršav ko trijeska, a ostali sve debeli. Ako vako nastavimo doktorijate i profesore štamcat jamda ćemo za desetak godina preuzet sve katedre na Univerzitetu.

-Pa šta radiš u Ljevaka?

-Sijedim nako. Ne radim, samo sijedim i nekad kakog muhura udrim i štogoderce podapišem. Imam hejbet cajta pa se i ja poćeo bavit naukom da je i meni doktorijata se dokopat.

-Aaaa! Pa šta to naućno radiš?

-Znaš moj Bingo jako dobro da rakija i islam nemere bit zajedno, al kažu da ima nakav ajet da se rakija more koristit i konzumirat u naućne svrhe. I tako ja u naućne svrhe pravim jednu naućnu teoriju.

-Kaku ba teoriju?

-Specijalnu teoriju relativiteta disproporcije šljive u bokaliću i mezeta na sahanu s posebnim osvrtom na sitnovibracijone nirvane u situvacijama relaksacijonih akšamluka.

- Joooj…stander ba….zamanta mu se u glavuši. Šta to?

-Saću ja tebi obijesnit. Vidiš ovaj tefterćić?

-Vidim.

-Tu pišem statistićke rezulate.

-Šta zatefteruješ?

-Rezultate.

-Ćega ba rezultate?

- Nauke! Evo saću ti natenane obijasnit. Gledaj vako! Narućijo sam dvije dece šljive, one na mehke, već napolice, stoposto Šetovaća, pa za mezeta deset deka ukoso tanko sijećene suđuke, deset deka travnićkog sira, salatu od zrelog paradajiza sa nakriškatim crvenim lukom i zejtinom, posolito totale regulare, ono da pusti dobar saft, i svakako po somuna. Evo gledaj ovdi moje meze i bokalića i štanplića ovog najmanjog. Evo u bokaliću napolica pri dnu, a doćim ostalo više od pola mezeta. Gledaj sad. Saću ja popit jedan štanplić i umoćit ovo mrven somuna što je ostalu u saftu od salate.

Klok, klok, žvaka žvak…ode napolica niza grlo, a i komadić umočenog somuna.

-E saću iscijedit još zadnji štanplić napolice i hapnit krišku suđuke. Gledaš li?

-Gledam….jaštaradi.

Srk, Srk, žvaka žvak…od napolica niz brdo, a i kriškica suđuke.

-Iiiiiii….? Šta je naućenjak hotjeo rijet?

-Gledaj ba. Meze ima, napolice nejma.

-Pa šta sade?

-Muzafere…Muzafereeee…donesder mi cvajdec i u bokalić uli.

Konobar Muzafer dotrka i iz boce “Šetovače” napuni bokalić “gorivom”. Do crte.

-Gledaj sade moj si mi Bingo. Gledaj. Sade imam pun bokalić al je kolićina mezeta smanjita. Evo, idemo dalje.

Napuni štamplić do vrha, klepi ga, uze dvije kriškice suđuke i komadić sira i žvaknu, naruči još pola somuna, Muzafer donese…Poprdan popije štamplić pa zamezi, pa drugi štamplić pa zamezi, aaaa…sad shvaćam teoriju…odjednom nejma više mezeta, a pola bokalića prazno odozgo gledajući, a polupun bokalić odozdo gledajući.

Viknijo Poprdan novu turu istog mezeta, Muzafer donijo i Poprdan nastavi. Nakon sahata nema rakije, al ima više od pola mezeta. Poprdan vikne još dvi dece napolice, Muzafer nalije “Šetovače” do crte, Poprdan srče rakiju i mezeti.

-Vidider Bingo ćuda! Sad ima po bokalića rakije al nejma više mezeta. Muzafere…Muzafere…donesder mi ovo po mojoj gidi netekuća konponente.

Donese Muzafer suđuku, travnički sir, salatu i po somuna. Poprdan sve zatefteruje nake brojove u teftera mu i naučno istraživanje iđe dalje..ono srk, srk…žvak, žvak…i sve tako do fajronta.

Kad Muzafer poće napadno zijevat i metat stolice gore noge sistem na prazne hastale, kad se birtija potpuno isprazni priđe disretno nama i šanu: “Efendije poštovate vakat mi je kjuće u bravu izvana metnik valja i meni kući ić.”

-Al meni ostalo pola meze!

-Ostaviću ja u frižider poklopito da sutra nastaviš nauku. I teftera ću u frižider metnit.

-Peke, dede…. da platim.

Plati i jedva ustade od onog mu droba, pa se uz moju pomoć nekako dokopa birtiskijeh vrata.

-Kako su sad kući?

-Pa preko ćaršije uz Kovaće.

-Joj strah me je da ne panem.

-Drži se samo zida od “Daira” – kuće sevdaha i sve se drži zida putem pa polahko…haj-haj. Nije ba preko svjeta. Ode ja vamo spram Širokaći.

-Poalahemanetili smose. Poprdan se jamio zida pa krenio polahko, a ja koji nisam ništa pijo, ćasna imamska islamska rjeć, ko tica presjekoh preko Miljace pa uzbrdo.

Nakon nekolko dana sam ćuo da je nakav taksist vidijo ćojeka kako se drži za zida desnom rukom i sve pipajući ko sljepac sve kruži oko Daira pa okole pa jope oko Daira, pa sve tako. Kad mu je Poprdan obijasnijo da tako iđe kući na Kovaće taksista ga je povuko kući po noćnoj tarifi i ostavijo pred kućom da hrabro pogleda u okice izvijesnoj sudbini i hanumi mu ljutoj Subhi, zvatoj pomoderno Subika.

Ako sam išta naućijo iz tih njegovih obijašnjenja je to da sam skonto da mu je tema za doktorijatski disetaciju prava jerbo je zaista orginalna nije niko taj fenomen proućavo i to će bit stvarni naućenjaćki doprinos jer će garant potvrditi da je u odnosima rakije i mezeta sve relativno odnosno specialno relativno. Taj problem nemogu svatit oni koji samo piju a ne mezete i ta teorija će vrjedit samo za one totale-regulare akšamlije starog kova koji su polako u nestajanju ko naši zadnji Dino Saurusi, oni naši crvenih nosića i vodnjikastijeh okica tihi pjanci il Mohikanci poslijednji bošnjaćko-muslimanski indijanci zijaniti u vaktu sadašnje prošlosti.

Jooooj, pa to je pluskvam futur!

Da, da! Sve ja to specialno relativno!

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search