LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home (Pod)sjećanja Tonijeva sjećanja
Tonijeva sjećanja PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 23 Kolovoz 2019 08:42

 

ToniOdlazak Zulića Malog

Toni Skrbinac, bistrička raja (Memli strana), privremeno u Mariboru

O sarajevskoj braći Zulić sam nekoliko puta pisao. I nisam samo ja. Kontroverzna su sjećanja, a koja nisu, kada su u pitanju ljudi i događaji, te nemam namjeru dodavati bilo kakve argumente onima koji ih hvale, niti kontrirati onima koji ih kude. Iako, moram priznati, sa svom četvoricom sam se nadružio i moji doživljaji s njima su uvijek bili, ako ne lijepi, onda zasigurno zanimljivi.

A na ovaj tekst me nisu ponukala toliko sjećanja, koliko obećanje jednom zeničkom, dozvoliću sebi da ga nazovem mangupom, koji je odavno batalio kažnjive poslove, oženio se, zaposlio i već godinama radi na minhenskom aerodromu. Pronašao me preko FB-a i prvi put se javio nakon što sam objavio priče o historijskoj sarajevskoj uličnoj tuči između braće Zulića i Todorovića – braće Todora. Pohvalio je tekst i posebno Malog, napisavši- “ja sam neko vrijeme tutnjo s njim i on je moj idol”. Pa me pitao hoće li biti još nešto o Zulićima. Odgovorio sam da hoće. I što bi rekli kafanski muzičari: “Samo za zeničkog mangupa S.” ide priča o Zulićima i Malom.

Svu četvoricu sam poznavao, dvojicu malo više, a dvojicu manje. Stoga je valjda i logično da u mom sjećanju prva dvojica žive pod punim imenom i prezimenom i nadimkom, a druga dvojica samo pod nadimcima.

Nisam svjedočio njihovoj ranoj mladosti jer gdje je njihova Gorica, a gdje moj Bistrik? U ranoj mladosti, kao dva kontinenta udaljeni jedni od drugih.

Za slavu prve dvojice pobrinuo se donekle i Emir Kustrurica - Kusta koji je najprije u filmu “Sjećaš li se Doli Bel” angažovao Mirsada Zulića, zvanog Campo, a onda u “Domu za vješanje” i najstarijeg od braće Zulić, Ibru, zvanog Pendo.

Tu negdje, možda malo prije, možda malo kasnije, pročulo se ime najjačeg među braćom. Zvali su ga Mali i Malac. Mislim da nije bilo novine i crne kronike u tadašnjoj Jugoslaviji koja je nije objavila priču o obračunu beogradske i sarajevske “mafije”

“Kakva ba mafija?! “ - objasniće mi kasnije sam Malac i zato sam tu riječ stavio u navodnike. Na do kraja neprovjerenu vijest nasjeo je moj pokojni kolega Vlado Siljanović, pa u “Svijetu” objavio priču i nakitio je, kako to već neki novinari znaju, proglašavajući, neprovjereno, Malog mrtvim. Onda je u Redakciju došao Ibro Zulić, ljut ko ris i zamalo nije prebio Siljanovića.

Godinama kasnije sam mi Malac pričao o tom obračunu. Priznao je da je za dlaku i zahvaljujući nizu sretnih okolnosti ostao živ. U holandskom restoranu gdje se dogodio obračun sjedio je sa Kisetom i da nije golim rukama poletio na pištolj jednog od braće Šoškić koji su došli da ubiju, ne njega nego Kiseta, ne bi ni dobio dva metka...Potom su, rekao mi Mali, dva detalja odlučila o njegovom životu: “Pitanje je bilo ko će prvi doći, da li policija ili hitna? Da je došla policija, teško da bih preživio jer oni uzimaju iskaz dok si pri svijesti, a meni se radilo o minutama. A drugo, kad je ipak došla prvo hitna vozili su me i bila je dilema da li u pravcu jedne holandske ili američke klinike??? Srećom, odvezli su me u američku i onda su mi oni radili te komplikovane operacije…cijeli tim kirurga...”

Sjedili smo tako jednom moja radoznala kolegica Azra Nuhefendić, Mali i ja u bašti kod Katedrale...nagovarao sam Malog da priča o svom životu i da probamo sa televizijskim zapisom, a on kaže: “Buraz, može, ali ako ćemo štogod zaraditi...” A radoznala i neupućena Azra ga pita u jednom momentu: ”A jeste li nekad bili ranjeni?”

“Ko? Ja?... Jesam li ranjen? Evo sad ćeš vidjeti...”

I ne bi mu teško da skine majicu, ukazalo se tijelo sa ožiljcima od kirurških skalpela, dušmanskih noževa i rupama od metaka iz pištolja.

Kad je Mali koju godinu kasnije iznenada jedne večeri umro u Njemačkoj u stanu izvjesnog Silberta, pri dolasku liječnika zatekao se i Zeka iz Sarajeva...pa Zeka opisuje scenu.

“Jeste li poznavali ovog čovjeka?” - pita me doktor.

“Jesam.”

“A znate li otkud mu ovoliki ožiljci? Ja u svojoj karijeri nisam vidio ljudsko tijelo sa više ožiljaka...Je li gospodin možda bio ratnik?”

“Da, bio je ratnik” - odgovorio je Zeka.

Da, bio je ratnik Mali Zulić i u ratu, ali i u miru. Njegov život kao da podsjeća na arenu gladijatora u kojoj je stalno bio izložen pogibelji.

A sjećam ga se i iz vremena kada je bio mlad, lijep i bez teretane, steroida, bez ičega izgledao kao najjači bilder. Jednom na bazenu na Koranu...svaki njegov pokret bio je pračen simultanim skakanjem grupe mišića koji su mi se činili kao da će svakog časa eksplodirati.

Da, rekoh već, nagovarao sam Malog da pravimo filmski zapis o njegovom životu. Ali sa mojim idejama događa se dosta često da, kao što u svemiru zasvijetle meteori, ideje odnekud izniknu, osvijetle mi dušu i onda jednostavno potonu u dubokoj i čini mi se beskrajnoj tami vlastite duše. Ne bi ništa od filmskog zapisa i originalne priče Malog.

A siguran sam da bi bio zanimljiv, jer je bio rječit, uvjerljiv i iskren. A njegova sjećanja pokrivala su velik dio evropske kriminalne scene na kojoj su gostovali slavni balkanski junaci predvodjeni legendarnim Ljubom Zemuncem – Čentom.

Malog su uvažavali. Ostale baš i nisu. I zato je mi je rekao na pomen “naše mafije”...

“Kakva ba naša mafija? Mi smo bili obične pič.e. Mislim, mi Sarajlije. A znaš zašto? Zato što smo bili nesložni, svako za sebe, i svako je gledo kako će te zajebati. A Srbi i Crnogorci...oni su bili strah i trepet jer su išli čoporativno u akcije...«

Za Malog se zna da je umio praviti pare. Brzo i lako. Ali,kako ih je napravio tako je i prosuo. Na kocki. Barbut, rulet, aparati...Umjesto miliona koji su prošli kroz njegove ruke, došao je u situaciju da mu fali cener ili cvaja...Ali optimizam ga nije napuštao nikada.

“Buraz, imam jedan posao ovih dana, uzeću pravi cifru...Samo čekam da me zovne frajer iz Njemačke...”

Je li posao bio uzrokom njegovog posljednjeg putovanja u Njemačku?

Ne znam.

Ažurirano: Petak, 23 Kolovoz 2019 08:45
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search