LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Priče Bosansko-hercegovača stvarnost kao basna.
Bosansko-hercegovača stvarnost kao basna.
Petak, 17 Siječanj 2020 09:54

 

Hijene i lavNe diraj u džep BiH- hijena

Bh. parlamentarci sebi ne žele smanjiti otpremnine, "pao" je Arnautov prijedlog. Prijedlog zastupnika Damira Arnauta da se otpremnine parlamentarcima, ministrima i članovima Predsjedništva BiH ograniče na 10 hiljada KM nije dobio podršku u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Prijedlog je "pao" jer je 20 zastupnika glasalo protiv, dok je 15 bilo "za", uz četiri suzdržana. Predlagač Damir Arnaut je rekao za Klix.ba kako je degutantno da u ovoj zemlji uopće postoji 20 ljudi koji smatraju da je otpremnina od 35.000 KM u redu, a kamoli da se radi o pola Parlamenta.

NASTAVAK TEKSTA:

Basna o lavu i čoporu hijena i polukrepanoj kravici kao njihovom plijenu

Nadan Filipović

U jednoj duhovnoj i materijalnoj pustari, skoro kompletno presušenoj savani, krepavala je jedna kravica. Kako biva u prirodi, čopor lješinara – hijena se skupio oko kravice i raspravljali su između sebe što da urade. Većina je bila za to da polukrepalu kravicu odmah rastrgnu i požderu je, dok je bilo nekoliko hijena u čoporu, koje su smatrale da će vrlo brzo ogladniti ako cijelu kravicu odmah prožderu.

Te druge su smatralo da bi bilo rezonski, malo odmah pojesti, a ostatak ostaviti za poslije.

Odjednom se neposredno uz čopor stvorio srednjovječni lav, veoma iskusan za život u teškim uvjetima. Hijene su u prvi moment pomislile da lav hoće da zgrabi dio njihovog plijena. Iznanadile su se,  međutim,  kad im je taj očito lijepo odgojeni lav rekao: “Hej ba hijene! Šta vam je, bone ne bila?! Pa već ste od te jadne mršave kravice pootkidale uši i rep i vime , a sada hoćete da je kompletno raskomadate i odvučete. I šta ćete kad kravicu raskomadate, pojedete sve osim rogova, a možda ćete i rogove smrviti svojim oštrim zubima i požderati?  A šta onda?Haaa..?"

Tada jedna od starijih hijena reče: “Ima u tom tvom pitanju nake logike, hadžijo savane.  Pa šta bi ti lave uradio? Go ahead jarane, make our day?"

Lav odgovori: “Ne tražim nikakvog tala od vas. Rastalite se same izmeđuse, predlažem vam da svaka otkinete po mali komadić mesa, samo da se zasitite, a resto ćete pohalisati kasnije, kad ponovo ogladnite. Ima ba vremena, ko sudžuke u Visokom, neće vam kravica pobjeći.

-Lave, lave, baš si providan! Garant, imaš neke računice kad nas tako savjetuje?

-Nemam bone, nikakvog interesa. Jok! Uostalom, radite šta hoćete. Ima vas 39. Riješite to demokratski, hajte glasajte!

Najstarija hijena reče: “Hajde da poslušamo prijedlog ovog iskusnog lava. Ko je za to da ne poslušamo lava, odnosno ko je za za to da odmah raskomdamo i pojedemo kravicu? Oni koju su protiv prijedloga iskusnog lava neka zakevću i počnu zavijati."

Odmah se pred starom hijenom - harambašicom postrojilo 20 bijesnih hijena koje su kevtale i zavijale, sretne što je njihova demokratska većina uspjele odbiti rezonski prijedlog iskusnog lava koji je imao od njih mnogo veće i mnogo bogatije iskustvo o preživljavanju u pustari. Samo petnaest  hijena su bile za prijedlog iskusnog lava, dok su četiri hijene ostale neodlučne.  I tako demokratija odluči!

Međutim, savana je uskoro potpuno opustjela. Naime, svi savanski hajvani sitnijeg zuba, kao ovce, janjci, telići, junice i junci se zaobadaše zbog  groznog straha od uvijek gladnih hijena, skužiše "brezperspektivnost" situaciju, pa izvadiše one veterinarske hajvan-pasoše i nagariše iz te pustare negdje daleko gdje nema gladnih hijena, a ima trave za ispašu. U pustari su ostale samo hijene i neki drugi lješinari, pa počeše da se kolju i proždiru između sebe, što nije iznenađujuće jer su hijene i lješinari skloni kanibalizmu kada ih se puno nakoti na relativno malom prostoru, a više nema izvora “prihoda” , odnosno hajvana koji su im do tada bila bazični izvor hrane i garanti drušvenog statusa u savani. 

Požderaše tako gladne hijene i zadnju kravicu i tako se završila ta basna…. Poruka basne: Nema više hape lješinarima, jer nema više hajvana sitnog zuba u pustari.

 

Komentari  

 
0 #2 Zijo 2020-01-19 00:13
Radujem se povratku redovnih priloga na OKU. Izgleda da Te je Orvelova "Zivotinjska Farma" inspirisala za ovu basnu i sasvim je na mjestu.
Nazalost, gdje logika ne stanuje je BiH, mada joj ni susjedi ni komsije ne zaostaju.
Citat
 
 
0 #1 Aljosa Mujagic 2020-01-18 00:36
Vidim da Ti mozak dobro radi ,sarkazam na najvisem nivou.Nazalost to debelokozce u BiH ne tangira. Oni samo kontaju kako da napune svoju guzicu.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search