LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Mislim da trebamo baratati preciznim podacim
Mislim da trebamo baratati preciznim podacim
Utorak, 28 Siječanj 2020 11:28

 

Jevreji u SrbijiUrednički dodatak crticama Elija Taubera

(na staroj fotografiji je jedna jevrejska familija iz Beograda, idiličnom sankanju, vjerojtno zadnjem, negdje na Avali, zimska idila 1941. godine)  

Red se je zahvaliti gospodinu Eliju Tauberu koji u svom osvrtu bacio direktno svjetlo na pomoć Sarajlija, poglavito sarajevskih muslimana u spašavanju oko 30% sarajevskih Jevreja u tijeku Drugog svjetskog rata. Od šesnaest hiljada građana jevrejske nacionalnosti, koliko ih je bilo na području Bosne i Hercegovine prije rata, dvanaest hiljada, odnosno 75 odsto, živjelo je u Sarajevu, a od ovog broja stradalo je oko devet hiljada. (Izvor: dokumenti Benevolencije https://www.jews.ba/post/44/Sarajevski-Jevreji-u-II-svjetskom-ratu). Prema pouzdanim podacima, u Sarajevu je 1941. godine živjelo 75% od ukupne jevrejske populacije u Bosni i Hercegovini, a koja je brojala 16.000, a to je dakle oko 12.000. od kojih je u Sarajevu, prema navodima Elija Taubera preživjelo 30% ili oko 3600 ili kako Tauber navodi, najviše u odnosu na druge jugoslovenske zemlje, jer je prema njemu u Srbiji preživjelo 10% srbijanskih Jevreja, a u Hrvatskoj samo 3%, a u Makedoniji 5%.

Usudio bih se gospodinu Tauberu skrenuti pžnju na njegov veoma “klimav”  navod o 10% preživjelih Jevrejau tadašnjoj Srbiji. Naime, veliki sam protivnik naknadnog prebrojavanja mrtvih, odnosno genocidiranih koji su pobijeni smo zbog toga što su Jevreji. Bosanski muslimni su spasili 30% sarajevskih Jevreja, odnosno 3600 sugrađana Mojsijeve vjeroispovjesti, dok u Srbiji kraj rata nije dočekalo više od hiljadu srbijanskih Jevreja od njih 71300, koliko ih je prema preciznim podacim popisa stanovništva Kraljevine Jugoslavije iz 1939. godine živjelo na području tadašnjeg Beograda i Srbije (http://haver.rs/kratka-istorija-jevreja-na-prostoru-danasnje-srbije). Proizilazi da je kraj Drugog svjetskog rata u Beogradu Srbiji dočekalo oko 1.000 Jevreja, odnosno samo 1,3%, a što ukazuje da su Srbi uništavali Jevreje temeljitije od Nijemaca i nisu džaba tadašnje mrionetske kvinslinške vlasti Milana Nedića još u maju 1942. godine poslali pismo Heinrichu Himmleru u kojem mu sa ponosom i zadovoljstvom javljaju da je Srbija prva u Trećem Reichu Judenfrei, jer su do maja 1942. godine uspjeli pohvatati i dati da se pobije 94% srbijanskih Jevreja.

Dakle, slijedi prijteljska dobrohotna sugestija gospodinu Eliju Tauberu, ali ne samo njemu,  da se u medijima barata sa realnim podacima, a ne sa “ofrlje” navedenim podacima. Sukladno tome, poštenije je navesti da su Srbi od 1941 – 1945. godine aktivno učestvovli u uništenju 98,7% jevrejske populacije na području tadašnjeg Beograda i Srbije, kao Hitlerove marionetske “državne “ tvorevine.

Interesantno je da se uopće ne čuje glas Jevreja svijeta kojim bi se ne samo usprotivili anticivilizacijskoj rehabilitaciji generala Milana Nedića koji je bio na čelu kvislinške vlade Srbije ; vlade koja je dala “zeleno svjetlo” u provođenje jedne vrste “mini – Holokausta” u marionetskoj Srbiji, već bi trebali jano osvijetliti jasnu ulogu i odgovornost Milana Nedića i Dimitrija Dime Ljotića u srbijanskom “udjelu” ukupnosti Holokausta u Evropi.

Eventualna rehabilitacija Milana Nedića i Dimitrija Ljotića, mogla bi se opservirati ne samo kao prilog tihom odobravanju neoantisemitskoj aktivnosti, odnosno neskrivenom antisemitizmu koji pred očima Jevreja svijeta opet divlja “modernom” bajagi demokratskom Srbijom, isto onako kako je divljao Srbijom pred Drugi svjetski rat.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search