LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijske zanimljivosti Zaista interesantna zanimljivost
Zaista interesantna zanimljivost
Subota, 01 Veljača 2020 22:45

 

Ibrahim Piric PjanicKako je Kur'an časni stalno držan na prsima  spasio od sigurne smrti, NDH viteza - ustaškog pukovnik Ibrahima Pirića – Pjanića

Nadan Filipović

Vitez, ustaški pukovnik Ibrahim Pirić – Pjanić, bio je zapovjednik famozne XXV. ustaške bojne čiji su pripadnici u bitki za Odžak pobili masu partizana, a posebno pripadnika 14-te udarne brigade pod komandom pukovnika Steve Kovačević. U toku tih „klaonica“ prsa u prsa, desna ruka mu je bio vitez, ustaški pukovnik Avdaga Hasić iz Kladnja.

Ibrahim Pirićem- Pjanić je dugo vremena bio neženja koji je do smrti živio u Münchenu, ali se baš u kasnu jesen života sjetio jedne daljnje rodice koja mu je neke ratne 1942. ili 1943. godine pukovniku poklonila knjižicu Kur'ana časnog u jednoj pozlaćenoj kutijici, koju je pukovnik – vitez Pirić Pjanić, po njenom savjetu imao stalno nositi na prsima, obješenog na masivnom zlatnom lančiću. Kur'an časni ga je po mišljnju te tada vrlo mlade ženag a je trebo čuvati i sačuvati od dušmanskog zrna. I zaista ga je sačuvo od sigurne smrti. Prilikom jednog puškaranja sa četnicima n Trebavskog četničkog odreda u blizini Sokol, koji su četnici godinama nastojali osvojiti, ali im nije nikad uspjelo da ostvare tu svoju želju. Usrd bitke pukovnik Pirić - Pjanić je pao k'o pokošen, sa vidnom ranom na prsima. Kad su ga njegove ustaše nekako dozvale svijesti, ustanovljno je da je sretnog pukovnika metak pogodio tačno u prsa u predjelu srce, ali se zrbo zabilo u metalni zid pozlaćene kutijice, pri tom oštetivši kožnu koricu i nekoliko strana Kur'ana časnog i tako je Časna Knjiga spasila život pukovniku Pirić-Pjaniću. Pjanić mu je bilo prezime po ocu, a dodato prezime Pirić j bilo djevojačko prezime njegove majke. Helem, pukovnik nije zsboravio tu ženu koja mu je poklonila spomenuti Kur'an časni , te ju je nesebično financijski pomagao u gladnim posljeratnim godinam,a ona je zbog te njegove pomoći imala velikih problema i glavobolja kod tadašnje Narodne vlasti i UDBE. Nekih ranih šezdesetih pukovnik je iz Njemačke toj ženi poslao kompletnu garnituru bijele tehniku u vidu tada, u Njemačkoj i svijetu, najboljih frižidera, zamrzivača, električnog šporete, prve, tada najmodernije, mašine za pranje veša i mašine za pranje suđa, televizijske aparate, radio-aparate i ksetofone, itd. a što je sve bilo čudo neviđno u to doba. Pri tome je sve troškove transporta , te carinskih troškova unaprijed masno pokrivao. Javna je tajna da je Odjel Ministarstva unutarnjih poslova iz Doboja, pukovniku „naišretio“ da slobodno može doći u rodni Sokol i Gračanicu pri čemu mu nitko ne bi pravio bilo kakve probleme. No, on im nije povjerovao i nikad nije vratio. Neke davne 1972. ili 1973. godine uspio je, prteko svojih gračničkih veza i vjerojtno podmičivanjem ( „podmazivnjem“) izganjati pasoš toj gore spomnutoj ženi koju je uspio dovesti k sebi u München, gdje ju je oženio. Možda je ona još živa, ali to, nažalost,  nisam u stanju provjeriti.      

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search